Programma en cases
10:00 | Ontvangst
10:30 | Aftrap, kennismaking & start werksessies
In verschillende werksessies gaan we aan de slag met een praktijkvraagstuk rondom circulair ondernemen, logistieke processen, oplossingen en innovaties. Dit doen we met vraagstukken van de volgende partijen:
Rd4
Fontys Hogeschool
Nijsen Company
LINCIT
LogiCELL
evofenedex
Scroll verder om meer te lezen over de casushouders.
12:45 | Lunch
13:30 | Plenaire sessie: Wessem Port Services
Scroll verder om meer te lezen over de casushouders.
15:30 | Meet up & borrel
16:30 | Einde
Moderators
Victor Verboeket
Lector Supply Chain Innovations
Victor Verboeket heeft jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, het hbo-onderwijs en met praktijkgericht onderzoek. Na zo'n 20 jaar in verschillende supply chain functies in het bedrijfsleven te hebben en 10 jaar bij Zuyd Hogeschool, is Victor sinds 2021 lector Supply Chain Innovation bij Fontys. Met zijn groep werkt Victor aan het energieneutraal en circulair maken van ketens met behulp van digitale technieken. Sinds 2022 is hij leading lector van het coe supply chains for Society waardoor deze kennis Fontys breed uitgerold kunnen worden.
Biljana Pesalj
Lector Circular Transitions
Biljana Pesalj beschikt over internationale ervaring in lesgeven, onderwijsontwikkeling en het verkrijgen van subsidies en onderzoek als hoofddocent aan de Hogeschool Rotterdam. Ze heeft haar sporen verdiend als gepromoveerd senior onderzoeker in het wo en hbo en heeft regelmatig gepubliceerd op haar vakgebied. Haar onderzoekservaring ligt met name op het gebied van sustainability transitions, management accounting en performance management.
De werksessies
In werksessies gaan we aan de slag met praktijkvraagstukken rondom circulair ondernemen, logistieke processen, oplossingen en innovaties. Welke oplossingen biedt logistiek voor circulaire ketens en business? Hoe pak je als professional in logistiek jouw rol als driver van een circulaire keten? De kennis en ervaringen van elke deelnemer zetten we in om van elkaar te leren en om tot concrete vervolgstappen te komen.
Naar circulaire ketens voor rest- en grondstoffenstromen
Rd4
Afvalverwerkingsbedrijf Rd4 zoekt samen met burgers, bedrijven en andere instellingen constant naar oplossingen om afval te verminderen, grondstoffen te scheiden, spullen nieuw leven in te blazen en mensen kansen te bieden.
De organisatie heeft als afvalverwerker te maken met verschillende reststromen. Bijvoorbeeld de reststroom papier, die de organisatie inmiddels circulair heeft ingericht. Met een sterke samenwerking binnen de keten wordt het papier uit verschillende gemeenten ingezameld en gedistribueerd naar bedrijven die de grondstoffen verwerken.
Naast deze reststroom heeft de organisatie te maken met meer rest- en grondstoffenstromen. Wat is er nodig om ook voor deze stromen circulaire ketens te realiseren? Hoe zit dit met de papierketen? Wat is de juiste schaalgrootte om de keten en de regie optimaal te kunnen inrichten?
Met:
Roger Wetzels, directeur, Rd4
Dirk Tippe, moderator, ADJ Waardevol Verbinden
Naar ketens gericht op plantaardige plastics, kunststof en bouwmaterialen
Fontys Hogeschool
Nederland speelt een sleutelrol in de wereldwijde productie van polymeren voor plastics. Deze veelzijdige materialen worden gemaakt uit fossiele grondstoffen zoals aardolie, en vinden hun weg naar talloze toepassingen, van bouwmaterialen en verpakkingen tot textiel.
De chemische industrie staat de komende jaren echter voor een grote uitdaging: verduurzaming. De toekomst ligt in hernieuwbare of biobased plastics, gemaakt uit hernieuwbare biogrondstoffen zoals suikerbieten of uit gerecycleerde materialen. Het Groeifondsprogramma Biobased Circular ondersteunt deze transitie door nieuwe waardeketens te ontwikkelen, waarbij de chemie, agrifood en de recyclingsector nauw samenwerken.
Een cruciale factor in deze transitie is de inrichting van het logistieke netwerk. De verschuiving van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen vereist een modal shift en een herontwerp van de huidige supply chain. Verschillende kennisinstellingen, waaronder TNO, Fontys Hogeschool, Universiteit Maastricht, en Wageningen Food & BioBased Research, bundelen hun krachten om deze logistieke uitdagingen aan te pakken.
Tijdens het event gaan we dieper in op vragen zoals: Hoe moeten de keten en de logistiek worden ingericht? Wat is de impact op infrastructuur en beleid? Welke (digitale) technologieën zijn nodig? Het succes van de transitie naar biobased plastics hangt af van ons vermogen om efficiënte, robuuste en kosteneffectieve logistieke oplossingen te ontwikkelen en ketenintegratie te realiseren om de circulaire samenwerking te bevorderen.
Met:
Gerwin Zomer, Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI)
Kristel Alons, Associate lector Sustainable Supply Chains, Fontys Hogeschool
Carla Vreys, Projectmanager en onderzoeker bij het lectoraat Supply Chain Innovation, Fontys Hogeschool
Linda van der Heijden, ADJ WaardevolVerbinden
Naar effectieve informatievoorziening in circulaire ketens
Nijsen Company
Mengvoedervariant Nijsen Company brengt jaarlijks ruim 100.000 ton levensmiddelen terug in de voedselkringloop als hoogwaardig en goed benutbaar varkens- of kippenvoer.
Om de vraag- en aanbodzijde beter op elkaar af te stemmen wil Nijsen de informatiestromen van reststromen binnen de ketens verbeteren. Hoe kan de organisatie dit doen en wat is daarvoor nodig?
Nijsen heeft de ambitie om de meest duurzame productent van dierlijke eiwitten te blijven. De organisatie wil grote retailklanten inzicht geven in hun CO2-reductie, maar de daadwerkelijke duurzaamheid van producten is in sommige gevallen lastig te achterhalen.
Voorbeelden van producten waarvan de duurzaamheid lastig te achterhalen is zijn pallets, hout, bouwmaterialen en soja. Neem soja, een product afkomstig van boeren in Brazilië. De soja wordt met verschillende schepen vervoerd en opgeslagen. Vervolgens wordt een gemengd deel uit de opslag gehaald. Door deze stappen is het lastig te achterhalen hoe duurzaam de soja die wordt afgenomen daadwerkelijk is.
Een mogelijkheid om deze duurzaamheid te bewijzen is een productpaspoort waarin de herkomst en bewerkingen van het product worden beschreven. Voor Nijsen biedt een productpaspoort de kans om inzicht te geven in de duurzaamheid van de producten.
Tijdens deze werksessie gaan we aan de slag met het vraagstuk hoe Nijsen de informatiestromen binnen de ketens kan verbeteren. Welke informatie is er nodig om effectief te delen en verhandelen?
Met:
John Geurts, directeur Nijsen Company
Sacha Visser, ADJ WaardevolVerbinden
Beginnen met circulariteit: transportverpakkingen voor dry bulk
LINCIT, Den Hartogh
LINCIT (LINear to CIrcular Transition) heeft als doel om bedrijven met een lineaire supply chain te begeleiden bij de transitie naar een circulair bedrijfsecosysteem, en de bijbehorende logistieke en operationele processen te organiseren. De vragen die in LINCIT naar voren komen, worden onderzocht in een Living Lab.
Centraal deze sessie staat een vraag van Den Hartogh, een grote logistiek dienstverlener voor chemie en dry bulk. Om contaminatie tussen ritten te voorkomen maakt de organisatie gebruik van een PE liner om containers in dry bulk te vervoeren door heel Europa. In de uitvoering van hun operatie werkt het bedrijf met grote en kleinere onderaannemers. Zij hebben beperkt inzicht in het inleveren van de recyclebare liners na elke rit.
Den Hartogh wil de eerste stappen zetten richting circulair en zoekt daarom mogelijkheden om (kostenefficiënt) controle te nemen op de mate waarin liners gerecycled worden. Welke mogelijkheden zijn hiervoor? Of zijn er andere mogelijkheden om te beginnen met circulariteit?
Met:
Erik Goverde, programmamanager Environmental Sustainability, Den Hartogh Logistics
Living labs voor onderzoek naar circulaire netwerken en logistiek
LogiCELL
In het onderzoeksprogramma LogiCELL worden meerdere living labs opgezet om specifieke uitdagingen rond circulaire logistiek en het organiseren van circulaire netwerken te onderzoeken. In de labs werken studenten en onderzoekers actief samen met bedrijven aan oplossingen in de praktijk. De resultaten uit de individuele living labs worden verzameld en leiden tot generieke inzichten.
Tijdens deze werksessie presenteren twee living labs hun specifieke logistieke uitdaging:
In het lab met ARTIS staat de vraag centraal hoe de olifantenpoep van de dierentuin gebruikt kan worden als mest in de kassen van Damsko, een lokaal stadslandbouwproject net buiten Amsterdam dat zich richt op het verbouwen van exotische groenten.
Daarnaast vertelt de oprichter van PAKT over hoe hij aan een (logistiek) systeem werkt dat dat glazen verpakkingen recyclet, zonder ze tussentijds te breken of om te smelten.
De onderzoekers achter LogiCELL presenteren vervolgens 6 (tussentijdse) conclusies uit het onderzoeksprogramma. Hierin wordt gekeken vanuit het perspectief van ondernemers, maar wordt ook gekeken naar ruimtelijke aspecten en implicaties voor beleid en regelgeving. Worden deze conclusies herkend? En wat betekenen deze conclusies voor bedrijven en overheden die werken in en met logistiek?
Met:
Renzo Akkerman - Associate Professor in Operations Research and Logistics bij Wageningen University & Research
Antoine Heideveld, directeur Het Groene Brein
Kasper de Lange - hoofddocent en onderzoeker Circular Systems Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam (Hogeschool van Amsterdam)
Thijs Wester - oprichter van PAKT
Raphael Sernee - Afgestudeerd Logistic Engineering student aan de Hogeschool van Amsterdam
Jan Heijns - programmamanager bij Het Groene Brein
De impact van het digitaal product paspoort en de eco-design directive op jouw organisatie
evofenedex
Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheidswetgeving. Denk aan de invoering van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism), de ontbossingswet en de onlangs goedgekeurde vernieuwde Europese richtlijn Ecodesign. Deze laatste richtlijn stelt o.a. eisen aan de recyclebaarheid, repareerbaarheid en levensduur van producten. Hoe producten presteren op bovenstaande eisen wordt in de toekomst ook vastgelegd in het Digitaal Product Paspoort.
Tijdens deze sessie gaat een expert van evofenedex dieper in op de eco-design richtlijn. Vervolgens neemt Cirmar, ontwikkelaar van een Digitaal Product Paspoort, ons mee in het Digitaal Product Paspoort. Hoe ziet zo’n paspoort eruit en welke informatie heb je als bedrijf nodig om zo’n paspoort vorm te geven? Als laatste neemt grootkeukenproducent Metos ons mee in hoe zij de logistiek die komt kijken bij service & reparatie vormgeven. Afsluitend geeft Metos een inkijkje in de circulaire uitdagingen die zij op dit moment hebben. Vervolgens gaan deelnemers aan de slag met deze uitdagingen.
Met:
Elmar Otten, beleidsadviseur Internationaal Ondernemen, evofenedex
Jasper Martin, Manager Sales & Marketing, Cirmar
Marloes Gerritsen, Manager Logistics bij Metos
Aanvullend kennismateriaal:
Artikel evofenedex: Ecodesign en de toekomstige impact op jouw logistiek
Plenair: Wessem Port Services
In de plenaire sessie stellen we één casus centraal. Op een interactieve manier werken we vanuit praktijk, onderzoek, beleid en onderwijs samen om stappen te zetten richting de circulaire economie.
Wessem Port Services: Naar een circulaire economie met binnenhavens als knooppunt
Wessem Port Services is als binnenhaven actief in de opslag, overslag en bewerking van bulk- en stukgoederen met bijbehorende transport via weg, water en spoor. De organisatie biedt havenfaciliteiten met duurzame logistieke dienstverlening, recyclingactiviteiten en primaire bewerkingstechnieken. Als binnenhaven (en bedrijventerrein) zoekt Wessem naar zijn rol in de transitie naar de circulaire economie en naar de functie die het wil vervullen in deze economie. Ook wil de organisatie weten hoe zij de verandering van volgende partij naar koploper kunnen maken. Hier heeft Wessem jouw input voor nodig.
Bob Joosten, algemeen directeur van Wessem Port Services Group neemt ons mee in de huidige situatie bij Wessem. Waar staat de organisatie nu? Welke uitdagingen spelen er? En wat hebben zij nodig? Ga samen met Wessem en anderen aan de slag met deze casus. Met jouw input en die van andere experts kijken we naar wat de kansen zijn voor Wessem en voor andere binnenhavens en bedrijven binnen de circulaire economie.
Meet up
Tijdens de Meet Up & borrel kun je in kleine setting in gesprek met lectoren, onderzoekers, experts, beleidsmakers en (logistiek) professionals. Of sluit aan bij een show case sessie, waarin bijvoorbeeld de nieuwste onderzoeksresultaten, tools en projecten worden gepresenteerd.
Regiegroep Logistiek Beweegt de Circulaire Economie
Deze conferentie is onderdeel van het programma Logistiek Beweegt de Circulaire Economie. Hierin werken partijen samen om de beweging verder vorm te geven met dit manifest als leidraad. Tijdens de Meet Up horen we graag van jouw ideeën. Denk mee en doe mee aan LBCE.
LogiCELL & LINCIT
Onderzoeksprogramma's LogiCELL & LINCIT organiseren beiden een werksessie tijdens de conferentie. Heb je hier nog vragen over of wil je aansluiten bij de programma's? Ga met ze in gesprek!
evofenedex
Ondernemersvereniging evofenedex gaat tijdens de meet up graag verder met je in gesprek over de vragen die tijdens hun werksessie naar voren zijn gekomen óf andere vragen die je hebt met betrekking tot logistiek in de circulaire economie.
Fontys Hogeschool
Meer weten over het vraagstuk dat tijdens de werksessie van Fontys Hogeschool naar voren kwam? Of wil je in contact komen met een van de netwerken waar Fontys Hogeschool bij betrokken is? Ga tijdens de Meet Up met ze in gesprek!
Greening Corridors
De onderzoekgsgroep Greening Corridors onderzoekt de ontwikkeling en het functioneren van duurzame logistieke corridors. Drie thema’s staan daarin centraal: beter benutten van capaciteit van infrastructuur en vervoermiddelen, schone, veilige en autonome modaliteiten en digitalisering van de keten. Meer weten over de onderzoeksgroep? Spreek ze tijdens de meet up!
Meet up & borrel
Tijdens de Meet Up & borrel kun je in kleine setting in gesprek met lectoren, onderzoekers, experts, beleidsmakers en (logistiek) professionals. Of sluit aan bij een show case sessie, waarin bijvoorbeeld de nieuwste onderzoeksresultaten, tools en projecten worden gepresenteerd.
Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 2024
Registratiewebsite voor Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 2024Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 2024michiel.bakker@hetgroenebrein.nl
Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 2024michiel.bakker@hetgroenebrein.nlhttps://www.aanmelder.nl/lbce2024
2024-10-15
2024-10-15
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 2024Conferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jacoba Mulderhuis, AmstelcampusJacoba Mulderhuis, AmstelcampusRhijnspoorplein 2 1091GC Amsterdam Nederland
eenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.