Plenaire sessies
Titel: De Sociale Benadering: visie & praktijkagenda
Spreker: Mark Smit
De Sociale Benadering Dementie (SBD) komt voort uit jarenlang antropologisch onderzoek van Anne-Mei The (antropoloog en bijzonder hoogleraar langdurige zorg en Sociale Beandering Dementie). In de sessie wordt de visie uiteengezet. Daarnaast vertelt Mark over de praktijkagenda van de SBD: de Social Trials. De Social Trials laten zien dat de SBD impact hebben op kwaliteit van leven maar ook op doelmatigheid (kosten & arbeidsmarkt). Tenslotte vertelt hij iets over de toepassing van SBD binnen het verpleeghuis.
Achtergrond spreker
Mark is opgeleid als psycholoog en doet nu een promotieonderzoek in de medische antropologie naar kwaliteit van leven bij mensen met dementie in verpleeghuizen. Daarnaast verzorgt hij de (her)scholing van o.a. zorgprofessionals vanuit de Sociale Benadering Dementie.
Titel: De Wet zorg en dwang buiten de instellingen (thuis, dagbesteding/ dagbehandeling)
Spreker: Gemma van der Voorst
Ieder mens heeft het recht om in vrijheid te leven en zijn eigen keuzes te maken. Zelf beslissen hoe je je dag doorbrengt, waar je woont en naar welke muziek je luistert. Dit geldt ook voor mensen met dementie. De Wet zorg en dwang is overal van toepassing waar de cliënt zich bevindt. Dat hoeft niet per sé een verpleeg- of verzorgingshuis te zijn. Denk ook aan de thuiszorg en de dagopvang of als een cliënt in het ziekenhuis ligt. Hoe ga je in die situaties om met onvrijwillige zorg en wat moet je daar als organisatie allemaal voor regelen?
Tijdens deze sessie krijg je meer te weten over de Wet zorg en dwang. Aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden behandelt Gemma onder andere de volgende vragen:
⦁ Voor wie en waar is de wet van toepassing?
⦁ Hoe kan je in de wijk samenwerken, bij cliënten met complexe zorgvragen?
⦁ Wat verstaan we onder onvrijwillige zorg?
⦁ Wat zijn de negen categorieën van onvrijwillige zorg?
⦁ Hoe kun je onvrijwillige zorg voorkomen?
⦁ Welke randvoorwaarden gelden voor onvrijwillige zorg thuis of in de dagbesteding?
Achtergrond spreker
Gemma van der Voorst komt uit Spanje en is specialist ouderengeneeskunde en Wet Zorg & Dwang functionaris werkzaam bij twee zorgorganisaties: Topaz en WZH. Bij Topaz werkt Gemma in de behandelpraktijk genoemd Topaz 360 graden, uitsluitend eerste lijn, op consultbasis via de huisarts en op indicatie via casemanagers dementie. Topaz vormt een groot team dat 360 graden om de patient heen staat: een specialist ouderengeneeskunde, een verpleegkundig specialist en paramedici (psychologen, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, diëtisten, geestelijke verzorger).
Bij WZH werkt Gemma samen met een geriatrieverpleegkundige bij een huisartsenpraktijk. Daar loopt op dit moment een pilot van drie jaar van MESO-zorg gesubsidieerd door VWS. MESO-zorg geeft ouderen met complexe problemen de mogelijkheid om op een veilige en prettige manier langer thuis te blijven wonen. De huisarts kan een oudere met ingewikkelde problemen naar MESO verwijzen. Het team van MESO-zorg komt voor onderzoek en behandeling aan huis. De wensen van de oudere zijn het uitgangspunt voor een op te stellen zorgplan.
Titel: Meer dan verdriet en zorg
Spreker: Atie van Lieshoud
Atie van Lieshoud gaat in op de manier waarop zij, samen met Pieter, geprobeerd heeft te omarmen wat er nog wel is en hun relatie inhoud te blijven geven.
Ze vertelt over wat haar geholpen heeft, wat Pieter en zij aan goeds en waardevols hebben meegemaakt, haar ervaring met moeilijk en onbegrepen gedrag en hoe ze geprobeerd heeft met liefde, volharding en soms verbazing contact te houden met Pieter. De ervaring opgedaan tijdens de lange periode dat ze voor haar man zorgde is niet voorbehouden aan de omgang met haar geliefde. Ze ziet het ook terug in haar contacten met andere mensen met dementie.
Terugkijkend is er het besef dat, als de ziekte van Pieter haar iets geleerd heeft, het is dat de dementie uiteindelijk geen vat kreeg op wat er werkelijk toe doet. Ondanks alles wat er haperde en verloren ging, bleven ze verbonden. Of zoals ze zelf zegt: ‘Ik ben mijn man niet kwijtgeraakt. Het werd anders tussen ons, zeker, maar anders kan nog steeds heel waardevol zijn. We hebben mooie jaren gehad, mijn man en ik. Moeilijke jaren, absoluut, maar toch vooral mooie jaren en mijn man is tot het laatst toe mijn partner gebleven.’
Achtergrond spreker
Ruim tien jaar geleden verloor Atie van Lieshoud haar partner Pieter aan fronto temporale dementie (FTD), een ziekte die als een sluipschutter het brein van haar geliefde overnam. In haar lezing van vandaag vraagt zij aandacht voor haar ervaringen met (een partner met) dementie. Zij richt zich daarbij tot alle betrokkenen: mantelzorgers, vrijwilligers en professionals en probeert de boodschap over te brengen dat er ondanks het verlies van partner, broer, zus, vriend of vriendin, ook wat te winnen is. Het is een moeilijke boodschap, omdat hij ingaat tegen de manier waarop mensen met dementie vaak worden benaderd. De omgang met haar man (en later die met andere mensen met dementie) heeft haar geleerd dat er niet per definitie sprake is van jezelf en elkaar verliezen zodra dementie in je leven komt. Dat vertelt ze door en daar heeft ze ook een boek over geschreven (‘Dat dingetje waar jij van houdt’), in de hoop dat haar ervaringen, waar mogelijk, steun, zachtheid en begrip kunnen geven.
Na het overlijden van haar man is Atie zich gaan inzetten voor mensen met dementie, onder andere door hun levensverhalen op te schrijven.
Dag van de Dementie 2022
Registratiewebsite voor Dag van de Dementie 2022Breederode - OPPstapinfo@breederode.nl
Breederode - OPPstapinfo@breederode.nlhttps://www.aanmelder.nl/dagvandedementie2022
2022-11-17
2022-11-17
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van de Dementie 2022Dag van de Dementie 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
JaarbeursJaarbeursJaarbeursplein 3521 AL Utrecht Nederland