Programma 16 maart
Vanaf 15.00 u ben je welkom!
Vanaf 15.30 u starten verschillende sessies volgens een blokkenschema in de ruimtes
Denk mee, Doe mee en Maak mee. Je kunt dus je programma naar eigen inzicht samenstellen.
Om 18.00 u gaan we samen aan tafel en delen we een maaltijd.
Vanaf 19.00 u zijn er weer een aantal sessies te volgen en tot 21.00 u is er ruimte om na te praten
DENK MEE
In de Denk Mee ruimte wordt je geïnspireerd en aan het denken gezet door bekende en minder bekende sprekers. Zij gaan met elkaar en met je in gesprek over voorwaarden voor een veerkrachtige en weerbare samenleving en de verschillende rollen daarbinnen.
16.00-16.30 Willeke Slingerland
Wat is er nodig in het tot stand brengen van verbinding tussen ‘staat’ en ‘straat’? Willeke Slingerland neemt je mee in het belang van verbinding tussen afgehaakte burgers en democratie/instituties, en effecten die dit kan hebben op een veerkrachtige en weerbare samenleving.
16.40-17.10 Emine Uğur
Emine Uğur heeft een inspirerende bijdrage voorbereid over het belang de menselijke maat in beleid en uitvoering daarvan. Emine maakt zich hard voor kwetsbare groepen in de samenleving en spreekt zich duidelijk uit over wat een sociaal stabiele samenleving nodig heeft. Dit doet zij zowel vanuit professionele als persoonlijke ervaring.
17.20-17.50 Panelgesprek Ayaan Abukar, Emine Uğur en Carsten Herstel
Onder leiding van Bahram Sadeghi gaan Ayaan Abukar, Emine Uğur en Carsten Herstel met elkaar in gesprek. Zij reflecteren op de bijdragen van Willeke en Emine en verkennen met elkaar welke specifieke rol burgers, overheid en professionals kunnen vervullen om een sociaal stabiele en veerkrachtige samenleving te realiseren.
19.00 - 19.40 Séun Steenken
Séun Steenken zal ingaan op het belang van verbinding zoeken met elkaar en welke rol jongerenparticipatie hierbij kan spelen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen en zijn maatschappelijke activiteiten, o.a. als bestuurslid van de Nationale Jeugdraad (NJR).
DOE MEE
In de Doe mee ruimtes kan je workshops volgen waarbij verschillende aspecten van verbinding, netwerken en samenwerken centraal staan. Je gaat naar huis met een nieuw geleerde methode of vaardigheid.
Workshop Omgaan met Extreme Idealen (OMEI)
Door Najat el Hani
16.50-17.50
19.10-20.10
Jongeren die extreme opvattingen uiten. Zich negatief uitlaten over groepen in de samenleving of instituties. Of die sympathie hebben voor een beweging of ideologie waar jij onderbuikgevoelens van krijgt. Hoe moet je dat interpreteren? Hoe voer je hierover met hen het gesprek? Gaat het om experimenteel gedrag of is er meer aan de hand?
In deze workshop worden een aantal onderdelen van de dag-training 'Omgaan met extreme idealen' (OMEI) aangeboden. OMEI draagt vanuit een pedagogisch perspectief bij aan een beter begrip van radicaliseringprocessen bij jongeren. Je ontdekt hoe je jongeren checks and balances geeft. De OMEI-training is geschikt voor alle professionals die voor of met jongeren werken, zoals (jeugd)hulpverleners, maatschappelijk werkers, jeugdagenten en medewerkers van lokale sociale teams.
Workshop Aan de slag met Netwerken
Door Augusto de Campos Neto en Peter Duisters
16.00-16.50
In deze workshop zal worden ingegaan op verschillende manieren van netwerken waarmee ESS de verbinding tussen gemeenten, gemeenschappen, professionals en overheid probeert te versterken. De ESS werkwijze zal worden toegelicht en verdiept aan de hand van een casus. Ook dilemma’s in het opbouwen en onderhouden van een divers netwerk komen aan de orde.
Workshop Best Practices, Best People
Door Amy-Jane Gielen
16.00-16.50
17.00-17.50
19.10-20.00
Best Practices Best People. Hoe kan je een best person worden met de Tiny Habits methode?
Samenwerken en netwerken vraagt niet alleen om goed beleid of goede samenwerkingsafspraken, maar nadrukkelijk ook om goede professionals. Met ander woorden, niet alleen ‘best practices’, maar ook ‘best people’ of ‘best persons’. In deze workshop doen deelnemers inspiratie op over hoe je een ‘best person’ wordt en worden deelnemers concrete vaardigheden aangeboden waarmee ze na de netwerkbijeenkomst mee aan de slag kunnen.
Workshop Diversiteit en Inclusie
Door Mary Tupan- Wenno
17.00-17.50
19.10-20.00
Mary Tupan-Wenno van stichting ECHO gaat in haar workshop met deelnemers in gesprek over diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. De deelnemers onderzoeken samen hoe men bewust en onbewust ‘naar elkaar kijkt’. Hoe kunnen de ‘Brave space’ benadering en ‘kleurenbewust handelen’ bijdragen aan nieuwe netwerkvormen? Wat zijn daarbij concrete ideeën?
Huiskamergesprekken
Met Séun Steenken
Doorlopend
Een huiskamer is een bijzondere plek. We zijn er allemaal in opgegroeid. Je eet er, speelt er spelletjes, leest een boek of krant, drinkt er koffie, kijkt TV en voert gesprekken met elkaar. Een huiskamer heeft jouw sfeer, is intiem, maar tegelijk nooit een plek van alleen maar jezelf.
In één van de huiskamers kun je met elkaar gaan zitten om rustig te praten en een ander te leren kennen. In de andere huiskamer zal Séun Steenken vertellen waarom hij gelooft dat verbinding zoeken met elkaar zo belangrijk is en welke rol jongerenparticipatie hierbij kan spelen. Dit doet hij aan de hand van zijn persoonlijke verhaal en zijn maatschappelijke activiteiten, o.a. als bestuurslid van de Nationale Jeugdraad (NJR). Na het vertellen van zijn verhaal hoort Séun graag van de andere deelnemers hoe zij verbinding in de samenleving ervaren, welke drempels ze hierbij tegenkomen en hoopt hij samen een aantal mogelijke oplossingen te bedenken die kunnen bijdragen aan het creëren van meer verbintenis in de samenleving. Na het diner zal Séun ook nog op het 'Denk Mee' podium een bijdrage leveren aan deze bijeenkomst.
Natafelen
Met Carsten Herstel en met Arjan van Noort
Na het diner is er mogelijkheid om na te tafelen en informeel in gesprek te gaan met Carsten Herstel, Directeur-Generaal Sociale Zekerheid en Integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), en met Arjan van Noort, de directeur Samenleving & Integratie van het ministerie van SZW. In één van de huiskamers zal Carsten Herstel gaan zitten en in de andere Arjan van Noort. Hier kun je met hen van gedachten wisselen over bijvoorbeeld wat jij nodig hebt om bij te dragen aan sociale stabiliteit, hoe SZW of de overheid jou daarbij zou kunnen helpen, of over welke thema’s of onder welke voorwaarden jij zou willen meedenken of tegendenken.
MAAK MEE
In de Maak mee ruimtes wordt niet zozeer het hoofd, maar vooral het hart aangesproken. Hier kijk en luister je naar krachtige verbeeldingen van maatschappelijk complexe thema’s, luister je naar persoonlijke verhalen en ervaar je wat verbinding betekent
Theatervoorstelling Future Citizens
Door New Dutch Connections
17.00-18.00
19.10-20.10
Future Citizens is een theatrale viering van de inburgering. Hiermee geeft New Dutch Connections vluchtelingen zelf het podium, waarbij zij op artistieke wijze hun persoonlijke verhaal verkennen en vertalen naar maatschappelijke thema’s.
Het publiek komt dicht bij de wereld van vluchtelingen en beleeft de uitdagingen die ze hebben bij het aannemen van de nieuwe identiteit die ze krijgen in Nederland. Het podium dat een vluchteling nodig heeft staat daarbij centraal, net als hun dromen. Na de voorstelling gaan deelnemers met elkaar en de makers in gesprek.
Spoken Word en Poëzie
Door Ozan Aydogan
16.00-16.40
17.10-17.50
Ozan Aydogan verzorgt twee sessies waarin hij opent met een voordracht van zijn nieuwe album Prachtige Wezens. Daarna geeft hij een korte schrijfopdracht aan het publiek in het thema “wat was voor jou een impactvol moment in je leven”. Hij vraagt mensen deze ervaringen met elkaar te delen en in gesprek te gaan, en sluit hij af met een voordracht. In deze sessie ervaar en voel je wat verbinding kan betekenen.
Storytelling
Door Babah Tarawally
16.10-17.00
19.10-20.00
Babah Tarawally neemt je mee in zijn persoonlijke levensverhaal en gaat met deelnemers in gesprek. Hij gebruikt zijn levenservaring om diverse gedachten dichter bij elkaar te brengen, en om van begrippen en feiten van verschillende groepen één gehele gemeenschappelijke deler te maken. Dat doet hij door gebruik te maken van Ubuntu, de Afrikaanse filosofie waarmee hij gevormd is als een individu in dienst van de gemeenschap.
Connect: een samenkomst rond Sociale Stabiliteit
Registratiewebsite voor Connect: een samenkomst rond Sociale StabiliteitConnect: een samenkomst rond Sociale Stabiliteitnetwerkbijeenkomstsocialestabiliteit@minszw.nl
Connect: een samenkomst rond Sociale Stabiliteitnetwerkbijeenkomstsocialestabiliteit@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/connect_sociale_stabiliteit
2023-03-16
2023-03-16
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Connect: een samenkomst rond Sociale StabiliteitConnect: een samenkomst rond Sociale Stabiliteit0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
WerkspoorkathedraalWerkspoorkathedraalTractieweg 41 3534 AP Utrecht Nederland