Nascholing voor supervisoren

vrijdag 9 mei 2025

9.30-17.15 uur

De Nieuwe Praktijk - Rotterdam

 

De dag bestaat uit twee delen: in het ochtendgedeelte nemen Caroline Nocera en Wies Verheul de deelnemers mee in processupervisie. We zoomen in op wat er precies gebeurt als supervisor en supervisant een opname van een sessie terugkijken. In het middaggedeelte zoomen we weer uit en bespreken we samen met Sigrid Vandepitte hoe om te gaan met thema's die uit de weg worden gegaan en verborgen blijven in supervisie. 

 

ochtend

Processupervisie

Robert Elliott heeft onlangs in het kader van het EmpoweringEFT@EU project beschreven over welke deelvaardigheden een EFT-supervisor zou moeten beschikken. Hij komt uit op de volgende  kerncompetenties:

  • bied een oprechte, bevestigende empathische aanwezigheid.
  • zeg wat je ziet: conceptualiseer wat je ziet gebeuren in EFT/PeP termen.
  • zeg wat je zou doen (wat had er nog meer of anders gekund).
  • stem af op de cliënt en spreek je uit: modelleer diepe afstemming met de cliënt.
  • stem af op de supervisant: verken de directe ervaring en eventuele blokkades van de supervisant.
  • vertel hoe het werkt: geef theoretische uitleg 'on the spot'. 
  • kijk naar wat de cliënt vervolgens doet in reactie op een interventie van de supervisant.
  • help de supervisant met het maken van een casusconceptualisatie, de rode draad die het therapieproces richting geeft.

De principes zijn ons inziens even goed toepasbaar in elke andere persoonsgerichte experiëntiële supervisie waar men samen met de supervisant aan de hand van een opname sessies terugkijkt. We gaan verder op deze deelvaardigheden in en illustreren e.e.a. met voorbeelden. We bekijken gedeeltes van de DVD 'Emotion-Focused Therapy Supervision' van Les Greenberg en brengen een uitwisseling op gang met de deelnemers over hoe bruikbaar men dit model vindt voor de eigen manier van supervisie geven. 

 

middag 

 Van zwijgen naar zichtbaarheid: hoe om te gaan met wat verborgen blijft in supervisie

Supervisanten hebben meestal geen moeite om een hulpvraag voor hun supervisie te vinden. Men stuit vaak genoeg op omstandigheden die reflectie vragen en groeikansen bieden. De grote keuze aan valide hulpvragen laat echter ook toe om andere thema’s uit de weg te gaan. Thema’s die ze te moeilijk, te kwetsbaar, te beladen vinden; thema’s die ze niet bij déze supervisor willen bespreken; thema’s waarvan ze soms zelf niet weten dat ze in de schaduw blijven liggen.

Net zo goed blijven er dingen ongezegd langs de zijde van de supervisor.

In deze workshop onderzoeken we wat er zoal verborgen blijft tijdens supervisie, zowel aan de kant van de supervisant als aan de kant van de supervisor. We exploreren waarom iets niet ingebracht wordt. Deelnemers worden uitgenodigd te onderzoeken wat nodig is om wél iets in te kunnen brengen.

In de workshop worden methodes gegeven om het verzwegene zichtbaar te maken en handvatten aangereikt om het te hanteren in supervisie.

 

 

 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren