Accreditatie is goedgekeurd door ADAP, KRM, V&V & BGN (BLCN in aanvraag)

Vrouwengezondheid
de relatie tussen hormonen, voeding
en het microbioom

Er is steeds meer aandacht voor vrouwengezondheid en vrouwspecifieke aandoeningen zoals endometriose en PCOS. De complexe hormoonhuishouding speelt hierbij een bepalende rol. Maar ook voeding en leefstijl zijn van groot belang vooral tijdens periodes van grote veranderingen zoals rondom de zwangerschap en de overgang.
Wil jij je cliënten nog beter kunnen begeleiden? Dan mag je dit symposium niet missen!


Op dinsdag 3 juni 2025 staat theater- en congreslocatie Flint in het teken van vrouwengezondheid!

De rode draad van dit symposium is het vrouwelijk microbioom en de mogelijkheden van voeding en leefstijl om dit microbioom te ondersteunen. De eerste spreker zal inzoomen op de verschillende microbiomen van de vrouw en in het bijzonder het oestroboloom. Dit is de verzameling (darm)bacteriën die een rol spelen bij de oestrogeenstofwisseling. 

Vruchtbaarheid & zwangerschap
In het Erasmus MC worden al sinds 2010 (aanstaande) moeders gevolgd in een groot cohort-onderzoek naar de gezondheid rondom de conceptie. Er zijn aanwijzingen dat een ongunstig microbioom het risico op o.a. een hoge bloeddruk, diabetes en zwangerschapsvergiftiging vergroot. Vandaar dat het Erasmus MC onderzoek uitvoert naar het microbioom van de vagina en de darm tijdens en rondom de zwangerschap waarbij ook de invloed van leefstijl en (over)gewicht worden meegenomen.

Endometriose & voedingsinterventies

Een ander onderwerp waar op dit moment uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt, is endometriose. Deze chronische aandoening gaat vaak gepaard met veel pijnklachten en kan ook effect hebben op de vruchtbaarheid. Dit samen heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. 
Òf en op welke manier voeding en leefstijl van invloed zijn op endometriose en de mogelijkheden voor voedingsinterventies, wordt onder andere in het Radboudumc onderzocht. In een duo-presentatie zullen een diëtist en een gynaecoloog dit onderwerp bespreken.


Een gezonde mond in verschillende levensfasen
En ook de mondgezondheid komt aan bod. De mond wordt niet voor niets de spiegel van de gezondheid genoemd. Is er een 'vrouwelijk oraal microbioom'? Zo ja, wat maakt het specifiek vrouwelijk? Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen, bijvoorbeeld door zwangerschap, het orale microbioom en (mond)gezondheid? 


Van theorie naar spreekkamer

Tijdens dit symposium zullen verschillende onderwerpen rondom het thema vrouwengezondheid aan bod komen. Hiermee worden er weer goede stappen gezet in de richting van meer kennis, (h)erkenning en praktische handvatten voor de vrouwengeneeskunde!
 
De dagvoorzitter van het symposium is Christiaan Vermaas, een enthousiaste arts en medisch videomaker bij 2MED4U waarmee hij medische informatie beter bereikbaar wil maken voor de patiënt.
 
Dit congres is bedoeld voor (para)medici en gezondheidsprofessionals.
 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren