Sessieronde 1 (11:00 - 12:15)​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Zelf als het kan:

IZI

Een belangrijk onderdeel van een houdbare zorg in de toekomst, is ook beter ruimte te geven aan informele zorg; mantelzorg en vrijwilligers. Dat betekent niet alleen wat voor de samenleving, maar ook voor de professionals in de zorg. Om dat laatste beter vorm te geven hebben zeven VVT-organisaties de handen ineengeslagen om in gesprek met onze professionals de uitdaging van loslaten en beter samenwerken met het informele netwerk vorm te geven. 'Zelf als het kan' klinkt mij altijd net te alleen; "Samen als het kan" is daar ook een noodzakelijk onderdeel van!" 

Spreker:

Frido Kraanen, Raad van Bestuur, Omring

&

Gemeente Apeldoorn

Verwacht u dat de transformatie van zorg naar gezondheid, zoals genoemd in het Integraal Zorgakkoord, haalbaar is? En hoe essentieel is de samenwerking met gemeenten hierin? Wethouder Anja Prins van de gemeente Apeldoorn onderstreept het belang van deze samenwerking aan de hand van het succesvolle project met beweegmakelaars. Dit initiatief laat zien hoe cruciaal de gezamenlijke aanpak is bij het aanpakken van gezondheidsproblemen zoals obesitas en het tegengaan van personeelstekorten in de zorg. Anja Prins licht toe hoe dit project bijdraagt aan de gezondheidstransformatie in haar pitch.

Spreker:

Anja Prins, Gemeente Apeldoorn

Thuis als het kan:

Zohra

In de regio West-Brabant hebben ouderenzorgpartijen Thebe, Mijzo, Surplus en onderwijspartners Curio en Avans de handen ineengeslagen om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave om voldoende, gelukkige en competentie (zorg)professionals op te leiden en te ontwikkelen voor morgen (2030-2040). Met de achterliggende vraag: wat moeten we doen om de vraag naar (ouderen)zorg ook in de toekomst goed kunnen blijven beantwoorden? Hiertoe is project Zohra opgericht: Zorg Onderwijs Herontwerp: Radicaal Anders. Zohra is een uniek project waarin met lef echt ander zorgonderwijs wordt ontwikkeld. Zohra zet in op bloeiende gemeenschappen, vanuit de visie ‘samen leven toevoegen aan de dagen’. Met een aanbod van ‘onderwijs’ voor zes doelgroepen dat verleidt om een bijdrage te leveren in de wijk en doorlopend te ontwikkelen in nieuwe kennis, competenties en rollen die de (toekomstige) zorg vraagt: minder hokjes, meer de menselijke maat tussen ouderenzorg en andere zorg, tussen zorgen welzijn, tussen gezond en ziek. Ondersteund door slimme innovatie en technologie. Van zorgen voor/dat naar zorgen met. Ingebed in het ecosysteem van de wijk rond de hulpbehoevende.

Sprekers:

James Veenhoff, Elemental

Carlijn Nelis, Programmamanager, Zohra

&

Butterfly Effect

Meer verbinding voelen met de mensen in je buurt. Vanuit die gedachte startte Stijn van Kreij met Butterfly Effect. Een onderneming die woongemeenschappen bruisend maakt door mensen met én zonder zorgvraag met elkaar te verbinden. In deze presentatie gaat hij in op de vraag welke ingrediënten essentieel zijn voor een bruisende gemeenschap. Ook gaat hij in op de vraag hoe zorgorganisaties en woningcorporaties ruimte kunnen maken voor bruisende gemeenschappen waar bewoners samen het dagelijks leven vormgeven.

Spreker:

Stijn van Kreij, directeur, Butterfly effect

Digitaal als het kan:

ZorgAccent, UwCompaan

Beeldzorg is de afgelopen jaren flink gegroeid. Door heel Nederland verzorgen tientallen beeldzorgteams van zorgorgansaties 1,5 miljoen zorgmomenten per jaar. Daarmee zorgen we voor extra zorgcapaciteit en we bieden zorgmedewerkers voor wie de wijk fysiek zwaar wordt een plek waar ze hun waardevolle zorgwerkzaamheden kunnen voortzetten. ZorgAccent biedt beeldzorg vanuit haar eigen beeldzorgteam dagelijks aan tientallen cliënten beeldzorg. Erik Vuurboom van ZorgAccent vertelt, samen met direct betrokken collega's over de implementatie, welke zorg via het scherm geleverd wordt en gaat in op duurzame inzetbaarheid van de zorgmedewerkers. Joost Hermanns van Compaan, het platform waarover beeldzorg geleverd wordt, zet de ervaringen van ZorgAccent in landelijk perspectief. Zien is geloven! Daarom verzorgt ZorgAccent live een zorgmoment met een cliënt.

Sprekers:

Erik Vuurboom, directeur Wijkverpleging en Huishoudelijke Hulp, ZorgAccent

Anja Westra, Verzorgende IG, ZorgAccent

Joost Hermanns, UwCompaan

&

Carinova

Het implementeren van zorgtechnologie en innovatie vraagt om een lange adem. Er is potentie, enthousiasme, maar ook weerstand. Wat betekent dit voor zorgverleners, hoe gaat hun werk eruitzien? Halen we met de inzet van alleen zorgtechnologie niet te veel leuke dingen uit het werk van medewerkers? En vooral: Wanneer vinden wij dat zorgtechnologie écht werkt? In de afgelopen jaren heeft Carinova steeds meer verschillende vormen van zorgtechnologie geïmplementeerd. Wat zijn de valkuilen daarbij zijn en hoe je daar mee om kunt gaan vertellen we in deze sessie. Ook over wat er bij ons wel werkt, namelijk inzet op verpleegkundig leiderschap, slim gebruik van data en samen kijken naar het transformeren van zorg.

Spreker:

Paul Haarman, Projectleider Zorginnovatie, Carinova

Sessieronde 2 (13:00 - 14:15)

Zelf als het kan:

Austerlitz Zorgt

In Austerlitz is wonen, zorg en ondersteuning voor ouderen door de dorpsbewoners zélf georganiseerd. Met de steun van enkele professionals en meer dan 100 vrijwilligers, die zelf vaak tot de oudere generatie behoren, kunnen ouderen vrijwel altijd tot hun dood in het dorp blijven wonen. Samen met de gemeente, de woningbouwvereniging en een eigen woonstichting zijn 25 zorgwoningen gerealiseerd. Jan Smelik, mede-oprichter van Austerlitz Zorgt, vertelt hierover en zet dit voorbeeld ook in een breder perspectief.

Spreker:

Jan Smelik, Algemeen coördinator, NLZVE

&

Wijkcoöperatie Oost voor elkaar

Regie bij bewoners; voor optimale gemeenschapskracht.

De Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar is opgezet door en voor bewoners in de wijk Utrecht Oost. Bewoners organiseren zelf informatievoorziening, preventie-activiteiten en coördineren de samenwerking in de wijk. Ook wordt er geëxperimenteerd met buurtdialogen en buurtverbinders om gemeenschapskracht (inclusief lokale ondernemers) en (in)formele zorg op kleinschalig niveau te verbinden en mantelzorgers te ontlasten.

Spreker:

Anja van der Aa, Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar

Thuis als het kan:

Envida

Het kan wél! Oud worden op een warme en veilige plek, waar je je minder oud voelt. Iedereen wil oud worden, maar niet oud zijn. Residentie Gerlachus laat zien dat je zelfs verpleeghuiszorg kunt ontvangen op een plek die niet op een verpleeghuis lijkt en niet als een verpleeghuis voelt. Een plek waar je, ook wanneer je kwetsbaar bent, nog baas kunt zijn over je eigen leven. In onze 130 appartementen wonen jong en oud samen, op basis van wederkerigheid. De prachtige (zorg)infrastructuur draagt bij aan ontmoeting en ontplooiing. De eigen B&B zorgt voor een warm welkom voor familie en vrienden. Ook wanneer je zorgvraag toeneemt, is verhuizen meestal niet nodig: de zorg staat 24/7 paraat en is er zo nodig binnen 5 minuten. We willen anders, we moeten anders, we kunnen anders. In Residentie Gerlachus doen we het anders. Een mooi voorbeeld dat laat zien hoe anders kijken naar wonen en zorg leidt tot een nieuw dienstverleningsconcept. Een voorbeeld dat je ook meeneemt in de uitdagingen, zodat je niet alleen geïnspireerd wordt, maar ook naar huis gaat met stof tot nadenken over hoe het anders kan.

Sprekers:

Petra Lamberts, directeur besturing en strategie, Envida

Nadja Comans, manager verpleegzorg, Envida

&

HOZO

Ontwikkelen maakt Zorg thuis Plus toekomst bestendig. 

Ga met ons mee op reis in de stappen die we hebben gezet om langer thuis wonen mogelijk te maken! Een reis die zowel de client als de medewerker nieuwe perspectieven biedt. We laten u kennismaken met de ‘Welzijn op weg’ tas, de digitale tool box en onze extramurale leerlijn die de personele bezetting toekomstbestendig maakt. Praat en denk mee want ontwikkelen doen we samen.

Sprekers:

Daniëlle van Veen, bestuurder, HOZO

Margonda Scheps, manager zorg in de wijk, HOZO

Digitaal als het kan:

UMCG

Vanwege het tekort aan zorgpersoneel wordt inzet van zorgtechnologie de komende jaren steeds belangrijker, om te zorgen dat het zorgpersoneel ondersteund wordt in het dagelijks handelen. MOOD-Sense (Monitoring onbegrepen gedrag bij dementie met sensor technologie ) is een slim monitoringssysteem, ontwikkeld door het UMCG en Hanzehogeschool, dat relevante zorgproblemen dan wel onbegrepen gedrag kan signaleren via inzet van sensortechnologie. Het zorgt ervoor dat zorgmedewerkers tijdig gewaarschuwd worden om passende zorg te verlenen en verdere ontsporing te voorkomen. In de workshop zal ook worden ingegaan op de bredere toepasbaarheid van inzet van zorgtechnologie voor beslisondersteuning van zorgpersoneel en behandelaren in de ouderenzorg in het licht van landelijke ontwikkelingen op het gebied van data geïnformeerde zorg.

Spreker:

Sytse Zuidema, Hoogleraar Ouderengeneeskunde en dementie, UMCG

&

Solis Zorggroep

Zelf bepalen hoe je leven eruit ziet, ook als je ouder bent. Dat vraagt om een andere blik! Binnen Zorggroep Solis willen we 50% meer thuiszorg leveren met hetzelfde aantal mensen. Technologie kan hierin helpen maar dit is een middel. Vooral het anders kijken en inrichten van de zorg is van belang. Dit hebben we binnen Zorggroep Solis gedaan door de Schijf van Vijf te koppelen aan onze visie ''met andere ogen kijken''. Dit ziet er als volgt uit:  Wanneer iemand ondersteuning nodig heeft, zoeken we nu samen naar andere, nieuwe manieren. We zijn hierin grensverleggend en vertrouwen op de kracht van de mens zelf. We houden van aanpakken. Daarom helpen we bij het aanleren van nieuwe vaardigheden en zetten technologieën en hulpmiddelen in, zodat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In samenwerking met familie, mantelzorgers en het sociale netwerk. We zijn hierin verbindend. En als het nodig is bieden wij wijkverpleging en verzorging, met liefde & passie. We stimuleren hierbij zelfredzaamheid en eigen regie, zodat iedereen zijn eigen leven kan blijven leiden op zijn eigen manier. Al onze extramurale zorgverleners zijn hier hard mee aan de slag gegaan en hebben mooie resultaten behaald. Deze resultaten en de barrières die we tegen gekomen zijn, delen we graag met jullie.

Sprekers:

Laura Steman, regionaal projectleider, Zorggroep Solis

Yvonne Peters, coördinerend verzorgende, Zorggroep Solis

Mirjam Bourgonje, coördinerend verzorgende, Zorggroep Solis

Sessieronde 3 (14:45 - 16:00)

Zelf als het kan:

Vereniging Reable Nederland

Over hulpverlening. 

Wanneer oudere mensen om hulp vragen staat in Nederland al gauw een compleet netwerk klaar om te gaan zorgen en hen het werk zoveel mogelijk uit handen te nemen. Zonder de vraag te stellen of de geleverde zorg passend is en de hulpvrager ermee gelukkig. Onvoldoende wordt uitgeplozen of er mogelijkheden zijn of een oudere zichzelf zou kunnen helpen. Dit is het uitgangspunt van wat we reablement noemen: mensen helpen een zelfstandig leven te herwinnen wanneer ze dat zelf niet meer kunnen. Dat vraagt om een gedragsverandering van alle hulpverleners. Eén die begint met goed luisteren.

Sprekers:

Rudi Westendorp, Vereniging Reable Nederland

Ronald Simons, Vereniging Reable Nederland

&

Zilveren Kruis

De beweging van Zorg naar Gewoon Leven is een initiatief van Zorgkantoor Zillveren Kruis met 5 VVT zorgaanbieders. We laten zien hoe we vanuit visie, regie nemen en faciliteren een beweging in gang hebben gezet. De beweging is gebaseerd op gelijkwaardigheid en laat positieve voorbeelden zien. Hoe kan het wel? En wat heb je daarvoor nodig? Tegelijkertijd werken we aan maximale deelbaarheid van informatie en opschaalbaarheid. We sturen via de reguliere inkoop en regie op WOZO middelen op community care, reablement, technologie in de WLZ, regionale routekaart (vastgoedopgave), vertrouwd thuis (MPT/VPT) als concrete invulling van deze beweging. Er zijn inmiddels meer dan 100 organisaties in ZK gebied actief in deze programma's en delen hun ervaringen middels actieve lerende netwerken.

Sprekers:

Tamara Pieterse, Zorgbalans

Fatmir Miftari, Zilveren Kruis

Liesbeth Zwanepol, Zilveren Kruis

Thuis / Zelf als het kan:

De Boei Sociaal Werk Bunsschoten - Thuis als het kan

Steunsysteem Bunschoten-Spakenburg. 

In Bunschoten hebben Welzijnsorganisatie De Boei en Zorg en Wooncentrum De Haven ‘Het Steunsysteem’ opgezet. De sociaal werkers van De Boei pakken hulpvragen van bewoners op die thuiszorgmedewerkers signaleren. Het gaat bijvoorbeeld om eenzaamheid, een tekort aan beweging, financiële problemen en mantelzorgvragen. De Boei heeft zelf een breed aanbod, maar ook een netwerk waarin informeel aanbod, familie, mantelzorgers, vrijwilligers en buurtgenoten ingeschakeld kunnen worden. Naast de persoonlijke samenwerking is het Steunsysteem ook een administratiesysteem dat draait bij de welzijnsorganisatie. Hierdoor maken niet alleen de thuiszorg, maar ook de huisartsen gebruik van het netwerk.

Spreker:

Chris Hagelen-Muller, directeur-bestuurder, De Boei Sociaal Werk Bunschoten

&

TriviumMeulenbeltZorg - Zelf als het kan

Samenwerken met informele zorg. 

Bij TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) is de missie: samen voor persoonlijke zorg. Dit doen wij vol passie met meer dan 2500 medewerkers, 1500 vrijwilligers, al onze cliënten en hun naasten. Vanuit onze visie op Teams voor Persoonlijke Zorg, werken we gelijkwaardig samen met alle leden van dit team (cliënt/bewoner, naasten, medewerkers en vrijwilligers). Het welbevinden van cliënt/bewoners staat hierbij centraal. Gezien de grote uitdagingen in de zorg is het essentieel om intramuraal intensiever samen te werken met vrijwilligers en naasten. TMZ heeft al jaren een zeer professionele aanpak als het gaat om vrijwillige inzet en voor samenwerking met naasten hebben we vorig jaar het ‘samenzorgen gesprek’ geïntroduceerd. Het is van groot belang om ‘wensen, verwachtingen en grenzen’ met elkaar te bespreken. We willen onze medewerkers faciliteren in het voeren van deze belangrijke gesprekken. Samen zijn we op ontdekkingsreis naar zorg van de toekomst. We willen onze aanpak, lessen en uitdagingen graag met jullie delen.

Sprekers:

Francisca Rink, TriviumMeulenbeltZorg

Bianca Nijhuis, TriviumMeulenbeltZorg

Marie-Louise Engbers, TriviumMeulenbeltZorg

Digitaal als het kan:

UwCompaan / Sensire

Hoe kan technologie helpen om cliënten in de geriatrische revalidatiezorg meer eigen regie over het herstel te geven? Sabine Noordam, Regieverpleegkundige bij Sensire, vertelt over haar ervaringen met de implementatie van het Compaan platform op haar GRZ locatie in Zutphen. Cliënten hebben inzicht in hun behandelagenda, krijgen bovenop de fysieke revalidatiemomenten oefenvideo’s aangeboden en hebben meer contact met het thuisfront. Zouden we het voor elkaar krijgen om mensen eerder naar huis te laten gaan en het laatste deel van hun revalidatie thuis te doen?  Het verhaal van Sensire staat niet op zichzelf, de GRZ maakt een inhaalslag met technologie. Joost Hermanns van Compaan vertelt over de succes- en faalfactoren bij de implementatie en de afhankelijkheden om technologie in de GRZ op lange termijn te ondersteunen. 

Sprekers:

Joost Hermanns, UwCompaan

Sabine Noordam, Sensire

&

De Gemeente Den Haag

Technologie voor Thuis Toegankelijk. 

De Haagse aanpak In de gemeente Den Haag wordt al een tijdje gebouwd aan een ecosysteem om technologie voor thuis toegankelijk te maken voor inwoners en zorgmedewerkers. De gemeente, zorgaanbieders, inwoners, kennisinstellingen en bedrijven werken samen om het gebruik van technologie te versnellen met als doel om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen en de (mantel)zorg te ontlasten. Eén van de concrete initiatieven is Digiredzaam Den Haag, waarin zorgtechnologie via uitleencentra maximaal 3 maanden gratis uit te proberen is door inwoners. Zorg- en welzijnsorganisaties als Middin, Saffier en Xtra werken in dit project samen met ROC Mondriaan en de gemeente en leren hoe ze het uitleenproces en de opschaling van zorgtechnologie het beste kunnen organiseren.

Sprekers:

Erwin Tak, innovatiemanager technologie in het sociaal domein, Gemeente Den Haag

Simone Freijer, projectleider, Middin

Mariska Vijlbrief, adviseur zorgtechnologie, Saffier