Alle workshops op een rij​​

1 Gelijkwaardig samenwerken met het familie- en vriendengesprek​​

2 Zet storytelling in als instrument voor veranderen

3 Mag dat? In samenspraak kan meer dan je denkt

4 Beter samenwerken door Design Thinking

5 Anders wonen: zo doet Sensire dat

6 Samenwerken? Ga in gesprek!

7 Ontdek je waarde(n) in het Team van de toekomst

8 Aannames ombuigen doe je zó

9 Samenwerken met informele zorg: niet doen!

10 Samenwerken: van papier naar praktijk

Lees hieronder meer over de workshops.

Alle workshops worden gegeven in ronde 1 en 2. Kies in elke ronde 1 workshop. Accreditatie is aangevraagd.

1 Gelijkwaardig samenwerken met het familie- en vriendengesprek

Hoe verbeter je de samenwerking met naasten, vergroot je betrokkenheid van het netwerk of ontlast je mantelzorgers? En hoe doe je dat op een gelijkwaardige manier? King Arthur Groep gebruikt het familie- en vriendengesprek. Een rondetafelmethodiek waarbij je gelijkwaardig met elkaar in gesprek gaat en problemen en oplossingen deelt om zo te komen tot een voorstel of besluit. Iedereen wordt gehoord en gezien. Zo ontstaat wederzijds begrip en meer betrokkenheid. Aan de hand van een voorbeeldsituatie leggen we je uit hoe je dit aanpakt en uitvoert. Na afloop ben je in staat om zelf een rondetafelgesprek te voeren in jouw organisatie.

Door: Mylène Höhle van King Arthur Groep

Let op: beperkt aantal plekken

2 Zet storytelling in als instrument voor veranderen

Veranderen is lastig. Ook voor medewerkers. Hoe neem je medewerkers mee in de verandering naar (meer) samenwerken met informele zorg. Beweging 3.0 gebruikt hiervoor storytelling. In deze workshop ontdek jij de kracht van verhalen en hoe je verhalen gebruikt als inspiratie voor collega’s en medewerkers. Je gaat aan de slag met jouw eigen story in een kleine groep. En leert hoe je storytelling inzet als instrument voor verandering in jouw organisatie. Neem dus jouw verhaal mee.

Door: Ole Schmidt, Dieke Buitink en Dinie Kuiper van Beweging 3.0

3 Mag dat? In samenspraak kan meer dan je denkt

Verken samen met ons de grenzen van de samenwerking met informele zorg. Vaak volgen we netjes de regels, protocollen en juridische kaders, maar het is juist nu cruciaal om het gesprek met elkaar aan te gaan. Om de best mogelijke zorg te kunnen leveren, moeten we creatief, flexibel en buiten de kaders kunnen denken. In deze workshop nemen we je op verschillende manieren mee in de aanpak van Accolade Zorg. In de ochtendsessie doen we dat onder andere met cabaret. In de middag bespreken we een aantal praktijkvoorbeelden aan de hand van een aantal stellingen. Want van onze ‘beren op de weg’ kun jij vast wat leren. Na deze workshop weet je hoe je start met informele zorg en krijg je een inkijkje hoe Accolade Zorg het heeft aangepakt en wat wel en niet zou kunnen werken. Ga met ons in gesprek en laat je inspireren.

Door: Erica van Dijk, Elina van Dolder, José Ruitenbeek, Margaret van den Linden en Linde Löbert van Accolade Zorg

4 Beter samenwerken door Design Thinking

Hoe creëer je draagvlak om (meer) samen te werken met informele zorg? Hoe zorg je dat iedereen zich uitgenodigd voelt om een bijdrage te leveren? Met behulp van Design Thinking heeft Cicero ontdekt hoe professionele en informele zorgverleners beter samen kunnen werken. Bij deze methode ontwikkel je snel nieuwe ideeën. De nadruk ligt op doen en testen, minder op overleggen en vergaderen. Aan de hand van een voorbeeld rond vrijwilligers gaan we in groepjes aan de slag. In deze workshop leer je hoe je een groot vraagstuk zoals samenwerken met informele zorg behapbaar maakt in kleinere stukken. Zo kan je in een korte periode een snelle sprint trekken. Doe je mee?

Door: Suzanne de Vlieger van Cicero

5 Anders wonen: zo doet Sensire dat

Meer samen, meer als thuis en minder vanuit het medisch model en het instituut verpleeghuis. Zo geeft Sensire invulling aan de beweging 'Anders Wonen'. Met echt een verschuiving in verantwoordelijkheid. Bewoners en naasten zijn echt medeverantwoordelijk voor een fijn leven en wonen. Samen met professionals met én zonder traditionele zorgachtergrond vormen zij als 'samenwerkers' de gemeenschap van de Grachten Promenade. Professionals zijn zo veel mogelijk coachend: zij leren mensen dingen (weer) zelf te blijven doen zodat professionele ondersteuning pas wordt ingezet wanneer dat echt nodig is. Sensire neemt je mee in successen, geleerde lessen en legt je uitdagingen voor om over mee te denken. Na deze workshop weet je meer over hoe je samenwerking vorm kunt geven in een gemeenschap en ben je geïnspireerd om morgen zelf een eerste stap te zetten om anders te denken en misschien wel anders te doen!

Door: Silke Rissewijck en Sanne Mensink van Sensire

6 Samenwerken? Ga in gesprek!

7 Ontdek je waarde(n) in het Team van de toekomst

Hoe ga je in gesprek met vrijwilligers, mantelzorgers en naasten? Hoe voer je het gesprek over wederzijdse grenzen, wensen en verwachtingen? In de workshop reiken we je twee handige gesprekstools (een voor vrijwilligers en een voor naasten) aan. Zo verbeter je de gelijkwaardige samenwerking tussen vrijwilligers, mantelzorgers, naasten en professionals. Na deze workshop kan je zelf een goed gesprek voeren met vrijwilligers, naasten en mantelzorgers.

Door: Yvonne de Jong en Lorren Loman van Vilans

Om goed samen te werken is belangrijk dat jij weet vanuit welke waarden je werkt. Je neemt je waarden altijd mee dus ook in de manier hoe je met situaties omgaat. Deze workshop gaat over jouw eigen normen en waarden, het perspectief van de ander en hoe je je daar wel of niet in kan verplaatsen. Ontdek wat jouw waarden zijn en hoe je deze kan inzetten in gesprekken met anderen. Zo help je niet alleen jezelf maar ook de ander! En wordt de samenwerking alleen maar beter.

Door: Chantal Hillebregt en Renske Schoon van Vilans

8 Aannames ombuigen doe je zó

‘Diploma’s waarborgen de kwaliteit van zorg’. Feit of aanname? Aannames hebben we allemaal en dit kan de samenwerking beïnvloeden. Het beperkt de creativiteit waardoor we niet altijd de goede keuzes maken. Het goede nieuws is: aannames kan je ombuigen. Het kan een start zijn om een open gesprek te voeren. Een manier om de samenwerking met informele zorgverleners in beweging te zetten. Heb jij in jouw organisatie te maken met hardnekkige aannames die de samenwerking met informele zorg belemmeren? Laat je inspireren door collega's van Interzorg en Zorgcentra De Betuwe. Na deze workshop ben je je bewust van de aannames die je dagelijks doet en weet je hoe je deze gebruikt om het gesprek over samenwerken met informele zorg op te starten. Doe je mee?

Door: Marijke Kruunenberg, Mariska Vergeer en Olga Donker van Interzorg en Zorgcentra De Betuwe

9 Samenwerken met informele zorg: niet doen!

Samenwerken met familie en naasten brengt veranderingen met zich mee. Hoe neem je collega's mee in dit veranderproces? En hoe maak je de vertaalslag naar de praktijk? In deze workshop schetst Pieter Raat hoe je visie op samenwerking vertaalt naar een concrete verandering in de dagelijkse zorg. In dit geval een nieuw gestarte woongroep voor cliënten met dementie. Met aandacht voor kansen en belemmering voor de samenwerking met informele zorg in een bestaande én nieuwe zorgsetting. We geven een inkijkje in de aanpak, maar gaan graag in gesprek en staan open voor tips.

Door: Paul-Jeroen Verkade en Mariëlle de Ridder van Pieter Raat

10 Samenwerken: van papier naar praktijk

De samenwerking tussen formele en informele zorg heeft veel facetten en uitdagingen. Hoe vertaal je dat naar de praktijk? Hoe vul je elkaar aan? En wat kun je van elkaar verwachten? Om dit met elkaar te ontdekken, is Pieter van Foreest in de praktijk aan het experimenten. Strategie en beleid vormen hierin de basis. Een ding is zeker, hét plan bestaat niet. Maar hoe versterk je wat er al is en creëer je samen nieuwe dingen door te ontdekken? Een tipje van de sluiter: experimenteer, beweeg mee en durf los te laten. In deze workshop delen zij ervaringen, tips en leggen je een aantal praktische situaties voor. Laat je inspireren en inspireer elkaar.

Door: Jessica el Hadioui-Smit en Carola Pagie van Pieter van Foreest

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren