Nooit meer Auschwitz
Lezing 2024
Het Nederlands Auschwitz Comité, het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de Sociale Verzekeringsbank organiseren de NOOIT MEER AUSCHWITZ LEZING.
Dit jaar wordt de lezing gehouden door Dr. Nikita Petrov, een drijvende kracht binnen de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial. Deze van oorsprong anti-Stalinistische beweging werd in 2021 verboden door de Russische president Poetin en ontving een jaar later (2022) samen met twee andere mensenrechtenorganisaties de Nobelprijs voor de Vrede.
De lezing zal gehouden worden op woensdag 24 januari 2024 om 15:00 uur in Het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam.
Aansluitend ontvangt Nikita Petrov, namens Memorial, de Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding.
Tot 18:00 uur is er gelegenheid om na te praten in de hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Memorial
Memorial werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw in de periode van glasnost onder Mikhail Gorbatsjov opgericht, met als doel een monument op te richten ter herdenking van de miljoenen slachtoffers van het Stalinisme. Dit monument, een reusachtige zwerfsteen uit een van de Goelag-werkkampen, verrees in 1990 in Moskou recht tegenover het hoofdkwartier van de Russische geheime dienst (vroeger KGB). Naast het herdenken van de slachtoffers van een 70-jaar dictatuur, heeft Memorial de afgelopen decennia een uniek archief aangelegd van ooggetuigenissen van de Stalinistische terreur én juridische- en sociale hulp verleend aan overlevenden en hun nakomelingen. Memorial is in de loop der jaren uitgegroeid tot het meest gezaghebbende wetenschappelijk informatiecentrum over de gevolgen van het Stalinisme ter wereld. Sinds de negentiger jaren houdt de beweging zich ook bezig met recente mensenrechtenschendingen in Rusland.
Dr. Nikita Petrov (Kyiv, 1957) is vanaf het begin werkzaam bij Memorial. Hij is onderzoeker en vicevoorzitter van het wetenschappelijk informatiecentrum van Memorial. Petrov promoveerde in 2008 aan het Oost-Europa Instituut van de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie ‘De geschiedenis van de veiligheidsdiensten in de voormalige Sovjet-Unie’.
Annetje Fels Kupferschmidt
Annetje Fels Kupferschmidt (1914 – 2001) werd geboren in een Pools-Joods gezin en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Zij onderkende al vroeg de gevaren van het opkomende fascisme in Europa. Actief nam ze deel aan het verzet, maar na haar arrestatie werd ze als Joodse vrouw naar Auschwitz gedeporteerd. Ondanks het verlies van haar familie en ontelbare dierbaren gaf zij na de oorlog met veel energie en levenslust haar leven weer vorm. Zij was medeoprichtster en tientallen jaren voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Zij kwam op voor de belangen van de overlevenden en de nabestaanden, maar bovenal streed zij ervoor dat deze verschrikkelijke tragedie nooit vergeten zou worden en zich niet zou kunnen herhalen. De Annetje Fels Kupferschmidt Onderscheiding wordt toegekend aan personen of organisaties die zich op buitengewone wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het realiseren van de doelstellingen van het Nederlands Auschwitz Comité.
Nooit meer Auschwitz lezing 2024
Registratiewebsite voor Nooit meer Auschwitz lezing 2024Nooit meer Auschwitz lezing 2024info@aanmelder.nl
Nooit meer Auschwitz lezing 2024info@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/nma-lezing-2024
2024-01-24
2024-01-24
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Nooit meer Auschwitz lezing 2024Nooit meer Auschwitz lezing 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Koninklijk Instituut voor de TropenKoninklijk Instituut voor de TropenMauritskade 63 1092 Amsterdam Nederland