Workshops
WORKSHOPRONDE 1, van 13:30-14:30 uur:
1. Je schittert als je autonomie hebt!
Een workshop over autonomie-ondersteuning in onderwijs, onderzoek en de zorgpraktijk.
Hoe zou je het vinden als dagdagelijkse keuzes voor jou bepaald worden? Bijvoorbeeld wat je eet, wanneer je je doucht en wanneer je tv kijkt? Autonomie is voor mensen die afhankelijk van hulp zijn niet altijd vanzelfsprekend. De zorgverlener en de organisatie waarin hij/zij werkzaam is, speelt daarin een sleutelrol. Om mensen die afhankelijk zijn van hulp te kunnen ondersteunen, dient de zorgverlener te beschikken over passende competenties, maar zeker ook een faciliterende (werk)omgeving. Dit alles begint tijdens de opleiding. Hoe neem jij als docent van een zorgopleiding, werkbegeleider/ opleider in de praktijk en student verzorging/ verpleging jouw autonomie in de vormgeving van het leren over autonomie en autonomie ondersteunend gedrag? Tijdens deze workshop nemen we jou mee in onze ACCENT-studie waarbinnen het leren over autonomieversterkend werken centraal staat en gaan we interactief aan de slag! De ACCENT-studie is een voorbeeld van hoe we binnen de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg de verbinding maken tussen onderwijs, onderzoek en praktijk en het MBO een prominente plek heeft.
Verzorgd door: Petra Erkens, Linking Pin bij de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg en Assistent Professor aan de, Universiteit Maastricht.
2. Praktijkgericht onderzoek: als zorgmedewerker bijdragen aan oplossingen voor in de praktijk
Tijdens deze workshop ontdek je waarom het zo waardevol is, voor jou als zorgverlener, om deel te nemen aan onderzoek én kan je met jouw praktijkervaring direct bijdragen aan de wetenschap. Samen met andere zorgverleners ga je op een leuke manier mogelijke oplossingen testen en verbeteren, gericht op het vergroten van de eigen regie voor ouderen in het verpleeghuis, door middel van diverse ontwikkelde prototypes. Omdat de doelgroep (zorgmedewerkers en bewoners) centraal staat in dit onderzoeksproces, werken wetenschap en praktijk voortdurend samen. Zo kunnen we gezamenlijk oplossingen ontwikkelen die écht aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep.
Verzorgd door: Bibi van der Meulen, Onderzoeker bij de Academische Werkplaats ouderenzorg Tranzo.
3. Persoonsgericht Samen Beslissen met ouderen
Het gespreksmodel en de Samen Beslis Hulp voor ouderen met een kwetsbare gezondheid is geïmplementeerd in een aantal huisartsenpraktijken, poli's geriatrie en op kleine schaal in de wijkverpleging. Zorgverleners over wat deze werkwijze hen oplevert: de patiënt is beter voorbereid, meer focus op hoe patiënt de eigen gezondheid ervaart, samen beslissen over wat er toe doet. Patiënten zeggen: ik heb meer inspraak, het gaat over wat ik belangrijk vind en ik voel mij meer gehoord. Wil je hiermee aan de slag in jouw zorgorganisatie of onderwijsinstelling? Wij helpen je op weg!
Verzorgd door: Ruth Pel, Senior onderzoeker bij Vilans en Bijzonder Lector 'Samen Beslissen met ouderen met complexe zorgvragen' en Harmke Hulshof, Opleidingscoördinator en docent/trainer opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie, Onderzoeker leerateliers ‘veerkrachtig ouder worden’ en Verpleegkundige.
4. Dubbel zorgen
Zorgprofessionals, die in hun privé situatie voor een naaste zorgen, hebben een dubbele zorgtaak. Op dit moment en in de nabije toekomst zullen die zorgtaken toenemen, omdat er meer wordt verwacht van zorgprofessionals én van mantelzorgers. Als inleiding worden de resultaten van een literatuuronderzoek worden gepresenteerd en besproken. Vervolgens gaan we uitgebreid met elkaar in gesprek over de betekenis van het zorgen voor je naaste en de waarde van werk voor jou.
Verzorgd door: Helma Martens, Science Practitioner bij de Academische Werkplaats ouderen Tranzo.
5. Kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners met dementie: het kiezen van betekenisvolle activiteiten
Participeren in betekenisvolle activiteiten kan bij verpleeghuisbewoners met dementie bijdragen aan de kwaliteit van leven. Maar wat maakt een activiteit betekenisvol? En hoe kies je een betekenisvolle activiteit uit? In deze workshop gaan we daar dieper op in. Vanuit het ENACT project is er een eerste versie van een toolkit ontwikkeld die ondersteunt in het kiezen, uitvoeren en evalueren van betekenisvolle activiteiten. Tijdens de workshop gaan we de toolkit gebruiken en oefenen met een casus. Ook kunnen aanwezigen meedenken over manieren om de toolkit te verbeteren en toegankelijker te maken voor in de praktijk.
Verzorgd door: Myrthe Houben, Onderzoeker bij het Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland.
6. Praktijkgericht onderzoek: hoe pak je dat aan?
In deze workshop nemen we jullie mee in praktijkonderzoek op de afdeling in de zorg. We vertellen jullie aan de hand van voorbeelden hoe je praktijkgericht onderzoek opstart, en wie en wat je daarvoor nodig hebt. Daarna gaan we met elkaar aan de slag om aan de hand van verschillende thema's onze ervaringen en ideeën te delen en elkaar te inspireren.
Verzorgd door: Jamie Baars, Specialistisch verpleegkundige bij Regionaal expertisecentrum Korsakov Amsta, Marion Derksen, specialistisch begeleider en praktijkonderzoeker bij Amsta en Anne-Wil Heemskerk, Senior Beleidsmedewerker bij Topcare.
7. Toezichthoudende domotica voor mensen met dementie in het verpleeghuis: is iedereen in beeld?
Toezichthoudende domotica (TZD), waaronder bewegingssensoren en camera’s, wordt als een van de oplossingen gezien om veiligheid te verhogen en zorg op maat te leveren aan mensen met dementie in het verpleeghuis. Het inzetten van TZD, toegesneden op de individuele zorgvraag, is echter niet eenvoudig door de complexe, dynamische zorgsetting waarbij veel professionele en informele belanghebbenden betrokken zijn. Vraagstukken en ethische dilemma’s worden hierbij frequent ervaren.
Om de perspectieven en waarden van deze belanghebbenden te verkennen, werden explorerende interviews afgenomen met belanghebbenden die hierbij professioneel of informeel betrokken waren. Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van het waardenmodel van Schwartz en werd een Nederlandse vertaling van ’waardenkaarten’ gemaakt, gericht op de ouderenzorg.
Tijdens de workshop zal een korte toelichting gegeven worden op de waardenkaarten en de uitkomsten van de interviews. Aansluitend zal een interactief deel volgen waarin jullie gevraagd worden om te verkennen wat voor jullie de belangrijkste waarden zijn bij het inzetten van TZD en hierover in gesprek te gaan. Tot slot zal de input gezamenlijk doorgenomen worden waarbij het doel is dat er beroepsoverstijgende gesprekken/ discussies zullen plaatsvinden als basis voor een breed draagvlak voor en begrip voor elkaars standpunten bij het inzetten van TZD voor mensen met dementie in het verpleeghuis.
Verzorgd door: Danielle van Gaans, Verpleegkundig Specialist bij Groenhuysen en science practitioner bij Academische Werkplaats ouderen Tranzo.
8. Goed implementeren kan iedereen leren
Vanuit de academische werkplaats GOUD hebben een implementatieonderzoeker en de implementatiecoaches van 3 zorgorganisaties een stappenplan ontwikkeld om kennis en producten te kunnen implementeren in de dagelijkse zorg. We hebben dit stappenplan daarna gebruikt bij het implementeren van het GOUD Beweegprogramma bij dagcentra voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij presenteren het stappenplan en delen onze ervaringen met het stappenplan bij de implementatie van het GOUD beweegprogramma. Daarna gaan de deelnemers zelf met een eigen voorbeeld aan de slag met een stap uit het stappenplan. Vervolgens gaan we hierover met elkaar in gesprek.
Verzorgd door: Vanessa de Jong, Implementatiecoach, Stijn Weterings, Promovendus, onderzoeker, implementatiecoach en fysiotherapeut en Eline van Beerendonk, Implementatiecoach en medewerker Servicepunt Zorg en dwang van de Academische werkplaats verstandelijk gehandicapten GOUD.
9. (Onder)Wijs in voorbereiding op de arbeidsmarkt
Hoe werken we vanuit onderzoek en de praktijk samen voor goed onderwijs voor aanstaande professionals? In deze bijdrage wordt een inkijkje gegeven in de stappen die we vanuit de Academische Werkplaats EMB zetten/ hebben gezet om aanstaande professionals op te leiden met de laatste kennis vanuit onderzoek, aansluitend op de dagelijkse zorgpraktijk.
Verzorgd door: Annelies Overwijk, Docent Sociaal Werk bij de Hanzehogeschool Groningen en gedragswetenschapper bij de Academische Werkplaats EMB.
10. Met Andere Ogen Actieonderzoek
In deze workshop leer je me meer over de Met Andere Ogen methode en gaan we aan de slag met het herkennen van onvrijwillige zorg en goede voorbeelden van vrijwillige zorg. Opent dit je ogen over je eigen praktijk? We gaan het ontdekken in tijdens deze workshop!
Verzorgd door: Simone van der Plas, Adviseur Kennisontwikkeling bij Viveon, academische werkplaats ’s Heerenloo.
11. Zorgesthetiek en de zorg voor ouderen
De rol van het lichaam en van de waarneming in de zorg is een onderbelicht thema in zowel zorgonderwijs als zorgpraktijk. Zorgesthetiek is een nieuw onderzoeksveld dat lichamelijkheid en perceptie van zorgmedewerkers onderzoekt, en dat de aandacht daarvoor wil bevorderen in onderwijs en praktijk. Meer oog in organisaties voor de esthetische aspecten van zorg is namelijk van groot belang voor het werkplezier van zorgmedewerkers en daarmee voor de kwaliteit van zorg. In zijn onderzoek richt Tom Maassen zich op de zorg voor ouderen. Filosofische inzichten in de rol van lichaam en waarneming in ons kennen en handelen worden via kunstzinnige activiteiten geïmplementeerd in onderwijs en op de werkvloer. In deze workshop wordt ingegaan op wat zorgesthetiek is, hoe inzichten worden toegepast in onderwijs en praktijk, en wat daar de uitdagingen in zijn.
Verzorgd door: Tom Maassen, Expert Zorgesthetiek bij de Leyden Academy on Vitality and Ageing.
12. Thuis Oud Worden
Dat ouderen langer zelfstandig thuis moeten wonen, dat weten we inmiddels wel. Gelukkig willen ze dat ook, zelfs als ze (meer) zorg nodig hebben.
Alleen: de nieuwe generatie ouderen stelt andere eisen dan voorheen. Wie is de nieuwe generatie ouderen? Aan welke vorm van zorg hebben ze behoefte? Durven ze om hulp te vragen binnen hun eigen netwerk? Of verwachten ze dat ‘de zorg’ alles regelt? Daar hebben ze per slot van rekening jaren voor betaald, toch?
Wat willen zij als het gaat over 'Thuis Oud Worden'?
Dat hebben we ze gevraagd. In een grootschalig kwantitatief onderzoek onder vijftigplussers in Nederland. Tijdens deze workshop nemen we jullie mee wie nu die nieuwe generatie ouderen is. Wie zijn ze en wat willen ze? En misschien nog wel belangrijker; wat kunnen jullie met deze informatie? Om alvast een tipje van de sluier op te lichten; slechts 7% wil naar een verpleeghuis als het thuis echt niet meer gaat.
Verzorgd door: Anne Hezemans, Expert Ouderenmarketing en Judith de Bie, Operationeel directeur en doelgroepexpert van Bureauvijftig.
13. Welke invloed mag AI hebben in de zorg?
In deze sessie willen we zorgmedewerkers bewust maken van de ethische en sociale implicaties van steeds geavanceerdere technologie in de zorg. Technologische hulpmiddelen, gedreven door data en AI (artificiële intelligentie), nemen steeds meer taken over, van behoeften inzichtelijk maken tot aanbevelingen doen over persoonsgerichte zorg. Hoewel data en AI veel kansen bieden, brengt toenemende digitalisering ook grote uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, eerlijkheid, zelf keuzes blijven maken en vertrouwen. Tijdens deze sessie nemen we deelnemers in vogelvlucht mee in recente ontwikkelingen op het gebied van AI en laten we ze ervaren hoe gesprekken op basis van toekomstscenario's kunnen inspireren om nu bij te dragen aan verantwoorde AI-ondersteunde zorg.
Verzorgd door: Dirk Lukkien, Senior onderzoeker en Luca van Breda, Ontwerper digitale zorg & innovatie van Vilans.
WORKSHOPRONDE 2, van 14:45-15:45 uur:
14. Van (wetenschappelijk) UKON-onderzoek naar onderwijs: dat doen we samen
Het vertalen van (wetenschappelijk) onderzoek naar praktische materialen en onderwijsmateriaal: dat doen we samen met de UKON-onderzoekers, het UKON-bureau en de zorgpraktijk. We werken aan onderwijsmateriaal dat zowel geschikt is voor de werkende zorgprofessional als de toekomstige zorgprofessional, om hun zo te bemannen met de meest recente kennis die bijdraagt aan het welbevinden van de cliënt in het verpleeghuis én thuis. Tijdens deze workshop vertellen Anja en Simona over de ontwikkeling van SABA-onderwijs (voor het MBO-onderwijs én casemanagers in opleiding) en de microlearning Doen bij Depressie (Voor het MBO-onderwijs en de werkende zorgprofessional). Test het materiaal uit, en ga met ons in gesprek wat er voor jullie belangrijk is in het laten landen van (wetenschappelijk) onderzoek in het onderwijs en de zorgpraktijk. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen als experts in de zorgpraktijk en het onderwijs!
Verzorgd door: Anja Harlaar, Verpleegkundig Docent en Linking Pin- Mbo en Simona van de Vinne, Netwerkcoördinator van het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen.
15. Samen werken aan meer kwaliteit van leven bij dementie: Zeven lessen van leergemeenschappen van zorg, onderwijs en onderzoek
In Nederland werken veel onderzoekers aan het verbeteren van kwaliteit van leven bij dementie. Dit doen ze door allerlei toepassingen (verder) te ontwikkelen. Denk aan interventies, technologieën, of instrumenten. Maar: zulke toepassingen worden onvoldoende opgenomen in de praktijk en het onderwijs. Dit wordt ‘de implementatiekloof' genoemd.
Leergemeenschappen waar onderzoek, praktijk en onderwijs heel mooi in samen komen, zijn prachtige plekken om die toepassingen daadwerkelijk bij de eindgebruikers (professionals en mensen met dementie en hun naasten) terecht te laten komen. En toch lukt het onvoldoende om ook daar de implementatiekloof te overbruggen! Hoe kunnen we die complexe samenwerking tussen onderzoek, praktijk en onderwijs verbeteren?
In deze workshop delen we graag de inzichten uit ons onderzoek en willen graag met de deelnemers daarover in gesprek. Leren van en met elkaar!
Verzorgd door: Petra Boersma, Onderzoeker en programmaleider bij Ben Sajet.
16. Verbinding in het netwerk
Om goed samen te kunnen werken met familie, is het belangrijk om zicht te hebben op het familienetwerk en te weten wat familieleden nodig hebben in de samenwerking met professionals. Zo kun je als professional goed aansluiten bij families. Tijdens deze workshop gaan we op interactieve wijze met dit onderwerp aan de slag en maak je kennis met een webapp om familienetwerken in kaart te brengen: Familie enzo.
Verzorgd door: Frances Vereijken en Sanne Giesbers, Onderzoekers bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University.
17. Samen tegen misverstanden: de rol van taal, rekenen en computertaken in de zorg
In de zorg kunnen misverstanden of conflicten ontstaan tussen medewerkers. Soms komt dit doordat sommige zorgmedewerkers moeite hebben met rekenen, taal of het werken met de computer. Deze vaardigheden noemen we de 'basisvaardigheden'. Het Ben Sajet Centrum heeft samen met zorgprofessionals uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg onderzoek gedaan naar deze basisvaardigheden. Tijdens deze workshop gaan we samen met de deelnemers aan de slag met de resultaten uit dit onderzoek en het bedenken van oplossingen.
Verzorgd door: Myrte van Langen, Onderzoeker en Diny Stekelenburg, Beleidsadviseur en onderzoeker bij Ben Sajet Centrum.
18. Van wetenschappelijk onderzoek naar (beroeps)onderwijs
Goed opgeleide professionals, die op deskundige wijze, met plezier hun werk doen, dragen bij aan de kwaliteit van leven van mensen met een verstandelijke beperking. Het is de ambitie van de AWVB om een bijdrage te leveren aan de betrokkenheid en vakbekwaamheid van (toekomstige) zorgprofessionals door relevante wetenschappelijke kennis te ontwikkelen en deze kennis op een aansprekende manier te vertalen naar het onderwijs en de zorgpraktijk. In deze workshop maak je op een interactieve wijze kennis met het opleidings- en productaanbod van de AWVB en denken we na over manieren om kennisdeling in je organisatie te versterken. Deze workshop is geschikt voor stafmedewerkers, opleidingsadviseurs en voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen.
Verzorgd door: Luciënne Heerkens, Kennismanager en Suzanne Wagemaker, Kennisvalorisatie en implementatie van de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking, Tranzo, Tilburg University.
19. Doe meer met ongeveer; praktische wijsheid als bron voor goed werk
Iedereen die in de praktijk werkt weet dat je voortdurend keuzes maakt. Zoals een van onze studenten pas zei: 'In theorie klopt alles altijd, maar in de praktijk leer je improviseren.' Je kunt gewoon niet alles weten, zeker niet als je met jouw handelen ook goed wilt afstemmen op de ander. En toch handel je, vaak vanuit al je voelsprieten. In deze workshop gaan we aan de slag met hoe jij praktische wijsheid tegenkomt in jouw werk. Wat bedoelen we eigenlijk met praktische wijsheid? En wat brengt het teweeg? Samen onderzoeken we wat het vraagt om praktisch wijs te (leren) handelen. Ook staan we stil bij wat het soms lastig maakt en hoe je tot afwegingen komt. Je ontvangt een werkvorm om in jouw team met praktische wijsheid aan de slag te gaan.
Verzorgd door: Desiree Bierlaagh, Practor CIV Welzijn en Zorg en Leanne Terbeek, Ondersteuner Practoraat van mboRijnland.
20. Welkom in de Krakeling
Van praktijkvraag tot wetenschappelijk onderzoek en weer terug… De kennisinfrastructuur langdurende zorg is best taai. Graag gaan we met jullie in gesprek over de vraag hoe we met elkaar zorgen voor krakend verse en toepasbare kennis.
Verzorgd door: Martijn da Costa, Programmamanager clusters Gehandicapten en Chronisch Zieken bij ZonMw en Lia Davelaar, Directeur Kennisstrategie en -management bij Vilans.
21. Van wetenschap tot praktijk: een richtlijn over zingevende daginvulling
Multidisciplinaire richtlijnen van SKILZ bieden zorgverleners, cliënten en naasten informatie om de kwaliteit van langdurige zorg te verbeteren. Hiervoor moet (wetenschappelijke) kennis uit de richtlijnen op een praktische en haalbare manier geïmplementeerd worden binnen zorgorganisaties. Tijdens de workshop wordt ingegaan op de rol en positie van SKILZ in de kennisinfrastructuur en wordt de werkwijze van richtlijnontwikkeling aan de hand van praktische voorbeelden uit de richtlijn 'Zingevende daginvulling' toegelicht. De richtlijn zingevende daginvulling biedt onder andere handvatten voor het in kaart brengen van (veranderende) zingevingsbehoeften, benoemt belangrijke elementen voor passende daginvulling en geeft adviezen over de rol van zorgprofessionals bij het toepassen van zingevende daginvulling.
Verzorgd door: Alisa Dutmer en Tanja Mol, beide Procesbegeleider richtlijnontwikkeling bij SKILZ en Laura Buijs- Lodder, Verpleegkundig Specialist bij Aafje Thuiszorg.
22. Inclusief samenwerken rondom mensen met een verstandelijke beperking in praktijk en onderzoek
Verschillen in positie, status en communicatievaardigheden kunnen goede samenwerking in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking in de weg staan. Hoe kan een gelijkwaardige samenwerking tot stand komen in de driehoek van cliënten, begeleiders en belangrijke mensen uit het netwerk van de cliënt? Dat is wat centraal heeft gestaan tijdens dit project. Binnen twee zogenaamde ontwikkelwerkplaatsen waarin (familie)ervarings-, praktijk- en wetenschappelijke kennis samen kwamen hebben we vier prototypes ontwikkeld die samenwerking ondersteunen. Tijdens deze workshop nemen we je mee in het ontwikkelproces en laten we je de prototypes ervaren.
Verzorgd door: Milan Dorreboom, ervaringsdeskundige trainer LFB & Scholing, Henriette Sandvoort, ervaringsdeskundige onderzoeker bij HU, Sascha van Gijzel, docent onderzoeker HU.
23. Leren- en werken over de grens van school en zorgpraktijk: co-creatie en samenwerking tussen onderwijs en zorgpraktijk – hoe bereik je dat en hoe wordt het duurzaam?
Het beroepsonderwijs staat meer en meer voor de (complexe) uitdaging om toekomstbestendige en dus wendbare vakmensen op te leiden (samen met het werkveld!). Door de praktijk als uitgangspunt te nemen en leren & werken te verweven, kun je maatschappelijke ontwikkelingen sneller een plek geven binnen het beroepsonderwijs. Daarnaast hebben we gezien dat 'de kwartjes sneller vallen' bij studenten omdat wat ze leren betekenisvol is. Dit daagt uit tot een samenwerking en co-creatie tussen onderwijs en zorgpraktijken die over de eigen grenzen stappen. In deze workshop nemen we het leerwerkklimaat als basis voor een verbindende samenwerking tussen zorgpraktijk en het onderwijs. Aan de hand van (ingebrachte) vraagstukken en voorbeelden uit de praktijk, verkennen we met elkaar waar je tegenaan kunt lopen en wat hier zou kunnen werken. Dit doen we met een onderzoekende houding. We bouwen op elkaars ideeën en stimuleren elkaars 'denk en doekracht'. Voorbeelden van vraagstukken zijn: Hoe werk je echt in wederkerigheid samen? Wat vraagt leren & werken op de grens van Onderwijs en Zorgpraktijk van docenten en zorgprofessionals? Hoe maken we het leren en werken op de grens tussen Onderwijs en Zorgpraktijken duurzaam?
Verzorgd door: Jayde Loock, Programmamanager Leren is Werken, Werken is Leren bij Omring.
24. Netwerk-café onderzoek en onderwijs
In dit netwerk-café komen we bij elkaar om ideeën uit te wisselen hoe de nieuwe kennis vanuit onderzoek direct in de opleidingen ingezet kan worden. Wat vraagt dit van de docenten, van de onderzoekers, de medewerkers in de beroepspraktijk. Hoe kunnen onze stichtingen hier een faciliterende rol in spelen.
Verzorgd door: Jorick Scheerens, Programmadirecteur Stichting Practoraten.nl en Irma Rabelink, Manager Zorg en Welzijn bij Stichting Practoraten en Stichting Consortium Beroepsonderwijs.
25. Samenwerken met het onderwijs: hoe doe je dat en wat levert het op?
Wil je het leiderschap van één of meerdere van jouw mbo-zorgprofessionals een boost geven? Met het ontwikkeltraject Ongekend Talent kunnen talenten zichzelf, hun team én de kwaliteit van zorg verbeteren. Tijdens deze interactieve workshop vanuit ZonMw/Van Kleef Instituut vertellen we je graag meer over hoe wetenschap, praktijk en onderwijs elkaar kunnen versterken. We delen handige tips, laten mooie voorbeelden uit de praktijk zien en denken graag met je mee hoe jij zorgprofessionals kunst stimuleren onderzoek te doen op de eigen werkvloer. Zo hopen we dat ook jullie de samenwerking tussen wetenschap, praktijk en onderwijs een vliegende start kunnen geven.
Verzorgd door: Annemarie Klaassen, Programmamanager bij Van Kleef Instituut en Sandra van Bokkem, Verpleegkundige bij Laurens.
Moderators zijn Esther Leijte en Daniëlle Haasnoot-Volker van ZonMw
26. Methodo-logisch
Onderzoek bij de relatief kleine doelgroepen in de ouderen- en gehandicaptenzorg blijft een uitdaging. Tijdens deze workshop wisselen we aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden ervaringen uit met elkaar en experts over wat al goed gaat, waar de uitdagingen liggen in deze sectoren en hoe we die kunnen oplossen.
Verzorgd door Eva Sluijs, Programmasecretaris bij ZonMw, Sabina Kef, senior teacher, coach en onderzoeker bij UvA en OCO: Onderzoek, Coaching en Onderwijs en Ina Mouris, projectleider en praktijkonderzoeker bij Mouris project bureau.
WORKSHOPRONDE 3, van 16:00-17:00 uur:
27. Talenten verbinden in een sterk LeerWerkKlimaat
In deze workshop verkennen we het verbindend en lerend vermogen. Door de focus op talenten in het team, maak je verbinding en verdwijnen de generatiekloven in het team. Het herkennen van talenten van jezelf en van elkaar, werkt verbindend en motiverend. Ook het absorptie vermogen (het vermogen van een team om studenten op te nemen en te begeleiden) wordt hierdoor versterkt. Indien beschikbaar delen we ook de ervaringen m.b.t. het traject 'voorkomen uitval studenten'.
Verzorgd door: Dennis Ansems, Leerexpert bij Leren is Werken Werken is Leren.
28. Samen aan de slag: van wetenschap naar praktijk!
Tijdens deze creatieve workshop ga jij samen met ons aan de slag om wetenschap en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Je ervaart hoe wetenschappelijke kennis vertaald kan worden naar de zorgpraktijk met behulp design van thinking. Je zult aan de slag gaan met kennis uit een onderzoek naar eigen regie bij ouderen in het verpleeghuis. Door middel van creatieve methodieken zul je ervaren hoe wij deze vertaling samen kunnen maken. Jouw stem is hierbij van groot belang. Alleen samen kunnen wij de kennis uit de wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk en toegankelijk maken voor de zorgpraktijk en zo bijdragen aan mensgericht ouderenzorg.
Verzorgd door: Claudia van Erven, Implementatiemakelaar, Irene Muller-Schoof, Onderzoeker en implementatiemakelaar en Wytske Meekes, Onderzoeker van de Academische Werkplaats ouderenzorg Tranzo.
29. Op zoek naar de best passende interventie
Passende zorg vraagt om passende interventies. Maar wat is een passende interventie eigenlijk? Tijdens deze interactieve workshop gaan we passende interventies zoeken voor een zorgvraag. Hoe pak je nu dat zoeken en afwegen slim aan? Wat helpt daarbij? En welke informatie is voor jou belangrijk om interventies te vergelijken? We staan ook stil bij de maatschappelijke opgaven die bij Passende zorg komen kijken: mensgerichte, houdbare en duurzame zorg. We onderzoeken samen wat dit betekent in de praktijk. Hoe beïnvloedt dit jouw keuze voor een interventie en jouw afwegingen als zorgmedewerker?
Na deze workshop weet je meer over het kader Passende zorg en hoe dit terugkomt bij het zoeken naar interventies. Het programma Passende zorg is nog volop in ontwikkeling en we nemen hierin graag jouw ervaring als zorgmedewerker mee. Tijdens deze workshop draag je dus een steentje bij aan de implementatie van Passende zorg in de praktijk! Denk je met ons mee?
Verzorgd door: Annemarie Koopman, Senior adviseur en projectleider, Marijke Spiekhout, Senior adviseur, Annemarije Gaasterland, Onderzoeker en Luca van Breda, Ontwerper digitale zorg & innovatie bij Vilans.
30. Kunst in de zorg: Van implementeren naar gedeelde verantwoordelijkheid
Duurzaam implementeren van kunstactiviteiten in de zorg vraag om méér dan kunstenaars die hun werk goed doen. Randvoorwaarden, geregeld door zorgmanagers en kunst- en cultuurorganisaties spelen een grote rol. Daarnaast spelen allerlei processen op de werkvloer. Hoe ga je om met het onbekende, een vreemde kunstenaar die ineens iets gaat doen met ‘jouw’ cliënt of jouw familielid? Leyden Academy en CliniClowns Nederland deden participatief actie onderzoek naar samenwerking tussen clowns, zorgmedewerkers en familie van ouderen met dementie. We zagen dat er tijd en ruimte nodig is rondom de kunstinterventie, zodat medewerkers, familie en kunstenaars elkaar leren kennen en de impact van de interventie een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. Door middel van gezamenlijk onderzoek, werd de werkpraktijk direct voor iedereen verbeterd. Hoe pakten we dat aan? Door o.a. het faciliteren van open dialoog en toepassen van creatieve, speelse werkvormen om rollen op de werkvloer te onderzoeken. Die werkvormen kun je in deze workshop zelf ervaren!
Verzorgd door: Lieke de Kock en Charlotte Langemeijer, Promovendus bij de Leyden Academy on Vitality and Ageing en Charlotte Langemeijer, Onderzoeker en clown bij CliniClowns.
31. Verlichting van depressieve symptomen bij mensen met een verstandelijke beperking: De implementatie van lichttherapie.
Veel mensen met een VB hebben last van depressieve symptomen. Niet-medicamenteuze behandelingen zijn vaak niet geschikt voor deze doelgroep. Uit eerder onderzoek is gebleken dat lichttherapie bij mensen met een VB toepasbaar is en de effecten veel belovend zijn. Echter, wordt lichttherapie vaak nog niet of niet juist geïmplementeerd binnen zorgorganisaties voor mensen met een VB. In ons onderzoek kijken we naar wat er nodig is voor een succesvolle implementatie van lichttherapie ter behandeling van depressieve symptomen. We zullen de eerste resultaten presenteren en gaan met de deelnemers samen onderzoeken wat er nog nodig is voor de verdere implementatie en borging van lichttherapie binnen de zorg voor mensen met een VB.
Verzorgd door: Linda Schumm, Wetenschappelijk onderzoeker bij de Academische werkplaats verstandelijk gehandicapten GOUD.
32. Kennisnetwerk D-zep en methode Focussen
Wat is het verschil tussen de doelgroep dementie en zeer ernstig probleem met andere doelgroepen? Wat doet het Kennisnetwerk D-zep en wat doen de expertisecentra D-zep? In de workshop wordt hierover uitleg gegeven en maak je op inspirerende wijze kennis met de methode Focussen, een benaderingsmethodiek die is ontwikkeld door De Waalboog i.s.m. UKON.
Verzorgd door: Barbara Wijnand, Directeur Kennisnetwerk D-Zep en Josja Hermsen, GZ-psycholoog bij Stichting de Waalboog.
33. Assessment bij mensen met (Z)EVMB en Het Gedragstaxatie-Instrument Revised
Mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB) zijn in hun dagelijks leven afhankelijk van de ondersteuning van anderen. De afgelopen jaren is deze ondersteuning steeds meer persoonsgericht geworden, waarbij uitgegaan wordt van individuele wensen en mogelijkheden. Om deze ondersteuning goed vorm te geven, is het nodig om te weten wat de wensen, mogelijkheden en behoeften van een kind of volwassene met (Z)EVMB zijn.
Deze workshop gaat over assessment bij mensen met (Z)EVMB. Ook gaan we aan de slag met een instrument om de functionele mogelijkheden van mensen met (Z)EVMB in kaart te brengen: Het Gedragstaxatie Instrument- Revised. Met functionele mogelijkheden worden vaardigheden bedoeld die toepasbaar zijn in het dagelijks leven, zoals het kunnen vasthouden van een beker of het indrukken van een knop om aan te geven wat je wilt.
Verzorgd door: Marleen Wessels, Postdoc onderzoeker Assessment bij mensen met EMB, Academische Werkplaats EMB, Rijksuniversiteit Groningen.
34. Meer kennis, minder zorg: een brouwerij
'Luister gewoon meer naar ons als ouderen', ‘Mbo studenten zijn de ogen en oren van de praktijk’. ‘Ik kan iedere aap op straat leren om een infuus aan te brengen’. We spraken met ouderen, naasten en mbo docenten over hun rol bij het uitwisselen van kennis in de ouderenzorg. Hoe kijken ze hier zelf tegen aan? Hoe verbeteren we de uitwisseling van kennis en dragen we bij aan betere samenwerking? We nemen jullie mee in de belangrijkste resultaten, de methode met een serious game en hoe we samen met ouderen, naasten en mbo docenten nieuwe ideeën brouwen voor betere kennisuitwisseling. En we brouwen ook met jullie nieuwe ideeën.
Verzorgd door: Fabienne van Rossenberg, Adviseur maatschappelijke vernieuwing en Ferry Nagel, Senior adviseur zorginnovatie van Kennisland.
35. Leren van data: vertrouwen als basis
Hoe leren we van alle gegevens die zorgverleners vastleggen in de zorg? Waarom lukt dat nog maar mondjesmaat? Vertrouwen is bij deze vragen een kernbegrip. Waar is dat vertrouwen op gebaseerd? En hoe zorgen we er voor dat we elkaar meer vertrouwen. In deze workshop gaat het onder andere over datakwaliteit, registratielast, solidariteit en hoe je nou zorgt voor een lerend zorgsysteem.
Verzorgd door: Robert Verheij, Programmaleider Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem bij het Nivel en Bijzonder hoogleraar 'Transparantie in de zorg vanuit patiëntenperspectief', Tranzo, Tilburg University en Isabelle Bos, Senior onderzoeker Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem bij het Nivel.
36. Implementatie van zorgtechnologie in de praktijk: hoe het faciliteren hiervan helpt om de zorg te transformeren.
In een interactieve sessie delen de sprekers nieuwe kennis uit praktijkgericht onderzoek en veel ervaringen uit de praktijk met het publiek. Centraal staat de vraag hoe je technologie betekenisvol inzet in de langdurige zorg. Ook worden de bijbehorende implementatieprocessen besproken. Want, dat is zo eenvoudig nog niet. De nieuwe werkwijze moet ingebed worden in de dagelijkse zorgpraktijk. Implementatie van zorgtechnologie betekent een verandering voor cliënten, zorg- en ICT-professionals en de gehele zorgorganisatie. Daarnaast delen de sprekers kennis over onderzoek dat ze uitvoeren naar de effectiviteit van de inzet van technologie. De waarde van technologie hangt af van goede implementatie! Van der Poel en Boon geven voorbeelden uit de praktijk en laten tools zien die ook het publiek direct kan gaan gebruiken.
Verzorgd door: Brigitte Boon, Bestuurder Academy het Dorp en Bijzonder hoogleraar Data en technologie in de gehandicaptenzorg bij Tilburg University en Agnes van der Poel, Programmaleider Onderzoek bij Academy Het Dorp.
37. Mantelzorger in balans
In deze workshop leer je de (onderzoeks)achtergrond van mantelzorgproject GoedVoorMekaar en hoe dit uitvloeide tot een interventie waarmee mantelzorgers, op persoonlijke en op gedragsverandering gerichte wijze worden ondersteund. Er wordt interactief licht geschenen op de voorspellende factoren van welbevinden, op 'doelgedragingen' van mantelzorgers en de en hieraan gerelateerde weerstanden en drijfveren, en de vertaling van bevindingen de praktijk in de vorm van de GoedVoorMekaarBox, de GoedVoorMekaarMonitor en (de coachinterventie(s) binnen) het GoedVoorMekaarGesprek.
Verzorgd door: Bas van Poppel van GoedVoorMekaar.
38. Doorwerking: zo maken we de impact van de Academische Werkplaats GOUD zichtbaar
In deze workshop krijg je uitleg over het concept 'Doorwerking' en ga je zelf aan de slag om het model op jouw eigen situatie/projecten toe te passen. 'Doorwerking' richt zich in deze context op mensen met een verstandelijke beperking en hun verwanten. Deze workshop is bedoeld voor mensen die meer willen weten over hoe je opbrengsten van onderzoek zichtbaar kan maken.
Verzorgd door: Leotien van Wely, Beleidsadviseur en onderzoeker bij de academische werkplaats voor gehandicaptenzorg GOUD.
39. Werkplaats: ‘Technologie in je zorg- en welzijn curriculum, dat doe je zo!’ Ervaringen en toekomst
In de landelijke werkplaats 'Technologie in je zorg- en welzijnscurriculum, dat doe je zo!' zijn we dit met meer dan 40 docenten van ruim 20 onderwijsinstellingen uit heel het land aan de slag met onderwijs rondom technologische innovaties in zorg en welzijn. Tijdens de werkplaats gaan we in vier bijeenkomsten samen leren, op onderzoek, testen en elkaar inspireren. Denk daarbij aan onderwerpen als: de visie op technologie in je curriculum, het meenemen van je collega’s in dit thema en de regionale samenwerking met werkveldpartners. We maken gebruik van diverse werkvormen en technische middelen zoals Mural en Teams. Deze ervaringen willen we graag met je delen en samen verkennen of de samenwerking in een werkplaats ook inzetbaar is voor andere thema's.
Verzorgd door: Sjors Groeneveld, Hoofddocent/onderzoeker bij Saxion-lectoraat Technology, Health and Care en Anouk Verburg, Adviseur bij Vilans.
Zoek het Uit!
Zoek het Uit!zoekhetuit@vilans.nl
Zoek het Uit!zoekhetuit@vilans.nlhttps://www.aanmelder.nl/zoekhetuit
2024-10-07
2024-10-07
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Zoek het Uit!Zoek het Uit!0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekendeenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.