Read time: 4 minutes

Vind de perfecte Event Management software die aan jouw privacy eisen voldoet

In de evenementenbranche is dataveiligheid van het grootste belang. Met de vele persoonlijke gegevens die worden verwerkt, kun je geen risico's nemen als het gaat om softwarekeuze. Maar hoe weet je zeker dat de software aan jouw privacy-eisen voldoet? Dit artikel neemt je aan de hand en legt verschillende begrippen uit waar je op kunt letten wanneer je onderzoek doet naar nieuwe software. Overweeg wat jouw dataveiligheid wensen zijn en gebruik de inzichten uit dit artikel om vervolgens de juiste keuze te maken.

Tip:

Download de checklist onderaan dit artikel. Overweeg je meerdere leveranciers? Loop dan de checklist na en maak gemakkelijk een keuze. 

Download de Gratis Checklist

De relevantie van AVG/GDPR

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), internationaal bekend als GDPR, is een reeks regels ontworpen om de privacy en bescherming van persoonlijke gegevens van individuen binnen de EU te waarborgen. Voor event professionals betekent dit dat elke software die je gebruikt aan strikte richtlijnen moet voldoen om gegevensbescherming te garanderen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gegevens minimalisatie: Alleen de noodzakelijke gegevens van deelnemers mogen worden verzameld. Dit betekent dat je goed moet nadenken over welke informatie je vraagt tijdens het registratieproces.
  • Toestemming: Duidelijke en expliciete toestemming moet worden verkregen van deelnemers voor het verzamelen en gebruiken van hun gegevens. Deelnemers moeten ook eenvoudig hun toestemming kunnen intrekken.


Het niet naleven van de AVG kan leiden tot aanzienlijke boetes en reputatieschade. Daarom is het belangrijk om software te kiezen die volledig compliant is met deze regelgeving. Zo kun je jouw deelnemers geruststellen dat hun gegevens veilig zijn.

Belang van ISO 27001 certificatie

Naast compliance met de AVG is ISO 27001 een internationale standaard voor informatiebeveiliging. Deze certificering toont aan dat de leverancier robuuste processen heeft geïmplementeerd om gegevens te beschermen tegen bedreigingen. Voor event professionals biedt dit een extra laag van zekerheid.

Certificering: waar moet je op letten?

Hoewel ISO 27001 een goede start is, kun je ook kijken naar wanneer het certificaat aan de leverancier is uitgereikt. l ISO 27001:2022 is een recentere variant van de ISO 27001 certificering. Dit toont aan dat de leverancier zich niet alleen inzet voor voortdurende verbeteringen, maar ook up-to-date is en blijft met de nieuwste beveiligingsprotocollen.

Andere stappen om software beveiliging te evalueren

Naast ISO-certificering en AVG-compliance zijn er nog andere stappen die een leverancier kan nemen om de gegevensbeveiliging te versterken. Hier zijn enkele positieve signalen om op te letten:

  • Data hosting: Controleer waar de data wordt gehost (bijvoorbeeld in de VS of de EU). Geef eventueel voorkeur aan hosting in de EU vanwege strengere gegevensbescherming.
  • Single Sign-On (SSO): Worden er Single-sign-on (SSO) mogelijkheden geboden? Dit verbetert de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.
  • Logging en monitoring: Is er uitgebreide logging en monitoring van toegangspogingen en data wijzigingen? Worden er aanvullende monitoring tools gebruikt om verdachte activiteiten snel te detecteren?
  • Gegevens anonimisatie: Worden gevoelige gegevens waar mogelijk geanonimiseerd of gepseudonimiseerd? Dit helpt bij het beschermen van persoonlijke informatie.
  • Externe beveiligings audits: Worden er regelmatig externe beveiligings audits uitgevoerd? Worden de resultaten door de leverancier gebruikt om continu verbeteringen door te voeren?

Dataveiligheid Checklist voor Event Professionals

Een checklist kan enorm helpen om te controleren of jouw nieuwe softwarekeuze voldoet aan jouw beveiligingseisen. Deze dataveiligheid checklist is specifiek ontwikkeld voor Event Professionals en hun IT collega’s bij grotere organisaties die vaak te maken hebben met gevoelige persoonlijke informatie van hun bezoekers en deelnemers. In een goed opgemaakte checklist kun je vragen tegenkomen zoals: Wordt er gebruikgemaakt van beveiligde netwerken en firewalls? Of: Is er een duidelijk incident response plan? Dit zijn punten die je eigenlijk echt van je leverancier wil weten. 

Wil je er zeker van zijn dat de software die je kiest voldoet aan jouw beveiligingseisen en de privacy van jouw deelnemers beschermt? Download dan nu onze uitgebreide Data Veiligheid Checklist en zorg voor optimale beveiliging van jouw evenementen!

Ben je benieuwd hoe aanmelder.nl zorgt voor goede beveiliging binnen onze event software? Stuur een email naar sales@aanmelder.nl, laat je vraag of opmerking achter en kom in contact met onze experts!

 

 

Hi drukke Event Manager… Heb je een momentje?

Organiseer je binnenkort een event? Met Event Management kun je diverse taken automatiseren, stroomlijnen én veilig beheren. Onze software voldoet aan de hoogste beveiligingsstandaarden, zodat je deelnemersdata altijd beschermd is. Automatiseer je mailings, registraties, financiële administratie en meer, allemaal vanuit één beveiligd en overzichtelijk dashboard.

Start jouw aanmelder.nl trial & test diverse features nu gratis!

Ontdek Event Management