WORKSHOPS
12.05 uur - 13.05 uur
Naar een duurzame toekomst van werk: met de juiste ondersteuning proactief aan de slag
Wat wordt jouw volgende stap in je loopbaan? Tegenwoordig bepalen niet meer de werkgevers, maar werkenden zelf hoe loopbanen eruit komen te zien. In deze interactieve workshop gaan we met elkaar in gesprek om te achterhalen in hoeverre we zelf proactief bezig zijn met onze loopbanen. Daarnaast presenteren we welk proactief gedrag volgens onderzoek het beste werkt en we bespreken de toepassing hiervan in meer onzekere omgevingen zoals de flexbranche. Dit doen we door terug te blikken op het DLF Lab (www.dlf-lab.nl) en we gaan in gesprek met de directeur impact en arbeidsmarkt van Olympia.
Judith Langerak en Jana Retkowsky (Vrije Universiteit Amsterdam) en Steven Gudde en Marcella de Muinck (Olympia)
Gezond werken: van bron tot preventie
In deze interactieve workshop combineren RIVM en TNO inzichten uit een project over implementatiestrategieën voor preventieve activiteiten in het MKB en een project over ervaringen van werkgevers en werknemers met kort-cyclisch werk. Met behulp van een preventietool voor MKB werkgevers gaan we na welke mogelijkheden er zijn om gezond werken te bevorderen voor functies met kort-cyclische taken. In deze workshop maak je kennis met de genoemde preventietool, leef je je in als (MKB) werkgever en probeer je de tool toe te passen op de casus van kort-cyclisch werk. Daarbij zal aandacht uitgaan naar de bronaanpak (bv. functieherontwerp), welke preventieactiviteiten (bv. RI&E, PMO) hiervoor in aanmerking kunnen komen en hoe dat vervolgens vormgegeven kan worden in de praktijk.
Fietje Vaas (TNO), Karin Proper (RIVM / Amsterdam UMC) en Sarah Vader (RIVM)
Stimuleren van loopbaanontwikkeling
De arbeidsmarkt is dynamisch en vraagt om wendbare medewerkers die in staat zijn om zelfstandig sturing te geven aan hun loopbaanontwikkeling. Er zijn echter groepen in de samenleving voor wie deze zelfsturing een (te) grote opgave is. Dat begint al bij de schoolloopbaankeuzes die kinderen op het voortgezet onderwijs moeten maken en gaat door als ze eenmaal de arbeidsmarkt betreden.
SEOR heeft onderzoek gedaan naar loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) op het VMBO, Maastricht University doet onderzoek naar Levenslang Ontwikkelen. We gaan graag samen met u in gesprek over deze thematiek aan de hand van citaten en stellingen.
Simon Beausaert (Maastricht University), Arie Gelderblom (SEOR, Erasmus Universiteit Rotterdam), Annette Diender (zelfstandig adviseur, trainer en procesbegeleider)
Leven lang leren onder ouderen en ontwikkeling richting de pensioenleeftijd
We moeten steeds langer doorwerken als gevolg van alle hervormingen in het pensioenstelsel. Tegelijkertijd verandert de vraag naar vaardigheden op de arbeidsmarkt als gevolg van bijvoorbeeld artificiële intelligentie en outsourcing. Om ervoor te zorgen dat oudere werknemers daadwerkelijk langer kunnen doorwerken zal er moeten worden geïnvesteerd in vaardigheden die complementair zijn aan nieuwe technologieën. De participatie in trainingen en scholing onder ouderen is in Nederland sinds 2016 voortdurend gedaald. In deze workshop gaan we in op de mogelijke oorzaken van deze daling en gaan we de discussie aan hoe investeringen in menselijk kapitaal onder ouderen te stimuleren. Wat werkt wel / niet voor ouderen? Welke rol spelen carrière-barrières op latere leeftijd en rond pensionering in de beslissing om te blijven investeren in vaardigheden en kennis?
Raymond Montizaan en Anna-Lena Wittich (Maastricht University) en Oscar van Mourik (Randstad)
De toekomst van werk: ervaringen en anticipatie
Grote ontwikkelingen zoals de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie en de digitale transformatie (gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en robotisering) hebben belangrijke implicaties voor het werk en de arbeidsmarkt. Dit vraagt om aanpassingsvermogen van werkgever en werknemer. Deze transities brengen namelijk ook grote verschuivingen in werkgelegenheid tussen sectoren en veranderingen in de aard en inhoud van het werk met zich mee. Tijdens deze workshop bespreken we deze veranderingen en hoe daar het beste op kan worden geanticipeerd. Dat doen we vanuit verschillende invalshoeken: de publieke- en private sector, kenniswerkers, praktijkopgeleide vakmensen. Er zal speciale aandacht zijn voor de energietransitie en de samenwerking tussen mens en techniek (AI). Tijdens deze workshop is er ook ruimte voor interactie met deelnemers over praktisch toepasbare tips, tricks en oplossingen om goed te kunnen anticiperen op deze transities.
Annemarie van der Wees en Stephan Corporaal (Hogeschool Saxion), Maarten Renkema en Jacqueline Drost (Universiteit Twente) en Frans van den Akker (TKi E&I)
Jaarlijkse Bijeenkomst Instituut Gak
Registratiewebsite voor Jaarlijkse Bijeenkomst Instituut GakJaarlijkse Bijeenkomst Instituut Gakregistratie@bureaumk.nl
Jaarlijkse Bijeenkomst Instituut Gakregistratie@bureaumk.nlhttps://www.aanmelder.nl/jaarlijksebijeenkomstinstituutgak/subscribe
2023-06-05
2023-06-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jaarlijkse Bijeenkomst Instituut GakJaarlijkse Bijeenkomst Instituut Gak0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Het TrippenhuisHet TrippenhuisKloveniersburgwal 29 1011JV Amsterdam Nederland