Deelsessies ronde 2 (15:00 - 16:00u)
Tijdens dit congres wordt een groot aantal interessante deelsessies aangeboden verspreid over twee rondes. Hieronder vind je de sessies in ronde 2 per thema. Enkele sessies worden in beide rondes gegeven.
Per deelsessie staat aangegeven voor welke doelgroep die specifiek wordt aangeboden: uitvoering, beleid, politiek, burgers of ondernemers.
Onderstaand tref je de inhoudelijke informatie aan over de sessies waarvoor je je kan inschrijven. Jouw keuze geef je eenvoudig aan via het registratieformulier.
Thema 1: Samen de doelgroep centraal stellen
Transformatie naar een mens(klant)gerichte overheid
Robert Vels, adviseur klantbeleving, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Martijn Lentz, programmamanager startende ondernemers & startups, Kamer van Koophandel (KVK)
Het vertrouwen in de overheid door burgers en ondernemers is nog nooit zo laag geweest. In de afgelopen jaren is de beweging naar een mens(klant)gerichte overheid ingezet. Vanuit het vakgebied klantbelevingsmanagement betekent het centraal stellen van de mens het ‘kunnen bieden van een goede en consistente beleving die voldoet aan zijn/haar behoeften en verwachtingen’. Een goede en consistente beleving ontstaat niet zomaar, maar is het resultaat van het ontwerpen en regisseren van alle interacties van de organisatie met die burger of ondernemer en alle onderliggende processen en systemen. In deze werksessie delen verschillende dienstverleners (DUO, Justis, CBR, IND, CAK en anderen) hun ervaringen over de beweging naar een mens(klant)gerichte overheid. Je krijgt in kleine groepjes de mogelijkheid om het gedachtegoed van klantbelevingsmanagement met elkaar te doorleven en van elkaar te leren. Ervaar dat een goede klantbeleving valt te organiseren en zo het vertrouwen in de overheid kan verbeteren.
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek, ondernemers
Ervaar hoe je kunt werken aan informatievoorziening die aansluit bij de leefwereld van mensen
Gwendolyn Rahusen, Dienst Publiek en Communicatie, Ministerie van Algemene Zaken (AZ)
Yvonne Drijver, Research Consultant, Ruigrok onderzoek en advies
De geboorte van een kind, werkloos worden, trouwen, met pensioen gaan… Als er iets verandert in je leven, moet je vaak veel regelen. Ook met de overheid. In deze co-creatie sessie ervaar je hoe vanuit het programma Levensgebeurtenissen samen met overheden en samenwerkingspartners wordt gewerkt aan informatievoorziening die aansluit bij de leefwereld van mensen. Tijdens de sessie worden waardevolle lessen, dilemma’s en oplossingen gedeeld. Je kunt input geven op het programma en gaat de deur uit met inzicht en praktische handvatten om binnen je organisatie, samen met andere dienstverleners, verder te werken aan informatievoorziening die aansluit bij de leefwereld van mensen.
- Voor wie: uitvoering, beleid
Samen werken aan participatie – de weerbarstige praktijk
Guido Jochems, programmamanager Bossche participatieaanpak, gemeente ’s-Hertogenbosch
Inwoner uit een van de inwonersinitiatieven
De participatieverordening komt er, net als de participatievisie. Maar, het betrekken van inwoners bij beleid, samen optrekken, ruimte geven voor initiatieven: hoe werkt dat in de praktijk? Waar wringt het? En wat betekent dit voor de organisatie zelf? Het borrelt en bruist in Den Bosch, waar na een succesvol eerste burgerberaad een tweede beraad plaatsvindt, deze keer over participatie. Al langer werken actieve inwoners samen met de gemeente aan een gemeenschappelijke missie en beweging. In deze workshop neemt de gemeente ‘s-Hertogenbosch je mee in haar eerste ervaringen. Hoe richt je de organisatie zo in dat inwoners niet alleen mogen meepraten, maar echt invloed hebben? Welke interne weerstand kom je tegen? In kleine groepen staan we aan de hand van scherpe participatiedilemma’s stil bij realistische scenario’s. Praat mee over de participatiedilemma’s en ga de deur uit met handvatten om participatie binnen je eigen organisatie beter te organiseren en verankeren.
- Voor wie: uitvoering, beleid
Voorbij je aannames naar oplossingen die werken
Marit Groeneveld, onderzoeksadviseur, Dienst Publiek en Communicatie (DPC)
Emmy van Thiel – de Nooy, hoofd Muzus Academy, Muzus
Kom uit je bubbel en ga samen aan de slag! Het verbeteren van publieke dienstverlening valt of staat bij het betrekken van de mensen om wie het gaat. Dat moet standaard onderdeel zijn van het ontwikkelen van oplossingen. Maar hoe pak je dit aan? In deze werksessie laten we zien op welke (laagdrempelige) manieren je je doelgroep goed kunt betrekken, waardoor je direct werkt aan oplossingen die passen. Je ervaart hoe je je als ambtenaar of politicus écht kunt openstellen voor een ander. En je leert verder te kijken dan de eerste indruk en gaat aan de slag met praktijkvoorbeelden die relevant zijn voor jouw werk, Je krijgt concrete handvatten mee die je vanaf morgen kunt toepassen om jouw oplossingen beter aan te laten sluiten bij de leefwereld van de mensen over wie het gaat.
- Voor wie: uitvoering, beleid
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Thema 2: Samen werken aan de digitale overheid
Ontdek de kansen van Europese Digitale Identiteit (EDI)-wallets voor jouw organisatie
Stephanie le Blanc, communicatieadviseur Europese digitale identiteit, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
De herziene eIDAS-verordening brengt een belangrijke digitale transitie met zich mee. Voor publieke dienstverleners geldt een acceptatieplicht. Tegelijkertijd biedt de verordening ook voordelen voor jouw organisatie. Zo ontstaan kansen voor efficiëntie in bedrijfsprocessen en verbeterde klantbediening door snellere dienstverlening. Daarnaast zorgen EDI-wallets voor betere interoperabiliteit tussen verschillende systemen en organisaties en ontstaan mogelijkheden voor dataminimalisatie, waarbij alleen de noodzakelijke gegevens worden gedeeld. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ontwikkelt de publieke NL-wallet. Begin dit jaar hebben de Gemeente Amsterdam en Gemeente Nijmegen de eerste versie van de NL-wallet getest onder inwoners. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van EDI-wallets en wil je meer weten over de publieke NL-wallet? In deze praktijkgerichte sessie kan je zelf de NL-wallet ervaren, krijg je inzichten uit de eerste gebruikerservaringen en ontdek je de kansen voor jouw dienstverlening.
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek
AI voor Ondernemers: Wetwijzer Bedrijven biedt inzicht in complexe wet- en regelgeving
Mathijs Kleijnen, manager voor Overheid.nl, Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP)
Jeroen Veenstra, manager, Digitaal Ondernemersplein (DOP)
Wouter Dubois, adviseur digitale dienstverlening, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Ondernemers ervaren veel regeldruk en complexiteit bij het verkrijgen van inzicht in de voor hun relevante wetten en regels. Door slim zoeken en vragen stellen met generatieve AI geeft de Wetwijzer Bedrijven* inzicht in wat de impact van bepaalde wet- en regelgeving op de vragensteller is of welke regels van toepassing zijn binnen de in de pilot gekozen sector. In deze werksessie leer je meer over de totstandkoming van het innovatietraject en wordt ingezoomd op de onderlinge samenwerking en het proces van complex beleid toegankelijk maken. Ook doe je in een interactieve demo zelf ervaring op met de Wetwijzer en kun je hier input op leveren.
* De Wetwijzer Bedrijven is een initiatief van de Kamer van Koophandel (KVK), het Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP), Digitaal Ondernemersplein (DOP), het Ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
- Voor wie? uitvoering, beleid, politiek, burgers, ondernemers
Samenwerken op ethisch verantwoord datagebruik: uitdagingen en oplossingen voor betere publieke dienstverlening
Kees Verhoeven, interbestuurlijke datastrategie, Bureau Digitale Zaken
Goed en verantwoord datagebruik verbetert de publieke dienstverlening en helpt in de aanpak van maatschappelijke opgaven. Maar wat betekent 'goed' als publieke waarden, zoals veiligheid, privacy, rechtvaardigheid, duurzaamheid en gelijkheid, onder druk komen te staan of zelfs met elkaar in conflict raken? Veel ethische vraagstukken rondom data en technologie overstijgen de grenzen van individuele overheidsorganisaties en bestuurslagen. Om deze uitdagingen effectief aan te pakken, is interbestuurlijke samenwerking op digitale ethiek van essentieel belang. Daarom wil de Community of Practice op Digitale Ethiek overheidsorganisaties met elkaar verbinden om zo kennis, inzichten en ervaringen uit te wisselen. Aan de hand van een praktijkcasus word je in deze werksessie meegenomen in de relevantie van ethiek door het afwegen van een ethisch vraagstuk rond data en technologie, en hoe deze kennis gedeeld wordt over organisatiegrenzen heen. Praat mee over ethisch verantwoord datagebruik en sluit je aan bij de community!
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Thema 3: Samen nieuwe patronen creëren
Samen met UWV en gemeenten Wajongers uit de schulden helpen
Esther Dellebeke, teamleider geldzorgen, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)
Wehshaad Bholai, beleidsadviseur strategie & beleid, Centraal Administratie Kantoor (CAK)
Wat zijn de mogelijkheden van samenwerken, het bereiken van een kwetsbare doelgroep en het herstellen van vertrouwen in de overheid, samen, als één overheid. Al deze onderdelen werden getoetst in een pilot die door het UWV, CAK en gemeenten is ingericht. Zij sloegen de handen ineen om Wajongers met betalingsachterstanden op hun zorgpremie te helpen. Het doel was om in contact te komen met deze Wajongers, hen door te geleiden naar een zorgverzekeraar om een betalingsregeling te treffen of warm door te geleiden naar de gemeente. Deze aanpak zorgt er in Rotterdam voor dat meer dan de helft van de benaderde Wajongers uit de regeling stromen! Daarnaast wordt deze aanpak dat de jongeren ook in beeld bij de gemeente komen en zij bredere hulp kan bieden. In deze werksessie wordt je geïnspireerd door de samenwerking en worden we zelf ook graag geïnspireerd. Neem je out of the box gedachte mee!
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek
Politiek en praktijk verbinden: mensgericht ontwerp als motor voor betere dienstverlening bij sociale incasso
Maike Klip Veltman, onderzoeker, Technische Universiteit Delft
Sianne van Rhee, programmamanager clustering Rijksincasso, Centraal Justitieel Incassobureau (CJI)
Overheidsdiensten maken die goed zijn voor mensen, dat vraagt om samenwerking tussen publieke dienstverleners, beleidsmakers en de politiek. Het programma Clustering Rijksincasso (CRI) richt zich op het gezamenlijk ontwerpen van diensten waarmee de overheid op sociale en uniforme manier schulden bij burgers int. Onderzoeker Maike Klip van de TU Delft volgt dit traject sinds 2022. In deze samenwerking met de wetenschap wordt de werkwijze van CRI kritisch geëvalueerd, met als doel bredere lessen te trekken voor sociale dienstverlening in Nederland. Tijdens de sessie reflecteren we gezamenlijk op de eerste resultaten en toetsen we deze aan de hand van jouw eigen ervaringen*. Een van de belangrijkste lessen is dat dienstverleners de politieke besluitvorming kunnen ondersteunen door prototypes te ontwikkelen en maatschappelijke businesscases voor te bereiden. Dit vereist echter een andere manier van werken van alle betrokkenen. Wat betekent dit voor jou en jouw rol? Praat hierover mee in de interactieve workshop.
*Onderdeel van deze werksessie is het toetsen van de eerste resultaten van het onderzoek, zodat ze ook los van de context van CRI gevalideerd kunnen worden. De uitkomsten van deze sessie worden door Maike meegenomen in haar data-analyse. Als deelnemer word je geïnformeerd over de uitkomsten.
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek, burgers, ondernemers
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Thema 4: Samenwerken aan uitvoerbaar beleid
Op weg naar een rijk inzicht in productiviteit, kwaliteit en complexiteit
Egbert Jongsma, projectleider onderzoek, Algemene Rekenkamer
Joris Broeders, adviseur evaluatie en monitoring, Programmadirectie Werk aan Uitvoering
Welke informatie heeft het parlement op welke momenten nodig om goed geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen over de uitvoering van rijksbeleid? Samen met uitvoeringsorganisaties is de Algemene Rekenkamer op zoek naar een rijker inzicht in productiviteit, kwaliteit en complexiteit. Hoe moet dat rijkere inzicht eruitzien? Waar hebben we het eigenlijk over als we spreken over productiviteit, kwaliteit en complexiteit? En: hoe kan dat inzicht het beste worden voorgelegd zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de informatiebehoefte van het parlement? Vragen waar we inmiddels een begin van een antwoord op hebben, maar waar we jouw kennis, ervaringen en suggesties echt nodig hebben om een goed antwoord te kunnen geven. In een open dialoog gaan we tijdens deze werksessie met deze vragen aan de slag. Ook verrijk je je eigen inzichten rondom productiviteit, kwaliteit en complexiteit en hoe je deze toe kunt passen met de input van de andere deelnemers.
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek
Werksessie doenvermogen: samen werken aan doenlijk beleid en uitvoering
Isabelle Tegelaar, projectsecretaris doenvermogentoets, Ministerie van Justitie en Veiligheid
Michel Handgraaf, gedragsadviseur, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Mensen moeten beleid, wetgeving en uitvoeringsprocessen niet alleen begrijpen, maar er ook naar kunnen handelen. Oftewel, het moet doenlijk zijn (zie ook het regeerprogramma p. 83). Zo ontstaat er geen kloof tussen de verwachtingen die de overheid van burgers heeft en wat zij daadwerkelijk aankunnen. Veel Publieke Dienstverleners maken al grote stappen op begrijpelijkheid, klantreizen en digitale vaardigheden. Hoe kan dit verder verreikt worden met kennis over doenvermogen, het psychologische vermogen om in actie te komen? Het is hiervoor essentieel dat beleid wordt ontwikkeld samen met de doelgroep, en met kennis van gedrag en hun leefsituatie, zodat het daadwerkelijk aansluit bij wat doenlijk is in de praktijk. Om deze reden is de kwaliteitseis doenvermogen geïntroduceerd en is de afgelopen jaren gewerkt aan een gebruiksvriendelijke doenvermogentool. Tijdens deze werksessie ontdekken we hoe we – op basis van de reeds geleerde lessen – gezamenlijk vooruit kunnen om beleid en uitvoering doenlijker in te richten.
- Voor wie: uitvoering, beleid
De uitvoeringstoets mag een vinkje zijn: van instrument naar relatie
Fien Gerver-Beets, projectleider, Werk aan Uitvoering (WaU)
Ewald de Bruijn, onderzoeker, Algemene Rekenkamer
Goede wet- en regelgeving stopt niet bij een kloppende juridische tekst. Het moet ook werkbaar zijn voor de uitvoering en begrijpelijk en effectief voor de burger. De uitvoeringstoets is hét instrument om dat te waarborgen en kan bij een goede samenwerking slechts een vinkje zijn. Maar hoe gaat dit in de praktijk? Dat blijkt heel verschillend te zijn. Spreken we wel dezelfde taal? En wat kunnen we van elkaar leren? In deze interactieve sessie bundelen Werk aan Uitvoering, de Algemene Rekenkamer en The Revolution hun krachten. We delen inzichten, voorbeelden en good practices uit eerdere ontwerpsessies. Daarna ga je zelf aan de slag: ontwerp mee aan de volgende stap in het versterken van de uitvoeringstoets. Of je nu zelf worstelt met het betrekken van beleid of uitvoering, wil leren van anderen, of gewoon nieuwsgierig bent naar hoe dit instrument de publieke dienstverlening kan verbeteren — sluit je aan bij onze beweging!
Voor wie: uitvoering, beleid, politiek
Samen vereenvoudigen: hoe signalen uit de uitvoering bijdragen aan betere wetten en publieke dienstverlening
Lotte de Kruiff/Sophie Wezenbeek, adviseur analyse en advies, Centrum Indicatiestelling (CIZ)
Caitlin Optekamp, bestuursadviseur, Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Loes Velthorst, beleidsmedewerker, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Dubbele kinderbijslag is er voor ouders met een thuiswonend kind dat intensieve zorg nodig heeft. Zij geven extra zorg aan hun kind en maken ook meer kosten. Niet alle ouders die recht hebben op dubbele kinderbijslag intensieve zorg (DKIZ) doen hiervoor een (goede) aanvraag. Het ministerie van SZW, de SVB en het CIZ werken gezamenlijk aan een aanpak om dit te verbeteren. Kunnen we bijvoorbeeld nog meer automatiseren? In deze interactieve workshop word je meegenomen in de succesvolle samenwerking die heeft geleid tot een wetswijziging en vereenvoudiging, en gaan we in gesprek over de mogelijkheden van verdere vereenvoudiging en de bijbehorende uitdagingen. We brengen verschillende perspectieven samen om vervolg te geven aan de aanpak. Door het delen van best practices hopen we de uitvoering, gesteund door de politiek, aan te kunnen zetten tot actie en meer samen op te trekken in de vereenvoudiging voor mensen.
- Voor wie: uitvoering, beleid, politiek, burgers
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Dag van de Publieke Dienstverlening 2025
Dag van de Publieke Dienstverlening 2025dpd@minszw.nl
Dag van de Publieke Dienstverlening 2025dpd@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/dagvandepubliekedienstverlening
2025-06-04
2025-06-04
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van de Publieke Dienstverlening 2025Dag van de Publieke Dienstverlening 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
The Hague Conference Center New BabylonThe Hague Conference Center New BabylonAnna van Buerenplein 29 2595 DA Den Haag Nederland