Aanbod aan sessies
Bekijk de sessies hieronder een maak je keuze onder 'Aanmelden'.
1. Maak kennis met de kracht van verhalen
En ontdek hoe je ze in kan zetten voor kwaliteitsverbetering!
Verhalen van cliënten, naasten en zorgprofessionals zijn onmisbaar in het bieden van persoonsgerichte en mensgerichte zorg. Hoe ervaren zij de zorg en ondersteuning, de zorgrelatie en wat zien zij als kwaliteit van leven? De inzichten kun je als organisatie onder andere gebruiken om zorg vorm te geven, te leren en te verbeteren, en voor de verantwoording van zorg. Je kunt ermee aan de slag op cliënt-, team-, locatie- en of organisatieniveau. In deze sessie leer je meer over methoden voor verhalend leren en verbeteren, ervaar je zelf de kracht van verhalen en denk je na over de toepassing van verhalen in jullie eigen praktijk.
Workshopbegeleiders:
- Josanne Huijg, senior onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing.
- Laura Dorland, Senior onderzoeker, Espria
2. Kwaliteitsontwikkeling, maar dan net even anders
Aan de slag met beeldende methodes Gebruik maken van films, foto’s, of teams een spiegel voorhouden met neutrale observaties. Het zijn allemaal beeldende kwaliteitsmethodes om verhalen op te halen die andere vormen van communicatie en informatieverwerking aanspreken. Dit kan onder ander van belang zijn voor het betrekken van mensen met dementie. In deze sessie bespreken we 3 methodes: Als je het ons vraagt, Beelden van kwaliteit en Fotostem. Daarna gaan we ermee aan de slag. Het tijdsbestek maakt het niet mogelijk om ze volledig toe te passen, maar deze sessie geeft je wel een goede indruk. Daarnaast word je begeleid door een expert in de betreffende methode. In een plenaire sessie sluiten we af en staan we stil bij wat je kan meenemen naar je eigen organisatie.
Workshopbegeleiders:
- Marjolein Heerings, assistant professor Antropologie van kwaliteit van zorg, ontwikkelaar ‘Als je het ons vraagt’ methode. Erasmus School of Health Policy & Management, Erasmus Universiteit Rotterdam.
- Annemiek Nieuwstraten, facilitator ‘Als je het ons vraagt’- methode en Spiegelbijeenkomsten, De Xpeditie.
- Marleen Lammers, procesbegeleider Beelden van Kwaliteit bij Viattence.
- Onno Tams, procesbegeleiders Beelden van Kwaliteit bij Het Baken.
- Albine Moser, ontwikkelaar Fotostem en verpleegkundige-gezondheidswetenschapper, lector bijzonder lectoraat Samen beslissen door verpleegkundigen, Zuyd Hogeschool en UHD Huisartsgeneeskunde Universiteit Maastricht, tevens verbonden aan de Academische Werkplaats Ouderen Limburg.\
3. Van wens naar werkelijkheid
Zo begin je met de inzet van verhalen in jouw zorgorganisatie!
Wil jij gebruik maken van verhalend leren en verbeteren in jouw organisatie en zoek je een goede methode? In deze workshop helpen wij je graag op weg. Je krijgt zicht op wat verhalen voor jouw organisatie kunnen betekenen. We staan stil bij hoe je de passende narratieve methode voor jouw zorgorganisatie kiest. Een beleidsmedewerker van zorgorganisatie Cicero deelt geleerde lessen en handige tips. Vervolgens gaan we in groepjes aan de slag met een vraagplaat die gebaseerd is op praktische vragen uit de praktijk. Deze plaat helpt je om een doordachte keuze te maken. Daarnaast leer je welke eerste stappen je moet zetten om tot een concreet plan van aanpak te komen. Na deze sessie kun je de betrokkenen in jouw organisatie goed meenemen in jouw idee.
Workshopbegeleiders:
- Sander Merkus, senior onderzoeker, Vilans
- Anouk Gomes, manager kwaliteit en samenwerking, Amsta
4. Zo kom je tot leren op de werkvloer
Uit onderzoek weten we dat verhalen van cliënten, naasten en zorgprofessionals gebruikt kunnen worden voor leren en verbeteren door zorgprofessionals. . Echter blijkt dat het gebruik van verhalen op de werkvloer niet zo eenvoudig is. Wil jij samen met zorgprofessionals aan de slag met verhalen? Dan heb je veel voordeel van deze interactieve sessie. We gaan eerst in op waarom ervaringen zo geschikt zijn om van te leren. Met een casus licht een zorgorganisatie toe hoe zij het leren van ervaringen in de organisatie hebben vormgegeven en welke impact dat heeft gehad. Je krijgt handvatten om zelf mee aan de slag te gaan in de praktijk. Tot slot deel je met andere deelnemers over je ervaringen met het leren op de werkvloer en hoe verhalen in jullie visie kunnen passen.
Workshopbegeleiders:
- Charlotte van den Eijnde, onderzoeker, Leyden Academy on Vitality and Ageing.
- Esther Smits, Mijzo
- Renee Hulst, kwaliteitsmedewerker Mijzo, en gespreksleider van de methode ‘Het verhaal als kwaliteitsinstrument’.
5. Verhalen verbinden: aan de slag met verhalende methodes in de driehoek
De relatie tussen cliënten, naasten en zorgprofessionals is een belangrijke basis voor goede zorg. Toch brengt de relatie in de driehoek in de praktijk ook uitdagingen met zich mee. Cliënten, naasten en zorgprofessionals hebben vaak verschillende ideeën over goede zorg en de onderlinge rolverdelingen. Zonder goede afstemming ontstaat er verwarring en onduidelijkheid, wat de relatie niet ten goede komt. Verhalen kunnen ons helpen om meer inzicht te krijgen in de verschillende perspectieven, en deze met elkaar te verbinden. In deze sessie verkennen we daarom wat de verhalen van cliënten, naasten en zorgprofessionals kunnen betekenen voor de relatie in de driehoek. Wat is de toegevoegde waarde van het in kaart brengen van deze drie perspectieven? Hoe kunnen we de verhalen met elkaar verbinden? En is er ook ruimte voor verschil?
Workshopbegeleiders:
- Maria Grijpma, oud zorgprofessional, trainer, en auteur van de Klein Geluk serie voor zorg en welzijn, www.kleingeluk.nu.
- Katya Sion, universitair docent en onderzoeker, Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, Maastricht Universiteit.
- Josine Cillekens, beleidsmedewerker, zorgorganisatie Cicero Zorggroep.
6. Kijk mee door de ogen van ouderen
Niemand begrijpt beter wat het betekent om zorg te ontvangen dan cliënten zelf. Daarom is het waardevol om juist hun ervaringen te horen. Het werken met verhalen maakt dit mogelijk. Tijdens de sessie ervaar je zelf hoe waardevol het is om door de ogen van een cliënt te leren kijken om te kunnen reflecteren op zorg. Een oudere en een kwaliteitsverpleegkundige vertellen wat zij hebben bereikt door te werken met verhalen voor kwaliteitsverbetering. Deelnemers worden uitgenodigd om te vertellen over invloedrijke momenten waarop zij meer leerden over zorg door te kijken door de ogen van ouderen. Samen denken we na over wat er nodig is om de zorg meer vanuit de beleving van ouderen in te richten en te evalueren!
Workshopbegeleiders:
- Aukelien Scheffelaar, senior onderzoeker bij Vilans.
- Dhr T.J. Kattevilder, oudere.
- Anja Goossens-Schoenmakers, kwaliteitsverpleegkundige bij Surplus.
Keuze gemaakt? Meld je aan voor het symposium
Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’
Registratiewebsite voor Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’verhalen@vilans.nl
Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’verhalen@vilans.nlhttps://www.aanmelder.nl/symposium-verhalen
2024-04-08
2024-04-08
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’Symposium ‘verhalend leren en verbeteren in de zorg’0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Landgoed de HorstLandgoed de HorstDe Horst 1 3971 KR Driebergen Nederland