Over ons
Het Nederlands Jeugdinstituut
Het Nederlands Jeugdinstituut is een onafhankelijk kenniscentrum over opgroeien. We hebben een publieke taak en onderzoeken objectief wat écht helpt. Een kansrijke jeugd voor ieder kind. Dat is waar het Nederlands Jeugdinstituut voor gaat. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft en deelt kennis over wat goed en minder goed werkt bij het opgroeien. We willen dat ieder kind de kans krijgt om zich naar vermogen te ontplooien en op te groeien tot een veerkrachtige, actieve en zelfstandige volwassene. Ons hart ligt bij het verbeteren van het leven van kinderen, jongeren en hun opvoeders. Veel mensen en partijen werken aan dit doel. Het gebruiken van de juiste kennis is daarbij cruciaal. Het Nederlands Jeugdinstituut is een nationaal kenniscentrum dat actuele kennis over opgroeien verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. Wij brengen kennis onder de aandacht en helpen om die kennis toe te passen.
Wil je alvast verdieping op het thema klimaat?
Bekijk dan onderstaand essay of luister naar de podcast.
- Opvoeden in een opwarmend klimaat | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)
- De Jeugdkantine | 3. Klimaat | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl)
Universiteit Utrecht – Dynamics of Youth
Dynamics of Youth is het universiteitsbrede jeugdthema van de Universiteit Utrecht dat zich richt op de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 – 24 jaar. De impact van klimaatverandering op die ontwikkeling neemt binnen Dynamics of Youth een belangrijke plek in. Zo vindt er onderzoek plaats naar klimaateducatie en hoe jongeren leren binnen en buiten de school. Jongeren worden gedwongen na te denken over keuzes op het gebied van leefstijl en gedrag. Tegelijkertijd voelen zij druk door ecologische dilemma’s waar ze mee geconfronteerd worden. Goed klimaatonderwijs kan helpen. Het kan jongeren doen beseffen dat juist zij—als de consumenten, kiezers en beleidsbepalers van de toekomst—hun steentje kunnen bijdragen om klimaatverandering tegen te gaan. In het Greenteens onderzoek van de UU wordt gekeken wat jongeren onder milieuvriendelijk gedrag verstaan en hoe dit gestimuleerd kan worden. Klimaatverandering heeft ook negatieve gevolgen voor de gezondheid van kinderen en jongeren, zowel mentaal als fysiek. Eén op de vijf kinderen krijgt astma als gevolg van luchtvervuiling. Ook beïnvloedt het hun mentale welzijn. Uit onderzoek blijkt dat sommige jongeren bevangen worden door klimaatstress. Vanuit de wetenschap worden antwoorden gezocht hoe die discours omgebogen kan worden naar een hoopgevend toekomstperspectief.
Klik op onderstaande links voor meer informatie over het onderzoek van de UU naar de impact van klimaatverandering op de opgroeiende jeugd:
Klimaateducatie:
Samen met Stichting Technotrend heeft de UU lespakketten ontwikkeld voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en MBO.
https://stichtingtechnotrend.nl/
Duurzaam gedrag jongeren:
Mentaal welzijn jongeren in relatie tot klimaat:
https://www.uu.nl/nieuws/klimaatstress-te-lijf-met-verbeeldingskracht
Beluister de UU podcast over klimaateducatie
Klimaatverandering wekt verschillende reacties op bij jongeren, van eco-angst tot onverschillig. In het onderwijs neemt Klimaateducatie ook een belangrijke plek in, onder andere in de lessen Aardrijkskunde. Hoe kun je leerlingen laten nadenken over klimaatoplossingen zonder hen te overweldigen en welke rol speelt hierin de didactiek van de hoop? In de podcastreeks JongGeleerd van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeker Tim Favier hierover in gesprek met Rob Adriaens, coördinator van het Geofuture programma bij het Streeklyceum in Ede.
De Jonge Klimaatbeweging
De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waarin jongeren meepraten over hun eigen toekomst en waarin goed zorgen voor de aarde niet meer dan logisch is. We strijden voor een toekomstbestendige samenleving waarin rechtvaardigheid en empathie centraal staan. De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat namens meer dan 65 verschillende jongerenorganisaties. Door in gesprek te gaan met politici en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.
Bekijk hier de visie van De Jonge Klimaatagenda 3.0
Hierin leggen wij a.d.h.v. 7 thema's uit hoe wij als jongeren de wereld van 2040 zien. Alle jongerenorganisaties die wij vertegenwoordigen, hebben deze visie getekend.
Symposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomst
Registratiewebsite voor Symposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomstSymposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomstnienke@nekzt.nl
Symposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomstnienke@nekzt.nlhttps://www.aanmelder.nl/klimaatsymposium
2024-02-28
2024-02-28
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomstSymposium De impact van klimaatverandering op opvoeden en opgroeien Een realistische en hoopvolle toekomst0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend