Workshop 1    (persoonlijke) Basis hygiëne bij werken met vervuilde grond en                           gevaarlijke stoffen door  Monique van Meerendonk (HZC)
 
Ontdek, tijdens deze 40 minuten durende MSD workshop, hoe je veilig kan werken met (o.a.) vervuilde grond en gevaarlijke stoffen. Aan bod komen de basisregels voor hygiëne, de juridische gevolgen en aansprakelijkheid bij het niet naleven van voorschriften. En uiteraard wordt er ook de nodige aandacht geschonken aan de persoonlijke impact van nalatigheid. Bewustwording hierover is onmisbaar voor iedereen die met vervuilde grond werkt.
 
Workshop 2    Werken met 3D GPS-systeem door Tommy van der Heijden (Marxact)
 
Het is mogelijk om zonder landmeter, tekenkamer, tekening of graafmodel CM nauwkeurig met GPS graafmachinebesturing te werken. Voor veel grote werken zijn er graafmodellen beschikbaar en wordt met 3D GPS werken voor je uitgedacht, maar wat doe je op een klein werk waar de buurtjongens de piketten 's avonds mee nemen? Waar geen machinemodel voor is gemaakt? We trainen je hoe je zeer eenvoudig zelf graafmodellen kan maken met je bakmes of met de meetstok, hoe je op die wijze volgens RD coördinaten met NAP hoogte werkt zonder daar landmeetkundige kennis voor nodig te hebben en hoe je graafschade voorkomt door de KLIC er bij te hebben. Ook nemen we je mee in hoe je de voortgang bijhoudt in de cloud en deelt met kantoor. Dit zullen we doen op een spoorkraan waar ook LMB op is geïnstalleerd evenals meerdere veiligheidssystemen en hoe je die in combinatie met GPS goed kan toepassen om zo efficient mogelijk te werken.
      
 
Workshop 3    Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) door Mario Rovers (Aboma)
 
Alleen werken komt vaker voor dan je zou denken: het houdt in dat iemand werkt buiten de directe gehoorsafstand of het gezichtsveld van collega’s of leidinggevenden. Dit geldt voor technische dienstmedewerkers, storingsdiensten, bewakingsbedrijven, maar ook in de bouw voor installateurs, monteurs en machinisten. Hoewel alleen werkers dezelfde risico’s lopen als anderen, kunnen ze bij een ongeval niet terugvallen op collega’s, wat het risico verhoogt. Daarom zijn extra maatregelen nodig om deze risico’s te beheersen. Tijdens de scholingsdag wordt op een interactieve manier aandacht besteed aan het uitvoeren van een Last Minute Risico Analyse (LMRA) door de machinist.
 
Workshop 4    Grondzuigbox door Pedro Hoefnagels (VolkerRail)
 
Graafschade is een groot probleem in Nederland, met 48.997 gemelde schades in 2023, wat neerkomt op een kostenpost van 46,4 miljoen euro. Een effectieve manier om graafschade te beperken of te voorkomen is door een grondzuiger aan de graafmachine te koppelen. Deze zuigmachine is geschikt voor het verwijderen van grond rond bomenwortels, kabels, leidingen en bij moeilijk bereikbare plekken. Grondzuigtechniek is veiliger dan traditioneel graven en voorkomt schade, terwijl het ook de veiligheid van omwonenden en medewerkers verhoogt. VolkerRail zal tijdens de MSD  een grondzuigbox demonstreren.
 
Workshop 5    Fit voor verandering door Niek Verkade (Valq) en Piet Oppers (GMB)
 
Vandaag de dag komt er veel op ons af. Er zijn continu veranderingen en ontwikkelingen. Sommige machinisten en grondwerkers vinden dit leuk maar anderen hebben daar meer moeite mee. Eén ding is zeker: het houdt niet op, sterker nog, het neemt eerder toe. De vraag is dus, hoe blijven we fit om met deze veranderingen om te kunnen gaan?
Tijdens deze editie van de MSD gaan Piet Oppers en Niek Verkade hier verder op in. We gaan onderzoeken op welke wijze je fit kan blijven en energie kan tanken. Fit om een leuke werkdag te hebben, fit om de dag goed door te komen en fit om klaar te zijn en de blijven voor de toekomst. Zoals jullie gewend zijn maken we er weer een echte workshop van, niet stil zitten maar volop in beweging.
Ben jij ook nieuwsgierig waar we dit jaar mee komen? Dan ben jij van harte welkom op onze workshop tijdens de Machinistenscholingsdagen 2025!
 
 
 
Workshop 6    Gezonde en schone lucht in de cabine door André Möhlmann (BMAir)

Het is van groot belang dat de lucht in de cabine van machinisten schoon is, vooral op locaties waar gerecycled wordt. Tijdens het transport en verwerken van afval komen schimmels, bacteriën en virussen in grote hoeveelheden vrij, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor machinisten. Blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot chronische vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Het gebruik van systemen en filters van BMAir kan helpen om de lucht schoon en veilig te houden voor machinisten.