Programmaoverzicht
- Onzekerheidsvaardigheid | Onzekerheid als bron van inzicht en vernieuwing
Zekerheid associëren we al snel met het kundig analyseren van een situatie. Zekerheid hebben door 'te weten hoe het zit'. Hoe is het om naast de vaardigheid van 'het analyseren', gericht op wat we buiten ons waarnemen, ook vaardig te worden in ‘onzeker zijn’?
Host: Marjolijn Zwakman (De Haagse Hogeschool)
Duur: 60 minuten
- Purposeful Marketing for Future Society (ENG) | A fun and interactive workshop
Society is evolving and demanding organizations to create values for the society in a socially and ecologically responsible way. Purposeful marketing is set to drive this change. In this workshop, we will showcase how organizations are shifting to be more purposeful today. We will co-innovate how organizations could be more purposeful-driven in the future through interactive and fun workshop.
Host: Dr. Hongli Joosten-Ma (De Haagse Hogeschool)
Duur: 90 minuten
- Taalbeheersing hetzelfde als kwaliteit? | De perceptie rondom taalgebruik
3,2% van de beroepsbevolking met een Nederlandse achtergrond is werkloos versus 11,4% van de mensen met een migratieachtergrond. Het lijkt alsof sommigen een relatie zien tussen goed taalgebruik en intelligentie/kwaliteit. Kom naar een probeersel dat bijdraagt aan de opleiding HRM. Hoe kunnen recruiters van de toekomst het beste worden voorbereid op een arbeidsmarkt die steeds diverser wordt?
Host: Zunaica Philips (De Haagse Hogeschool)
Duur: 60 minuten
- Het kost moeite én is de moeite waard | Vernieuwing van het businessonderwijs
Naast kritiek op tekortkomingen, onhoudbaarheid en onrechtvaardigheid van het ‘oude economische denken’ zien we steeds meer concrete voorstellen om het anders te kunnen doen. De ‘economie die deugt’ krijgt kleur en gestalte. In deze interactieve presentatie gaan Kaj en Jacco in op het verandergedoe dat onderwijsvernieuwing kenmerkt. Waar lopen onderwijsvernieuwers tegenaan?
Host: Kaj Morel (Avans Hogeschool) en Jacco van Uden (De Haagse Hogeschool)
Duur: 60 minuten
- Geboren uit Noodzaak | Serious game als activist
Tijdens de workshop gaan we een serious game spelen waar jij als deelnemer in de schoenen staat van een activist. Je ervaart hoe macht en tegenmacht werkt. Je onderzoekt of jouw belang ook het belang van de gemarginaliseerde groepen dient en je gaat aan de slag met ethische dilemma's. Voelen, ervaren en reflecteren staat in dit spel centraal. Met deze game willen we onderzoeken of serious gaming ingezet kan worden om ervaringsgericht te leren.
Host: Hanane Abaydi (De Haagse Hogeschool)
Duur: 60 minuten
- ‘Het is niet echt, maar wel waar’ | Theater in het HBO
Theater wordt in het hbo verrassend weinig toegepast, afgezien van rollenspellen voor het trainen van bepaalde beroepsvaardigheden. Dat komt doordat theater zich onttrekt aan geboden die in het beroepsonderwijs leidend zijn. Zoals meetbaarheid, eenduidigheid en voorspelbaarheid. In deze sessie delen we ervaringen met het werken met theater in het hbo en onderzoeken we hoe de werelden van het theater en het beroepsonderwijs bij elkaar kunnen komen.
Host: Paul de Regt (De Haagse Hogeschool)
Duur: 60 minuten
- How to Teach Don’t Look Up (ENG) | Critical thinking & film in your class
What if motion pictures or other video content takes the center stage in the classroom? What if you want to get serious about using film in your classroom - for example the currently much discussed film by Adam McKay Don’t Look Up? How would this affect your teaching? If you would like to practice this, please join this workshop. The workshop will truly be a blended event. You need to have seen the movie Don’t Look Up to be able to join this workshop.
Host: Wypkje van der Heide (De Haagse Hogeschool)
Duur: 120 minuten
- Accountants: Redden of vernielen zij de wereld? | De rol van de financiële professionals
Onze hebzucht naar geld maakt veel kapot. De finance professional speelt hierin een belangrijke rol, getuige de financiële crisis in 2008. Jane Gleeson White introduceerde vrij snel daarna zes vormen van kapitaal. Dit model heeft geleid tot het bejubelde International Integrated Reporting Framework van de IIRC. Maar er is ook kritiek, want het blijft alleen over geld gaan. Welke rol zou de finance professional moeten hebben om het tij te doen keren?
Host: Egbert Willekes (De Haagse hogeschool)
Duur: 90 minuten
- Ontwikkelkunst | Een circulair mens- en wereldbeeld
‘Jouw eigenheid draagt bij aan de ontwikkeling van de wereld.’ Dat is een hele mooie belofte. Maar is het waar? Hoe ontdek je waar jouw eigenheid ‘m precies in zit? En hoe ontdek je hoe je die zó inzet, dat het ook optimaal is voor de wereld? Deze workshop geeft je helderheid over deze vragen. Niet door er alleen over te praten, maar door het bij elkaar te zien gebeuren. Na afloop besef je dat succes niét is dat je een succesvolle onderneming runt, maar dat succes is dat je jouw werking in de wereld brengt. Dat inzicht is een gamechanger.
Host: Inge Knoope (Ontwikkelkunst, de School voor Samen)
Duur: 90 minuten
- Speel de Futureproef | Een sustainability game over duurzaamheid
We gaan een sustainability game spelen. Dat is een e-elearning alleen leuker, zoals Kahoot of Mentimeter. Alleen dan veel diepgaander. Zoals Tinder, maar dan over duurzaamheid. En dat doen we samen. Met z’n allen. Tegelijkertijd. Wij noemen dat een Mass Immersive Learning Experience. Dit is inclusief een korte lezing over green skills.
Host: Thijs Struijk (The Sustainability games)
Duur: 40 minuten
- Het geheim van de goudsmid | Ga terug in de tijd met deze game over geld
Money Maker neemt je mee naar de gouden eeuw, de tijd waarin fractioneel reserve bankieren is ontstaan. Als speler heb je een beetje geld en oneindig veel beloftes op geld, in de vorm van krediet. Met krediet kan je investeren in bedrijven. De hoogste bieder wint de investering, maar moet deze terugbetalen met de tijd. Lukt dat niet, dan heb je een lening van een andere speler nodig om verder te kunnen spelen. Overleef de kredietcrisis die je (mede) zelf veroorzaakt, wordt de rijkste bankier van Amsterdam en ontdek het geheim van de goudsmid!
Host: Paul Brinkkemper (Money Maker)
Duur: 90 minuten.
- Performatory | Transformatieve Sociale Innovaties
In de workshop laten we je proeven aan Performatory, de specialisatie Transformatieve Sociale Innovaties. We dagen studenten uit om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken waarbij ze hun intrinsieke motivatie aanspreken. We bieden enkele basiscomponenten aan, waarbij het aan de student is om hierin keuzes (volgorde) te maken en een volgorde te bepalen en via projecten ook invulling aan te geven. Hierdoor ontmoeten studenten uit uiteenlopende TEAMS elkaar.
Host: Ger Pepels, Frank Crucq, Jacco v. Mierlo en studenten/alumni (Breda Hogeschool)
Duur: 60 min
- Reinventing Control | Op weg naar een nieuw vreugdevol tijdperk voor iedereen
Oscar vertelt zijn persoonlijke verhaal over zijn passie en verwondering voor control. Ondanks het inrichten van grote control-organisaties blijkt het voor organisaties toch vaak lastig om daadwerkelijk ‘in control’ te zijn. Waarom is het zo moeilijk om organisaties ‘in control’ te krijgen? Het is voor ons als controllers onze opgave om samen de control opnieuw uit te vinden. We zullen anders moeten kijken, anders moeten denken om het vervolgens ook daadwerkelijk anders te doen. Maar hoe?
Host: Oscar van Voskuilen (De Haagse Hogeschool)
Duur: 45 minuten
- Ontwikkelen in onderwijs van binnenuit |Mens- en wereldgericht onderwijs
Hoe zou het onderwijs eruit zien als het niet systeemgericht was, maar mens- en wereldgericht? Hoe beweeg je van leerstofjaarklassensysteem naar boeiend onderwijs op maat? Hoe bewegen we van welvaart naar welzijn? We zijn leerkrachten (en een student) en komen uit het basisonderwijs. Van binnenuit. Met behulp van een levensgrote praatplaat delen we in een boeiende Meesterklas het verhaal over ontwikkeling in onderwijs van Binnenuit.
Host: Nicole Hanegraaf, Anneleen Mulder, Carla Pelkmans, Ninke Mulder (Van-binnenuit)
Duur: 30 min
- Who speaks for Wolf (ENG) | What an indigenous learning story can bring teams and organizations today
Who Speaks for Wolf is an indigenous learning story written by Paula Underwood. Wisdom Keeper of a 10.000 year old tradition of the Haudenosaunee People. It is part of a series of three learning stories. They share wisdom on how to be and live together as a group and with all Beings. Respecting all. Being honorable to all. They are written for all Ears willing to Hear. In the session we will build a virtual Central Fire, read/listen to the learning story and share a round of reflections based on the ancient question ‘What may we learn from this’?
Host: Odette Bovenberg (The empty cup company)
Duur: 120 minuten
- Op weg naar betekenisvolle doeners en denkers | Een florerende samenleving en ontwikkeling van ecologische intelligentie in de praktijk
‘Habitat van Betekenis’ biedt op verschillende niveaus educatie in het verkennen en verdiepen van ecologisch handelen. Oftewel het ontwikkelen van ‘Ecologische Intelligentie’. Met behulp van actuele modellen, tools en werkvormen word je interactief en integraal meegenomen. Eigen ontwikkelde lesstof, zoals de bewustwordings- en bewustzijnskoffer met kans & balansspel, zijn multidisciplinair inzetbaar en direct te vernieuwen.
Host: Natascha van den Ban en Debora Treep (Natascha van den Ban, Tuin- en Landschapsarchitect)
Duur: 60 minuten
- Stevig in de existentiële crisis | Een ecologische aanpak voor het bewegen richting betekeniseconomie
Aan de hand van drie visualisaties gaat het over een aanpak rondom leren stevig te staan in de existentiële crisis. Over vormgeven van ontwikkeling conform natuurlijke principes. En over de route naar radicaal ander gedrag. Deze aanpak heeft een eco-samenleving voor ogen en helpt gelijkwaardig, wederkerig, regeneratief vergroten. Het is een aanpak die ontstaan is vanuit een behoefte aan kaders waarbinnen gespeeld kan worden op weg naar een eco-samenleving, het symbioceen.
Host: Ilse Meelberghs
Duur: 30 minuten
- The Future of money (ENG) |How does the money system actually work?
It is remarkable that many students and teachers often do not know how the money system works! What do banks actually do? Where does money come from? What is the difference between cryptocurrencies, central bank digital currencies and the money in our bank accounts? The system is complex and the language used by economists and bankers is often complicated. During this workshop we look for metaphors and visualisations. For example, how we can visualize clearly that banks are money-creating institutions and that financial markets are expanding.
Host: Martijn van de Linden & Jeroen Haans (De Haagse Hogeschool)
Duur: 90 minuten
- FILM en theater |STRAF | Straf op de dag van het nieuwe economie onderwijs
Hoe kunnen we de SDG's het best realiseren (top down, bottom up, straffen en belonen, vertrouwen, heel veel kleine initiatieven of juist een paar grote, ten koste van wat en wie mag dat gaan?) en welke dilemma's komen we tegen in onderwerpen als: landbouw en natuur, nieuwe economie, AI en big data en consument en gedrag. We kijken samen de film Punished en gaan daarna in debat met een aantal karakters uit de film. Kijk de trailer van PUNISHED!
Host: Godelieve Spaas (Avans Hogeschool)
Duur: 75 minuten
- Morele economie in de beroepspraktijk van de deeltijd student
Hoe deeltijd studenten perfect in staat blijken om voor de eigen onderneming een toekomstperspectief te schrijven en hoe de niet financiële kapitaalsvormen in de jaarrekening verwerkt kunnen worden met behulp van integrated reporting. Waarbij morele economie centraal staat.
Host: Paul van der Lecq en Peter Verweij (HAN)
Duur: 45 minuten
- De winst van de Homo florens | De tijd is rijp voor anders denken en handelen
Maak kennis met de Homo florens! Hedendaagse economische theorieën (betekeniseconomie, donuteconomie) laten zien dat de tijd rijp voor anders denken en handelen. Daar past dan ook een mensbeeld bij dat meer recht doet aan wie we zijn en wat ons drijft. Hoe bespreek je dat met je studenten en wat levert dat op?
Host: Steven van den Heuvel, Cees Tulp en Bart Mijland (Leren voor morgen)
Duur: 45 minuten
- Onderzoek naar heimwee en verlangen | Was vroeger echt alles beter?
Achteruit verlangen noem ik het. Het gebeurt vooral in de ochtend vroeg als ik net wakker ben. De dag is nog niet begonnen. De wekker nog niet gegaan. Hoewel ik met mezelf heb afgesproken dat mijn telefoon beneden blijft ligt ie meestal toch op de rand van mijn bed. Als ik mijn scherm aan klik lichten de Facebook herinneringen van deze dag op. Van zoveel jaar geleden. Het lijkt altijd alsof ik andere jaren mooiere dingen deed en alles zoveel overzichtelijker was. Zelf was ik ook mooier en wist ik beter waar ik mee bezig was. Denk ik nu. Maar is dat zo?
Host: Sandra van Kolfschoten (De Haagse Hogeschool)
Duur: 45 minuten
- De (on)mogelijkheden van onderwijsvernieuwing | Vind de juiste woorden voor een gemeenschappelijke taal
Tijdens deze sessie willen met jullie aan de slag met het verkennen van de uitdagingen bij ervaringen met de vernieuwing van onderwijs in de praktijk. En deze uitdagingen aanpakken om hiermee verder te komen. Om tot “Blue Sky” ideeën te komen. Ideeën die noch voor de hand liggen, veilig en voorspelbaar zijn, noch te absurd, gek en onmogelijk zijn. Hoe brengen we deze ideeën in de praktijk? Host: Martijn Priem (Hogeschool Rotterdam)
Duur: 60 minuten
- Denormaliseren kun je leren | Progressieve kritiek als kader die verandering vormgeeft
De uitdagingen die de wereld op dit moment teisteren vergen een radicaal andere blik op het menszijn, werk en burgerschap. We moeten blind positivisme voor het huidige systeem schuwen en plaatsmaken voor progressieve kritiek. Want het licht aan het eind van de tunnel is meestal gewoon een tegemoetkomende trein. Op die manier kan er voorbij symptomatische verandering worden gewerkt, in constante heroverweging van de normen die verandering tegen houden. Wat vinden we zo normaal dat het onzichtbaar wordt? Kritiek als een kader dat verandering vormgeeft op een manier dat het een wezenlijke bijdrage kan bieden voor de problematiek van onze tijd.
Host: Maarten Arnoldus (Hogeschool Rotterdam)
Duur: 60 minuten
- Insects to save the world (ENG) | A delicious workshop!
The production and consumption of food must adapt in order to be prepared for the future. It must change to counter environmental degradation and resource use beyond planetary boundaries. Circular economy, regenerative agriculture, rethinking supply chains and convincing consumers to adapt their diet are among the important elements. Insects, among other alternative protein sources, have some advantages in production. However, consumers are not yet ready. We show you the advantages of our product, do a tasting of and finally we allow our audience to express their opinions.
Host: Ronald Jansen, Natalia Naranjo Guevara (Fontys)
Duur: 15 minuten
- Meervoudige waardecreatie en de hybridisatie trend | De uitdagingen van de bedrijven die impactvol ondernemen
In mijn onderzoek ga ik op zoek naar wat ‘hybridisatie’ precies is en welke uitdagingen hybride organisaties (bv. social enterprises) tegenkomen. Dit zijn organisaties die meervoudige waardecreatie nastreven oftewel impactvol ondernemen/ organiseren, triple bottomline nastreven, duale missie hebben, etc.. Hierbij heb ik o.a. in kaart gebracht wat de governance c.q. management & control uitdagingen zijn van verschillende type hybride organisaties.
Host: Tasneem Sadiq / Sanjay Drigipal (Hogeschool Rotterdam)
Duur: 60 min
- Serious Game: de Probleemscan | Spelend richting SDG gedreven organisaties
Bij veel organisaties is het besef ingedaald dat zij een maatschappelijk belang en dus ook verantwoordelijkheid dragen. Maar niet iedereen pakt dat hetzelfde aan. Hoe stuur je op je impact strategie? En, misschien nog belangrijker, hoe faciliteer je de hele organisatie, alle mensen, om in de actiemodus te komen voor de SDG’s vanuit intrinsieke motivatie? ‘De Probleemscan’ is een serious game die je daarbij helpt. Door de kern van een probleem te verhelderen en aannames naar boven te halen kan er een gemeenschappelijke noemer gevonden worden om verandering teweeg te brengen. Host: Jennifer van Exel
Duur: 30 min
- Play for Good | Een mini-introductie in serious shortLARPs
Hoe maak je sociologische principes van de economie tastbaar? En welke rol speel je daarin en wil je daarin spelen? Met behulp van een korte serious shortLARP, een vorm van immersief theater waarin je zelf een rol speelt, worden onzichtbare regels tastbaar gemaakt. Je ervaart in deze workshop wat een student hierin zou ervaren en merkt wat do’s en don’ts zijn in deze semi-gestructureerde vorm van rollenspel. Voor wie zoekt naar alternatieve manieren om economische systemen tastbaar te maken.
Host: Remko van der Pluijm (Hogeschool Rotterdam)
Duur: 60 min
- Nieuwe Economie in het onderwijs: van WHY naar HOW
We zitten in een paradigmashift in het economisch denken. De ambitie wordt helder, maar hoe voeren we dit door in het onderwijs? Steeds meer mensen spreken over een Nieuwe Economie die gericht is op welzijn, menswaardigheid en duurzaamheid. Ook binnen het onderwijs zien we ontwikkelingen. Er komen meer nieuwe lesmaterialen die deze nieuwe manier van denken over de economie en bedrijven centraal zetten. Het eerste kernthema uit het meest recente HEO verkenningsrapport was ‘nieuwe economische (waarde)systemen & transitie’. Maar hoe kunnen we deze ambitie vormgeven in het onderwijs?
Host: Maarten Nijman, Sam de Muijnck of Joris Tieleman van Our New Economy
Duur: 45 minuten
- I’m changing the face of business because… | Hoe draag jij eigenlijk bij aan onderwijsvernieuwing?
Studenten Lorenzo, Kubra en Valerie en volgen de minor Fieldlab Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam. Zij doen onderzoek naar de bijdrage die jij als docent geeft aan onderwijsvernieuwing. Hoe dragen docenten bij aan de veranderingen die zich op doen in het onderwijs? Spelen zij hier op dit moment voldoende op in? Of liggen er nog kansen open? Hierbij kijken ze naar het belang van nieuw economisch denken in de transitie naar een toekomstbestendige wereld.
Host: Lorenzo Coenen, Kubra Yildiz, Valerie Bauer (studenten Hogeschool Rotterdam)
Duur: 60 min
- #HOEDAN | Ontwikkeling van moedig en regeneratief leiderschap
Na 12 jaar Toptalent onderwijs en 3 jaar Comenius onderzoek naar de werkende principes hebben we bij Saxion het EYE model ontwikkeld. Dit model gebruiken we om studenten en professionals te verleiden om bewuste en moedige stappen te zetten. We verbinden individuele drijfveren en bewustzijnsontwikkeling met het verlangen om bij te dragen aan een bloeiende wereld. Wil je proeven hoe we dat doen? Schrijf je dan in voor deze workshop die 1,5 uur in beslag neemt.
Host: Nitie Mardjan en Paul Edauw (Saxion Hogeschool)
Duur: 90 minuten
- Lieve Moeder Aarde | Liefde in Betekeniseconomie
Liefde speelt geen enkele rol in ons huidige economische systeem Terwijl de mens bij niets anders zo goed gedijt als bij liefde. De hoofdrol in de Betekeniseconomie gaat dan ook naar de liefde. Want is het niet liefde dat al het leven op deze planeet het hardst nodig heeft op dit moment? Deze workshop is een uitnodiging tot het schrijven van jouw liefdesbrief aan Moeder Aarde. Dat is intens en intiem. Misschien zelfs ook lastig en ongemakkelijk. Een ontmoeting met ons innerlijk, de mogelijkheid tot het ontdekken van onontgonnen gebieden in onszelf. Een uitdaging om dat wat in ons hart en onderbuik leeft, te vatten in woorden.
Host: Kees Klomp
Duur: 60 minuten
- Bijdragen aan een betere wereld | De HZ als 'Betekenisvolle Hogeschool'
Ghandi heeft ooit gezegd: “Wees de verandering die je in de wereld wilt zien”. Vanuit die gedachte ziet de HZ het als haar taak om met vernieuwend onderwijs en onderzoek bij te dragen aan een betere wereld. Met ‘beter’ bedoelen wij in dit verband vooral ‘duurzamer’. Graag delen we met jullie wat we aan vernieuwend onderwijs doen waar we de SDG’s in meenemen.
Host: Evelyn Schoe en Ad de Wit
Duur: 25 minuten
- Digital Society School | Transformation Design voor een betere wereld
Technologische toepassingen worden ontworpen vanuit specifieke opvattingen, waardenkaders en verdienmodellen. Ze kunnen democratie, duurzaamheid en leefbaarheid verder ondermijnen. Maar ze kunnen ook bijdragen aan oplossingen voor de verschillende maatschappelijke uitdagingen van onze samenleving. De ontwikkelingen gaan snel, en vinden plaats op vele terreinen tegelijkertijd. (Toekomstige) professionals zullen zich hiertoe moeten verhouden en hebben behoefte om zich hier te laten inspireren, van elkaar te kunnen leren en te zien waar zij impact kunnen hebben op bijv. de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Maar hoe?
Host: Marco van Hout
Duur: 30 minuten
-
The Wellbeing Economy (ENG) | The Doughnut Club of Rotate River: a children's tale about wellbeing
What would the world look like if the health of our economy would not be measured by GDP growth? Where “national wellbeing” does not mean access to endless consumption, but having enough time for leisure? Access to creative self expression and organic food? Breathing fresh air and spending quality time with loved ones? This idea is at the core of the Wellbeing Economy. Although applying the theory to our current economic system is a complex matter, a functioning Wellbeing Economy requires most of all a major shift in mindset. Why not start with children, who are still in the process of shaping their identity and values?
Host: Maudy Hendriks and Tinke Douma (Moonatic Agency)
Duur: 60 minuten -
Transformative education at Erasmus University: opportunities and challenges (ENG)
Education at Erasmus University (EUR), as elsewhere, has become more focused on efficiency, qualitative targets and growth. It is creating an educational context in which curiosity, debate and individuals’ capacity for development are marginalised. The Design Impact Transition (DIT) platform, a strategic initiative from the EUR, is committed to guiding students to become active, engaged, respectful changemakers, and to supporting educators in achieving this. In this workshop we will talk about DITs journey to transform education at EUR, dive into case studies and discuss with you questions and challenges around transformative education (in different future scenarios).
Host: Mayte Beekman, Neel van Roessel
Duur: 60 minutes
NewBee Fest.
Registratiewebsite voor NewBee Fest.Newbee Fest.businessinnovation@hr.nl
Newbee Fest.businessinnovation@hr.nlhttps://www.aanmelder.nl/newbeefest
2022-06-09
2022-06-09
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
NewBee Fest.NewBee Fest.0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Hogeschool Rotterdam (wordt verbouwd, download de beschrijving)Hogeschool Rotterdam (wordt verbouwd, download de beschrijving)Kralingse Zoom 91 3063 ND Rotterdam Nederland