website banner

Workshop ronde 1

1.1 Marktplaats voor de Grond-, Weg- en Waterbouw

Leer alles over hoe we bestaande materialen maximaal in kunnen zetten in onze gemeenten (en daar buiten). Met DuSpot beschikken alle regiogemeenten over een handig hulpmiddel om dit te doen. Nu alleen nog even... Doen!

1.2 Bouwen met brokken

In de vervuilende, lineaire economie zijn veel brokken gemaakt. De adviseurs van Brokkenmakers begeleiden bouwprojecten op een innovatieve, circulaire manier. In deze workshop laten ze zien hoe zij pionieren in de bebouwde omgeving voor een toekomstbestendige leefomgeving.

1.3 Circulair Ketenproject: verfrecycling

We duiken dieper in op het circulaire ketenproject van de verfrecycling. We laten een mooi voorbeeld zien van hoe het bedrijfsleven, de gemeente, de omgevingsdienst en kennispartijen samen werken in het opzetten van een innovatieve pilot.

1.4 Hitte in (huur-)woningen

Tijdens hittegolven worden de temperaturen in (huur)woningen vaak onacceptabel hoog. Hoe kun je dit aanpakken? De Groene Huisvesters nemen je mee in hun aanpak en gaan graag het gesprek aan over de do’s en don’ts .

1.5 CO2 beprijzen - Wat komt daarbij kijken?

Wat komt er kijken bij het instrument CO2 beprijzing? Hoe doen we dit nu en hoe ver zijn we in vergelijking met andere Europese landen? Luister naar een update van het Co2-beprijzing Interreg project ‘DeCarb Pro' en wat dat betekent voor onze gemeenten.

Workshop ronde 2

2.1 Circulaire infra, hoe versnellen we de transitie?

Het meer circulair maken van infra is een zaak van onderzoek, innovatie en transitie, maar vooral van mensen die het moeten doen. We geven een praktische wetenschappelijke peptalk voor iedereen die werkt aan circulaire Grond-, Weg- en Waterbouw.

2.2 Wat betekenen de EU-taxonomie en CO2-beprijzing voor onze woningbouw?

In 2027 worden nieuwe EU regels van kracht die belangrijk zijn voor conceptueel circulair bouwen in onze regio. Hoe kunnen we ons daar goed op voorbereiden? Deze regels zijn ook voor onze gemeenten van groot belang. Hebben we daar last van of gaan we daarvan profiteren?

2.3 Circulair inkopen in uitvoering

Circulaire en innovatieve projecten in de praktijk uitvoeren kan soms uitdagend zijn. Het is nog niet altijd duidelijk wat risico’s zijn en hoe je daarmee als opdrachtgever en als opdrachtnemer het beste om kan gaan. Het vermijden van innovatieve circulaire projecten is geen optie, want dan halen we onze gestelde doelen van 100% circulair in 2050 niet, maar hoe kan je hier als partners uitvoering aan geven?

2.4 Hoe communiceer je met bewoners over waterschade?

Als gevolg van klimaatverandering krijgen inwoners steeds vaker te maken met schade door verdroging en door wateroverlast. Welke rol hebben gemeenten, en strookt dit met de verwachtingen die inwoners hebben? Luister naar de ervaringen van gemeenten Nijmegen en Zevenaar

2.5 Smart Energy Hubs, doe er je voordeel mee

Op bedrijventerreinen energie ‘delen’, slim ontsluiten of zelfs off-grid gaan. Hoe gaat dit in z'n werk? Je hoort casussen waar het al gebeurt; bijvoorbeeld op bedrijventerrein Medel en op TPN-West in Nijmegen.

Workshop ronde 3

3.1 Belang van de waarde van innovaties in de GWW sector

Duurzame innovaties zijn voordeliger dan je denkt! We voeren een tafelgesprek met experts over het verschil tussen kosten en waardering en het rekenen met de juiste bril op. Je krijgt een goed beeld van echte kosten en echte waarden.

3.2 Van circulaire impactladder naar CCB-ladder: wat betekent die extra C?

Met de circulaire impactladder hebben we in ruim een jaar meer dan 50 projecten (5000 woningen) berekend hoe circulair ze zijn. Met de doorontwikkelde CCB-ladder kunnen we nu ook aangeven hoe conceptueel een bouwproject is. Leer hier hoe dat werkt!

3.3 Circulair textiel; hoe ontwikkel je een regionaal ecosysteem?

We bespreken onder begeleiding van Pleun Mekkering (gemeente Arnhem) en Remco Kranendonk (Wageningen Universiteit) hoe we als Groene Metropoolregio gezamenlijk kunnen bouwen aan een regionaal ecosysteem op het gebied van circulair textiel. Dit doen we aan de hand van de onderzoeksresultaten vanuit het Engage4bio project en inspirerende voorbeelden vanuit Livinglab Circulair Regio Arnhem. We maken met elkaar inzichtelijk welke invloed je als grote of kleine gemeente hebt als het aankomt op de ontwikkeling van circulair en duurzaam textiel.

3.4 Vergroening bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen zijn plekken waar mensen heel veel hittestress ondervinden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We nemen je mee in hoe de gemeente Arnhem deze hitte-eilanden om gaat toveren naar plekken waar het prettig verblijven is.

3.5 ‘Holon’ - meer ruimte voor een lokaal energiesysteem

‘Holon’ - een nieuwe term voor een logische uitwisseling van energie binnen wijken. Hoe kun je hier in de wijk je voordeel mee doen? We nemen je mee in dit gedachtegoed en de praktische toepassingen.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren