Sessies
Op de LSH PPS dag op 22 maart zijn er 2 rondes met 4 parallelle sessies. Geef de sessie van uw keuze aan in het aanmeldformulier.
Sessieronde 1 - kennissessies
13.35 - 14.20 uur
- Een Alzheimer bloedtest ontwikkelen: hoe werken publieke en private partners samen?
- Citizen Science: burgergedreven onderzoek
- De weg naar het starten van een publiek-private samenwerking
- SET-up: geleerde lessen over opschaling van e-health
Sessieronde 2 - interactieve sessies
15.00 - 16.15 uur
- Co-creatie in de wijk: de burgerstem aan de bestuurstafel
- Inspireren met impact
- Toekomstbeelden in actie: meedoen en ertoe doen voor iedereen
- Zorg voor innoveren X Zorginnovatie.nl: hoe innoveer je samen?
Sessieronde 1 - kennissessies
-
Een Alzheimer bloedtest ontwikkelen: hoe werken publieke en private partners samen?
Moderator: Suzanne Spliethoff
Spreker(s): Charlotte Teunissen (Alzheimercentrum Amsterdam), Dinant Bekkenkamp (Alzheimer Nederland), Koen Dewaele (ADx NeuroSciences)
Kan een bloedtest helpen om tot een goede diagnose voor de ziekte van Alzheimer te komen? En hoe ontwikkel je zo’n test met alle betrokken partijen zoals het bedrijfsleven? Professor Charlotte Teunissen probeert deze vragen te beantwoorden omdat ze zo’n bloedtest ontwikkelt binnen het consortium ABOARD (A Personalized Medicine Approach for Alzheimer’s Disease).In de sessie gaat professor Teunissen in gesprek met stakeholders, zoals Alzheimer Nederland, een private partij en een zorgverzekeraar. De centrale vraag is wat de rol van de publieke en private partijen is bij de ontwikkeling van de bloedtest. Het doel van de sessie is het voeren van een open gesprek over de verschillende meningen en kritieken. Daarom zal er ook zeker ruimte zijn voor meningen vanuit de zaal.
- Citizen Science: burgergedreven onderzoek
Moderator: Karen van Ruiten
Spreker(s): Dr.ir. Annemarie Wagemakers, Jan Smelik, Henk Duinkerken, Jurgen van der Heijden
De impact van wetenschappelijk onderzoek wordt bepaald door goede maatschappelijke inbedding voor, tijdens en na onderzoek. ‘Citizen Science’ is onderzoek dat door burgers of niet-professionele wetenschappers wordt uitgevoerd. Dit kan maatschappelijke inbedding waarborgen en daarmee impact vergroten van de wetenschap. Citizen Science is echter redelijk nieuw en wordt nog niet standaard uitgevoerd. Daarom is er ook nog veel onduidelijk over Citizen Science en hoe men ermee om moet gaan.
Tijdens deze interactieve sessie leggen we diverse stellingen voor aan vier panelleden. Elk panellid heeft een eigen kijk op Citizen Science. Wat kunt u van deze discussie leren? Wat is uw beeld over Citizen Science? En verandert u misschien zelfs nog van mening? -
De weg naar het starten van een publiek-private samenwerking
Moderator: Jolande Zijlstra (Health~Holland)
Spreker(s): Willem Fokkema (ORANGEHealth), Chantal Huisman (Hogeschool Utrecht)
Een publiek-private samenwerking opzetten gaat met vallen en opstaan, voordat er succes bereikt wordt. Tijdens deze sessie zullen twee ervaringsdeskundigen van een PPP en een PPS vertellen over hun weg naar de realisering hiervan. Welke obstakels zijn ze tegengekomen onderweg, welke lessen hebben ze hieruit kunnen trekken en hoe is de publiek-private samenwerking uiteindelijk een succesverhaal geworden? Raak geïnspireerd door en ga de dialoog aan met de ervaringsdeskundigen en start uw eigen consortium! -
SET-up: geleerde lessen over opschaling van e-health
Sprekers: Pasquelle van Ruiten (programmamanager VitaValley), Lea Bouwmeester (commissievoorzitter SET), Eva Leemhuis (Actief Zorg)
Welke lessen over de opschaling van e-health halen we uit drie jaar SET-up? In deze sessie vertelt Pasquelle van Ruiten (programmamanager bij VitaValley) waar zorgorganisaties tegenaan liepen en hoe daarmee is omgegaan. Ook vertelt een zorgorganisatie over hun eigen ervaringen met het leernetwerk van SET-up. Daarna gaan Pasquelle en de zorgorganisatie in gesprek met Lea Bouwmeester (commissievoorzitter van SET). Hoe kunnen andere zorgorganisaties gebruik maken van de kennis en ervaring die in SET-up is opgedaan?
Sessieronde 2 - interactieve sessies
-
Co-creatie in de wijk: de burgerstem aan de bestuurstafel
Moderator: Kirsten van Spronsen (Health~Holland)
Spreker(s): Marianne de Jong (Programma Manager, GROZUtrecht)Elke wijk of buurt heeft een ander vraagstuk, zo blijkt uit de vele initiatieven van GROZ Utrecht. Centraal tijdens deze sessie staat de vraagstelling: hoe kan de bewoner in de rol van eindgebruiker gelijkwaardig aan de bestuurlijke tafel zitten? Heb jij hier ideeën over? Deel ze met ons! Tijdens deze interactieve sessie zullen we samen aan dit vraagstuk werken.
GROZUtrecht neemt ons mee in het GROZ-initiatief en de vele mooie projecten in Utrecht. GROZ is een kanteling in de zorg; niet de Z van Zorg voorop, maar juist de G van Gezondheid. Binnen GROZ slaan burgers, overheid, zorginstellingen, kennisinstellingen, zorgverzekeraars en ondernemers de handen ineen, zowel op lokaal als nationaal niveau. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan concrete zorgvernieuwingen, met als doel vitaal functionerende burgers in een gezonde economie. Co-creatie in de wijk en de burgerstem aan de bestuurstafel staan centraal tijdens deze sessie. Denk mee, praat mee en werk aan deze casus!
-
Inspireren met impact
Spreker(s): Marianne Biegstraaten (ZonMw), Anke Stekelenburg (NWO), Sarah Slaghuis (ZonMW), IMDI consortium: Dr. René van Es (UMC Utrecht)
Tijdens deze sessie maakt u op verschillende manieren kennis met impact. NWO en ZonMw vertellen u hoe u impact kunt bereiken met uw onderzoek. Een consortium van het IMDI programma neemt u mee in hun ervaringen met de impact strategie, en deelt hun tips en tricks. Daarnaast gaat u met andere deelnemers in gesprek: Hoe zorg ik dat mijn resultaten hun plek vinden in de maatschappij? Hoe betrek ik hier burgers, overheid, bedrijven en andere onderzoekers bij? Waar lopen anderen tegenaan? Bezoek onze sessie en leer hoe je met impact the next level bereikt! -
Toekomstbeelden in actie: meedoen en ertoe doen met iedereen
Moderator: Nico van Meeteren (Health~Holland)
Spreker(s): Patricia Heidenrijk
Hoe ziet de toekomst van het Maatschappelijk Thema Gezondheid en Zorg eruit? Neem een kijkje in 2030 en zie hoe de vijf missies opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en beschreven in de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 zichtbaar worden in de toekomstbeelden en de verhalen eromheen.
Hoe kunt u bijdragen aan deze collectieve visie? Op welke gebieden heeft u al grote stappen gemaakt? Hoe draagt u bij aan het meedoen en ertoe doen voor iedereen in de samenleving? Laat u inspireren door de toekomstbeelden en door elkaar, en ga de dialoog aan in deze interactieve sessie! - Zorg voor innoveren x Zorginnovatie.nl – hoe innoveer je samen?
Moderator: Leo Jetten (ZonMw)
Spreker(s): Jasen Hashem en Pieter Tegelaers (TrueSim), Monique van Dijk en René Loek (Pinktrainer)
Als zorgondernemer of zorgprofessional wil je graag de zorg verbeteren door te innoveren. Daarvoor heb je elkaar nodig. Maar hoe vind je elkaar? Hoe leer je elkaars taal begrijpen? Wat zijn valkuilen en wat zijn belangrijke adviezen als je wilt innoveren en samenwerken? Op die belangrijke vragen geven een aantal zeer gedreven ondernemers en zorgprofessionals antwoord tijdens deze interactieve sessie. Tot slot is er ruimte om je prangende vragen te stellen en ervaringen te delen met alle aanwezigen.
Wie delen hun verhaal?
TrueSim: Jasen Hashem & Pieter Tegelaers zijn IC-verpleegkundigen in het ziekenhuis. Ze zagen dat trainingen met ziektebeelden efficiënter en realistischer konden. Op die manier zijn zij de zorg gaan verbeteren op de plek waar het plaatsvindt: op de directe werkvloer. TrueSim werd geboren. Met behulp van een Mixed Reality bril (MR-bril), wordt een stukje virtuele wereld onderdeel van de echte wereld. De noodzaak tot handelen wordt hierbij door de trainees letterlijk beleefd en uitgevoerd. TrueSim werkt met realistische en interactieve ziektebeelden, brengt kennis in de praktijk en maakt frequent trainen mogelijk. Dat is de sleutel om het leerrendement te verhogen. Samen met zorgprofessionals hebben de heren het innovatieproces doorlopen, dat heeft tot veel nieuwe inzichten geleid.
Pinktrainer: Pinktrainer is ontwikkeld door zorgondernemers Monique van Dijk en René Loek. De aanleiding van de ontwikkeling is de eigen ervaring met borstkanker van Monique. De Nederlandse oncologische zorg is goed georganiseerd maar kent ook zijn beperkingen, zoals gepersonaliseerde zorg. "We wilden een applicatie die de huidige zorgverlening optimaliseert voor alle betrokken zorgverleners en die voor de patiënt meer gepersonaliseerde zorg mogelijk maakt.” In samenwerking met borstkankerpatiënten, medici uit de oncologische behandelpraktijk, oncologiefysiotherapeuten, diëtisten, wetenschappers en personal trainers gingen Monique en René de uitdaging aan.
Aanmelden LSH PPS dag 2022
Mis deze interessante dag niet! Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar voor dit event, dus meld u snel aan.
LSH PPS dag 2022
Registratiewebsite voor LSH PPS dag 2022Elice Groeneveld (ZonMw)pps@zonmw.nl
Elice Groeneveld (ZonMw)pps@zonmw.nlhttps://www.aanmelder.nl/lshppsdag2022
2022-03-22
2022-03-22
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
LSH PPS dag 2022LSH PPS dag 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs, SupernovaJaarbeurs, SupernovaJaarbeursplein 6 3521 AL Utrecht Nederland