Masterclasses
Op de Scholingsdag volg je drie verschillende masterclasses van elk 60 minuten. Hieronder staat een overzicht van de masterclasses die beschikbaar zijn in elke ronde. De meeste masterclasses zijn toegankelijk voor alle deelnemers.
Sommige masterclasses zijn alleen geschikt voor bepaalde functies, let daarop als je een keuze maakt.
De kracht van Positieve Gezondheid - Ine Voois
Ronde 1 & 2
Positieve Gezondheid staat voor een bredere benadering van gezondheidszorg, gericht op de eigen regie en veerkracht van mensen. In deze masterclass leer je wat het gedachtegoed van positieve gezondheid is, hoe dit denken het Nederlandse zorgsysteem verandert en hoe je zelf deze visie kunt hanteren.
Zorg zonder Grenzen; gezondheid in eigen handen - Yordi Lasooy
Ronde 1& 2
Gezondheid in eigen handen? Wat betekent het voor zorg- of hulpvragers om tegenover iemand te zitten die hun taal niet spreekt of hun ziektebeleving niet herkent? En wat betekent het voor u als zorgverlener als er een taal en culturele barrière is? Hoe kun je ondanks de verschillen contact maken en de vraag achter de vraag achterhalen om passende zorg te bieden?
Deze masterclass geeft je de mogelijkheid om interculturele competenties te ontwikkelen door middel van praktijkvoorbeelden en passende gesprekstechnieken zodat je aan het einde van de masterclass bewuster wordt van misverstanden die kunnen ontstaan als gevolg van cultuurverschillen en hoe je deze kunt overbruggen. Er is voldoende ruimte voor interactie en vragen.
De Kracht van Humor in Leiderschap - Humorworkshops
Ronde 1
Deze masterclass is alleen voor leidinggevende.
In deze masterclass leer je hoe je humor als effectief middel kunt inzetten om positiever met elkaar te communiceren. Je lacht veel samen, leert elkaars creatieve kant kennen en komt erachter hoe humor kan helpen om het ijs te breken en lastige situaties te relativeren. De masterclass is gericht op de rol van humor in het leidinggeven.
Mindfulness in actie - Ed Caffin (Deze masterclass zit vol)
Ronde 1 & 2
Mindfulness is een houding die je kunt aanleren, maar het bevat ook technieken die goed trainbaar zijn. Dit geeft tools die ingezet kunnen worden om beter om te gaan met stress en het reguleren van emoties. Dat draagt bij aan meer balans, rust en acceptatie in je leven. Tijdens het werk, maar ook in het dagelijks leven. Je hebt alleen jezelf daarbij nodig, verder niks!
Positieve Psychologie - Tom Hendriks & Birgit Remmerswaal (Deze masterclass zit vol)
Ronde 1 & 2
Ontdek de nieuwste ontwikkelingen in interventiebenaderingen tijdens onze masterclass! Leer meer over de verschuiving van traumagerichte naar krachtgerichte interventies. En gaan we in op hoe deze aanpak zich richt op het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten zoals zelfeffectiviteit en veerkracht. Ontdek praktijkvoorbeelden van de sterke kanten benadering bij vluchtelingen, ervaar zelf hoe oefeningen uit het BAMBOO-programma werken en hoe je ze kunt inzetten om jouw eigen welzijn te versterken.
Kunst geeft kleur - Daphne Voormolen
Ronde 1 & 2
Kunst gaat, net als de zorg, over mensen in alle diversiteit. Door naar kunst te kijken train je niet alleen je ogen, maar ook de interpretatie die je geeft aan wat je ziet. Je wordt je meer bewust van diversiteit en vooroordelen. Daardoor train je vaardigheden als empathie en openheid voor diversiteit. Daarnaast kan kunst ook prachtig bijdragen aan een goede mentale gezondheid van onszelf! Kunst bekijken en met elkaar bespreken kan op veel manieren waardevol zijn voor zorgverleners. Dat gaan we bespreken en ondervinden met elkaar.
Verslaving in eigen handen - Wilma de Iongh & Francy Groosman
Ronde 1 & 3
In onze interactieve masterclass onderzoeken we samen aan de hand van stellingen jouw eigen visie op verslaving. Vanuit jouw persoonlijke visie gaan we de verschillende aspecten van positieve gezondheid bekijken. We onderzoeken ook hoe we deze kunnen toepassen in de begeleiding en behandeling van verslaafde patiënten. Doe mee en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een effectievere benadering van verslavingszorg!
Vitale voeding - Workjoy (Deze masterclass zit vol)
Ronde1 & 3
Ontdek hoe gezonde voeding je kan helpen op het werk. We bekijken wat jullie al weten en willen verbeteren. Leer de basis van voeding, onderscheid feiten van fabels, en ontdek welke voeding het beste bij jou past. Oefen met gezonde voedingskeuzes en begrijp hoe ze invloed hebben op prestaties en welzijn. Maak direct een praktisch plan om je nieuwe kennis toe te passen op vitale voeding.
Skillslab; medische technieken (Deze masterclass zit vol)
Ronde 1, 2 & 3
Interessant voor doktersassistenten en (praktijk)verpleegkundigen.
Wil je je zelfvertrouwen vergroten in medische technieken zoals wondzorg, venapunctie en injecteren? Kies dan voor onze boeiende Skillslab-sessies! Krijg hands-on ervaring en verbeter je vaardigheden onder begeleiding van ervaren professionals. De Skillslab-sessies bieden de perfecte gelegenheid om te leren en te groeien.
Treams: Op zoek naar je persoonlijke doelen - Alma Lugt en Wietske van Spronsen (Deze masterclass zit vol)
Ronde 1, 2 & 3
Het kan best een uitdaging zijn om ontwikkeldoelstellingen te formuleren. In de masterclass ga je op zoek naar je persoonlijke doelen aan de hand van een aantal oefeningen. Dit doe je samen met je collega’s, waardoor je elkaar ook kunt helpen bij elkaars zoektocht. Het resultaat is dat jij aan het einde van deze masterclass drie concrete persoonlijke doelen hebt geformuleerd. Handig voor je Treams doelstellingsgesprek.
De Groene huisarts; duurzaam voorschrijven - Sofie van Roessel
Ronde 1
Interessant voor medische beroepen die medicatie voorschrijven.
Kies deze alleen als je zelf medicatie voorschrijft. Ontdek in deze masterclass de milieu-impact van medicatie, inclusief uitstoot, vervuiling van oppervlaktewater en schade aan ecosystemen. We zullen ons richten op de meest vervuilende groepen medicijnen. Vervolgens zullen we in groepen werken aan het opstellen van korte verbeterplannen om deze negatieve milieu-impact te verminderen. Doe mee en leer hoe jij een verschil kunt maken!
Telefonische agressie begrenzen - Frank Wintraecken
Ronde 1
Agressie aan de telefoon in de huisartsenzorg is een groeiend probleem. Patiënten hebben vaak geen geduld en uiten hun frustraties naar medewerkers aan de telefoon. De medewerker voelt zich geïntimideerd en gaat met een onveilig gevoel te werk. Wat is de reden dat patiënten deze agressie inzetten? Hoe kun je het professioneel begrenzen? Hoe laat je je niet intimideren en blijf je empathisch direct communiceren? Hoe neem je de regie terug in een agressief beladen telefoongesprek?
Exotische dermatologische infectieziekte - Lotte van Dijk (Deze masterclass zit vol)
Ronde 1
Interessant voor medische functies.
Herhaling van vorig jaar op verzoek. Als je vorig jaar al bent geweest, kies dan een andere Masterclass.
Tijdens deze masterclass wordt kennis gedeeld over het herkennen van (goedaardige) afwijkingen die zich op de donkere huid kunnen voordoen. Daarnaast wordt ook het gebruik van de dermatoscoop uitgelegd; in welke situaties kan de dermatoscoop het beste worden ingezet en wat zijn de voordelen? Tot slot wordt er aandacht besteed aan TeleDE; een innovatieve consultatiemogelijkheid om kennis te delen tussen de tweede en eerstelijn om de patiënt de juiste zorg te kunnen bieden.
De Groene huisarts; wat kan je zelf doen om te verduurzamen - Diana Lucassen
Ronde 2
In Nederland draagt de zorgsector bij aan ongeveer 7% van de CO2-uitstoot, 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik. Als huisartsenpraktijk kunnen wij een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze impact. De WHO roept artsen wereldwijd op om het goede voorbeeld te geven. De nieuwe KNMG-Gedragscode voor artsen benadrukt de inzet voor een duurzame zorgsector en gezonde leefomgeving. Laten we samen onze verantwoordelijkheid nemen en actief bijdragen aan een duurzamere toekomst. Ontdek praktische tips die je zelf kunt uitvoeren om de ecologische footprint van onze praktijk te verkleinen en een positieve impact te maken op het milieu.
Presenteren met impact - Creating Insights (Deze masterclass zit vol)
Ronde 2
Ontdek tijdens deze sessie de kunst van presenteren, specifiek gericht op de uitdagende en boeiende context van de zorgsector. Leer hoe je jouw verhaal krachtig kunt vertellen, hoe je een presentatie op een boeiende manier kunt beginnen en hoe je de juiste toon kunt vinden voor je publiek.
Yoga tijdens je werk - Workjoy (Deze masterclass zit vol)
Ronde 2 & 3
Ontdek de betekenis en voordelen van yoga. Leer bewust omgaan met dagelijkse prikkels en ontdek de impact ervan op jou. Ontwikkel je ademhalingstechnieken, een essentieel onderdeel van yoga dat je gemoedstoestand positief beïnvloedt. Doe toegankelijke oefeningen om yoga onder de knie te krijgen, geschikt voor iedereen. Yoga draagt bij aan stressvermindering, werkgeluk en algehele vitaliteit. Daarbij geeft yoga inzicht in je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Leer hoe je met eenvoudige oefeningen voor op de werkvloer positieve veranderingen kunt aanbrengen. Een beetje theorie en lekker veel oefenen.
Ouderenzorg in de huisartsen praktijk - Annet van der Kolk
Ronde 2
Interessant voor huisartsen, PA en VS.
De rol van huisartsen bij de zorg voor oudere patiënten wordt steeds crucialer, vooral wanneer zij kwetsbaarder worden en te maken krijgen met complexe gezondheidsproblemen. Ontdek in deze Masterclass hoe je effectief kan blijven zorgen voor deze groeiende groep patiënten.
Herhaalmedicatie; verheldering door Apotheker - Michel Versantvoort
Ronde 2
Interessant voor doktersassistenten.
Ben jij op de hoogte van wat je huisarts voorschrijft? Ontdek het tijdens onze masterclass, waarin een apotheker uitleg geeft over veelvoorkomende herhaalmedicatie. Leer meer over afspraken die niet altijd duidelijk zijn met betrekking tot het herhalen van slaapmedicatie, verslavende medicatie en specifieke nationale richtlijnen.
Telefonische triage bij diabetes (Deze masterclass zit vol)
Ronde 2
Telefonische triage bij diabetes kan een lastig onderwerp zijn. Welk klachten duiden er op diabetes? In deze masterclass leer je op welke klachten je het beste kan letten en zo het beste kan triage kan uitvoeren bij een diabetes patiënt.
Gezondheid in eigen handen na VGV - Wilma van de Ham
Ronde 3
Ontdek hoe je jouw impact kunt vergroten in het bieden van hulp aan vrouwen die vrouwelijke genitale verminking (VGV) hebben ondergaan. In Nederlandse asielzoekerscentra staan deze vrouwen voor obstakels bij het zoeken naar de juiste hulp. Onderzoek toont aan dat zorgverleners ook handelingsverlegenheid ervaren vanwege een gebrek aan kennis en vaardigheden op dit gebied. Tijdige signalering en bespreking zijn cruciaal om deze vrouwen te helpen regie te nemen over hun gezondheid. Leer hoe je effectief kunt bijdragen aan het herkennen, bespreken en bieden van hulp bij VGV. Vergroot jouw impact en zorg voor deze kwetsbare groep vrouwen.
Suïcide Preventie; effectieve Communicatie en Reddingsvaardigheden - 113 (Deze masterclass zit vol)
Ronde 3
Wil je leren hoe je effectief kunt communiceren met iemand die suïcidaal is? Doe mee aan onze informatieve masterclass over Suïcide Preventie. Ontdek wat je beter wel en wat je beter niet kunt benoemen tijdens een gesprek met iemand die suïcidale gedachten heeft. Leer hoe je op een ondersteunende en doeltreffende manier kunt communiceren om mensen in crisis te helpen en levens te redden.
Infectieziekten in Nederland - Microbioloog Heiman Wertheim
Ronde 3
Verken met microbioloog Heiman Wertheim de opkomende infectieziekten die Nederland opnieuw treffen. Ontdek de onderliggende oorzaken, verspreidingspatronen en de laatste inzichten in preventie en bestrijding tijdens deze boeiende masterclass.
Beweging en natuur in de GGZ: van bewegingsarmoede naar huppelen door de dag - Masé Sutterland (Deze masterclass zit vol)
Ronde 3
Interessant voor medische functies.
In de maatschappij zien we een grote groei in benaderingen binnen zorg die beweging en natuur op de voorgrond zetten. Denk aan van De groene GGZ, De buitenpsychologen en Lopen op recept. Wat is precies het effect van beweging op de GGZ en waarom werken ze wel of niet bij mensen met wie je in gesprek bent?
In deze masterclass leer je over de achtergronden en effecten van deze benaderingen. Ook gaan we zelf aan de slag met verschillende oefeningen. Als laatste leer je hoe en wanneer je deze oefeningen kunt inzetten binnen je consulten.
De oefeningen komen onder andere, uit yoga, wandelen, Bamboo, balans, en de polyvagaaltheorie.
Motiverende gespreksvoering - Creating Insights (Deze masterclass zit vol)
Ronde 3
Ontdek in deze masterclass hoe je communicatie met patiënten en collega's kunt verbeteren door Motiverende Gespreksvoering (MGV). Leer de kernprincipes van MGV kennen en versterk intrinsieke motivatie voor verandering, met speciale aandacht voor de dynamiek binnen de eerstelijnszorg. Deze interactieve sessie biedt praktische toepassingen van MGV, om empathische communicatie en teaminteracties te bevorderen.
In gesprek over anticonceptie en kinderwens - Sell Teclemariam en Mohammad Jan Khateri
Ronde 3
In het land van herkomst van mensen met een vluchtachtergrond is er vaak een voorkeur voor grotere gezinnen. De onzekerheid over verblijf en de leefomstandigheden in Nederland hebben echter invloed op de kinderwens van vluchtelingen. Om eigen keuzes rond het krijgen van kinderen te kunnen maken, hebben mensen informatie, toegang tot anticonceptie en begrip voor hun situatie nodig. Uit het onderzoek van Rutgers en Pharos "New Perspectives" blijkt dat vluchtelingen hiervoor vaak naar de huisarts gaan. In deze masterclass krijg je inzicht in de afwegingen die meespelen in de kinderwensen van vluchtelingen en in hun behoeften aan ondersteuning. Ook verken je hoe je op cultuursensitieve wijze het gesprek aan kunt gaan.
Kindermishandeling herkennen aan de telefoon - Marcel Vroomen
Ronde 3
Hoe herken je kindermishandeling aan de telefoon? In deze training leer je hoe je signalen herkent (ook met tolk!) en welke richtlijnen je kunt hanteren. De training is speciaal ontwikkeld voor medewerkers van de praktijklijn, maar zorgmedewerkers van andere organisaties zijn ook welkom!
Transgenderzorg Asielzoekers – Hormoonzorg en Specifieke Zorgbenaderingen
Ronde 3
Interessant voor medische beroepen die medicatie voorschrijven.
Duik dieper in de zorg voor transmannen en transmasculine personen. Verwacht een interactief en ondersteunend gesprek, met ruimte voor vragen en discussie. We richten ons tijdens de masterclass meer op specifieke aspecten zoals hormoonzorg en andere zorgvormen.
Het wordt aanbevolen dat deelnemers al enige basiskennis over genderidentiteit hebben opgedaan, bijvoorbeeld via de e-learning 'Transgender in de Huisartsenpraktijk'.
Scholingsdag 2024
Registratiewebsite voor Scholingsdag 2024Scholingsdag 2024scholing@gzasielzoekers.nl
Scholingsdag 2024scholing@gzasielzoekers.nlhttps://www.aanmelder.nl/scholingsdag2024
2024-04-13
2024-04-13
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Scholingsdag 2024Scholingsdag 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
RijtuigenloodsRijtuigenloodsPiet Mondriaanplein 61 3812SK Amersfoort Nederland