De Vredeslezing: de Vrede van Rijswijk en 80 jaar vrijheid

Ieder jaar vieren we in Rijswijk de Vrede van Rijswijk die op 20 september 1697 werd getekend. Dit gebeurde in Huys ter Nieuburch, het voormalige paleis in het Rijswijkse Bos, dat vanaf 1630 in bezit was van Frederik Hendrik van Oranje. Ter herinnering aan dat paleis staat daar nu De Naald. Met de ondertekening van de Vrede van Rijswijk kwam er een einde aan de Negenjarige Oorlog tussen Frankrijk aan de ene kant en de Grote Alliantie aan de andere. Diplomaten die de betrokken landen vertegenwoordigden, hebben in Huys ter Nieuburch onderhandeld over het vredesverdrag. Uiteindelijk is er op een gelijkwaardige manier een einde gekomen aan de oorlog, zonder dat deze door strijd werd beslist.

In 2024 en 2025 vieren en herdenken we in Nederland dat we 80 jaar vrij mogen zijn. In Rijswijk gaan we die 80 jaar vrijheid ook vieren en herdenken. De eerste viering is de Vredeslezing, een lezing over de Vrede van Rijswijk en 80 jaar vrijheid, op vrijdag 20 september.

Rijswijker Riccardo Sietsma neemt ons tijdens de Vredeslezing mee in de geschiedenis van de Vrede van Rijswijk. De Vredeslezing is getiteld ‘De Vrede van Rijswijk. Een rimpeling in de geschiedenis in perspectief’. Riccardo Sietsma is militair historicus en werkt bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Hij is afgestudeerd op het Nederlandse militaire beleid in de negentiende eeuw. Bij het NIMH houdt hij zich bezig met het schrijven en maken van publieksproducten, zoals podcasts, brochures en online artikels. De onderwerpen en tijdsvakken van deze producten variëren van de vroegmoderne tijd tot de dag van vandaag.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren