Sessies
Sessie 1 - De weg naar sector- en domeinoverstijgende samenwerking is niet geplaveid
Mirjam Biemans (netwerkcoördinator kwetsbare ouderen) | Zoetermeer | Ouderenzorg
In het regioplan Haaglanden is de noodzaak beschreven de kloof tussen zorgvraag en zorgaanbod te beslechten. Een forse opdracht waar Mirjam Biemans, netwerkcoördinator kwetsbare ouderen, samen met collega’s in de regio aan de slag is gegaan. Binnen het project MGZ-plus ligt de focus niet alleen op de samenwerking tussen de huisartsen en de SO, maar worden nadrukkelijk ook andere geriatrische professionals betrokken inclusief de GGZ. Sessies met verwijzers en professionals, vervolgens met managers en directeuren, daarna bestuurders en uiteindelijk de regiegroep Samen ZoeterMeer Gezond buigen zich over deze opdracht. De overtuiging wordt gedeeld dat de ondersteuning en zorg alleen naar een hoger plan kan worden gebracht door sector- en domeinoverstijgende samenwerking. De hamvraag is op welke wijze netwerkpartners hier gezamenlijk organisatorisch invulling aan willen geven.
Tijdens deze werksessie wordt de zorgcontext in Zoetermeer en de afgelegde route nader toegelicht, inclusief opbrengsten, dilemma’s en ervaringen, om tot de breed gesteunde sector- en overstijgende samenwerking te komen. Daarnaast gaat Mirjam Biemans graag met jou in gesprek over de do’s en dont’s om deze weg geplaveid te krijgen. Is eenzelfde beweging ook mogelijk in jouw regio? Maak je eenzelfde soort beweging in jouw regio en wat zou je daar over willen delen?
Sessie 2 - De juiste hulpvraag bij de juiste professional, ook tijdens ANW-diensten Deze sessie is vervallen
Marjolein Vegers (SO) & Watzelien van Gelderen (manager behandeldienst) | Amsterdam | Amsta & Cordaan | Gehandicaptensector
Niet alle hulpvragen hoeven opgelost te worden door een arts. Dat is het uitgangspunt van Marjolein Vegers en Watzelien van Gelderen. In deze werksessie vertellen zij aan de hand van een aantal herkenbare situaties in de wijk hoe zij in Amsterdam aan de slag zijn gegaan in hun zoektocht naar de juiste hulpvraag bij de juiste professional, ook tijdens ANW-diensten.
Na een schets van de huidige problematiek en uitdagingen bij zorgorganisaties Cordaan en Amsta, nemen Marjolein en Watzelien je mee in hun oplossingsrichtingen. In een interactie met de deelnemers bespreken zij welke zorgprofessionals buiten kantooruren beschikbaar (kunnen) zijn, wie welke rol kan oppakken én wat de mogelijkheden zijn van stepped care buiten kantooruren. In welke situatie is er wel een arts, met kennis van de doelgroep, nodig?
Sessie 3 - Samenwerken in West-Brabant; droom groot, start klein
Saskia van Opijnen (bestuurder) & Annelies Tuenter (SO) | Regio West-Brabant | Avoord | Ouderenzorg
Regionale samenwerking start je liefst niet vanuit een probleem, maar vanuit een verlangen. Dat is iets waar zorgprofessionals in de regio West-Brabant het mee eens zijn. Waar eerst een bestuurder en projectleider aan zet waren, zijn nu steeds vaker (medisch) behandelaren in de lead. Saskia van Opijnen, bestuurder Avoord en Annelies Tuenter, specialist ouderengeneeskunde vertellen vanuit hun ervaring over deze beweging. Droom groot, maar start klein is hun gezamenlijke motto.
Tijdens deze werksessie vertellen Saskia en Annelies over concrete resultaten in de regio West-Brabant, zoals een handreiking verticale taakherschikking, het gezamenlijk opleiden van GZ-psychologen en de regiobrede bijeenkomsten voor én door professionals om samen te leren, kennis uit te wisselen en knelpunten te bespreken. Ook bespreken ze wat er nog niet is gelukt, welke obstakels ze zijn tegengekomen en hoe ze daarmee zijn omgegaan.
Sessie 4 - De plaats van verpleegkundige triage binnen digitale zorg en stepped care
Cor Lievaart & Lisa van Duijn | Digicontact, landelijk | Philadelphia | Gehandicaptensector
Bij Philadelphia spelen verpleegkundigen een sleutelrol in het stepped care model. De vernieuwende positie van de verpleegkundige is cruciaal in de triage en samenwerking met artsen, verpleegkundig specialisten en gedragsdeskundigen. En dat draagt bij aan betere zorgcoördinatie.
Cor Lievaart, Marian van Duijnhoven en Lisa van Duijn presenteren tijdens deze werksessie de functiestraat die is uitgerold voor onderlinge versterking van zorgprofessionals. Ze vertellen hoe dit model de zorgverlening optimaliseert, van basiszorg tot meer complexe zorgbehoeften. Ook leggen de sprekers uit hoe Philadelphia preventieve zorg bevordert door persoonlijke gezondheidsonderzoeken, waarmee vroegtijdige detectie en interventies mogelijk gemaakt worden. Een werkwijze die leidt tot het verminderen of voorkomen van gezondheidsproblemen. Cor, Marian en Lisa tonen innovatieve technologieën, zoals Digicontact, die bijdragen aan efficiëntere en effectievere zorgverlening binnen de MGZ-functie.
Sessie 5 - Regionaal organiseren van duurzame MGZ en ondersteuning SO voor kleinschalige woonvormen in Centraal Gelderland
Afvaardiging van de regionale projectgroep onder leiding van Proscoop | Regio Centraal Gelderland | Ouderenzorg
In de regio Centraal Gelderland (10 gemeenten rondom Arnhem) heeft de regionale huisartsenorganisatie (RHO) het initiatief genomen partijen bij elkaar te brengen om gesignaleerde vraagstukken in de samenwerking tussen kleinschalige woonvormen en medisch generalistisch zorg gezamenlijk op te pakken. Daaruit is een projectgroep ontstaan met vertegenwoordigers van: specialist ouderengeneeskunde (SO), huisartsen, regionale huisartsenorganisatie, kleinschalige woonvormen onder leiding van Proscoop, aangevuld met een onderzoeker van de Erasmus universiteit en een adviseur van Vilans.
Doel is, met oog voor ieders perspectief en expertise en zicht op de zorgvraag, te komen tot meer uniforme samenwerking tussen huisartsen, SO’s en kleinschalige woonvormen (KWV’s) in Centraal Gelderland. Een vertegenwoordiging van de projectgroep neemt je tijdens deze werksessie mee in het proces om te komen tot die regionale afspraken, denkend vanuit de bedoeling en met opbrengsten voor ouderen in de regio.
Sessie 6 - Stepped care aan basis succesvolle integrale medische ouderenzorg (IMOZ) in de regio Gooi en Vechtstreek
Eveline Cours (SO), Wouter Blokhuis (huisarts) & Kayla Ho (projectmanager IMOZ) | Regio ’t Gooi en Vechtstreek | Vivium | Ouderenzorg
Toegankelijk zijn voor alle kwetsbare ouderen in het werkgebied, ongeacht waar ze verblijven. Dat was in 2015 al de ambitie van de behandeldienst van Vivium zorggroep. Na 2 jaar lukte het al om beschikbaar te zijn voor alle huisartsen in het werkgebied, toch kwam de organisatie er ook achter dat dit niet persé zorgde voor goede medische zorg. Er bleken veel ouderen op de spoedpost te belanden en huisartsen die in kleinschalige woonvormen werkten, ervaarden veel werkdruk en kwaliteitsproblemen. Zorgprofessionals in de regio zochten daarom samen naar een model om de zorg weer aan te kunnen. Dat werd IMOZ: integrale medische ouderenzorg.
Tijdens deze werksessie vertelt Ellen van Ginkel, manager behandelzaken bij Vivium over de ontwikkeling van IMOZ. Ze deelt in deze interactieve werksessie geleerde lessen en bespreekt aan de hand van relevante praktijkervaringen in dialoog de uitdagingen rondom declareren, informatie-uitwisseling, advance care planning en de overdracht van medicatie.
Sessie 7 - Regionaal opleiden van de medisch professionals in interregionale samenwerking
Nicole Maartens (programmamanager), John Pannebakker (manager behandeldienst), Anke de Ruiter (kwaliteitsverpleegkundige), Corrie Zoer-Schaap (Mbo-verpleegkundige) & Margot van Remmerden (Arts VG) | Regio Noord-Holland-Noord, Kennemerland, Zaanstreek, Waterland & Amsterdam | Gehandicaptenzorg
In de vier regio’s in Noord-Holland bundelen twee regioprojecten hun krachten, met als doel dat alle mensen met een verstandelijke beperking toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige specialistische zorg (in hun eigen regio), ongeacht de zorgvraag en/of hun zorgindicatie.
De sprekers vertellen in deze werksessie over de inspanningen van 16 organisaties die gezamenlijk kijken naar (inter)regionaal opleiden, ter versnelling en versterking van stepped care in de regio. Hun motto: delen is vermenigvuldigen. Aan bod komt onder anderen het aanbod van opleidingen. Denk aan het opleiden van verpleegkundig specialisten, webinars, een post-MBO opleiding MGZ begeleiders complexe zorg én een post-HBO opleiding verpleegkundige complexe zorg. Daarnaast nemen de sprekers je mee in toekomstplannen, met onder anderen een regionaal opleidingsplan voor de postacademische opleiding Arts VG.
Sessie 8 - Onderweg naar passende bekostiging voor de inzet van specialistische ouderengeneeskundige expertise in de eerstelijn
Petra Nas (SO & projectleider MESO) en Ien van Doormalen (strategisch veranderkundige) | Ouderenzorg
Per 1 januari 2025 is er een nieuwe vorm van bekostiging voor de inzet van de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn: ‘Trajectzorg kwetsbare patiënten’. De oorsprong van deze betaaltitel ligt in MESO-zorg. De betaaltitel is generiek van aard en dat betekent dat er in de praktijk ook variatie op MESO-zorg geboden kan worden.
De NZa heeft deze prestaties gepubliceerd en wil met behulp van een ontwikkeltraject samen met zorgaanbieders, verzekeraars, beroeps- en brancheverenigingen en andere stakeholders gaan ontdekken of deze betaaltitel passend is voor de inzet van specialistische ouderengeneeskundige expertise in de eerste lijn voor diagnostiek en medebehandeling gedurende een langere periode. Inzet die vorm krijgt in een lokaal en regionaal zorgcontinuüm en waar lokale en regionale samenwerking een belangrijk onderdeel van is. Dit ontwikkeltraject is een belangrijke tussenstap om op termijn daadwerkelijk tot passende bekostiging te komen.
Vanuit Beter Thuis met huisarts en specialist ouderengeneeskunde dragen we bij aan dat ontwikkeltraject. In de werksessie gaan we in op de prestaties, de zorg die daar bij hoort en op de inzichten die we binnen Beter Thuis hierover opdoen.
Netwerkbijeenkomst Medisch generalistische zorg in de regio
Netwerkbijeenkomst Medisch generalistische zorg in de regioevenementen@vilans.nl
Netwerkbijeenkomst Medisch generalistische zorg in de regioevenementen@vilans.nlhttps://www.aanmelder.nl/netwerkbijeenkomstmedischgeneralistischezorginderegio
2024-11-22
2024-11-22
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Netwerkbijeenkomst Medisch generalistische zorg in de regioNetwerkbijeenkomst Medisch generalistische zorg in de regio0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekendeenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.