Genodigden en Programma Ontwikkeltafel
Genodigden
Op de Ontwikkeltafel en de Deeltafels werken jeugdhulpaanbieders, gemeenten, lokale teams, medewerkers van het Servicebureau en Programmabureau samen aan goede jeugdhulp. Het gaat hierbij in het bijzonder om degenen die direct betrokken zijn bij het operationaliseren dan wel doorontwikkelen van de inkoopafspraken van aanbieders en gemeenten in jeugdhulpregio Haaglanden.
Programma Ontwikkeltafel 25 november
Plenaire opening 9:15 – 9:50 uur
Pauze 9.50 – 9.55 uur en wissel naar 2 ronden Deeltafels |
Deeltafels Ronde 1: 9:55 – 11:05 uur
Deeltafels Ronde 2: 11:20 – 12:30 uur
Indien nodig ruimte voor 15 minuten uitloop. |
Meer info over de deeltafels
Tarieven, financieel inzicht en sturing
Tijdens de Deeltafel van 28 oktober lag het accent op het opstarten van de tweede fase van het tarievenonderzoek. We staan nu stil bij de voortgang. We besteden aandacht aan de specialistische GGZ (product 54002). Diverse jeugdhulpaanbieders hebben de wens geuit om extra tijd in te bouwen voordat de herziening ingaat vanwege het opmerkelijke karakter van de uitkomst van product 54002. Het GR bestuur van de H10 gemeenten heeft daarop besloten tot het toepassen van een voorbereidingsperiode van circa zes maanden, of korter als mogelijk. Dit houdt in dat het tarief van product 54002 per 1 juli 2022 of als mogelijk eerder wordt ingevoerd. Tijdens de Deeltafel bespreken we of er sprake is van een mogelijke trendbreuk die geïnitieerd is door aanbieders die innovatieve meer doelmatige werkwijzen hebben geïntroduceerd. Ook gaan we na of het wenselijk is of product 54002 nader te differentiëren is, bijvoorbeeld naar doelgroep of probleemsituatie.
Kortom: enerzijds richten we ons op het nader verkennen van en aansluitend delen van mogelijkheden tot (in één begrip samengevat) doelmatigheid. Anderzijds op de vraag of en zo ja in welke opzicht er inhoudelijke onderscheidingen binnen specialistische GGZ zichtbaar te maken zijn, die zich zouden moeten vertalen in meerdere sGGZ-producten met ieder een eigen tarief.
Deze Deeltafel is vooral bedoeld voor collega’s vanuit aanbieders en gemeenten die direct betrokken zijn bij het bepalen van tarieven. Zowel vanuit financiën, als vanuit zicht op bijbehorende inhoud -waaronder productbeschrijvingen-, dan wel de daaruit voortvloeiende afspraken; bijvoorbeeld over bekostiging of andere vormen van financiële sturing.
Bedrijfsvoering
Tijdens de vorige Deeltafel Bedrijfsvoering hebben we met elkaar het belang van (de kwaliteit van) het berichtenverkeer (inclusief data) in de keten voor de dagelijkse bedrijfsvoering onderschreven. In het kader van ‘de basis op orde’ bij zorgaanbieders én gemeenten is uitvraag gedaan naar de dilemma’s bij het berichtenverkeer. De Deeltafel staat nu in het licht van analyse en verdieping van het berichtenverkeer, de wijze waarop we in de keten omgaan met de normeringen uit het administratieprotocol en de haalbaarheid van deze normering.
Per deelproces in het berichtenverkeer (VOT, VOW, Toewijzing, declaratie) gaan we in op de belangrijkste kwaliteitsaspecten. Hierbij worden ook de resultaten van de vorige Deeltafel betrokken. Het doel is om het keteninzicht in de processen rond het berichtenverkeer en de samenhang met het administratieprotocol te vergroten. Verder brengen we gezamenlijke knelpunten in de keten in beeld en verkennen we de mogelijkheden om snel toe te werken naar gezamenlijke en gedragen oplossingen. De behandeling van deze onderwerpen raakt uiteraard ook de zorgprofessionals die bij de toegang zijn betrokken, zoals de jeugdteams.
De Deeltafel is geschikt voor iedereen die bedrijfsvoering in het takenpakket heeft; zoals managers bedrijfsvoering, (business)controllers en iedereen die kennis heeft van, of input levert voor, het berichtenverkeer in combinatie met het administratieprotocol.
Leren meten (outcome indicatoren)
Op donderdag 28 oktober hebben we tijdens de Deeltafel gesproken over het starten met het meten van de outcome data. Deze Deeltafel heeft een aantal afspraken opgeleverd en richting gegeven aan de manier waarop we het willen aanpakken.
Op donderdag 25 november willen we de volgende stap zetten. We gaan in gesprek over de wijze waarop we gaan starten met het verzamelen van de data en over de stappen die we daarna gaan zetten; hoe gaan we de data duiden en op welke wijze ontwikkelen we het verzamelen van de data verder.
Social return (SROI)
Wat betekent social return voor je organisatie en hoe geef je hier uitvoering aan? Dit thema kwam eerder dit jaar op donderdag 18 maart aan de orde op een Deeltafel. Nu komt hierop een vervolg.
We geven een terugkoppeling van de kwartaalbijeenkomsten bij de H10 gemeenten. Tijdens deze ‘rondjes langs de velden’ zijn kansen en knelpunten verkend en besproken hoe deze kunnen worden opgepakt. Daarnaast willen wij zo’n ‘rondje langs de velden’ ook doen op de komende Deeltafel bij jeugdhulpaanbieders om zo een goed beeld te krijgen over hun ervaringen, knelpunten en vragen over social return. Met een mooie opbrengst van creatieve voorbeelden over hoe we invulling kunnen geven aan SROI. Op de Deeltafel en daarna gaan we gezamenlijk bepalen hoe we verder gaan.
Deze Deeltafel is bestemd voor medewerkers die SROI in hun portefeuille hebben binnen de desbetreffende organisatie.
Webinar forensische jeugdhulp
De Deeltafel forensische jeugdhulp wordt in de vorm van een webinar gehouden, dat helemaal voorbereid is door aanbieders van forensische jeugdhulp, de Waag, de Viersprong en de Parnassia Groep. In het webinar wordt aandacht besteed aan vroeg signalering, risico taxatie, de levensloop van forensische cliënten en het systemisch werken. Voor het webinar zijn behalve professionals ook ervaringsdeskundigen gevraagd om hun medewerking. Forensische zorg gaat niet alleen over jongeren die criminele feiten gepleegd hebben en een maatregel hebben. Soms blijkt dat reguliere behandelingen onvoldoende effect hebben en dat het gedrag van de jongere zorgwekkender wordt en behoefte heeft aan een andere benadering, een forensische. Consultatie of inzet van collega aanbieders van forensische zorg kan dan uitkomst bieden. Doel van het webinar is om kennis te maken met de rol van de forensische zorg in het jeugdzorglandschap en de mogelijkheden om die kennis te betrekken bij het proces van toegang en uitvoering van zorg. Dit webinar is vooral bestemd voor medewerkers van de gemeentelijke toegang, jeugdzorgaanbieders en medewerkers die zich bezighouden met jeugdveiligheidsvraagstukken.
Ontwikkeltafel 25-11
Registratiewebsite voor Ontwikkeltafel 25-11Ontwikkeltafel 25-11nienke@nekzt.nl
Ontwikkeltafel 25-11nienke@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/ontwikkeltafel10
2021-11-25
2021-11-25
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Ontwikkeltafel 25-11Ontwikkeltafel 25-110.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Zoom: link volgtZoom: link volgtNederland