WERKSESSIES
1. Talent in de regio
Samen podcasten over impulsen voor de arbeidsmarkt
Om de economische kracht in onze regio volledig te benutten, is het belangrijk dat de arbeidsmarkt op de toekomst is voorbereid. Vraag en aanbod moeten goed op elkaar aansluiten. Het aantrekken, opleiden en behouden van talent is daarbij essentieel. In deze deelsessie geven we mooie initiatieven in de regio die zich hiermee bezighouden een podium. Het gaat daarbij vooral om initiatieven die gericht zijn op het aantrekken en behouden van (jong) talent. Rondom deze impulsen voor de arbeidsmarkt maken we ter plekke een podcast. We nodigen je uit om hier actief aan mee te doen.
Met o.a.:
- Anne-Marije Buckens, 50 Company
- Ben Hendriks & Christiaan Zweers, Logistics Valley
- Wijnand Hemelaar, Lifeport Welcome Center
- Lisa Zijm & Leonie Wiggers-Frijters, Role it Out
2. Worldcafé: ondernemers van de toekomst
Kennis en inspiratie om toekomstbestendig te ondernemen
In deze dynamische sessie krijgen enkele goede duurzaamheidsvoorbeelden in de regio het podium en ga je met elkaar hierover in gesprek. De focus ligt op (ondernemers)initiatieven die vanuit drie benaderingen bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en toekomstbestendige bedrijventerreinen; vanuit circulariteit, vanuit energie en vanuit klimaatadaptatie/vergroening.
De sessie bestaat uit een aantal pitches, het gezamenlijk aanscherpen van de initiatieven, het verkennen van verdere kansen en dat alles in een inspirerende worldcafé-setting. De wisselende samenstelling aan de gesprekstafels zorgt voor de dynamiek om ideeën en kennis met elkaar te delen en belooft dat je veel inspiratie opdoet.
Met o.a.:
- Buddy Wijnands & Wesley van de Ven, Dolmans Landscaping Group
- Elma Vriezekolk, Moeztuyn
- Marieke Verhoeff, RvN@
3. Leefbaarheid in dorpen en wijken
Leren van en met de aanpak Arnhem Oost
In Arnhem Oost wordt actief gewerkt aan het meer leefbaar maken van de wijk. En dan gaat het niet alleen om fysieke verbetering. Zo is er speciale aandacht voor het vergroten van kansen en gelijkheid. Aan die ontwikkeling van de wijk wordt een aantal jaren gewerkt. Hierbij spelen zaken als de inzet van onderwijs, rolmodellen en het vergroten van vooruitzicht op werk. Dit doen zij niet (alleen) vanuit de overheid, maar vooral samen met allerlei groepen die actief zijn in de wijk. In deze sessie nemen we deze aanpak als voorbeeld om met je te verkennen wat werkt en wat niet werkt in het verbeteren van de leefbaarheid in dorpen en wijken. Hoe pakt Arnhem Oost dit aan? Wie zijn betrokken? Wat kun je daarvan leren voor andere dorpen en wijken in de regio? En wat kan Arnhem Oost leren van de aanpak in andere delen van onze regio?
Met o.a.:
- Monaïm Benrida, Kwartiermaker Arnhem Oost
4. Mooi landschap, gezond voedsel!
Hoe vergaat het regionale pioniers
Onze regio kent bijzonder veel pioniers die elk op hun eigen manier actief bijdragen aan de belangrijke waarden van een natuurlijk, gezond landschap. Niet gestuurd door gemeente of provincie, maar vooral gevoed door eigen motivatie en energie. Soms met het doel de bodemkwaliteit en biodiversiteit te bevorderen, maar vaak ook om op een natuurlijke manier voedsel te telen voor onze eigen bewoners.
In deze sessie krijg je antwoorden op vragen als “welke initiatieven zijn er zoal in onze regio, wat verbindt hen, welke obstakels komen ze tegen, hoe kan de Groene Metropoolregio deze ontwikkelingen ondersteunen en weten consumenten de duurzame producten te vinden”.
Met o.a.:
- Qader Shafiq, Wij-bos - Bureau Wijland
- Kien van Hövell, Landgoed Grootstal
- Gytha van der Veer, Stadslandbouw Mooieweg
5. Duurzaam verplaatsen
Kennis en inspiratie over de centrale rol van vrijwilligers en initiatieven
In de sessie over duurzaam verplaatsen, stellen we de rol van vrijwilligers en burgerinitiatieven centraal. Een aantal initiatieven komen aan bod, waarbij kennis en inspiratie kan worden opgedaan. Elk initiatief heeft een eigen aandachtsveld en een unieke aanpak. We nemen je mee naar de start van het initiatief. En we delen hun ervaringen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het behartigen van de belangen van reizigers en om de reiziger een stem te geven. Maar het gaat ook over hoe je komt tot een groep vrijwilligers om een buurtbus te rijden tot initiatieven om als groep bewoners deelmobiliteit voor de buurt te organiseren.
Met o.a.:
- Freek Bos, Rover
- Han Scholten, voorzitter buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen
- Marijke Schaminée, Stichting Wijchen Gezond over de wandelommetjes
6. Van verlamming naar samenwerking
CXO Suzanne Potjer in gesprek met Daan Roovers
Suzanne Potjer is de eerste Chief Exploration Officer (CXO) binnen de overheid. In opdracht van Agenda Stad van Ministerie BZK zoekt zij naar inspirerende vernieuwingen in het openbaar bestuur. Haar doel: zorgen dat we voorbij de zelf-uitgevonden-wielen gaan en beter leren van elkaars ideeën en praktijken. In deze werksessie vertelt Potjer aan de hand van praktijkvoorbeelden over een centraal onderwerp binnen haar exploratie: samenwerken. Goede samenwerking tussen overheden en spelers in de samenleving is belangrijker dan ooit, maar loopt vaak stuk. Verlamming, juist op de meest ingewikkelde opgaven, ligt op de loer. Wat gaat er mis? En hoe zouden we het wel kunnen doen? In gesprek met Daan Roovers en de deelnemers verkent Potjer de kunst van het samenwerken.
Voor meer info over Potjer’s werk, zie ook: www.chiefexplorationofficer.nl
Regiocongres 2023
Registratiewebsite voor Regiocongres 2023Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegenmargot@routine-nijmegen.nl
Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegenmargot@routine-nijmegen.nlhttps://www.aanmelder.nl/regiocongres2023
2023-02-10
2023-02-10
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Regiocongres 2023Regiocongres 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
De LindenbergDe LindenbergRidderstraat 23 6511 TM Nijmegen Nederland