Sessies & sprekers
Titel sessie: Productbekostiging binnen de fysiotherapie
Naam spreker: Dr. Jasper Bier
Sinds een paar jaar is het bij de grote zorgverzekeraars mogelijk om afspraken te maken over de bekostiging van fysiotherapie bij patiënten met lage rugpijnklachten. In plaats van een vergoeding per sessie is het in het nieuwe systeem mogelijk een vast bedrag te krijgen per patiënt. In deze sessie wordt ingegaan op de STarT Back Screening Tool en zijn rol bij het bepalen van de hoogte in het inzichtelijk maken van bekostiging van patiënten met lage rugpijn. Recent is de MILAN-study afgerond. “The Impact of a new payment system on physiotherapeutic management of patients with low back pain in primary care”. De resultaten van dit onderzoek zullen tijdens deze sessie gedeeld worden.
Achtergrond spreker
Jasper Bier studeerde Fysiotherapie aan Hogeschool Rotterdam, Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit en Manuele Therapie aan de SOMT in Amersfoort. In 2017 is hij gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit (afdeling huisartsengeneeskunde). De titel van zijn proefschrift was “Treating Spinal Pain” en betrof diverse studies naar de Start Back Screening Tool. Tevens was hij auteur van de KNGF-richtlijn nekpijn. Recent heeft hij een post-doc onderzoek afgerond naar de productbekostiging van lage rugpijn. Daarnaast is Jasper werkzaam als manueel therapeut bij FS Fysio in Capelle aan den IJssel.
Titel sessie: De 'hybride praktijk'
Naam spreker: MSc. Lotte de Jong
De zorg gaat de komende jaren anders ingericht worden. Daar zijn de meeste beleidsmakers het over eens. In verband met de toenemende vergrijzing, zorgkosten, patiëntvraag in combinatie met de schaarste aan zorgverleners zal er de komende jaren een verandering van ons zorglandschap gaan plaatsvinden. Digitalisering en het optimaal inrichten van de zorgprocessen biedt mogelijkheden. De Patiëntenfederatie spreekt in dit kader over ‘hybride praktijken’. Binnen een hybride eerstelijnspraktijk is er een digitale vorm van ondersteuning voor alle zorg en dienstverlening, maar er is ook voor iedere vorm een fysieke mogelijkheid. Samen met de patiënt wordt aan het begin van het traject bepaald van welke vormen gebruik wordt gemaakt. Wat betekent deze werkvorm voor de professional? En voor de specialistische fysiotherapeuten? Kortom; een korte blik op de toekomst.
Achtergrond spreker
Lotte de Jong studeerde Fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en Kinderfysiotherapie aan Hogeschool Rotterdam. Na een aantal jaar gewerkt te hebben in de praktijk is zij sinds ongeveer 10 jaar niet meer werkzaam als fysiotherapeut en is zij zich gaan richten op de toekomst van de eerstelijns zorgorganisatie. Vanuit deze overtuiging is zij vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de oprichting van Zorg1. Hierbij is een nieuwe vorm van financiering met voldoende ruimte voor innovatie en het inzichtelijk maken van de uitkomsten van zorg de basis. Het verbinden van de juiste mensen aan elkaar om zo het vak fysiotherapie de juiste positie te geven in de huidige maatschappij is op dit moment haar uitdaging.
Titel sessie: (Bij)werking(en) cervicale manuele fysiotherapietechnieken
Naam spreker: Dr. Rik Kranenburg
In deze sessie wordt meer inzicht gegeven in aard en omvang van potentiële complicaties na het toepassen van manueel therapeutische handelingen aan de halswervelkolom bij mensen met nekpijn en/of hoofdpijn. Het grootste deel van de patiënten dat een manueeltherapeut consulteert in een Nederlandse eerstelijnspraktijk, doet dat wegens klachten aan de nek. Uit zijn promotieonderzoek blijkt dat manueeltherapeuten de behandeling van de hoog cervicale wervelkolom als meer risicovol ervaren. Welke complicaties zijn er beschreven, welke komt het meest voor en hoe vaak komen complicaties nu eigenlijk voor? Zijn er karakteristieken van patiënten en/of behandelaren die voorspellende waarde hebben op de eventuele risico’s?
Achtergrond spreker:
Rik Kranenburg (1980) studeerde Fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen en Manuele Therapie aan de SOMT University of Physiotherapy in Amersfoort. Daarna was hij werkzaam als docent fysiotherapie bij de Hanzehogeschool Groningen en als manueeltherapeut bij Fysiotherapie Hooiweg in Zuidhorn. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing van de Hanzehogeschool Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Adverse events following cervical manual physical therapy techniques”. Rik is momenteel twee dagen per week werkzaam als manueel therapeut bij Fysiotherapie Hooiweg in Zuidhorn waar hij voornamelijk mensen met nek- hoofdpijn ziet en werkt drie dagen als docent/onderzoeker aan de opleiding Fysiotherapie van de Hanzehogeschool in Groningen. Daarnaast neemt hij zitting in diverse commissies waaronder de beroepsnorm commissie cervicaal van de NVMT.
Titel sessie: (Inter)nationaal perspectief op hoog cervicale manipulaties
Naam spreker: Dr. Jan Pool
Als geen ander kan Jan fysio- & manueeltherapeutische interventies aan de (hoog) cervicale wervelkolom in perspectief plaatsen. Door zijn jarenlange betrokkenheid bij de IFOMPT kent hij de geschiedenis en ontwikkeling van het manueeltherapeutische denken en handelen met betrekking tot de cervicale wervelkolom. Vanuit deze achtergrond en zijn klinische en academische expertise zal Jan stof tot nadenken geven over nut en noodzaak van (hoog)cervicale manipulaties.
Achtergrond spreker:
Dr. Jan Pool promoveerde in 2007 op een onderzoek naar de effectiviteit van fysiotherapeutische interventies bij patiënten met nekklachten en een onderzoek naar klinimetrische eigenschappen van veelgebruikte testen en vragenlijsten bij patiënten met nekklachten. Hij is sinds 2010 senior onderzoeker bij het lectoraat Leefstijl en Gezondheid. Naast zijn functie binnen het lectoraat is Jan nog steeds praktiserend manueel therapeut in het Paramedisch Centrum IMPACT te Zoetermeer. Ook is hij als docent verbonden aan de masteropleiding Fysiotherapie. Sinds 1995 is Jan lid van de Standard Committee International Federation of Orthopedic Manipulative Physical Therapist (IFOMPT).
Titel sessie: Veilig cervicaal (be)handelen: #hoedan?
Naam spreker: Dr. Nathan Hutting
In deze lezing worden een aantal concrete aanbevelingen gedaan voor het veilig behandelen van de cervicale wervelkolom. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op het International IFOMPT Cervical Framework (2020), de NVMT Beroepsnorm ‘manuele therapie in de cervicale wervelkolom bij hoofdpijn of nekpijn’ (2002) en recente wetenschappelijke publicaties.
Achtergrond spreker
Dr. Nathan Hutting is praktiserend fysiotherapeut en manueel therapeut en is werkzaam als associate lector Arbeid & Gezondheid bij HAN University of Applied Sciences in Nijmegen. Hij is tevens bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) en vertegenwoordigt Nederland binnen de ‘International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapists’ (IFOMPT). Nathan is tevens lid van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie van het KNFG en bestuurslid van Vereniging VvAA. Hij is een internationaal expert op het gebied van veilig behandelen van de cervicale wervelkolom en geeft hierover lezingen en cursussen in verschillende landen.
Titel sessie: Hoog Cervicale Manipulatie: gezondheidsrechtelijke aspecten
Naam spreker: Prof. Mr. Dr. Martin Buijsen
In deze sessie staat Martin stil bij enkele gezondheidsrechtelijke aspecten van hoog cervicale manipulatie. Deze therapie staat in de belangstelling vanwege berichten over gezondheidsschade. Hij licht eerst de juridische betekenis van de professionele standaard toe. Daarna beziet hij hoe deze standaard zich verhoudt tot beroepsnormen: normen gesteld door de beroepsgroepen ten behoeve van hun leden. Veel beroepsnormen zijn kunstnormen en zien toe op de technische aspecten van het beroepsmatige handelen van de hulpverlener, andere niet. Ten slotte schetst hij de mogelijke juridische gevolgen voor de hulpverlener die, in strijd met zijn of haar professionele standaard, handelt.
Achtergrond spreker
Martin Buijsen (58) is jurist en filosoof, en als hoogleraar Gezondheidsrecht verbonden aan de Erasmus School of Law en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij houdt zich bezig met juridische en morele vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg.
Symposium voor manueel therapeuten
Registratiewebsite voor Symposium voor manueel therapeutenBreederode Hogeschoolinfo@breederode.nl
Breederode Hogeschoolinfo@breederode.nlhttps://www.aanmelder.nl/symposiummanueeltherapeuten
2022-11-16
2022-11-16
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium voor manueel therapeutenSymposium voor manueel therapeuten0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
De DoelenDe DoelenSchouwburgplein 50 3012 CL Rotterdam Nederland