Parallelsessies
In het programma zijn drie rondes van parallelsessies opgenomen. De parallelsessies bieden een verdieping op het plenaire programma en zijn gericht op de praktijk. Meer informatie over de inhoud van de sessies volgt.
Ronde 1 (10.55 - 11.25 uur)
Organisatorisch - Sessie 1.1 Verdieping weersvoorspellingen Q&A
De sprekers uit het eerste plenaire deel beantwoorden graag de vragen die je hebt over weer, warmte en gevolgen voor duursporten/duursporters
Ed Aldus en Coen Bongers
Medisch - Sessie 1.2 Zwangerschap en hardlopen
Merle de Zwart
Preventie - Sessie 1.3 Nut & noodzaak periodieke sportkeuring
In deze sessie gaan we in op de inhoud van sportmedische onderzoeken, de verschillende groepen sporters en patiënten voor wie een sportmedisch onderzoek nuttig (of misschien wel noodzakelijk) is, en welke rol deze onderzoek spelen in de algehele preventie van blessures of andere inspanningsgebonden klachten.
Anouk Willeumier
Ronde 2 (11.55 - 12.25 uur)
Organisatorisch - Sessie 2.1 Lessen uit de praktijk Q&A
Tjeerd Scheffer en Robert Laan
Maatschappelijk - Sessie 2.2 Running blind
Spreker nader bekend te maken
Medisch - Sessie 2.3 Praktijkverhaal van hardloopster met heathstroke
Felice van Veen
Innovatie - Sessie 2.4 Voeding & vocht
Janine Reitsema
Ronde 3 (14.20 - 14.50 uur)
Medisch - Sessie 3.1 “Breaking news” - Stressfracturen die je niet mag missen
Stressfracturen (vermoeidheidsbreuken) vormen 1% tot 20% van alle sportgerelateerde letsels. Vooral bij hardlopers is de incidentie van stressfracturen hoog. Het belastingsprofiel van hardlopen wordt verantwoordelijk hierin geacht– hardlopen geeft repeterende piekkrachten op de onderste extremiteiten, van voet tot bovenbeen, wat leidt tot mechanische stress op een focale botstructuur die uiteindelijk kan falen. Herkennen van de (beginnende) stressfractuur en de hardloper ‘at risk’, de high-risk en low-risk facturen en het juiste behandelplan vormen het hoofdthema van deze sessie.
Robbart van Linschoten
Medisch - Sessie 3.2 Hardlopen met artrose: een goed idee?
Artrose is een pijnlijke, invaliderende gewrichtsziekte die miljoenen mensen treft en waarvoor geen genezende behandeling bestaat. Patiënten worden aangemoedigd om te blijven bewegen, maar de optimale gewrichtsbelasting voor de individuele patiënt is niet bekend. Kan je met knie artrose blijven hardlopen, of is het beter om bijvoorbeeld te gaan fietsen? Wat weten we over de gevolgen van zware belasting, zoals het lopen van de marathon, op het kniegewricht?
Marienke van Middelkoop
Herstel - Sessie 3.3 Q&A over nazorg
De sprekers uit het plenaire deel zitten klaar om al jouw vragen rond nazorg te beantwoorden.
Emmelien ten Hoor, Amber Hoek en Kim Pannekoek
Mentaal - Sessie 3.4 Take a mental break?! De rol van mentaal herstel en obsessieve passie ter voorkoming van sportblessures tijdens en na een marathon(training)
Doel van deze sessie is om sport-)(para-)medici, sportzorgprofessionals en coaches bewust te maken van − én inzicht te geven in − de belangrijke rol van mentaal herstel en obsessieve passie bij het ontstaan en voorkómen van sportblessures tijdens en na een marathon(training). Plus praktische handvatten te geven wat zij hier zelf aan kunnen doen om het risico op sportblessures bij marathonlopers te verkleinen.
Jan de Jonge
(2025) Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres
(2025) Rotterdam Marathon Sportmedisch Congresevents@sportsmedia.nl
(2025) Rotterdam Marathon Sportmedisch Congresevents@sportsmedia.nlhttps://www.aanmelder.nl/sportmedischcongres-2025
2025-04-10
2025-04-10
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
(2025) Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres(2025) Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend