Workshops
WORKSHOP 1 BVO (Helma Ton)
ALLE BOEDDHISTEN ZIJN VEGANISTEN - VIJF MISVERSTANDEN OVER BOEDDHISME
De Boeddha was een leraar met een heel eigen methodiek. In deze workshop gaan we samen dieper in op de manier waarop hij lesgaf en hoe hij in dialoog ging met wie ook maar een vraag wilde stellen. We onderzoeken wat we hiervan zouden kunnen gebruiken voor onze eigen manier van lesgeven binnen het vormingsonderwijs en komen waarschijnlijk vanzelf uit bij de vijf misverstanden over het Boeddhisme.
WORKSHOP 2 HIVO (Arti, Chereita en Gisela Mohanlal)
SPICE EN SPIRIT VAN YOGA - VERBONDENHEID KOMT VAN BINNENUIT
In het Hindoeïsme speelt het innerlijk ervaren en beleven, het voelen (de spirituele dimensie) een evenzo grote rol als kennis. Yoga is het instrument bij uitstek om het geleerde van binnenuit te voelen en te ervaren. In deze workshop geven yoga-docenten een voorproefje hoe door middel van yoga-oefeningen de focus verschuift van het zien van verschillen naar het ervaren van overeenkomsten en verbondenheid van binnenuit.
WORKSHOP 3 HVO (Jos de Wit)
GRIEKSE EN ANDERE SMAAKMAKERS - WAT IS HUMANISME?
Het Humanisme gaat uit van de menselijke waardigheid en vindt inspiratie in de menselijke vermogens. Het streeft naar een zinvol persoonlijk leven en een humane samenleving. Hoewel de organisatie relatief jong is, gaat het gedachtegoed terug tot Socrates. Ook in de periode van de renaissance en de verlichting zijn belangrijke aanzetten gegeven voor het hedendaags humanisme. In deze workshop ervaar je aan de hand van een filmpje, opdrachten en discussie hoe HVO bij leerlingen het zelf leren nadenken en verantwoordelijkheid nemen centraal stelt.
WORKSHOP 4 IVO (Ayten Kaymakci en Joram van Klaveren)
DE ISLAM IN GEUREN EN KLEUREN - EEN VIRTUELE REIS DOOR DE GESCHIEDENIS
In deze workshop maken de deelnemers middels een '360 experience' in de VR een reis door de tijd. Onderweg passeren we belangrijke locaties, uitvindingen, culturele uitingen en religieuze kernwaarden van de Islam. Aansluitend gaan we in gesprek over onze ervaringen en gevoelens. Begrip en respect voor elkaars levensbeschouwing begint met het wegnemen van angstbeelden en onwetendheid. Aan de hand van voorbeelden wordt toegelicht hoe de visie en uitgangspunten van IVO vorm krijgen in de klas.
WORKSHOP 5 JVO (Moshe en Leila Godschalk)
APPELS MET HONING EN BITTERKRUID - JOODSE TRADITIES AAN DE HAND VAN GERECHTEN
Er wonen nog maar weinig joden in Nederland. Daardoor is de joodse levenswijze niet zo bekend. Toch heeft het Jodendom veel bijgedragen aan de Nederlandse en westerse cultuur. In deze workshop krijg je inzicht in het Joodse jaar, de tradities en gebruiken door middel van de daarbij behorende gerechten: soms zoet, soms bitter. Door middel van interactieve werkvormen word je bewust van de verschillende aspecten van joods zijn en voelen.
WORKSHOP 6 KVO (Jules de Bruin Pr en Liesbeth van Gool)
ZELFDE BASISINGREDIËNTEN, ANDER RECEPT - HET VERSCHIL TUSSEN KATHOLICISME EN PROTESTANTISME
In deze workshop wordt de Rooms-Katholieke priester Jules de Bruin geïnterviewd. Hij is geboren in een katholiek gezien in de verder grotendeels protestantse omgeving van de 'biblebelt'. Jules heeft aan den lijve ervaren dat er veel overeenkomsten zijn tussen het Protestantse geloof en het Rooms-Katholieke geloof, maar tussen beide levensbeschouwingen zijn ook veel verschillen - met name over het laatste gaat dit pittige interview.
WORKSHOP 7 PVO (Jan van Doleweerd en Greet Masselink)
ALS DESEM IN DEEG - VERHALEN DIE VORMEN EN VERBINDEN
Verhalen brengen pit, kleur en smaak in de klas. In deze workshop ga je op ontdekkingstocht om te ervaren wat verhalen voor jou en je leerlingen kunnen betekenen. We ontmoeten elkaar op de brug om samen in gesprek te gaan over vragen als: Wat kan ik mij herinneren van verhalen? Wat ervaar je in de les als je verhalen vertelt? Wat is de betekenis van de brug? Je ervaart hoe PVO een brug probeert te slaan tussen verhalen uit de Bijbel en de leefwereld van leerlingen.
Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'
Registratiewebsite voor Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'info@vormingsonderwijs.nl
Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'info@vormingsonderwijs.nlhttps://www.aanmelder.nl/vormingsonderwijs
2023-05-31
2023-05-31
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'Sectordag 'De zeven smaken van het centrum voor vormingsonderwijs'0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Antropia (tegenover station Driebergen-Zeist)Antropia (tegenover station Driebergen-Zeist)Hoofdstraat 8 3972 LA Driebergen Nederland