Lieven Scheire is comedian, fysicus en science communicator. Op het podium en op televisie, in het Nederlands en in het Engels. Tijdens zijn studie fysica aan de UGent richt Lieven met zijn neef Jonas Geirnaert de comedygroep Neveneffecten op. Samen met Jelle De Beule en Koen De Poorter maken ze naast cabaretvoorstellingen ook succesvolle televisieprogramma’s zoals Basta en Willy’s en Marjetten. Meer recent maakt en presenteert Lieven de programma’s Scheire en de Schepping(2012-2014), De Schuur van Scheire(2015), Kan Iedereen nog Volgen(2018-2019) en Team Scheire(2018). Sommige afleveringen van Scheire en de Schepping bereiken een marktaandeel van maar liefst 50%. Ook op YouTube blijft het programma een grote hit. In Team Scheire schakelt Lieven de hulp in van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs, ook bekend als de makers. Samen bedenken ze creatieve oplossingen voor mensen die omwille van een beperking niet ten volle van het leven kunnen genieten. In 2019 won hij met verve de populaire TV-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Naast zijn televisiewerk kan je Lieven ook live aan het werk zien. Sinds 2018 tourt hij in België en Nederland met Live in Nerdland: DNA. Een entertainende theaterlezing over de menselijke genetica en hoe die heel binnenkort ons leven ingrijpend gaat veranderen. Met de populaire podcast Nerdland brengt Lieven samen met een bevriende bende sciencefreaks een maandelijks overzicht van het belangrijkste wetenschapsnieuws. Lieven Scheire wordt gewaardeerd om zijn verfrissende mix van wetenschap en comedy. Hij brengt complexe materie op een toegankelijke manier over, met kennis van zaken en met de nodige dosis humor .Er is niemand die de relativiteitstheorie van Einstein, kwantummechanica of de formule van Drake zo hapklaar kan uitleggen als Lieven Scheire. Je mag hem trouwens 's nachts altijd wakker maken voor een potjecloudspotting. Maar dan alleen voor noctulicente wolken, uiteraard!


  

Mona Keijzer is sinds 2017 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. In haar portefeuille zit o.a. het beleid gericht op ondernemerschap, technologie en innovatie, waaronder de versterking van het ecosysteem voor startups en scale-ups. Ze is haar loopbaan begonnen als  juridisch beleidsmedewerker bij de gemeente Waterland. Daarna heeft zij functies bekleed bij de Rijksuniversiteit Leiden, de Inspectie Milieuhygiëne Gelderland, de gemeente Almere en een advocatenkantoor. Na haar wethouderschap in Waterland en later in Purmerend wordt Mona Keijzer in 2012 lid van de Tweede Kamer voor het CDA, met de portefeuille langdurige zorg (ouderen en gehandicapten), later als woordvoerder ziekenhuiszorg, asiel- en migratie- en integratiebeleid. Op 26 oktober 2017 is Mona Keijzer benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III.


 

Prof. Eveline Crone obtained her master’s degree in developmental psychology from the University of Amsterdam, based on a one-year research internship at the University of Pittsburgh. She received her PhD, cum laude, from the University of Amsterdam; her dissertation is entitled:  Performance monitoring and decision-making: Psychophysiological and developmental analyses. After her PhD, she spent 2 years as a postdoctoral researcher at UC Davis. In 2005 she came to Leiden University, where she set up the Brain and Development Lab. She was appointed full professor on March 15, 2009. In 2013 she has been a member of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW) and in 2017 she joined the Scientific Council of the European Resaerch Council (ERC), the European Commission's excellence program for Frontiers Resaerch, as of 2020 she is Vice-Present of the ERC's Scientific Council. Since 2020, she is Full Professor at the Erasmus University Rotterdam, with the goal to make impact in society.


Bert Weckhuysen is Universiteitshoogleraar Katalyse, Energie & Duurzaamheid aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde aan de KULeuven (België) en behaalde daar zijn Bachelor (1989), Master (1991) en PhD (1995). Na postdoctorale verblijven in de VS en België werd hij in 2000 benoemd tot Hoogleraar Anorganische Chemie & Katalyse aan de Universiteit Utrecht. Hij specialiseert zich in het onderzoek naar betere katalysatoren om chemische reacties efficiënter te laten verlopen, waardoor er minder afval ontstaat. Daarvoor gebruikt hij geavanceerde meettechnieken gebaseerd op verschillende vormen van licht. Daarnaast werkt hij aan de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren om onder meer CO2 en afval om te zetten in hernieuwbare brandstoffen en chemische bouwstenen voor het maken van duurzame plastics, coatings en verven. Weckhuysen is lid van de KNAW, KVAB en Academia Europea; winnaar van onder meer de Spinozapremie; wetenschappelijk directeur van het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) en lid van het Topteam Chemie.   


Margrethe Jonkman is the Global Director Research & Development and member of the Executive Leadership Team of FrieslandCampina (annual turnover 12 bln euro). Since 2014 she has been leading the Research and Development (‘R&D’) programme and organisation with over 650 people around the globe and a budget of 100 million euro. Margrethe received a master and a Ph.D. degree in Food Science & Technology from Wageningen University. She joined FrieslandCampina in 1997 and has been responsible for various R&D programmes including consumer products in Europe (2000-2008), Asia, Middle East and Africa (2008-2011) and the worldwide infant & toddler nutrition R&D (2011-2014). Moreover, Margrethe has been serving on several boards. At present, she is the deputy chair of the Global Dairy Platform, member of the Board Applied and Engineering Sciences (TTW) Domain of Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO), Supervisory Board of UMCG (University Medical Center Groningen), chair of the TKI Agri&Food and president of the Netherlands Academy of Engineering.


Pieter Duisenberg (1967) is sinds oktober 2017 de voorzitter van de VSNU. Duisenberg was van 2012-2017 Tweede Kamerlid (VVD) met de portefeuille Hoger Onderwijs en Wetenschap en hij was voorzitter van de commissie Financiën. In de Kamer was hij een van de drijvende krachten achter het studievoorschot (sociaal leenstelsel) om de onderwijskwaliteit te verhogen en deed hij succesvol voorstellen voor meer academische docenten in het voortgezet onderwijs, internationalisering voor studenten en een sterkere positie voor opleidingscommissies. Voordat hij de Tweede Kamer in ging, werkte Pieter ruim twintig jaar in het bedrijfsleven, bij Shell, McKinsey & Company en Eneco. Pieter is actief als gastdocent aan de Vrije Universiteit.De VSNU staat voor de opgave om de vereniging zo slagvaardig mogelijk en met meer impact te laten werken, met een krachtig geluid namens de universitaire sector. De universiteiten willen prominent bijdragen aan Nederland als kennissamenleving en zich gezamenlijk sterk maken voor een toppositie, zowel in het hart van de samenleving als op het internationale speelveld. Zo zet de VSNU in op meer samenwerking met maatschappelijke partners, ruimte voor talentontwikkeling van studenten en docenten, een sterk internationaal profiel en een leidende positie op het gebied van de mensgerichte digitaliserende samenleving. Duisenberg wil als voorzitter deze ambitie verder brengen en de plannen concretiseren.


Mr. drs. I.K. (Ingrid) van Engelshoven begint haar loopbaan in 1989 als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van D66. Van 1994 tot 1996 is ze secretaris van de Tweede Kamerfractie. Daarna werkt ze als adviseur bij de Nederlandse Orde van Advocaten en bij Pauw & Van Spaendonck. Van 2000 tot 2004 is Van Engelshoven hoofd Strategie bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat en van 2004 tot 2008 directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Daarna is ze partner Public Affairs en Corporate Communication bij Dröge en Van Drimmelen. Ingrid van Engelshoven wordt in 2010 wethouder Onderwijs en dienstverlening voor D66 in de gemeente Den Haag. Vanaf 2014 tot 2017 is ze wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Onderwijs en Jeugd in Den Haag. Op 23 maart 2017 wordt ze lid van de Tweede Kamer voor D66, waar ze zich onder meer bezighoudt met binnenlandse zaken, politie, rijksdienst en auteursrecht.


Tim van der Hagen (1959) studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven. Hij promoveerde in 1989 aan de TU Delft, werd er in 1999 benoemd tot hoogleraar Reactorfysica en was van 2005 en 2012 directeur van het Reactor Instituut Delft. Van september 2010 tot zijn benoeming als voorzitter van het College van Bestuur in mei 2016, was hij decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Sinds 1 januari 2018 is hij tevens Rector Magnificus van de TU Delft. Tim van der Hagen is bestuurslid van NERA (Netherlands Energy Research Alliance) en van GROW (Growth through Research, Development and Demonstration in Offshore Wind), lid van de Raad van Commissarissen van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA), lid van de nationale Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI), lid van het dagelijks bestuur van Economic Board Zuid-Holland (EBZ) en voorzitter van het bestuur van de Leiden-Delft-Erasmus Alliantie (LDE).


Beatrice de Graaf (1976) is Distinguished Professor at Utrecht University, and holds the chair of History of the International Relations since 2014 (before, she was Full Professor for Conflict and Security at Leiden University). De Graaf has established herself on two research tracks: the contemporary study of conflict and terrorism, and historical security research. De Graaf has received many research grants, amongst them a NWO VIDI and Open Competition grant as well as an ERC consolidator grant in 2014. She is member of the KNAW, the Academia Europaea, the ECFR and the AIV, amongst others. De Graaf always aims to translate abstract concepts and fundamental research findings into practical discussions without losing sight of the scientific nuance. She is frequently asked to advise policy makers on matters of security and terrorism, and to comment on these matters in the print and broadcasted media. She was awarded the NWO Stevin Prize in 2018. Her latest book Tegen de terreur (2018, Prometheus) was shortlisted for the Libris Prize, and was adapted into a monograph at Cambridge University Press, Fighting Terror (2020).


Constantijn van Oranje leads Techleap.nl, the accelerator for the Tech-ecosystem in the Netherlands. As Special Envoy he is on a mission to turn The Netherlands into a unicorn nation. He and his team connect the Dutch Tech-ecosystem to help ambitious and promising Dutch Tech companies grow fast internationally by improving their access to capital, market and talent. Constantijn co-founded StartupFest Europe, which is still the biggest start-up event ever organized in The Netherlands. He used to be Chief of Staff of VP Neelie Kroes at the European Commission in charge of the Digital Agenda and lead the Brussels office of the RAND Corporation. He is currently also Director Digital Technology & Macro Strategy at Macro Advisory Partners in London and New York and Edge Fellow at Deloitte Centre for the Edge. Besides innovation and technology Constantijn van Oranje is passionate about art, music, photography, and nature.


Mirjam van Praag is sinds 2018 voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam. Binnen de VSNU is Mirjam de bestuurder die de impact- en entrepreneurshipagenda trekt, en het landelijk overleg tussen KTO-directeuren (mede) voorzit. Naast haar hoofdfunctie als CvB-voorzitter is Mirjam hoogleraar Ondernemerschap (Copenhagen Business School en VU). Zij is lid van het KNAW en CEPR, lid van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank en (onbezoldigd) lid van de raad van toezicht van de Anne Frank Stichting en PharmAccess. Na haar studie Econometrie promoveerde Mirjam in 1996 op de dissertatie Determinants of Successful Entrepreneurship aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte o.a. bij Procter & Gamble, Intomart en The Boston Consulting Group. In 2005 was ze oprichter van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE), dat zij tot 2014 leidde als (wetenschappelijk) directeur. Mirjam is prominent voortrekker van onderzoek naar de economische rol en betekenis van ondernemerschap. Zij gebruikt hierbij geavanceerde econometrische modellen voor start, duur en succes van zelfstandig ondernemerschap. Ook onderzoekt Van Praag met gebruik van (veld)experimenten het effect van verschillende interventies op het gedrag van ondernemers. In haar publicaties toont ze het belang van onderwijs aan voor succesvol ondernemerschap. Ook laat ze zien dat teams met een evenwichtige (gender)balans betere prestaties leveren dan eenzijdig samengestelde teams.


Prof. dr. Margriet Schneider (1959) is per 1 november 2015 aangesteld als voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. Margriet Schneider was sinds 2010 voorzitter van de divisie Interne Geneeskunde & Dermatologie van het UMC Utrecht en opleider Interne Geneeskunde. In 2011 is zij benoemd tot hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Van 2004 tot 2010 vervulde zij de functie van voorzitter en medisch manager van de divisie IC-Centrum. In deze periode werd een internationale prijs-winnende State-of-the-Art Intensive Care gebouwd. Margriet Schneider is sinds 1991 in het UMC Utrecht werkzaam als internist en vanaf 1996 ook als internist-infectioloog. Verder heeft zij zich ingezet als ambassadeur voor kwaliteit en veiligheid in het UMC Utrecht. Zij was in 2013 mede-initiatiefnemer van het focusgebied Professional Performance van de Universiteit Utrecht. Sinds juni 2020 is Margriet Schneider voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU vertegenwoordigt de acht samenwerkende umc’s in Nederland, als belangenbehartiger en als werkgever van ruim 75.000 mensen.


 

Ben Feringa is the Jacobus H. van ‘t Hoff Distinguished Professor of Molecular Sciences at the University of Groningen. After receiving his PhD degree at the University of Groningen he was working as a research scientist at Shell both in the Netherlands and the UK and appointed full professor at the University of Groningen and Academy Professor in 2008. He is Foreign Honorary member of the American Academy of Arts and Sciences, member and former vice-president of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW), member of the German Academy of Sciences Leopoldina, the US National Academy and the Royal Society UK and member of Scientific Council of the ERC. His expertise is in chemical synthesis and catalysis and molecular nanoscience. The research in his team is focused on sustainable and green chemical processes and products, nano-materials and smart pharmaceuticals. For his work on molecular machines he was awarded the 2016 Nobel Prize in Chemistry.


Marianne van der Steen is Professor of Entrepreneurship in Healthcare and Chief Business Development Officer of MERLN Institute, the Regenerative Medicine Institute of Maastricht University. Marianne is founding Director of REGMED XB, a translational institute with an investment of EUR 250 million, which translates ground-breaking Regenerative Medicine technologies into commercial products and companies. Her research focus is on biomedical entrepreneurship, specifically on the scaling-up of ventures. She is part-time faculty at the University of California Irvine. Since 2006, she has been involved as founder, consultant, business developer and coach in life sciences start-up.


Prof dr. Arno Hoes is sinds 1 juni 2019 decaan en vice-voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. Daarnaast is hij portefeuillehouder valorisatie bij de NFU (Nederlandse Federatie van Umc’s). Hij is hoogleraar Klinische epidemiologie in de huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en was tot zijn aanstellen als decaan divisievoorzitter van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC Utrecht. Zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten richtten zich vooral op de (vroeg)diagnostiek, therapie en prognose van hart- en vaatziekten en op de methoden van klinisch onderzoek. Hij heeft uitgebreide ervaring in het besturen van (inter)nationale wetenschappelijke verenigingen en was betrokken bij de totstandkoming van veel (inter)nationale klinische richtlijnen. Recentelijk stond hij mede aan de wieg van U-TRIAL (een onderdeel van de strategie van het UMC Utrecht om meer klinische trials uit te voeren die de dagelijkse praktijk gaan verbeteren) en van The Healthcare Innovation Center (THINC.) dat tot doel heeft zorginnovaties snel mogelijk te maken en te evalueren.


 

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren