website banner

Expertsessie: Een frisse blik op zorg en dwang

Wat gaan we doen?

Tijdens deze expertsessie gaan we in op complexe dilemma’s bij onvrijwillige zorg in de gehandicaptenzorg. Wat is passende vrijheid? En hoe bouw je onvrijwillige zorg op een zorgvuldige en passende manier af?

Dit doen we door inspiratie te geven vanuit complexe casuïstiek.

Plenair gedeelte

Multidisciplinair kijken naar onvrijwillige zorg: inzichten uit onderzoek en praktijk

Hoe kun je multidisciplinair werken aan onvrijwillige zorg?

Hiervoor is de MDET-methode ontwikkeld, waarbij een multidisciplinair expertiseteam op locatieniveau de onvrijwillige zorg in kaart brengt en interventies doet op cliënt- en teamniveau.

Door inzet van het multidisciplinair expertiseteam kan de onvrijwillige zorg bij cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag versneld en veilig afgebouwd worden.

Een goede implementatie is hierbij van belang, waarbij allerlei factoren de afbouw van onvrijwillige zorg kunnen bevorderen of juist belemmeren.

Carlo Schuengel, hoogleraar Orthopedagogiek aan de VU en academisch leider van Viveon, de academische werkplaats van ’s Heeren Loo en VU, vertelt de ins en outs van de onderzoeken die hierover gedaan zijn op woongroepen met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Na dit mini-college heb je meer inzicht in wat wel en niet werkt bij het afbouwen van onvrijwillige zorg en het implementeren van een nieuwe werkwijze.

Een persoonlijke blik op zorg en dwang

Onvrijwillige zorg raakt iedereen: cliënten, verwanten en zorgmedewerkers.

Zo kan het toepassen van onvrijwillige zorg dilemma's oproepen, vooral bij complexe situaties. Ook het proces van afbouw brengt uitdagingen met zich mee, zowel voor de cliënt als voor het team.

Hoe ervaart een cliënt onvrijwillige zorg? En wat is goede zorg? Medewerkers, verwanten en cliënt(vertrouwenspersonen) delen hun ervaringen en inzichten.

Onder leiding van Erwin Bleumink, bestuurder Vilans, gaan zij hierover met elkaar én met de zaal in gesprek.

Informatie over de sessies vind je onder het kopje 'sessies'.

Wat neem je na afloop mee?

Na afloop van de expertsessie ga je naar huis met frisse inspiratie, nieuwe kennis en contacten, maar vooral praktische handvatten om direct aan de slag te gaan met passende vrijheid binnen jouw organisatie.

Voor wie?

Deze bijeenkomst is bedoeld voor sleutelfiguren in gehandicaptenzorginstellingen die betrokken zijn bij de Wet zorg en dwang en de implementatie ervan, met een speciale focus op het opendeurenbeleid.

Denk hierbij aan;

  • Gedragsdeskundigen

  • Artsen VG

  • Beleidsmedewerkers

  • Kwaliteitsadviseurs

  • Teamleiders/-managers

  • Coördinerend begeleiders

Kosten

Gratis toegang. Mocht je je hebben aangemeld en toch verhinderd zijn, vergeet dan niet af te melden!

Meld je aan

Zorg dat je erbij bent. Via de knop 'Aanmelden' bovenaan de pagina schrijf je je in voor deze bijeenkomst.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren