Sessies
Sessie 1: Speeddaten met collega’s, durf jij het aan? - DEZE SESSIE IS VERVALLEN
Infectiepreventie is heel belangrijk in de gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg. Iedere sector heeft zijn eigen aanpak én zijn eigen uitdagingen. Wat zouden die sectoren van elkaar kunnen leren? Dat ontdek je tijdens deze workshop. Doe mee aan een leuke speeddate-sessie, waar je in korte gesprekken ideeën uitwisselt met collega’s uit andere sectoren. Je ontdekt overeenkomsten, leert van de verschillen en krijgt nieuwe inspiratie voor het voorkomen van infecties. Breid je kennis en netwerk uit en verken nieuwe samenwerkingen.
Verzorgd door: Simone van Vugt (adviseur leren en veranderen) & Hester Moerman (communicatie adviseur) van Vilans
Sessie 2: Ontdek je veranderkracht met Verbeterlab Deze sessie is VOL
Jij hebt je ogen en oren open als het gaat om goede ideeën en kansen in je team. Je ziet wat er niet zo lekker loopt en wilt dat graag veranderen. Je bent enthousiast en vindt het leuk om lekker aan de slag te gaan. Maar soms vraag je je af hoe je zo’n verandering nou echt goed aanpakt. Met het Verbeterlab start jij je eigen veranderreis. Het Verbeterlab geeft antwoord op de vragen en uitdagingen als: hoe krijg ik mijn collega’s in beweging, hoe ga ik om met weerstand, hoe stel ik de juiste vragen? Naast ontdekken hoe je dit kunt doen, zul je het ook moeten uitproberen. In het Verbeterlab ontwikkel je verandervaardigheden met tips, theorie en oefeningen, zodat jij als veranderaar alle tools hebt om aan de slag te gaan binnen jouw team. Zo kun je een verandering doorlopen met enthousiasme en zelfvertrouwen. Wil jij aan de slag met je ideeën, processen en technologische oplossingen? Je hoeft het niet alleen te doen. We doen het samen!
Verzorgd door: Het Verbeterlab
Sessie 3: Organiseer infectiepreventie met een succesvolle aanpak Deze sessie is VOL
Infectiepreventie in de langdurige zorg vraagt van organisaties dat zij inzetten op de Plan Do Check Act-cyclus. Dit betekent aandacht voor beleid, beleid uitvoeren, audits doen en verbeterpunten signaleren. Maar ook verbeteracties doen op alle niveaus in de organisatie. Dit blijkt uit een onderzoek van Vilans op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wil je weten hoe je infectiepreventie in jouw organisatie succesvol aanpakt? Wie daarvoor nodig zijn? Hoe je collega’s kan ondersteunen en motiveren? Kom dan naar deze sessie en laat je inspireren.
Verzorgd door: Bellis van den Berg (adviseur meten en monitoren) van Vilans
Sessie 4: Leer van verschillende sectoren over infectiepreventie en informele zorg
Mantelzorgers, naasten en vrijwilligers worden onmisbaar in de zorg en ondersteuning aan cliënten. In het verpleeghuis, in de thuissituatie en in de gehandicaptenzorg. Wat betekent dit voor infectiepreventie? Wat kan de informele zorg bijdragen aan infectiepreventie? En wat kunnen de verschillende sectoren van elkaar leren? In deze sessie delen we inzichten, praktische tips en de mogelijkheden met elkaar. Doe mee en ontdek hoe je samen met informele zorg aandacht hebt voor hygiënisch werken.
Verzorgd door: Karlijn Nanninga (adviseur leren en veranderen) & Renske Schoon (adviseur leren en veranderen) van Vilans
Sessie 5: Check eenvoudig jullie score met de infectiepreventie auditapp!
Wil je infectiepreventie in jouw organisatie verbeteren? Leer dan hoe je met de gratis Infectiepreventie auditapp snel en makkelijk audits uitvoert, zonder gedoe met papier. De app is gratis en eenvoudig in gebruik. Je kunt in de app meten hoe het er bij jullie voor staat op verschillende hygiëne-onderwerpen. Denk aan handhygiëne, persoonlijke hygiëne van medewerkers en cliënten, gebruik van beschermingsmiddelen, opslag van steriele materialen, linnengoed en MRSA-isolatie. Regelmatig komen er ook nieuwe onderwerpen in de app. Tijdens de workshop krijg je uitleg over de app en hoe je de rapporten kunt gebruiken om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Schrijf je dus snel in! En ga met de auditapp aan de slag, want meten = weten!
Verzorgd door: Willemien Maathuis (deskundige infectiepreventie) van Regionale Zorgnetwerken Antimicrobiële Resistentie
Sessie 6: Het Enge Gesprek met Oudtopia
Natuurlijk, iedereen weet hoe belangrijk infectiepreventie is. Toch komt het nog te vaak voor dat zorgmedewerkers die hun handen niet goed wassen of tijdens het werk ringen dragen, daar ongestoord mee wegkomen. Want elkaar daarop aanspreken is voor velen eng en moeilijk. Daarom presenteert Oudtopia 'Het Enge Gesprek’, waarbij je op een luchtige en respectvolle manier technieken krijgt aangereikt om dat gesprek wél te voeren.
Verzorgd door: Oudtopia
Sessie 7: Ontdek de slimme keuzes in handschoenengebruik
In de langdurige zorg kun je niet zonder goede handhygiëne en slim handschoenengebruik. Maar hoe werk je veilig en duurzaam met handschoenen zonder ze steeds te dragen?
Tijdens deze workshop leer je:
• wanneer handschoenen echt nodig zijn;
• hoe je handschoenen zo gebruikt dat je infecties helpt voorkomen;
• waarom handhygiëne zo belangrijk blijft, zelfs met handschoenen aan;
• onnodig handschoenenverbruik te verminderen met handige tips;
• hoe je collega’s motiveert in goed gebruik van handschoenen en goede handhygiëne.
De theorie gecombineerd met de praktische oefeningen uit de workshop kun je direct zelf toepassen. Je gaat naar huis met concrete tips om je werk veiliger, slimmer én duurzamer te doen. Goed voor jou, voor je cliënten en voor het milieu! Doe mee en maak met slimme keuzes een groot verschil in de zorg!
Verzorgd door: Nicole Kiefte (deskundige infectiepreventie) van Kiefte Infectiepreventie & Simone Krooshof (deskundige infectiepreventie) van MicroAdvies
Sessie 8: Zorgtechnologie en hygiëne – is het een match?
Zorgtechnologie en hygiëne lijken misschien verschillende werelden, maar ze horen wel bij elkaar. Zo kan technologie veel betekenen in situaties waarin hygiënisch werken belangrijk is. Tijdens de coronatijd zagen we bijvoorbeeld dat contact op afstand veel vaker voorkwam. We zien ook hoe ‘warme technologie’ aanraking op afstand mogelijk kan maken. Denk aan slimme brillen (smartglas) bij wondzorg of slim incontinentiemateriaal.
Maar technologie kan ook problemen geven met hygiëne. Hoe maak je bijvoorbeeld een robotkat schoon die door meerdere cliënten wordt gebruikt? Of een smartphone die tussen diensten wisselt? Of de clip van het slimme incontinentiemateriaal? In deze interactieve sessie gaan we met jullie in gesprek over hoe deze twee onderwerpen elkaar kunnen versterken. We horen ook graag welke vragen jullie hebben!
Verzorgd door: Lotte Cornelisse (adviseur - Innoveren en verbeteren) van Vilans
Inspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëne
Registratiewebsite voor Inspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëneInspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëneevenementen@vilans.nl
Inspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëneevenementen@vilans.nlhttps://www.aanmelder.nl/samensterkvoorhygiene
2024-11-04
2024-11-04
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Inspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëneInspiratiebijeenkomst: Samen sterk voor hygiëne0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekendeenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.