Maandag 6 november 2023
Bekijk de sessies hieronder een maak je keuze onder 'Aanmelden'.
1. Gedrag veranderen doe je samen
Gedrag van mensen veranderen vanwege infectiepreventie kan een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om het dragen van sieraden en nagellak, gebruik van handschoenen of het implementeren van een nieuwe werkwijze in jouw organisatie. Tijdens deze workshop verkennen we wat er allemaal komt kijken bij gedragsverandering en gaan we in op de vraag hoe je om kan gaan met uitdagingen die verandering met zich meebrengt. Je krijgt de gelegenheid om te leren van andere deelnemers, ervaringen uit te wisselen en concrete tips en tricks te verzamelen die je direct kunt toepassen in je eigen team.
Verzorgd door: Lotte Smit en Simone van Vught, adviseurs leren en veranderen, Vilans
2. Infectiepreventie nu én in de toekomst
De langdurige zorg verandert snel en voortdurend. Technologie krijgt een steeds belangrijke rol. Meer aandacht voor duurzaamheid en goede samenwerking met informele zorg zijn belangrijke thema’s. En ook infectiepreventie blijft hoog op de agenda staan. Kunnen naasten en vrijwilligers daar ook een rol in spelen? Hoe schoon is jouw tablet of telefoon? Deze en andere vragen komen in deze workshop aan de orde. Samen met andere deelnemers verken je wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard is de inbreng van jouw eigen ervaringen meer dan welkom. Hoe zorgen we er samen voor dat er in de praktijk aandacht voor is en wat is daarvoor nodig?
Verzorgd door: Karlijn Nanninga en Anneke Gerritsen, adviseurs leren en veranderen, Vilans
3. Zo veranker je infectiepreventie structureel in je organisatie
Infectiepreventie is geen los “project”. Het moet goed zijn ingebed in de organisatie(structuur). Dat maakt communicatie en borging van maatregelen eenvoudiger en beter. Want uiteindelijk heeft infectiepreventie alleen maar effect als iedereen zich aan de afspraken en maatregelen houdt. Wat heeft jouw organisatie daarvoor nodig? Wie is dan waar verantwoordelijk voor? En hoe krijg je ook input terug van een afdeling of groep waarmee je verder kan bouwen? In deze workshop kijk je samen met andere deelnemers welke rollen er zijn, welke je nodig hebt en hoe deze rollen optimaal ingezet kunnen worden. Zodat de hele organisatie rond infectiepreventie functioneert als een geoliede machine!
Verzorgd door: Charlotte Michels-Breukers, deskundige infectiepreventie, CareB4
4. Infectiepreventie, een totaal pakket
Iedereen weet dat een goede infectiepreventie nodig is om medewerkers en cliënten in verpleeghuizen te beschermen tegen infectieziekten en de gevolgen daarvan. Als er geen infecties optreden hoeven er ook geen antimicrobiële middelen gebruikt te worden en dat helpt weer in de strijd tegen antibiotica-resistentie. Maar weten is nog wat anders dan daar in de praktijk naar handelen. Het implementeren van maatregelen, zoals handhygiëne, staat of valt met begrijpen wat belemmeringen zijn om handhygiëne in de praktijk toe te passen. Uit studies blijkt dat inzicht in infecties en handhygiëne-gedrag helpt om maatregelen voor infectiepreventie te optimaliseren. Het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) heeft vier modules die op elkaar aansluiten en die inzicht geven in het voorkomen van infecties, het gebruik van antibiotica, de naleving van handhygiëne in de eigen organisatie ten opzichte van de landelijke cijfers. Daarnaast biedt SVIN een programma en netwerkdagen om de infectiepreventie te verbeteren. In deze workshop worden de surveillancemodules kort toegelicht en ga je aan de slag met mogelijke oplossingen voor barrières die leven in jouw organisatie om daadwerkelijk met het verbeteren van hygiëne en gedrag aan de slag te gaan.
Verzorgd door: Anja Haenen, deskundige infectiepreventie, RIVM
5. Aandachtsvelders aan zet
Als aandachtsvelder/contactpersoon infectiepreventie heb je speciale aandacht voor hygiënisch werken en het voorkomen van infecties. Het is alleen soms lastig om collega’s net zo gemotiveerd te krijgen. Ben jij een hardwerkende aandachtsvelder infectiepreventie die regelmatig denkt: ‘waarom doen ze niet gewoon wat ik zeg?’ Kom dan naar deze workshop. Wat kun je doen om het vuurtje bij collega’s brandend te houden? Wat kun je doen om samen aan de slag te gaan? Hoe zorg je dat je niet als een politieagent of zeurpiet achter de mensen aan zit? Hoe voorkom je dat je doodmoe wordt en het gevoel krijgt alleen verantwoordelijk te zijn? Welke werkvormen kun je gebruiken om samen met je team aan de slag te gaan en blijven? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe motiveer je collega’s om samen te werken aan infectiepreventie? Na deze workshop ga jij met een frisse blik samen met je team aan de slag voor goede hygiëne en infectiepreventie.
Verzorgd door: Patricia van den Brink, organisatiecoach, V&VN
6. Sturen en steunen op infectiepreventie
Ben jij als leidinggevende op zoek naar jouw rol bij infectiepreventie? Wil jij het verschil maken en de kwaliteit van infectiepreventie in jouw organisatie naar een hoger plan tillen en daar houden? In deze workshop ga je met andere bestuurders en leidinggevenden in gesprek over jouw rol. Hoe kun je bijdragen aan goed implementeren van infectiepreventiebeleid? Hoe kun je ervoor zorgen dat de teams de aandacht voor infectiepreventie vasthouden, aandachtsvelders gemotiveerd blijven en er een goede lijn is naar de commissie infectiepreventie? Het programma Samenwerken aan infectiepreventie werkt aan een structuur en cultuur in organisaties waarin betrokkenen effectief met elkaar samenwerken. De rol van de leidinggevenden op alle niveaus is daarvoor essentieel.
Verzorgd door: Nicolet van der Eerd, organisatiecoach en Veronique Tubée, senior beleidsadviseur, Actiz
7. Samenwerken aan infectiepreventie: Hoe houd je het team betrokken?
Jij weet natuurlijk heel goed hoe belangrijk het is om infecties te voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je hele team werkt aan infectiepreventie en dit ook blíjft doen? In deze workshop krijg je tips en trucs waarmee je dit thema weer goed op de kaart zet én op de kaart houdt. Je gaat aan de slag met vraagstukken en dilemma’s uit de praktijk. Wat vraagt het van anderen in de organisatie, hoe werk je goed samen?. Je gaat naar huis met inspiratie, kennis en handvatten voor wat je vanaf morgen kunt doen om een stap verder te komen.
Verzorgd door: Marloes Keulemans, adviseur leren en veranderen en Marieke Goris, adviseur richtlijnen en toepassing, Vilans
8. Help! Wie doet wat bij een uitbraak?
In deze workshop duik je in de wereld van uitbraakmanagement. Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie neemt de beslissingen? En, welke uitbraakmaatregelen implementeer je? In deze interactieve workshop met spelvorm verdiep je actief je kennis over uitbraakmanagement. De workshop is gebaseerd op de handreiking Uitbraakmanagement van Verenso. Dit komt aan de orde:
- Het belang van effectief en proportioneel uitbraakmanagement;
- Randvoorwaarden bij uitbraakmanagement;
- Welke uitbraakmaatregelen en activiteiten per fase van een uitbraak nodig zijn;
- Welke taken en verantwoordelijkheden de verschillende betrokkenen hebben.
Verzorgd door: Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde, Verenso
Keuze gemaakt? Meld je aan voor de bijeenkomst
Inspiratiebijeenkomsten 'Aan de slag met hygiëne en gedrag'
Registratiewebsite voor Inspiratiebijeenkomsten 'Aan de slag met hygiëne en gedrag'Congresteaminfectiepreventie@vilans.nl
Congresteaminfectiepreventie@vilans.nlhttps://www.aanmelder.nl/inspiratiebijeenkomsteninfectiepreventie
2023-09-12
2023-11-06
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Inspiratiebijeenkomsten 'Aan de slag met hygiëne en gedrag'Inspiratiebijeenkomsten 'Aan de slag met hygiëne en gedrag'0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch1931 Congrescentrum ‘s-HertogenboschOude Engelenseweg 1 5222 AA ’s-Hertogenbosch Nederland