Workshops
We sluiten steeds meer zonnepanelen en windmolens aan, we elektrificeren onze mobiliteit en de warmtevraag en er worden vele soorten batterijen geïnstalleerd. De verduurzaming komt op stoom. Ondertussen knelt het stroomnet en stijgen (en fluctueren!) de energieprijzen steeds meer. De energievoorziening gaat immens veranderen in de bouw, bij bedrijventerreinen en lokaal in wijken. Slimme energiediensten spelen hierin een centrale rol. Dat vraagt een nauwere samenwerking tussen bedrijven uit de energiesector, netbeheerders, installateurs en leveranciers en met name de gebruikers van energie.
Na jaren van experimenten en pilots komen we nu in een nieuwe fase: We moeten innovatieve oplossingen opschalen om daadwerkelijk impact te maken. We willen meer zicht en grip krijgen op de belangrijke acties die komende tijd opgepakt dienen te worden om versneld op te kunnen schalen. Daarvoor organiseren we drie workshops. We starten met een aantal korte presentaties. We brengen de keten bijeen en gaan vervolgens met de oplosmakers in gesprek hoe we de opschaling kunnen versnellen. We halen de input op van het netwerk: waar staan we nu, wat kan er al wel, wat moet er nog gebeuren. Kortom doe mee!
Workshop 1: Kansen en uitdagingen van tijdelijke energievoorzieningen (bijvoorbeeld emissieloze bouwplaatsen).
Op steeds meer plekken is tijdelijke zero-emissie energie-infrastructuur nodig, zoals op bouwplaatsen, festival terreinen of plekken waar de netverzwaring nog even op zich laat wachten. Daar waar nu dieselaggregaten staan te ronken, moeten we snel opschalen metinnovatieve technologische oplossingen waar geen uitstoot meer mag plaatsvinden. Het is echter niet alleen een technisch vraagstuk. Ook spelen veiligheid, financierbaarheid en organisatie een belangrijke rol in het laten slagen van deze transitie.
In deze workshop staan we stil bij de oplossingen die al wél worden toegepast. Waar liggen de kansen en uitdagingen voor verdere opschaling van deze technologie? Ook kijken we naar mogelijkheden om deze ontwikkelingen te financieren, slimme tooling en hoe om te gaan met nieuwe risico’s en veiligheidsafwegingen. Heb jij oplossingen voor opschaling? Een nieuw gestarte community wil hier actief mee aan de slag gaan.
Bijdrages door:
• Alex Hagen | Ploegam
• Ron Jasker | Prorail
• Jeroen Scholten | Rabobank
Workshop 2: Opschalen van Ehubs om bedrijven op bedrijventerreinen te laten groeien, kansen in een dicht slippend energiesysteem.
Je hoort steeds vaker Energiehubs (Ehub) als oplossing voor netproblemen op bedrijventerreinen. In deze workshop geven we inzicht in waar Ehubs staan. En gaan we op zoek naar de mogelijkheden om Ehubs verder op te schalen en uit te rollen om meer bedrijven op bedrijventerreinen weer kans op groei te bieden. Ook delen we welke kansen ehubs nu al bieden aan ondernemers, zoals bijvoorbeeld het flexibel delen van energie binnen het lokale energiesysteem.
Samen met de sprekers en met jou gaan we de verkenning aan om tot antwoorden te komen op wat er gezamenlijk nodig is om deze ehubs verder te implementeren en op te schalen.
De volgende vragen staan centraal in de workshop:
- Wat is de stand van zaken van energiehubs in Nederland?
- Welke koppelingen en inzichten zijn er vanuit verschillende projecten en blauwdrukken?
- Wat is de link tussen logistiek laden en de aansturing (EMS)?
- En wie heeft daarin welke rol?
- Wat is er nodig om de stap te maken van innovatie naar opschaling?
Bijdrages door:
• Project EIGEN: Milos Bunda | Paridon & Haike van de Vegte | Firan
• Laurens Gijsbers | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
• Maarten Klein Geltink | Hedgehog applications
Workshop 3: Slimme oplossingen voor het lokale energiesysteem.
Door lokale opwek slim te koppelen met lokaal gebruik, kan het centrale energiesysteem worden ontlast. Er ontstaat er dan een meer decentraal energiesysteem waar energievraag en -aanbod op elkaar worden afgestemd op en tussen elk schaalniveau. Maar zorgen we ervoor dat ook echt vorm krijgt?
We staan stil bij flexibiliteitsdiensten. Is dit daadwerkelijk een oplossing voor netverzwaring op laagspanningsnetten? Vervolgens kijken we naar Power-to-Heat aan het flexibiliseren van het elektriciteitssysteem. Hoe past de koppeling tussen stroom en warmte in het lokale energiesysteem? Tot slot staan we stil bij een nieuw fenomeen: energy communities. Kan dit de basis vormen voor een duurzaam, slim en sociaal energiesysteem?
Bijdrages door:
- Flexibiliteitsdiensten, een oplossing voor netverzwaring?
- Gijs Verhoeven | TU Eindhoven
- De bijdrage van Power-to-Heat en warmteopslag aan het flexibiliseren van het elektriciteitssysteem.
- Daniël Bakker | KWR
- Energy communities als basis voor een duurzaam, slim en sociaal energiesysteem?
- Aliene van der Veen | TNO) & Jan Pellis | Local Watts
Smart Energy Day 2.0
Registratiewebsite voor Smart Energy Day 2.0Jeanet Brouwhuis info@dutchpower.net
Jeanet Brouwhuis info@dutchpower.nethttps://www.aanmelder.nl/smartenergyday/subscribe
2023-10-31
2023-10-31
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Smart Energy Day 2.0Smart Energy Day 2.00.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Industriepark Kleefse Waard (Connectr & ElaadNL)Industriepark Kleefse Waard (Connectr & ElaadNL)Westervoortsedijk 73 6827 AV Arnhem Nederland