website banner

Sessies

Sessie 1: ‘En wat als het in mijn dienst gebeurt?’

Een workshop over het hanteren van incidenten

Hoe kun je incidenten beter hanteren? Op welke manier krijg je snel en goed inzicht in risico’s en mogelijke maatregelen? Hoe werk je aan een gedeeld begrip van risico’s tussen alle betrokkenen? En kun je bespreken wat er gedaan kan worden om de impact van risico’s te beperken? In deze sessie gaan we aan de slag met de Bow-tie methode. Deze methode biedt snel een overzichtelijke visuele weergave van risico’s en bijbehorende maatregelen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om scenario’s te begrijpen en te bespreken. Je gaat tijdens deze workshop aan de hand van een eigen casus in gesprek met andere deelnemers over hun inzichten en ervaringen.

Sessie 2: Routekaart naar het veilig openen van deuren

Hoe neem je een overwogen besluit?

We willen bewoners vrijheid, eigen regie en kwaliteit van leven geven. Daar hoort zelf naar buiten gaan ook bij. Hoe begin je en ga je aan de slag met het openen van deuren? Welke fasen en stappen kun je doorlopen? Welke thema’s en bouwstenen zijn helpend om aandacht te geven? Monique Konings van zorgorganisatie Thebe vertelt een inspirerend verhaal over hun bouwstenen en hoe zij zijn gestart met het openen van deuren. Monique deelt de geleerde lessen en we geven je een routekaart om zelf mee aan de slag te gaan. Deze routekaart biedt diverse stappen, tips en activiteiten aan om tot een goed besluit te komen rond het openen van deuren. Verder ga je in gesprek met andere deelnemers over hun inzichten en ervaringen.

Sessie 3: Aan de slag met technologie!

Wat kan helpen om deuren te openen?

Welke technologie en hulpmiddelen kunnen helpen bij het veilig openen van deuren? Wat is er allemaal? Wat past bij bepaalde cliënten en situaties? Bijvoorbeeld om iemand terug te vinden, zelf de deur te kunnen laten openen of bepaalde gebieden wel of niet te kunnen laten bezoeken (leefcirkels). Je maakt tijdens deze sessie kennis met wat er mogelijk is en je zoomt in op een eigen cliënt /situatie. Wissel ervaringen met elkaar uit en ga met meer kennis over de inzet van technologie voor passende vrijheid weer naar huis!

Sessie 4: Bouwen aan vertrouwen

Welke steun, vertrouwen en afspraken helpen het team om deuren te openen?

Hoe kijken medewerkers naar het openen van deuren? Een team bestaat uit diverse collega’s met verschillende competenties, overtuigingen en werkstijlen. Sommige vinden meer vrijheid spannend en zoeken vooral veiligheid en structuur. Terwijl anderen sneller loslaten, vertrouwen hebben en graag experimenteren. Hoe ga je om met deze verschillen? Hoe voer je het juiste gesprek met medewerkers op de locatie waar de deuren opengaan? Tijdens deze sessie maak jegebruik van een praatplaat die inzicht geeft in de belangrijkste thema’s rondom het openen van deuren. Daarnaast kijken we naar hoe je ruggensteun en vertrouwen binnen het team organiseert. Hoe bied je ieder teamlid de juiste steun? En hoe maak je samen heldere afspraken over support en het noodzakelijke vertrouwen om de deuren te kunnen openen? Deze sessie werkt aan het bouwen van vertrouwen en steun!

Sessie 5: Aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid opendeurenbeleid (door Actiz en Pieter van Foreest)

Heldere kaders voor vrijheid en verantwoordelijkheid

Het opendeurenbeleid zorgt ervoor dat cliënten niet beperkt blijven tot hun afdeling en zoveel mogelijk vrijheid hebben om de locatie te verlaten, bijvoorbeeld voor een wandeling. Dat roept vaak veel vragen op over aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid. Actiz zet zich in voor een helder en uitvoerbaar juridisch kader voor het opendeurenbeleid. Tijdens deze sessie komt casuïstiek uit de praktijk aan de orde door Jet Timmermans van Pieter van Foreest. En kan je al je vragen stellen aan juridisch beleidsadviseur Michiel Kooijman van Actiz. Samen ga je in gesprek over hoe je n tot praktische oplossingen komt binnen de juridische kaders.

Sessie 6: Welke dilemma’s ziet de IGJ bij het openen van de deuren?

Vrijheid versus veiligheid

Zijn de deuren van een verpleeghuis open of blijven ze dicht voor bewoners? Wanneer weegt vrijheid van de bewoners zwaarder dan veiligheid? Antwoorden op deze vragen zijn niet altijd eenvoudig te geven. Tegen welke dilemma’s lopen zorgorganisaties aan? En hoe kijkt de inspectie naar het toepassen van gedwongen zorg in verpleeghuizen? Er is steeds meer bewustwording wanneer iets gedwongen zorg is, maar toch wordt het nog vaak onbewust toegepast en dus niet vastgelegd. Het beperken van bewegingsvrijheid van bewoners is een dilemma waar veel organisaties mee worstelen. In deze sessie bespreken we met inspecteurs Annemiek Wijma en Marjolein Berkhof zowel de dilemma’s in de praktijk als het toezicht bij het openen van de deuren.

Sessie 7: Leven in vrijheid: hoe ondersteun je de cliënt?

Iedereen heeft recht op vrijheid, ook als je dementie hebt. Cliënten mogen leven zoals ze willen en meebepalen welke zorg ze krijgen. Toch komt het voor dat er onvrijwillige zorg moet wordt toegepast. Wat betekent dit voor de cliënt en hun naasten? Hoe besteed je aandacht aan waarom dat gebeurt en hoe dat gebeurt? In deze sessie stap je in het perspectief van de cliënt. We bespreken hoe je als zorgprofessional ondersteuning biedt, bijvoorbeeld via de cliëntenvertrouwenspersoon Wzd. Hoe kun je aandacht besteden aan het waarom en hoe van onvrijwillige zorg? En hoe draagt goed samenspel tussen cliënt, naasten en zorgprofessionals bij aan de best mogelijke zorg?

Sessie 8: Leven in vrijheid vraagt om omdenken

Praktijkverhaal RIVAS zorggroep

Opvallend hoe organisaties soms nog worstelen met het vraagstuk “leven in vrijheid in het verpleeghuis”. Kenmerkend blijft dat deze worstelingen vaak komen door angst. Leven in vrijheid vraagt van ons allemaal omdenken. Niet denken in controle, risico’s en gevaren, maar denken in vertrouwen, ruimte geven, oude patronen loslaten en ontdekkend leren. Locatieleider Marion Schenkelaars en twee zorgregisseurs Nanske van Leeuwen en Janneke van Lent van RIVAS zorggroep vertellen hoe zij dat hebben aangepakt en gaan met jullie in gesprek. Durf jij het aan om jouw ‘wat als…misgaat’ om te denken?

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren