WORKSHOPS
13.30 uur - 14.30 uur
Verzuimpreventie: interventies en goede praktijken uit onderzoek en praktijk
Ziekteverzuim heeft een grote financiële en maatschappelijke impact. Daarom is voorkomen van verzuim belangrijk. Hiervoor is kennis nodig over effectieve interventies en goede praktijken ter preventie van ziekteverzuim. In deze workshop delen we de huidige stand van zaken over beschikbare interventies om verzuim te voorkomen die worden beschreven in de wetenschappelijke literatuur en goede praktijken die door organisaties worden ingezet. Daarnaast horen we praktijkervaringen met verzuimpreventie van een adviseur gezond en veilig werken binnen de Rijksoverheid. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over de implicaties voor beleid en wat er nodig is om het beleid goed uit te kunnen voeren.
Esmee Bosma, MSc., Dr. Femke Abma en Dr. Bette Loef (Centrum Preventie, Leefstijl en Gezondheid, RIVM) en Viviana de Bruijn MSc. (strategisch preventiemedewerker Ministerie van J&V)
Arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking: van inzicht naar actie
Tijdens deze sessie nemen we je mee in recente bevindingen uit ons vierjarige onderzoeksproject ‘Een Maatschappij die Werkt!’ naar arbeidsparticipatie van mensen met een arbeidsbeperking tijdens de COVID-19-pandemie. Wat werkte wel? Wat niet? En vooral: hoe kunnen we deze lessen gebruiken om duurzame arbeidsparticipatie voor deze groep te bevorderen? We starten met een korte presentatie van de bevindingen en beleidsadviezen die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen. Vervolgens reflecteert een praktijkpartner op de betekenis van deze bevindingen voor beleid en uitvoering. Daarna ga je zelf aan de slag. In kleine groepjes buigen we ons over concrete beleidsadviezen en denken we samen na over wat er nodig is om deze in de praktijk te realiseren.
Mara de Visser, Msc. en Dr. Maaike Huysmans (Public and Occupational Health Amsterdam UMC) en Dr. Marloes Zijl (senior kennisadviseur UWV)
Bouwen aan de Toekomst: Carrière, Gezin en Welzijn van Jongvolwassen Vrouwen
De leeftijd 25 tot 40 jaar is een belangrijke fase voor het opbouwen van een carrière. Vanuit het oogpunt van emancipatie is dit een cruciale fase waarin vrouwen kunnen investeren in hun carrière en economische onafhankelijkheid kunnen verwerven. Tegelijkertijd wordt deze fase gekenmerkt door diverse levensloopstappen, zoals het kopen van een huis, samenwonen en het krijgen van kinderen. Deze stappen zijn nauw verbonden met de arbeidssituatie van vrouwen. Vrouwen met tijdelijke contracten kunnen levensloopstappen uitstellen of zich meer zorgen maken over hun toekomst. Daarnaast heeft het krijgen van kinderen vaak een weerslag op de carrière van vrouwen. Tijdens deze workshop presenteren wij onderzoeksbevindingen over de rol van tijdelijke contracten voor het welzijn en de levensloop van jongvolwassen vrouwen en over de impact van geplande en ongeplande geboortes op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Samen gaan we in gesprek over hoe we het welzijn en de economische positie van vrouwen in deze levensfase kunnen verbeteren.
Dr. Lonneke van den Berg en Dr. Judith Koops (NIDI), Joline Heusinkveld (WOMEN Inc) en spreker Atria
Uitdagingen op de arbeidsmarkt van werkzoekende ouderen en mantelzorgers
In deze workshop nemen we je mee in de uitdagingen van twee groepen werkenden die graag nog lang en gezond participeren op de arbeidsmarkt: oudere werkzoekenden en mantelzorgers. We delen de (voorlopige) resultaten van lopende onderzoeken. Yvonne Prince gaat in op opties voor de bevordering van arbeidsparticipatie van langdurig werkloze ouderen. Alice de Boer bespreekt de problemen en kansen bij (oudere) mantelzorgende werknemers. Vervolgens gaan we met de deelnemers in gesprek over handelingsperspectieven voor de verschillende stakeholders.
Dr. Yvonne Prince (SEOR) en Prof. dr. ir. Alice de Boer (VU & SCP)
Valorisatie in de praktijk – kennis delen en impact vergroten
Hoe kunnen we onderzoeksresultaten breder laten landen dan alleen in de wetenschap? In deze workshop verkennen we samen het landschap van valorisatie in Nederland en delen we ervaringen over hoe we de impact van ons onderzoek kunnen vergroten. We staan stil bij verschillende domeinen, zoals beleid, media en samenwerking met stakeholders. De nadruk ligt op uitwisseling: welke strategieën werken, welke uitdagingen komen we tegen en wat kunnen we van elkaar leren. Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met valorisatie en impact, of dat nu vanuit onderzoek, beleid of praktijk is. We nodigen je uit om mee te denken, ervaringen te delen en samen stappen vooruit te zetten. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met een concrete eerste stap die je de komende weken zelf kunt implementeren.
Dr. Emilie Rademakers en Dr. Sabrina Genz (Universiteit Utrecht) en Dr. Wiljan van den Berge (Universiteit Utrecht & CPB)
jaarlijkse bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2025
jaarlijkse bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2025registratie@bureaumk.nl
jaarlijkse bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2025registratie@bureaumk.nlhttps://www.aanmelder.nl/jaarlijksebijeenkomstinstituutgak2025/registratie
2025-06-16
2025-06-16
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
jaarlijkse bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2025jaarlijkse bijeenkomst Onderzoek en Beleid 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Het TrippenhuisHet TrippenhuisKloveniersburgwal 29 1011 JV Amsterdam Nederland