Programma

  • 12.00 uur - Inloop met lunch

  • 12.30 uur - Welkom door host Daniël Pit, hij gaat o.a. in gesprek met gedeputeerde Eke Folkerts

  • 13.00 uur - Keynotes van Ronald Giphart en Willemijn Zwart

  • 14.30 uur - Ronde 1 deelsessies, keuze uit:

    A. Leesbevordering: fabels én wat wel werkt

    B. Fries Leesoffensief: Van Leesplees tot Mei-inoar lêze

    C. De krêft fan de memmetaal

    D. Denk mee in het wereldcafé

  • 15.30 uur - Ronde 2 deelsessies, keuze uit:

    A. Leesbevordering: fabels én wat wel werkt

    B. Fries Leesoffensief: Van Leesplees tot Mei-inoar lêze

    C. De krêft fan de memmetaal

    D. Denk mee in het wereldcafé

  • 16.30 uur - Plenaire afsluiting en bespreken uitkomsten wereldcafé

  • 17.00 uur - Afsluiten en netwerkborrel

Deelsessies

Tijdens het symposium organiseren we twee rondes met vier verschillende deelsessies. In totaal kun je dus twee keer een deelsessie volgen deze middag. In het aanmeldformulier kun je doorgeven aan welke deelsessies jij wilt deelnemen. Hieronder vind je van elke deelsessie een korte beschrijving.

A. Leesbevordering: fabels én wat wel werkt - door Roos Franken en Sanne de Boer (Fers)

In deze sessie nemen adviseurs taal en leesbevordering Roos Franken en Sanne de Boer je mee in de wereld van leesbevordering, helpen ze fabels uit de wereld en maken het heel helder waarom het juist nu zo belangrijk is om kinderen het plezier van lezen te laten ervaren. Ook gaan ze in op de doorgaande leeslijn waarin de Bibliotheek alle kinderen de kans geeft zich te ontwikkelen tot een geletterd mens. Het moment is daar om gezamenlijk de ontlezing van onze samenleving aan te pakken.

B. Fries Leesoffensief: van Leesplees tot Mei-inoar lêze - door Bodil Stelwagen (Fers) en Akke Visser (Culturele Apotheek)

In deze sessie vertelt projectleider Bodil Stelwagen over de plannen van het Fries Leesoffensief en hoe je mee kunt doen. Van het worden van een ambassadeur tot het inzetten van een mini-bieb, leesplees en de boekenbingo. Een van de projecten binnen het Fries Leesoffensief is het project mei-inoar lêze van City of Literature en de Culturele Apotheek. Akke Visser oprichter van de Culturele Apotheek laat ons proeven van de in Engeland ontwikkelde methode shared reading oftewel mei-inoar lêze / samenlezen. Een prachtig manier om leesplezier en een goed gesprek te stimuleren. Wil je alvast meer lezen over deze methode, kijk hier.

C. De krêft fan de memmetaal - door dr. Jelske Dijkstra (Fryske Akademy)

Wereldwijd is meertaligheid eerder regel dan uitzondering en ook in Fryslân is meertaligheid al eeuwen een gegeven. Dr. Jelske Dijkstra vertelt ons over meertaligheid wereldwijd, maar zoomt in op de Friese situatie. We benadrukken in deze sessie de kracht van de moedertaal. Want hoe meer je de moedertaal stimuleert bij jonge kinderen, hoe makkelijker ze er later een nieuwe taal bij leren. Ook gaan we in gesprek over hoe je als gemeenschap ruimte kan geven aan meertaligheid en hoe dat bijdraagt aan het begrijpen van elkaar en je verbonden voelen.

D. Denk mee in het wereldcafé - door Daniël Pit en Willemijn Zwart

Het wereldcafé is een bewezen effectieve gespreksmethode waar deelnemers aan de hand van vragen met elkaar in gesprek gaan. Waarom is samenwerking tussen ketenpartners zo belangrijk en hoe doe je dat? Hoe sluit preventie en curatie beter op elkaar aan? Maar we bespreken ook het belang van geletterdheid voor onze democratie en goed burgerschap. Ontmoet andere partners en bedenk samen mogelijk ideeën en oplossingen voor de vraagstukken. Daniël Pit en Willemijn Zwart koppelen de opbrengsten van deze discussies terug in een plenaire wrap up.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren