WORKSHOPS
13.30 uur - 14.30 uur
Professionele dilemma’s bij arbeidstoeleiding: wat zou jij doen?
Professionals in het publiek domein van werk en inkomen hebben de belangrijke maatschappelijke opdracht om mensen te begeleiden naar (betaald) werk en waar nodig inkomensondersteuning te bieden. In de uitvoering van hun werk hebben ze onder meer te maken met landelijke wetten en gemeentelijk beleid, met schaarse middelen en individuele noden en behoeften van burgers. Zij hebben professionele autonomie om binnen de gegeven kaders zinvolle handelingen te verrichten en het ‘goede’ na te streven. Maar wat het goede is om in die ruimte te doen, moet in iedere situatie opnieuw gewogen worden. In hun dagelijkse praktijk spelen er dan ook dilemma’s die onder andere te maken hebben met het gelijkheidsbeginsel, formele regelgeving, samenwerking met collega’s van andere diensten, een hoge caseload en botsende waarden. Na een inhoudelijke toelichting gaan we in deze workshop in groepjes reflecteren op een dilemma aan de hand van de vraag: ‘Wat zou jij doen in dit geval?’
Lineke van Hal (Zuyd Hogeschool), Monique Stavenuiter (Verwey-Jonker Instituut) en Celia Maryanan (SHMC en beroepsvereniging SAM)
Bevordering kansrijke studiekeuzes jongeren
Er is momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt, zeker in bepaalde beroepen en sectoren. Toch lijken jongeren in het onderwijs hun keuzes hier weinig op af te stemmen. De vraag is op welke manieren leerlingen in het onderwijs beïnvloed kunnen worden tot het maken van meer kansrijke keuzes. Internationaal is ervaring opgedaan met allerlei instrumenten, zoals de inzet van arbeidsmarktinformatie, bedrijfsbezoeken, rolmodellen, campagnes en collegegelddifferentiatie. ROA doet onderzoek naar de mate waarin gerichte arbeidsmarktinformatie van invloed is op de studie-/beroepskeuze van jongeren. Jongeren maken echter steeds meer gebruik van sociale media. SEOR doet daarom onderzoek naar de inzet van sociale media om de keuzes van jongeren te beïnvloeden. Wij gaan graag met u in gesprek over deze thematiek aan de hand van voorbeelden uit de praktijk, uitkomsten van onderzoek en stellingen.
Didier Fouarge (Maastricht University), Arie Gelderblom (SEOR) en Gretha de Groot (S-BB)
Nieuwkomers en werk: Work first of settle first?
In deze workshop vergelijken we de situatie van de Syriërs en Oekraïners, twee groepen nieuwkomers die in een andere beleidscontext hun weg op de arbeidsmarkt zoeken. Samen met de deelnemers kijken we vanuit het perspectief van nieuwkomers zelf, werkgevers en gemeentes naar de verschillen in beleid. De nadruk ligt op vrouwelijke nieuwkomers. Wat zijn belangrijke obstakels, zoals toegang tot kinderopvang en discriminatie? Het asiel- en integratiebeleid waar Syriërs mee te maken krijgen, creëerde een context van ‘settle first’: eerst integratie en daarna werk. Bij Oekraïners is dit ‘work first’, zij mogen gelijk aan het werk. Wat kunnen we van deze verschillende manieren van toeleiding naar werk leren voor de toekomst?
Marjan de Gruijter (Verwey-Jonker Instituut), Annemieke Mack (Regioplan) en Roos van der Zwan (NIDI)
Oplossingen om personeelskrapte in de zorg en het onderwijs aan te pakken
Zowel de zorg- als de onderwijssector kampen met krapte en tegelijkertijd neemt de vraag naar zorg- en onderwijspersoneel verder toe. De krapte wordt met name veroorzaakt doordat veel ouder zorg- en onderwijspersoneel met pensioen gaat. Deze vergrijzing wordt onvoldoende gecompenseerd door de instroom van nieuwe leraren en zorgpersoneel. Daarnaast is sprake van uitval van starters in de zorg- en onderwijssector. In deze workshop presenteren SEO Economisch Onderzoek en Maastricht University inzichten uit een tweetal projecten om de krapte aan te pakken. De oplossingen worden onder meer gezocht in het verminderen van personeelsuitval, het aanspreken van onbenut arbeidspotentieel en het reduceren van de arbeidsvraag. Tijdens deze workshop gaan wij graag met u in gesprek over oplossingsrichtingen.
Bas ter Weel (SEO), Wim Groot (Maastricht University), Frits van Merode (MUMC+, Maastricht University), Melline Somers (Maastricht University) en Julia van Kraaij (Radboudumc)
Werkstress in het MKB: verlagen van verzuim als gevolg van werkstress
In een interactieve workshop bundelen de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Trimbos Instituut inzichten uit hun projecten die gaan over werkstress in het MKB. Werkstress vormt een belangrijk probleem binnen het MKB. Er is veel kennis beschikbaar, maar implementatie van deze kennis in de praktijk lijkt nog steeds een uitdaging. Onderzoek richt zich vooral op grote organisaties en bestaande interventies zijn vooral gericht op het individu. Terwijl deze interventies inderdaad stressklachten kunnen verminderen, pakken ze niet de structurele oorzaken van werkstress aan. In deze workshop laten we u ervaren wat een benadering die verder reikt dan het individu, kan betekenen in een co-work design setting. We stimuleren werknemers om in teams hulpbronnen en taken uit te wisselen, waardoor we gezamenlijk impact kunnen hebben op het welzijn en de prestaties van het team. Hiermee benadrukken we het belang van een team- en organisatiegerichte aanpak om verzuim en stressklachten te voorkomen en bevlogenheid te bevorderen. Met onze onderzoeken hopen we antwoorden te bieden op de vraag hoe we het MKB kunnen ondersteunen om concreet aan de slag te gaan met (het voorkomen van) werkstress.
Charlotte Edelmann (Erasmus Universiteit Rotterdam), Margriet Formanoy (Trimbos Instituut) en Peter Ribbens (Ri Charge)
jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2024
Registratiewebsite voor jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2024jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2024registratie@bureaumk.nl
jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2024registratie@bureaumk.nlhttps://www.aanmelder.nl/jaarlijksebijeenkomstinstituutgak2024/registratie
2024-06-03
2024-06-03
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 2024jaarlijkse Bijeenkomst Onderzoek en Beleid 20240.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Het TrippenhuisHet TrippenhuisKloveniersburgwal 29 1011 JV Amsterdam Nederland