Werksessie: LogiCELL
In het onderzoeksprogramma LogiCELL werken onderzoeksinstellingen, bedrijven en andere organisaties aan het identificeren en oplossen logistieke uitdagingen rondom circulair ondernemen. Vanuit het programma zijn twee onderzoeken uitgezet waar ze je graag in meenemen.
Naar nieuwe retourlogistieksystemen
Stel: jij wilt van je meubels af. Deze zet je dan aan de straat, waar het wordt opgepikt door de milieudienst om vervolgens te worden verbrand. Hoe zou het er logistiek uitzien als je afgedankte meubels opnieuw in de winkel wilt brengen? En welke aanpak leent zich hier het beste voor: een centrale aanpak, waar meubels thuis bij je worden opgehaald en naar een centrale plek in Nederland wordt gebracht, of juist een decentrale aanpak waar meubels verspreid over het land kunnen worden ingeleverd?
Marilène van Reenen ontwikkelde een model dat dit in kaart aan de hand van de CO2-uitstoot en de kosten. Marilène is masterstudent Biobased Sciences en Management, Economics and Customer Studies aan de Wageningen University & Research. In deze werksessie presenteert ze haar onderzoek en gaan we aan de slag met de toepassing hiervan. We gaan in op de reacties op het onderzoek, bedenken welke vervolgstappen nodig en wie hier een rol in wil spelen.
Presentatie:
Resultaten:
De resultaten van deze sessie zijn samengevoegd met de resultaten van het tweede onderzoek. Ze zijn te lezen onderaan deze pagina.
In samenwerking met:
- Marilène van Reenen, student-onderzoeker Wageningen University
- Emma Raaijmakers, Cyclus (Milieustraat)
- Dirk Grit, POS Service Group
PreZero: Naar goedgeorganiseerde monostromen
Stel: jij hebt een koffiebar en hebt dagelijks een grote hoeveelheid koffiedik die terechtkomt bij een grote stroom (GFT-)afval. Dat terwijl een ondernemer verderop in de straat deze koffiedik uitstekend kan gebruiken voor de groei van oesterzwammen, maar de logistiek is hier niet op ingericht.
Het koffiedik in dit voorbeeld is een monostroom. Dit is een stroom die bestaat uit één soort materiaal of type product dat gerecycled kan en moet worden. Met de opkomst van circulaire bedrijven groeit ook de vraag naar aparte inzameling van deze specifieke afvalstromen. Echter, het huidige afvalsysteem is vooral ingericht op het verzamelen van grote reststromen en niet op deze monostromen. Er is behoefte aan faciliteiten waar apart ingezameld wordt, zodat deze monostromen als bulk kunnen worden verzameld en kwaliteitscontroles kunnen plaatsvinden.
Maar hoe ontwerp je een afvalnetwerk dat specifiek inspeelt op de vraag naar monostromen? En wat zijn de financiële gevolgen daarvan? Hier is weinig kennis over, alsook over wat de invloed is van de groeiende hoeveelheid monostromen op een inzamelingsnetwerk. Het zijn vragen die bij PreZero spelen en waar in de toekomst rekening mee moet worden gehouden.
Mila Verhaag ontwikkelde een model dat berekent hoe het ontwerp van een inzamelingsnetwerk voor deze monostromen eruit zou moeten zien en wat de financiële aspecten hiervan zijn. Daarnaast heeft ze onderzocht welke invloed verschillende niveaus van gesegmenteerd afval hebben op dit netwerk. Mila is masterstudent Sustainable Supply Chain Analytics aan de Wageningen University & Research. Tijdens deze werksessie presenteert Mila haar onderzoek en deelt ze haar bevindingen. Samen gaan we aan de slag met vervolgstappen zodat we deze inzichten in de praktijk kunnen toepassen.
Presenatie:
In samenwerking met:
- Mila Verhaag, student-onderzoeker Wageningen University
- Wilco Ledderhof, manager Smart Collection, PreZero
- Iwan te Winkel, director Collection & Operations, PreZero
- Vera Geling, Reuse Solutions Manager, Seenons
Resultaten van deze werksessie:
- Eerst goed ontwerpen van producten
- Wie betaald wat?
- R-Ladder: hoe hoger op de ladder, hoe korter de logistieke keten!
- Beleid is écht aan zet, anders krijgt de circulaire economie te weinig schaal
- Samenwerken ‘white label’ afvalinzameling
- Vervolgonderzoek: welke meubels valt de meeste winst te behalen?
- Samenwerking afvalinzameling met ontwerpers etc.
Logistiek Beweegt de Circulaire Economie
Registratiewebsite voor Logistiek Beweegt de Circulaire EconomieLogistiek Beweegt de Circulaire Economiemichiel.bakker@hetgroenebrein.nl
Logistiek Beweegt de Circulaire Economiemichiel.bakker@hetgroenebrein.nlhttps://www.aanmelder.nl/lbce
2023-10-12
2023-10-12
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Logistiek Beweegt de Circulaire EconomieLogistiek Beweegt de Circulaire Economie0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jacoba Mulderhuis, AmstelcampusJacoba Mulderhuis, AmstelcampusRhijnspoorplein 2 1091GC Amsterdam Nederland