Programma plenair
do 11 april 2024
Ontvangst met koffie en thee
Welkom
Steven Hofdom (RMSG)
Nieuwe inzichten in de regulatie van lichaamsgewicht en eetlust
Liesbeth van Rossum (Erasmus MC)
Het lichaamsgewicht is voor ruim de helft al genetisch bepaald, dus dat betekent dat je er voor een belangrijk deel ook zelf invloed op kan uitoefenen. Dat laatste geldt ook voor de hoeveelheid vet-en spiermassa. Uiteraard door voeding en beweging, maar er zijn ook tal van andere factoren die mede bepalen hoe iemand lichaamssamenstelling is. Bekend zijn stress, slaap, medicijngebruik en hormonen. Ook de afstelling van de verschillende eetlustsystemen in ons lichaam is zeer belangrijk en kan je deels zelf beïnvloeden. Maar hoe werkt dat dan allemaal ? En welke verrassende nieuwe inzichten zijn er in de wetenschap over gewicht- en eetlustregulatie? En wat kan je doen als je overgewicht hebt?
Presteren op de marathon in hete en koude omstandigheden
Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam)
Omgevingstemperatuur, windsnelheid, luchtvochtigheid en zonnestraling hebben een aanzienlijk effect op marathonprestaties. Tijdens marathonlopen in de hitte is het een uitdaging om warmteverlies in evenwicht te brengen met de hoge warmteproductie. Hoge temperaturen in het lichaam verminderen de efficiëntie van het hardlopen en kunnen leiden tot een hitteberoerte. Daarom zijn koeltechnieken ontwikkeld en geïmplementeerd. In de kou is kleding nodig om de thermische balans te handhaven. Het kledinggewicht verhoogt de metabolische belasting en vermindert de prestaties. Lopers met een grote oppervlakte/volume verhouding van het lichaam hebben een duidelijk voordeel in de hitte omdat ze hun zweet over een groter deel van het lichaam kunnen verdampen, terwijl dit in de kou een nadeel is. Fysiologische veranderingen als gevolg van warmte-acclimatisatie zijn effectief om de marathonprestaties in de hitte te verbeteren, maar het effect van koude-acclimatisatie staat ter discussie.
De presentatie bespreekt de menselijke warmtebalans in relatie tot de thermische omgeving en geeft wetenschappelijk onderbouwde praktische aanbevelingen om marathonprestaties in thermische extremen te optimaliseren.
Verplaatsing naar parallelsessies
Parallelsessies - ronde 1
Pauze & bezoek informatiemarkt
Sportieve helden, onzichtbare risico's: plotse hartdood bij extreme inspanning
Harald Jorstad (UMC Amsterdam)
Als een sporter neervalt met een plotse hartstilstand na of tijdens een extreme inspanning heeft dit een enorme impact. Hoe vaak vindt dit plaats en wat is de interactie met sporten? Kunnen we het voorkomen (en hoe?), en wat moeten we doen als het optreedt? Deze lezing geeft de stand van zaken wat betreft plotse hartdood bij extreme inspanning en deelt de laatste inzichten.
De praktijk van ernstige medische incidenten; als je sportevenement een zwart randje krijgt...
Steven Hofdom (RMSG) & Amber Hoek (RMSG)
Een impactvol incident met als gevolg het overlijden voor, tijdens of na een sportevenement is de nachtmerrie van elke organisatie. Het maakt veel indruk bij vrijwilligers, omstanders en familie. En toch komt het soms voor. Hoe ga je hier als evenementenorganisatie en medische commissie mee om? Hoe bereid je je hierop voor? Hoe begeleid je familie, vrijwilligers en omstanders? Hoe ga je om met de pers en social media?
De sprekers delen hun ervaringen en de lessen naar aanleiding van incidenten tijdens klein- en grootschalige evenementen.
In de parallelsessie is er ruimte voor vragen en verdieping op dit onderwerp.
Verplaatsing naar parallelsessies
Parallelsessies - ronde 2
Lunchpauze en bezoek informatiemarkt
Abstract presentaties
Sportquiz
Verplaatsing naar parallelsessies
Parallelsessies - ronde 3
Pauze & bezoek informatiemarkt
Duurzaamheid en sportevenementen
Michiel van Rijn van Alkemade (More2Win)
Van het duurzaam organiseren van sportevenementen, naar het benutten van het podium. Hoe sportevenementen deelnemers en bezoekers kunnen inspireren tot duurzamer gedrag
Medische zorg richting en rond de Olympische Spelen van Parijs
Maarten Moen (NOC*NSF)
Zorg voor topsporters vereist een stevig medisch vangnet, 365 dagen per jaar. Omdat een topsporter zichzelf élke dag aan het verbeteren is, wordt dat ook van de medische begeleiding vereist. NOC*NSF, de Olympische en Paralympische sport organisatie, voelt de verantwoordelijkheid hiervoor, ondersteunt de ontwikkeling van de teamartsen en teamfysiotherapeuten en heeft nauwe contacten met top medische experts. Maarten vertelt hoe het model eruit ziet en welke hordes de medische zorg richting de Spelen van Parijs tegen komen.
Afsluiting
Wilbert Lek (Golazo Nederland)
Borrel & bezoek informatiemarkt
Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024
Registratiewebsite voor Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024events@sportsmedia.nl
Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024events@sportsmedia.nlhttps://www.aanmelder.nl/rm-sportmedisch-congres-2024
2024-04-11
2024-04-11
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 2024Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Postillion Hotel & Convention Centre WTC RotterdamPostillion Hotel & Convention Centre WTC RotterdamMeent 110 3011 AA Rotterdam Nederland