We hebben deze dag een (centrale) keynote en daarna 4 rondes met allerlei workshops en lezingen. Op deze pagina vind je alle informatie over de workshops. Je leest over het aanbod, de inhoud van de cursussen en wanneer ze gegeven worden. Per ronde mag je je inschrijven voor 1 workshop. Let daar dus even goed op. 

Dit is niet de pagina waar je kan inschrijven voor de workshops die jouw voorkeur hebben. Daarvoor moet je naar de pagina aanmelden en inschrijven. Schrijf je in via deze link

 

Ronde 1 (10.35 - 11.35 uur)

  • Make it work - de workshop - Nanon Soeters (Rozenbrood Trendacademy)

In hoeverre speelt Nimeto al op de trends in? En welke trends bieden mogelijkheden voor het onderwijs en de organisatie voor verdere ontwikkeling? De workshop bouwt verder op wat er eerder die ochtend wordt besproken in de openingskeynote.   

  • School of light - Mo Assem (Mr Beam)

Tijdens deze workshop bespreken we aan de hand van voorbeeldprojecten de principes van multimediaal denken. Van Projection Mapping en Immersive Experiences tot Augmented Reality en Hologram Projecties. 

  • Een beter milieu... begint bij de juiste verf - Bevela

In deze workshop neemt Kajo Kovar van Bevela je mee in enkele interessante ontwikkelingen op het gebied van verf en duurzaamheid. In 1976 werd de van oorsprong Utrechtse verfgroothandel Bevela opgericht. Behang, Verf en Lak, dat waren de hoofdproducten. Tegenwoordig heeft Bevela 11 vestigingen en voert het diverse merken. Bevela is een van de vaste leveranciers van Nimeto. 

  • HoloPhone - Sjors Overbeek (Nimeto) 

Is er leven na de dood? Tupack, André Hazes maar ook, weliswaar nog in leven, ABBA worden nieuw leven ingeblazen door ze door middel van hologrammen te tonen. In deze workshop leer je hologrammen maken met je eigen laptop of smartphone. 

  • Get out of the Box! - Freek Verdult

Hoe werkt je brein tegen wanneer je outside-the-box wilt gaan denken? En welke handvatten heb je nodig om toch te schakelen/improviseren? Dat wordt blootgelegd in deze workshop.

  • Ludodidactiek - Evert Hoogendoorn (HKU)

Bij Ludodidactiek kijk je met de ogen van een gamedesigner naar je eigen lessen. Er worden principes, patronen en technieken uit gamedesign gebruikt om onderwijs te ontwerpen. En dan niet om overal een spel van te maken, maar om het onderwijs beter te maken. 

  • De psychologie van een gelukkig leven -  Merijn Ruis (September Onderwijs)

De laatste jaren heeft de wetenschap van geluk een grote revolutie meegemaakt. Wil jij leren hoe je meer voldoening en plezier kan ervaren in je werk en leven? Hoe je beter om kan gaan met stress en hoe je ervoor zorgt dat je positieve gewoontes bouwt en vasthoudt? Kies dan voor deze workshop.

Ronde 2 (11.50 - 12.50 uur)

  • Inclusie begint bij jezelf - Astrid Balsink (head of Inclusion & Diversity bij Philips) 

Diversiteit is een actueel thema; inclusie begint bij jezelf en deze verandering komt 'bottom up'. Voor bedrijven een belangrijk thema om medewerkers wereldwijd, vanuit de kracht van het verschil, met elkaar te verbinden. Astrid Balsink vertelt over de manier waarop zij dit bij Philips organiseert. 

  • Future materials: het beste jongetje van de klas - Els Zijlstra (Material MatchMaker) 

Welke materialen zijn er al gemaakt van “urban mined” grondstoffen? Kun je bouwen met agro reststromen zoals paprikastengels, maaigras, koffiedik en lignine uit hout? Els Zijlstra richtte MaterialDistrict op en volgde de afgelopen jaren materiaalinnovatie op de voet. Nu deelt ze haar kennis in deze workshop. 

  • De bijzondere wereld van Sketchup Pro - Gerben Pol (Eurosafe Solutions)

In deze workshop word je meegenomen in de bijzondere wereld van SketchUp Pro en hoor je over nieuwe toepassingen in de markt, zoals bijvoorbeeld hoe BIM de bouwwereld verandert. Daarnaast komen 3D-printing en nieuwe innovaties op dit gebied aan bod. Verder zal aandacht worden besteed aan interieur design en de mogelijkheden die SketchUp daarin inmiddels biedt en hoe je jouw project op een fantastische manier presenteert.

  • Activistische posterworkshop - Esther Barfoot 

Bedrijven zijn in ontwikkeling, want de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat 'op de oude manier doorgaan' niet meer kan. Wat de nieuwe manier is, is ook niet altijd duidelijk. Er ontstaan nieuwe bewegingen (bijv op het vlak van duurzaamheid en inclusiviteit) die vragen om andere communicatie. Maar je kunt nog zo goed wéten dat het anders moet. Anders doén is iets heel anders. Esther Barfoot noemt dit activistische communicatie. In deze workshop vertelt ze over het waarom van activistische communicatie en geeft ze voorbeelden hoe dat eruit kan zien. In deze workshop ga je ook zelf aan de slag met het maken van een activistische poster.

  • Crashcourse Creative Design Thinking - Annemarijn Hoorens

Design Thinking is een proces dat helpt met het onderzoeken en begrijpen van problemen, co-creëren van oplossingen en testen van ideeën. Tijdens de workshop maak je kennis met alle fases van het design thinking proces. Je ervaart hoe deze methode jou kan helpen om voor problemen en vraagstukken, creatieve oplossingen te ontwerpen waar mensen echt enthousiast van worden.

  • Veerkracht - Dominique Warmerdam (Psychologie in het onderwijs) 

In deze workshop krijg je tools om jouw studenten te helpen veerkrachtig om te gaan met tegenslagen. Welke strategieën zijn helpend en welke juist niet? En hoe werkt dit eigenlijk jou als medewerker? Welk voorbeeld geef jij hierin aan studenten en wat kunnen jullie van elkaar leren? Dominique Warmerdam is oprichter en eigenaar van Psychologie in het Onderwijs. Zij verzorgen dit schooljaar bij Nimeto tevens motivatietrainingen voor studenten.

  • (Thuis)werkgeluk - Lieke Bezemer (Werkgeluk Instituut Nederland)

Thuiswerken doen we steeds meer. Hoe zorg je ervoor dat je werkgeluk ervaart, thuis en op het werk? In deze workshop wordt kort op de theorie van werkgeluk ingegaan om van daaruit handige tips te delen. Aan de hand van praktische oefeningen krijgen mensen zicht op wat hen energie geeft en hoe zij direct zelf aan de slag kunnen met het vergroten van hun werkgeluk. 

Ronde 3 (13.35 - 14.35 uur) 

  • De toekomst van het onderwijs - Nanon Soeters (Rozenbrood Trendacademy)  

Workshop waarin aan de hand van stellingen, scenario's en de analyse van trendsignaleringen op het gebied van (creatief) onderwijs, ideeën voor de toekomst van Nimeto gegenereerd worden.

  • Fysiek RUIMTE ervaren in Virtual Reality, kan dat? - Rob van Dam (HKU) 

Virtual reality gebruiken in het onderwijs, hoe doe je dat? Op de HKU is het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van Virtual Reality binnen het ruimtelijk onderwijs. Rob van Dam is openbare ruimte-ontwerper en docent aan de HKU en heeft meegewerkt aan dit onderzoek. Hij zal hierover vertellen en er ook iets van laten ervaren. 

  • Guerilla gardening - Jenny (Guerilla Gardeners Utrecht) 

Met guerrilla gardening verover jij de grijze openbare ruimte en maak je er een groene oase van. Guerrilla gardeners wippen stoeptegels voor geveltuinen en beplanten de kale grond rond bomen. Met een bloemen-explosie in jouw plaats of buurt, geef jij de biodiversiteit een flinke boost. In de workshop leer je meer over dit fenomeen. 

  • Maak het verschil met holografie - Desmond Frencken (Vision2watch)  

Hou jij van de nieuwste technologie? Ervaar tijdens deze workshop zelf de kracht van holografie. Wij laten je zien hoe je met holografie op een unieke manier kunt opvallen. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij het verschil maakt. 

  • Visual Design Thinking - Annemarijn Hoorens

Design thinking is een methode om creatieve oplossingen te ontwikkelen voor (complexe) problemen. Tijdens deze inspiratie workshop ervaar je hoe visueel denken en doen jou kan helpen om vraagstukken en ideeën te begrijpen, op te lossen en op een heldere manier te communiceren.

  • DasArts reflectiemethode - Robin Theijn 

DasArts (Master of Theater, AHK) heeft een innovatieve nieuwe wijze van feedback ontwikkeld in samenwerking met de filosoof Karim Benammar. Deze feedbackmethode is erop gericht de maker en het werk dat wordt besproken, te beschermen en een veilige plek te bieden waarin kwalitatief goede feedback geaccepteerd en gehoord wordt. Een reflectief proces tussen maker, medestudent(en) en coach om eigenaarschap te ontwikkelen over het eigen leerproces.

  • Job craften - Nicoline Mulder/Jet van den Hoek (Losdenkers)

Jobcrafting is een manier om zelf te zorgen voor meer plezier en energie op je werk. Als je het letterlijk vertaalt, is het ‘knutselen aan je werk’. In deze workshop krijg je korte stukjes theorie en ga je zelf op zoek naar waar jij gelukkig van wordt in je werk. Door weer eens met een andere bril naar jouw werk te kijken en kleine aanpassingen te doen, wordt het vaak snel leuker! 

Ronde 4 (14.55 - 15.55 uur) 

  • Hybride ontwikkeling voor iedereen - Rolf van Haren (The Upgrade Society) 

Ben jij een echte futurist en hou je van de nieuwste snufjes op het gebied van Tech? Ontdek in deze workshop de kracht van nieuwe technologie binnen het schoolsysteem.

  • Fysiek RUIMTE ervaren in Virtual Reality, kan dat? - Rob van Dam (HKU) 

Virtual reality gebruiken in het onderwijs, hoe doe je dat? Op de HKU is het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van Virtual Reality binnen het ruimtelijk onderwijs. Rob van Dam is openbare ruimte-ontwerper en docent aan de HKU en heeft meegewerkt aan dit onderzoek. Hij zal hierover vertellen en er ook iets van laten ervaren. 

  • Ontrafel het geheim van wayfinding - Fenne Roefs (psycholoog, ontwerper en wayfinding expert)

Ontrafel het geheim van goede wayfinding, leer waarom een eenhoorn niet altijd een oplossing is en ontdek het verschil tussen de Grote Kerk en de Grote Kerk. In deze sessie geeft Fenne Roefs een interactieve lezing over wayfinding. Spoiler: het gaat niet over bordjes en stickers! In de tweede helft van de workshop ga je met het geleerde in kleine groepjes zelf aan de slag.

  • Onkruid bestaat niet - Annabel Konings 

Wil jij alles weten over duurzaamheid en de nieuwe technieken op dit moment? Onkruid bestaat niet zet zich in voor een evenwichtig gebruik van de natuur. Het overschot in de natuur wordt gebruikt voor nieuwe doeleinden, zoals papier gemaakt van brandnetels. 

  • Visueel Speed daten - Renate Boere/Quirine Dob (Studio Renate Boere)

Het concept van speed daten (incl. het rouleren en de befaamde bel) bepaalt de snelheid van deze workshop, waarin je uitgedaagd wordt samen te werken aan meerdere collages en op die manier de kernwaardes van Nimeto leert kennen. Met elementen uit de nieuwe visuele identiteit, tijdschrift-knipsels, teksten, foto’s en alle soorten materiaal die we verder in het gebouw kunnen vinden gaan we knippen, verzamelen, vrij associëren en creëren. Wanneer de bel gaat, sta je op en ga je verder met het werk van iemand anders. Samenwerken 2.0 dus.

  • The past in a post - Esmée van Dinteren/Thijmen Peters

Eén jaar lang ontwierpen Esmée en Thijmen wekelijks een typografische Post. Deze Post in A5-formaat, met iedere week een andere kleur en thema, mailden ze naar elkaar. Zo ontstond een manier om vrij te kunnen experimenteren en van elkaars proces te leren. In deze workshop ga je er zelf mee aan de slag. Je ontdekt een methode waarmee je in korte tijd, binnen afgesproken regels, vrij kunt experimenteren. Vervolgens reflecteer je erop in het Engels. Zo wordt tevens zichtbaar hoe een generiek vak eenvoudig kan worden geïntegreerd in een praktijkopdracht.

  • Perspectivische lenigheid - Nicoline Mulder/Jet van den Hoek (Losdenkers)

In deze workshop ga je aan de slag met je perspectivische lenigheid. Dat is het vermogen om buiten je eigen mening, veronderstelling en opvattingen te denken. Het perspectief van de ander te verkennen en onderzoeken, zónder er direct wat van te vinden. En dat geeft meer ruimte voor creativiteit en nieuwsgierigheid. 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren