website banner

Robots in Business​​​​​​​​​​

Tijdens ons jaarlijkse event nemen we je mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en krijg je praktische handvatten om te starten met innovaties binnen jouw bedrijf.

Als thema hebben we dit jaar gekozen voor ‘Oer-Hollands’. Dat betekent dat we gaan kijken naar sectoren waarin Nederland al sinds jaar en dag vooruitstrevend is. Maar hoe blijven we eigenlijk aan de top?

Windmolenparken, scheepsbouw, tuinbouw en de bouw. Het zijn sectoren waarin Nederlanders al sinds jaar en dag in pionieren. Toch staan ze ook onder druk. Door gemeenschappelijke uitdagingen (zoals personeelstekorten, wet- en regelgeving en duurzaamheid), maar ook door hun eigen specifieke uitdagingen.

Tijdens Robots in Business gebruiken we deze sectoren als voorbeeld om ondernemers en innovatiemanagers na te laten denken over het verbeteren van hun eigen bedrijfsprocessen.

Zorg dus dat je erbij bent op 15 november 2024 en claim vandaag nog je gratis ticket!

Programma

Het event op vrijdag 15 november 2024 duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Tijdens de registratie kun je aangeven met welke groep je het programma wilt volgen en welke break-out sessies je wilt bijwonen.

Je kan kiezen uit de volgende break-outs:

  • Bouwsector: verbeteren van efficiëntie en veiligheid

  • Maritiem: slimmere scheepsbouw

  • Windmolenparken: beheersen van moeilijke omstandigheden

  • Glastuinbouw: connectiviteit en operabiliteit

Timetable

Sprekers

Break-outs

De bouw: verbeteren van efficiëntie en veiligheid

Break-out sessie #1

De ambitie om meer huizen in Nederland te gaan bouwen is stevig: er moeten volgens de Rijksoverheid 900.000 woningen gebouwd worden tot en met 2030. Dat terwijl de bouwsector al langer voor verschillende uitdagingen staat, met stijgende kosten, personeelstekorten, strengere veiligheidseisen en lange bouwprocedures. Kortom: bouwprojecten op tijd en binnen budget voltooien is steeds uitdagender. Robotica kan helpen door werkzaamheden te automatiseren, de logistiek binnen de bouwplaats te verbeteren, de arbeidsproductiviteit te verhogen en de veiligheid op de werkplaats te waarborgen.

Break-out verzorgd door: Bouwend Nederland

Maritiem: slimmere scheepsbouw

Break-out sessie #2

Ook in de scheepsbouw zien we toenemende eisen op het gebied van duurzaamheid, efficiëntie en kostenbesparing. Slimmere productietechnieken zijn essentieel om concurrerend te blijven. Net als in de bouw, waar prefabricage (‘prefab’) steeds vaker wordt toegepast, kan de scheepsbouw profiteren van eenzelfde aanpak. Door onderdelen van schepen vooraf te fabriceren in gecontroleerde omgevingen, kunnen kosten worden bespaard en de bouwtijd aanzienlijk worden verkort. Robotica speelt hierbij een cruciale rol door repetitieve taken zoals lassen en assemblage te automatiseren, de precisie te verhogen, en bij te dragen aan een duurzamer productieproces door verspilling te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren.

Break-out verzorgd door: Netherlands Maritime Technology, Digitalzh

Windmolenparken: beheersen van moeilijke omstandigheden

Break-out sessie #3

De vraag naar duurzame energie zorgt voor een snelle groei van offshore windmolenparken, maar de installatie op zee is geen eenvoudige klus. Het plaatsen van gigantische turbines in een ruige omgeving vereist nauwkeurige planning en technologie. Bovendien moet er rekening gehouden worden met de kwetsbare onderwaterwereld. Zogenaamd ‘natuurversterkend bouwen’ is dan ook de standaard geworden. Robots en automatisering spelen een cruciale rol in het overwinnen van al deze uitdagingen. Ze zorgen ervoor dat projecten veiliger en binnen de gestelde tijd en budget worden voltooid. De technieken die hiervoor worden ingezet, bieden ook waardevolle inzichten voor andere sectoren met soortgelijke uitdagingen.

Break-out verzorgd door: IRO, Wind Energy Institute, Digitalzh, Fieldlab Zephyros

Glastuinbouw: connectiviteit en operabiliteit

Break-out sessie #4

In een sector waar precisie en duurzaamheid centraal staan, bieden verbeterde connectiviteit en operabiliteit een aanzienlijke voorsprong, waardoor telers niet alleen kunnen voldoen aan de huidige eisen, maar ook klaar zijn voor de toekomst van de landbouw. Door systemen en machines in de kas met elkaar te verbinden, ontstaat een geïntegreerde omgeving waarin data real-time wordt gedeeld en geanalyseerd. Deze connectiviteit stelt telers in staat om processen zoals irrigatie, klimaatbeheersing, en gewasmonitoring beter op elkaar af te stemmen, wat leidt tot een hogere opbrengst en betere kwaliteit van de gewassen. Daarnaast zorgt de operabiliteit van robots en geautomatiseerde systemen ervoor dat verschillende taken, van oogsten tot planten, efficiënt en gecoördineerd kunnen worden uitgevoerd. Dit vermindert niet alleen de afhankelijkheid van menselijke arbeid, maar optimaliseert ook de inzet van middelen en verlaagt de ecologische voetafdruk.

Break-out verzorgd door: robocrops, AVAG, Greenport West-Holland, Greenports Nederland, AgTech Institute, NXTGEN Hightech, Digitalzh

Aftermovie Robots in Business 2023

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren