Sessies & sprekers
Titel sessie: Richtlijn voorkeurshouding en schedelvervorming Jeugd Gezondheidszorg in de praktijk
Naam spreker: Thijs Beerthuizen
In deze sessie licht Thijs de richtlijn voorkeurshouding en schedelvorming van de zuigeling toe. Hoe wordt de richtlijn in de praktijk toegepast, welke controles worden er bij het Centrum voor Jeugd en Gezin gedaan en wat is het standpunt vanuit de JGZ ten aanzien van het mobiliseren van de cervicale wervelkolom?
Achtergrond spreker:
Thijs Beerthuizen is werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg als AIOS Arts Maatschappij en Gezondheid, profiel Jeugdgezondheidszorg.
Titel sessie: Mobiliseren bij zuigelingen: inzicht in wetenschap en praktijk
Naam spreker: Dr. Femke Driehuis
In deze sessie licht Femke de wetenschappelijke studies uit haar proefschrift over manuele therapie bij zuigelingen toe. Zij geeft meer inzicht in wat er bekend is over effectiviteit en veiligheid van manuele therapie technieken bij kinderen en zuigelingen (<1 jaar) specifiek. Zij laat zien welke factoren bij ouders en zorgprofessionals een rol spelen om voor manuele therapie te kiezen en hoe manueel therapeuten en kinderfysiotherapeuten tegen interprofessionele samenwerking aankijken bij zuigelingen. Ook geeft zij inzicht in de diagnostiek en behandeling die in Nederland wordt toegepast bij zuigelingen met een vermoedelijke Hoog Cervicale Functiestoornis (HCFS). Specifiek zoomt zij nog in op de betrouwbaarheid van de diagnostiek die in de dagelijkse praktijk wordt toegepast bij zuigelingen met HCFS.
Achtergrond spreker:
Femke Driehuis is fysiotherapeut en gezondheidswetenschapper. Tussen 2016 en 2021 deed zij promotie-onderzoek naar manuele therapie bij zuigelingen, bij het Radboudumc/IQ healthcare in Nijmegen. In oktober 2021 promoveerde zij met haar proefschrift getiteld 'Manual physiotherapy diagnosis and treatment in infants: a cry for help'. Sinds 2018 is Femke werkzaam als beleidsadviseur bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Titel sessie: Manuele therapie bij zuigelingen, een inkijk in de praktijk
Spreker: Eric Saedt MSc.
Het subdomein manuele therapie bij zuigelingen kent de laatste jaren wereldwijd een toenemende belangstelling. Dat is ook te merken aan het verschijnen van literatuur over dit onderwerp. In mijn sessie zal ik kort recente literatuur toelichten inzake manuele therapie bij asymmetrische zuigelingen. Verder wil ik je graag een inkijkje geven in de praktijk, hoe werkt zo’n behandeling nou in het echt? Ik laat in een casuïstiek zien hoe onderzoek en behandeling in de praktijk verloopt. Zeker interessant onder meer als je hiermee nog niet bekend mee bent.
Achtergrond spreker:
Eric Saedt is manueel therapeut en onderzoeker. Vanaf het begin in 1998 is Eric betrokken bij het onderwerp manuele therapie bij zuigelingen. Hij heeft samen met Peter Theunissen en grondlegger Henk Mohr van begin af aan tot op de dag van vandaag talloze collega’s opgeleid in deze materie. Sinds 2005 participeert hij naast zijn werkzaamheden in de praktijk in het wetenschappelijk onderzoeksteam inzake manuele therapie bij zuigelingen. In 2018 was hij onder leiding van prof. dr. Ria Nijhuis-Van der Sanden en prof. dr. Rob de Bie hoofdauteur van een eerste beschrijvende studie over deze materie. Eric is mede-eigenaar van gezondheidscentrum de Schaafdries in Ravenstein waar hij actief participeert in een multidisciplinair samenwerkingsverband rondom zuigelingen- en jeugdzorg. Daarnaast is hij docent manuele therapie bij de European Workgroup for Manual Medicine.
Titel sessie: Hoog cervicaal mobiliseren bij zuigelingen: gezondheidsrechtelijke aspecten
Naam spreker: Prof. Mr. Dr. Martin Buijsen
In deze sessie staat Martin stil bij enkele gezondheidsrechtelijke aspecten van hoog cervicaal mobiliseren bij zuigelingen. Deze therapie staat in de belangstelling vanwege berichten over potentiële gezondheidsschade. Hij licht eerst de juridische betekenis van de professionele standaard toe. Daarna beziet hij hoe deze standaard zich verhoudt tot beroepsnormen: normen gesteld door de beroepsgroepen ten behoeve van hun leden. Veel beroepsnormen zijn kunstnormen en zien toe op de technische aspecten van het beroepsmatige handelen van de hulpverlener, andere niet. Ten slotte schetst hij de mogelijke juridische gevolgen voor de hulpverlener die in strijd met zijn of haar professionele standaard handelt.
Achtergrond spreker:
Martin Buijsen is jurist en filosoof, en als hoogleraar Gezondheidsrecht verbonden aan de Erasmus School of Law en de Erasmus School Universiteit Rotterdam. Hij houdt zich bezig met juridische en morele vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg.
Titel sessie: Factsheet manuele therapie bij zuigelingen
Naam spreker: Dr. Femke Driehuis
Samenvattend zal Femke in deze sessie ingaan op de factsheet over manuele therapie bij zuigelingen die ontwikkeld is in samenwerking met de NVMT en NVFK.
Symposium voor kinderfysiotherapeuten
Registratiewebsite voor Symposium voor kinderfysiotherapeutenBreederode Hogeschoolinfo@breederode.nl
Breederode Hogeschoolinfo@breederode.nlhttps://www.aanmelder.nl/symposiumkinderfysiotherapeuten
2022-11-01
2022-11-01
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium voor kinderfysiotherapeutenSymposium voor kinderfysiotherapeuten0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
De DoelenDe DoelenSchouwburgplein 50 3012 CL Rotterdam Nederland