website banner

Programma

Het programma start om 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur (inclusief diner). Het programma is een combinatie van inspirerende plenaire lezingen en verdiepende workshops.

Tijdschema

13.30–14.00 uur: ontvangst met koffie/thee

14.00–16.15 uur: plenair programma

16.15–19.00 uur: twee workshoprondes

19.00–21.00 uur: interactief diner

Plenaire programma

Het plenaire programma staat onder leiding van Jeroen Otter van TeamNL. De volgende sprekers komen aan bod:

Paul van Ass, Bondscoach Nederlandse hockeyvrouwen 2022-2024. Paul bespreekt de positie van de huidige coach in de maatschappij

Inge van Schouwenburg is onderzoeker bij Topsport Topics. Haar lezing heeft als titel Van intuïtie naar inzicht: wetenschap als kompas voor de coach van morgen.

Wie streeft naar topprestaties, kan tegenwoordig niet meer zonder de kracht van wetenschap. Hoewel ervaring en intuïtie waardevol blijven, biedt de wetenschap coaches een onmisbare basis om gefundeerde keuzes te maken. Deze presentatie laat zien waarom het belangrijk is om verder te kijken dan "gut feeling" en traditionele aanpakken. Door wetenschappelijk inzicht te gebruiken, kunnen coaches gerichter en effectiever werken, beoordelen of hun methodes écht bijdragen aan succes, en ontdekken waar tijd en middelen optimaal ingezet kunnen worden. Met inspirerende voorbeelden gaan we in op de vraag hoe wetenschap als kompas kan dienen om het beste uit sporters te halen.

Jos Goudsmit, lector Fontys Hogeschool, gaat in op functioneel datagebruik in coaching. Technologie als hulpmiddel?!

Berber van den Berg, voormalig topsporter en nu sportpsycholoog en Eco coach laat zien hoe zij data als communicatiemiddel inzet. Wat heb je nodig om de interactie tussen coach en sporter hierin goed te krijgen? Met voorbeelden uit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek worden deelnemers geprikkeld om na te denken over data monitoring en over de gesprekken die ze hebben met hun sporters. 

Workshops

Zoals gebruikelijk bij het Nationaal Coach Congres vinden er ook dit keer een aantal workshops plaats, waaruit je op een later moment een keuze maakt. In het programma zijn nu de volgende workshops, allen verzorgd door experts uit de praktijk, voorzien.

Workshopronde 1:

1.1. Jos Goudsmit (Fontys Hogeschool): Ontwikkeling van sporters, wat heb je nodig als coach en wat niet?!

In deze workshop gaan we aan de slag met de ontwikkeling van sporters, met name hoe je deze kunt sturen als trainer-coach. Aan de hand van kennis over trainingsleer en monitoring zoek je gezamenlijk naar de data en informatie die jij als trainer-coach nodig hebt. Denk hierbij aan hoe je om gaat met trainingsbelasting zowel extern als intern, het welzijn van de sporters en op welke wijze je beslissingen neemt voor de planning. Je gaat weg bij deze interactieve workshop met een overzicht van mogelijkheden en werkwijze die je kunt toepassen in jouw situatie als trainer-coach voor de sporters.

1.2. Ellen Maas (Kenniscentrum Sport en Bewegen): Swipe naar succes - coachen in het tijdperk van likes en scrollen

Social media zoals Instagram, TikTok en WhatsApp zijn niet meer weg te denken uit de wereld van (top)sporters. Voor steeds meer topsporters is social media zelfs een wezenlijk onderdeel van hun werk en identiteit. Maar het scrollen, swipen en typen kan ook een negatieve invloed hebben op zaken als zelfbeeld, mentale vermoeidheid en slaap. In deze workshop kijken we naar het effect van social media gebruik op sportprestaties, en hoe je als coach of als team kunt omgaan met social media gebruik.

1.3. Nico van Yperen (hoogleraar sportpsychologie Rijksuniversiteit Groningen): Wat moeten coaches kunnen?

In deze workshop onderzoeken we wat de coach van de toekomst moet kunnen. We gaan specifiek in op de mentale aspecten van optimaal presteren, het verschil tussen trainers en coaches, het stellen van effectieve doelen en hoe die te bereiken, het kalm en rustig blijven bij tegenslag, en het realiseren van verandering en ontwikkeling op mentaal gebied en hoe een gekwalificeerd sportpsycholoog daarbij kan helpen.

1.4. Gerben Wiersma (turnen): Als je omgeving met je aan de loop gaat

Op 25 juli 2020 kwam er een artikel van een voormalige turntrainer in de krant met verstrekkende gevolgen voor mij. De professionele wereld in mijn omgeving veranderde volledig! Deze (turn)crisis had als ultiem gevolg dat ik besloot mijn baan op te geven, waardoor ik zelfs even een tijdje zonder werk heb gezeten. Gedurende het uur dat mij is gegeven, wil ik mijn verhaal met jullie delen en dan natuurlijk vooral de lessen die ik heb geleerd. Wat mag je verwachten? Een open, eerlijk en transparant persoonlijk verhaal, recht uit de praktijk met een aantal zinvolle handvaten waar je ongetwijfeld in je eigen ‘omgeving’ iets mee kunt!

1.5. Garmt Zijlstra (judo): Verwachtingen zijn een voorrecht

In topsport hebben wij als coaches te maken met verwachtingen vanuit de omgeving en met verwachtingen die wij hebben van onszelf. Wij als coaches hebben rechtstreeks te maken met de verwachtingen van buitenaf en daarnaast merken ook de sporters die je begeleidt dat er sprake is van verwachtingen. De vaak onderbelichte interne verwachtingen zijn ook een belangrijke factor in het leven van de coach. Hoe ervaren wij al deze verwachtingen en hoe kunnen we er op de beste manier mee omgaan?

Workshopronde 2:

2.1. Jabik-Jan Bastiaans (roeien): Keuzes durven maken

Topsport en een conservatieve cultuur gaan vaak samen. De manier van werken heeft elementen die van generatie op generatie zijn doorgegeven en moeilijk te veranderen. Hoe kan je de bestaande cultuur gebruiken om een structuur neer te zetten, die het mogelijk maakt gerichte keuzes te maken tussen remmende routines en winnende inhoud?

2.2. Nikki Kolman (Kenniscentrum Sport en Bewegen): Brede basis, grootse toekomst - waarom vroege specialisatie vaak niet wenselijk is In deze workshop kijken we naar het belang van een brede sportontwikkeling en waarom het vaak beter is om jonge sporters niet te vroeg op één sport te laten focussen. Wat zijn de voordelen van het beoefenen van verschillende sporten? En welke risico’s kleven aan vroeg specialiseren? We bespreken hoe een brede basis niet alleen de prestaties op lange termijn versterkt, maar ook bijdraagt aan een duurzame en gezonde ontwikkeling van sporters. Kortom: hoe leg je een stevige basis voor een grootse sporttoekomst?

2.3. Tim Koning (sportpsycholoog): Hoe kan je next level presteren met gen next?

We leven in een interessante tijd. Aan de ene kant missen wij als volwassen de tijd dat een leerling of pupil echt gedisciplineerd kon zitten en luisteren en gehoor gaf aan de meester, juf of trainer/coach. Aan de andere kant doen wij, in welke rol dan ook, er alles aan om de leerling of pupil zo snel mogelijk naar succes te brengen. Wij weten hoe je dat bereikt! Generatie Z en autonomie zijn populaire begrippen die vaak in dezelfde zin worden gebruikt. Maar hoe dan en wat dan? Wat betekent dit voor mijn rol en taken? En hoe kunnen we tot elkaar komen en vanuit verbinding samen bouwen aan persoonlijke en professionele ontwikkeling? Daarover gaat deze workshop.

2.4. Arnoud Hummel (hoofdcoach watersportverbond): Mensgericht presteren, coachprincipes voor de komende generatie(s)

In deze workshop neemt Arnoud je mee in zijn visie op de ontwikkeling van de mens in een prestatieomgeving. 'Sporter for Life': duurzaam actief zijn in de sport kan zoveel meer opleveren dan gouden medailles. We gaan aan de slag met de balans tussen leren en presteren - een voor sporters én coaches cruciaal thema! 

2.5. Paul van Ass (hockey): Hoe kun je een ploeg laten vliegen?

Paul gaat in op 'The art of teamwork'. Met jou en andere deelnemers bespreekt hij onder andere de volgende vragen. Hoe krijg je mensen in beweging? Maar ook hoe creëer je een teamtaal? En ook, hoe past leiderschap hier in? Wat is de rol van de coach? Hoe voorkom ik prestatieverlies?