Keynotes en Keuzesessies
Keynote: Stimuleer groei door klimaatverandering! - Inge Corstiaans
De afgelopen jaren heeft de mindsettheorie van prof. Dweck een belangrijke plek gekregen binnen het onderwijs: we zijn het er inmiddels allemaal wel over eens dat een groeimindset belangrijk is voor het welzijn van onze kinderen (0-99 jaar) en dat het een stevig fundament onder hun ontwikkeling vormt. De afgelopen jaren zijn er over de hele wereld tienduizenden onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van verschillende 'groei-interventies', waardoor we inmiddels een scherper beeld hebben van een aantal fundamentele zaken die echte impact hebben op de mindsets van onszelf en de mensen om ons heen.
In deze keynote leer je over de laatste inzichten op het gebied van effectieve strategieën om een groeimindset te bevorderen.
Inge Corstiaans is trainer, spreker, ontwikkelaar, coach, innovator, moeder, falosofe en (het liefst eeuwig) student. Ze raakte als leerkracht in het speciaal onderwijs gefascineerd door de mogelijkheden van de mindsettheorie en richtte in 2016 Platform Mindset op, samen met Lonneke en Floor. Inge ziet het als een uitdaging om iedereen ervan te doordringen dat 'jezelf ontwikkelen' je uiteindelijk veel meer oplevert dan 'jezelf bewijzen'.
Keynote: Een andere kijk op 'Grit' - Lonneke Snijder
Om tot een groeimindset te komen lijken eigenschappen/vaardigheden als ‘doorzettingsvermogen’, ‘wilskracht’ en ‘volharding’ onmisbaar. Of toch niet? Wanneer we in de literatuur lezen over de groeimindset, lijkt het alsof je zonder wilskracht nergens komt. Hoe staan begrippen als ‘doorzettingsvermogen’ en ‘grit’ in verhouding tot de stress en de hoge aantallen burn-outs, die ook bij steeds jongere mensen voorkomen? Als wij kinderen stimuleren om vanuit de groeimindset te denken, stimuleren we daarmee dan onbedoeld ook stress, overwerken en burn-out? En hoe kunnen we dit voorkomen? De antwoorden die Lonneke vond op deze vraag, zal ze in deze lezing met je delen.Lonneke werkt, naast haar werk als trainer/ontwikkelaar bij Platform Mindset, in het onderwijs en als specialist hoogbegaafdheid bij LonnekeSnijder.nl.
Haar missie is om zoveel mogelijk professionals en ouders te trainen in een nuchtere en gefundeerde versie van de mindsettheorie. Lonneke weet uit eigen ervaring hoe de vaste mindset iemand kan weerhouden om écht te groeien. Daarom heeft ze Platform Mindset mede-opgericht, geeft ze trainingen en lezingen en ontwikkelt ze materialen om de groeimindset in de praktijk vorm te geven.
Masterclass Faalkunde - Remko van der Drift
Ben jij een Masterfaalkundige? Of wil je stiekem toch altijd 100% bovengemiddeld presteren en daarvan gestresst raken? Een Masterfaalkundige blijft ontspannen en leert van zijn fouten. Een Master omarmt bovendien de fouten van anderen.
Remko van der Drift, van het Instituut voor Faalkunde en auteur van het boek Fouten maken moed, geeft je vandaag een masterclass Faalkunde.
Faalkunde helpt je je volledige potentieel te benutten en meer ontkrampt in het leven te staan. In deze masterclass leer je hoe je een groeimindset aan kunt nemen, gericht op minder stress en meer leren en ontwikkelen.
Beleef het in een sprankelende, actieve, grappige en bovenal leerzame Masterclass. Met heldere theorie, leuke filmpjes, faalfitness en concrete reflecties.
Werken aan een positieve mindset - Floor Raeijmaekers
Positieve psychologie gaat er vanuit dat aandacht voor positieve emoties en talenten een versterkende werking heeft op belangrijke pijlers van groei en ontwikkeling zoals motivatie, veerkracht en welzijn. Dit alles begint natuurlijk bij een groeimindset: de overtuiging dat het altijd mogelijk is om jezelf te verbeteren of te veranderen. Daarnaast is een gevoel van welbevinden onmisbaar wanneer je kinderen en jongeren wil laten floreren ('flourish').
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je welbevinden actief kunt stimuleren. We gaan hierbij o.a. uit van de onderzoeken en inzichten van Martin Seligman (de grondlegger van de positieve psychologie) en Angela Duckworth (Grit). Je leert over de theoretische achtergronden van welbevinden en je maakt kennis met praktische werkvormen die je direct kunt inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren (en jezelf!). Onderwerpen die o.a. aan bod komen, zijn het opbouwen van positieve emoties en het PERMA model.
Floor is o.a. gespecialiseerd in groeimindset en positieve psychologie en eigenaar van Het TalentenLab. Floor is de bedenker van het Werkboek Mindset (Fixie & Growie), het Werkboek Lef en het kaartspel 50 vragen voor een positieve mindset. Ze is 1 van de oprichters van Platform Mindset.
Spelen met gevoelens en gedachten - Marlies Bras
‘Ik pieker me af en toe de put in en ik kan ergens zó vreselijk als een berg tegenop zien. Natuurlijk wil ik hier iets mee, maar dat lijkt me zo ingewikkeld. En zeg nou eerlijk, waar haal ik de tijd vandaan om me hierin te verdiepen?’ Komt dit je bekend voor? Goed nieuws! Het kost je niet veel tijd om piekergedachten of nare gevoelens te veranderen. Het is vrij simpel en je hoeft waarschijnlijk ook niet eens nieuwe dingen te leren. Wanneer wij mensen iets denken of voelen gebruiken wij bepaalde strategieën. Als we piekeren of ons naar voelen, gebruiken we die strategieën vaak op een onhandige manier.
We gaan tijdens deze workshop op zoek naar jouw onderliggende strategieën. En we gaan vooral ontdekken hoe jij deze strategieën op een handige manier in kunt zetten zodat je (nog meer) controle krijgt over je gedachten en gevoelens. Je leert technieken die je ook heel gemakkelijk weer aan anderen kunt leren. Twee vliegen in 1 klap dus!
Marlies heeft een praktijk voor Integratieve Kindertherapie in Westervoort. Daarnaast organiseert ze online trainingen en masterclasses en was jaren lid van
het bloggerscollectief van Platform Het Kind van het Nivoz.
In de paniekzone, wat nu?! - Sanne van Heumen
Wat gebeurt er in het brein en vooral in het zenuwstelsel wanneer je uit de comfortzone stapt?
Wat hebben neuroceptie, veiligheid en leren met elkaar te maken? En vooral, hoe kun jij hier in de begeleiding op inspelen en rekening mee houden?
Ons gevoel van veiligheid en het vermogen tot informatieverwerking zijn nauw verbonden met hoe ons zenuwstelsel werkt. In deze workshop staan we stil bij de helpende en organiserende principes. Naast theoretische kennis over ons zenuwstelstel ontvang je praktische tips en krijg je de kans om zelf te ervaren wat neuroceptie is.
Sanne wordt er blij van wanneer ze anderen kan helpen bij uitdagende situaties die ze op hun levenspad tegenkomen. Dat heeft ze in haar loopbaan tot nu toe op verschillende manieren gedaan. Eerst als verpleegkundige, daarna als docent verpleegkunde en nu als zelfstandig coach en traumatherapeut bij Wijs in je Lijf.
Groeitaal voor tieners - Ellis Corstiaans
Wij mensen zijn talig ingesteld. Door taal wordt ons onbewuste brein de hele dag door geprimed met instructies. Ons gedrag wordt 95% van de tijd aangestuurd door dit onbewuste brein.
1 en 1 is 2… Het voeren van groeitaal en het aansturen van tieners om dat zelf ook te doen, zorgt er dus voor dat het onbewuste brein instructies krijgt om verantwoordelijk gedrag in te zetten. In deze workshop leer je onder andere hoe imago ontstaat, welke zelfsabotage strategieën jongeren (en misschien jijzelf?) inzetten om groei te belemmeren en hoe je het onbewuste brein positief kunt primen.
Ellis begeleidt in haar praktijk Puberzaken ouders en jongeren/jeugdigen bij allerlei puber- en gedragsproblemen; individueel en in groepen. Daarnaast geeft ze trainingen en workshops aan jongeren, ouders, studenten en professionals, begeleidt jongerencoaches, geeft teamintervisie, en doet kwaliteitsonderzoek in (kleine) jeugdzorginstellingen.
Teken je gesprek over Mindset - Adinda de Vreede
Teken je gesprek is het visueel maken van een gesprek. Met symbolen, kleuren en kernachtige beschrijvingen maak je een gestructureerd, visueel verslag van wat jou verteld wordt. Met Teken je gesprek heb je als hulpverlener of begeleider een concreet middel in handen, waarbij je gestructureerd met een kind (vanaf ongeveer acht jaar), jongere of volwassene kunt praten en tekenen over allerlei levenszaken.
De overzichtelijke, kleurige gesprekstekening die ontstaat, geeft de probleemdrager letterlijk zèlf zicht op zijn problemen. Een gesprekstekening biedt een ‘nieuw perspectief’. Je ziet als probleemdrager je eigen probleem tot de kern teruggebracht in samenvattende bewoordingen en passende kleuren. Vanuit dit nieuwe perspectief kun je zèlf komen tot een inzicht en een oplossing.
Adinda is de bedenker van Teken je gesprek®. Ze heeft drie boeken geschreven: Teken je gesprek over faalangst (uitgeverij Pica 2012) Teken je gesprek over gedrag (Pica 2015) en Teken je gesprek over werkhouding (uitgeverij Pica 2018). Daarnaast is zij de bedenker van de Helpende gedachtekaartjes (uitgeverij Pica) en Wat voel je- wat denk je? (uitgeverij Pica)
Praktische tips om angstige kinderen te begeleiden - Tamara Luijer
Bij kinderen met een vaste mindset speelt vaak ook angstproblematiek. Ze denken snel dat ze iets niet kunnen en nieuwe situaties kunnen zorgen voor stress en spanning. Tijdens deze workshop krijg je meer informatie over wat angst is, hoe angst ontstaat en hoe je angst kunt herkennen bij kinderen. De theoretische inleiding zal worden gevolgd door een aantal praktische tips, waar ook mee zal worden geoefend. Hierbij komt de theorie van de cognitieve gedragstherapie naar voren; je denken beïnvloedt je gevoel en daarmee je gedrag. Na de workshop beschik je over handvatten die je direct toe kunt passen.
Tamara Luijer werkt als orthopedagoog in opleiding tot Orthopedagoog-Generalist in een ggz-instelling waar zij onder andere kinderen en jongeren met angstproblemen begeleidt. Vanuit deze passie heeft zij reeds de Mindset Gesprekskaarten, de Hulpwaaier Angst en het Lesplan Mindset ontwikkeld.
Mindset en Executieve Functies - Leren Leren Schiedam
Aan het eind van onze workshop kun je antwoord verwachten op de volgende vragen:
1. Wat hebben mindset en het ontwikkelen van executieve vaardigheden met elkaar te maken?
2. Op welke executieve vaardigheden heeft mindset het meeste invloed?
3. Welke materialen kun je inzetten om mindset in combinatie met executieve vaardigheden te oefenen?
Je leert werken met ons stappenplan en geven veel praktijkvoorbeelden.
Tineke (Juf010) en Robine (Zijderhand) Tineke & Robine zijn de oprichters van Leren Leren Schiedam. Zij geven trainingen en workshops over executieve functies en de door hun ontwikkelde Gesprekskaarten Executieve Functies, Hulpkaarten bij gesprekken en Het Executieve Functies Spel.
Door hun jarenlange ervaring in het onderwijs en het begeleiden van leerlingen weten zij precies wat er belangrijk is om leerlingen verder te helpen.
Hun missie is dat er meer met leerlingen gesproken wordt in plaats van over leerlingen. Uit ervaring weten zij dat wanneer je het eigenaarschap bij de leerlingen legt de motivatie om aan hun vaardigheden te werken beter zal gaan.
Mindset Festival
Registratiewebsite voor Mindset FestivalPlatform Mindset - Inge Corstiaans / Lonneke Snijdermail@platformmindset.nl
Platform Mindset - Inge Corstiaans / Lonneke Snijdermail@platformmindset.nlhttps://www.aanmelder.nl/mindsetfestival
2021-06-04
2021-06-04
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Mindset FestivalMindset Festival0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
het Akoesticumhet AkoesticumNieuwe Kazernelaan 2-D 6711 JC Ede Nederland