Parallelsessies
De ontwikkelingen rondom energie-efficiënt telen zijn volop in beweging. In twee rondes met break-out sessies wordt dan ook ingegaan op de korte en langere termijn innovaties die een belangrijke rol spelen bij het beteugelen van de energiecrisis.
Je kiest bij aanmelding voor één sessie per ronde.
Ronde 1
Waterstof als energiebron | Kas als Energiebron & Glastuinbouw Nederland
Het zijn uitdagende tijden voor de glastuinbouw, voornamelijk op het gebied van energie. Zijn er alternatieven bronnen beschikbaar die we in de toekomst zouden kunnen gebruiken? Waterstof is één van de alternatieven voor de toekomst. Robert Solleveld, Themaspecialist Energie & Digitalisering bij Glastuinbouw Nederland, is onlangs een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van waterstof in de glastuinbouw. Tijdens deze sessie neemt Robert je mee in bestaande en toekomstige initiatieven op het gebied van waterstof. Is het nog toekomstmuziek of gaan we waterstof al op korte termijn veel zien in de glastuinbouw?
Duurzame innovaties voor de hele sector toepasbaar | Division Q
Het emissieloos maken van de glastuinbouw is geen eenvoudige opgave. Veel startups komen met goede ideeën de sector in, maar de tuinbouw blijkt naar buiten toe vaak nog een gesloten bolwerk. Deze startups willen een kas om te testen. Koppert Cress biedt hun deze kans… maar dan wél voor het echie. Om deze reden is Division Q opgericht, onder leiding van Bart van Meurs. Het doel van Division Q is om Koppert Cress emissieloos te laten telen dóór duurzame innovatie en daarnaast de toegangspoort te vormen tot de tuinbouw vóór duurzame innovaties.” Bart van Meurs deelt zijn visie op de verduurzamingsopgave, een overzicht van de behaalde resultaten en een doorkijkje naar hun plannen.
Resultaten en roadmap innovatieprojecten | Hortivation & Delphy Digital
Interactie tussen kas, ras en teeltstrategie: digitalisering in de innovatieprogramma’s
Hoe homogeen is het klimaat in mijn kas? Welke teeltstrategie past het beste bij mijn combinatie van kas, ras en gewas? In de innovatieprojecten van Hortivation worden deze vragen beantwoord.
In 2022 zijn twee innovatieprogramma’s gestart: Data Driven Building en Data Driven Growing. Doel van deze programma’s is om kasontwerpen te verbeteren en ontwikkelingen op gebied van autonoom telen te versnellen. Max van den Hemel (Delphy) neemt ons mee in het innovatieproject CODIT om data uit verschillende digital twins te koppelen. Concreet betreft dit data van Kaspro van WUR, SIOM van TNO en Hortivation, en de climate profiler van Delphy. Doel is het optimaliseren van kasklimaat, raskeuze en kasontwerp.
Harmen van Dam presenteert de Roadmap 2023-2027 van Hortivation. Deze Roadmap is een verbreding ten opzichte van de huidige twee innovatieprogramma’s waardoor een breder scala aan projecten uitgevoerd zal worden en innovatie in de Greenhouse Technology Sector dus ook breder gefaciliteerd en gestimuleerd wordt.
Ronde 2
Kunstmatige intelligentie voor een optimale teeltstrategie | Source
Hoe kunnen we data en kunstmatige intelligentie toepassen om de meest optimale teeltstrategie te bepalen? Leonard Baart de la Faille (Lead R&D Engineer), Lotte Adema (Product Manager Source Control) en Paula Amoral Santos (Product Manager Source Cultivate) nemen ons mee in het nieuwe product van de Amsterdamse start-up Source: Cultivate. Met deze oplossing kunnen kwekers gebruik maken van kunstmatige intelligentie om teeltplannen te maken en bij te sturen om onder meer het energieverbruik te verminderen of de productie te verhogen.
Verduurzamen midden in de energiecrisis, hoe dan? | Greenport West-Holland
De energietransitie was al een ingewikkelde opgave voor de tuinbouw en wordt nog veel complexer door de chaos op de energiemarkt. Martin van der Hout, Programma Regisseur Energie Akkoord – Greenport West-Holland, presenteert in deze sessie waarom een systeemaanpak noodzakelijk is. Combinatie van duurzame warmtebronnen wordt bepalend: geothermie, ondergrondse seizoensopslag van warmte, peakload met H2, warmtepompen, WKK, restwarmte, etc. Gesprekken met ketenpartners, andere sectoren en omgeving leveren veel inspiraties en slimme combinaties, gebruikmakend van innovatieve technische oplossingen. Belangrijke randvoorwaarden daarbij zijn de beschikbaarheid van Data, Open Access en passende regelgeving.
Standaardisatie Hortifootprint brengt reductie milieu impact en nieuwe verdienmodellen | Royal FloraHolland & LetsGrow.com
De ‘Hortifootprint’ is een veelgebruikt containerbegrip in de tuinbouwsector. Vanuit de Europese Unie is een standaard ontwikkeld die duurzaamheidsinspanningen meetbaar en vergelijkbaar maakt: de PEFCR. Albert Haasnoot van Royal Flora Holland vertelt hoe deze Europese standaard vertaald wordt naar de tuinbouwsector. Samen met MPS heeft LetsGrow.com een tool ontwikkeld waarmee een kweker de footprint van de productie in beeld kan brengen. Winny van Heijningen van LetsGrow.com laat u zien hoe Europese wetgeving haar beslag krijgt in de concrete praktijk van de tuinbouwsector.
Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture Technology
Registratiewebsite voor Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture TechnologyYsabel van der Meer | Projectmanager communicatie@avag.nl
Ysabel van der Meer | Projectmanager communicatie@avag.nlhttps://www.aanmelder.nl/futuretrendsinnovations
2022-12-01
2022-12-01
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Future Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture TechnologyFuture Trends & Innovations, The Next Step in Horticulture Technology0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
World Horti CenterWorld Horti CenterEuropa 1 2672 ZX Naaldwijk Nederland