Programma​​​​​​​​​

17 september 2024

We delen op deze bijeenkomst graag hoe het gaat met de uitvoering van het actieplan en we willen u in de gelegenheid stellen om uw gedachten en suggesties over het actieplan met ons en elkaar te delen. Het belooft een inspirerende middag te worden met onder andere lezingen van Franck Meijboom, Diederik Jekel en Mátyás Bittenbinder. Ook is er volop de mogelijkheid om te netwerken met andere One Health professionals.

Prof. dr. Franck Meijboom | Ethicus, hoogleraar Sustainable Animal Stewardship

Franck Meijboom studeerde theologie en ethiek aan de universiteiten van Utrecht (NL) en Aberdeen (UK). Als hoogleraar Sustainable Animal Stewardship is hij verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij Hoofd van het Centre for Sustainable Animal Stewardship (CenSAS) en Departementshoofd van het departement Population Health Sciences (faculteit Diergeneeskunde).

Zijn ervaring en expertise is op het terrein van ethiek van diergebruik, veterinaire ethiek, landbouw- en voedselethiek, en de rol van publiek vertrouwen en debat in deze domeinen. In zijn werk speelt de link tussen ethische theorie en morele praktijk een belangrijke rol en staat interdisciplinaire samenwerking vaak centraal.

Diederik Jekel | Wetenschapsjournalist

Diederik vertelt al ruim tien jaar lang over wetenschap op diverse plekken en op veel verschillende media. Op televisie presenteerde hij programma’s als De Kennis van Nu, Atlas, Focus, Professor Nicolai & Dr. Beckand en Jekel’s Jacht. Hij verscheen in programma’s als Wie is de Mol, De Verraders en wekelijks in Beat the Champions.

Daarnaast vertelt hij veel over wetenschappelijke onderwerpen zoals Corona en ruimtevaart bij RTL Boulevard en schuift hij regelmatig aan bij talkshows als Jinek, OP1 en Renze. Hij maakt programma’s voor jong tot oud, is de stem van Brilsmurf in de Smurfen en het Verloren Dorp en heeft twee boeken geschreven en drie filmscenario’s.

Hij geeft communicatietrainingen en workshops aan wetenschappers, werkt regelmatig als dagvoorzitter en heeft diverse podcast-series gemaakt over wetenschappelijke onderwerpen. Kortom een veelzijdig spreker die alles wat hij de afgelopen jaren geleerd heeft over communicatie nu gaat inzetten om de moeilijkste onderwerpen te behapstukken.

Mátyás Bittenbinder | Schrijver en bioloog

Mátyás Bittenbinder is schrijver en bioloog. Mátyás is regelmatig te zien bij late night talkshows. Daarnaast is hij huisbioloog bij Jeroen van Inkel op NPO Radio 2 en is hij geregeld te zien in Zin in Zappelin en bij Het Klokhuis. Ook is hij opgenomen in de 30-onder-30 talentenlijst, uitgebracht door tijdschrift EW.

Mensen boeien met natuurverhalen is zijn grootste passie. Daarom wordt hij vaak gevraagd voor quotes voor onder andere Editie NL, het NRC en de Volkskrant. In 2023 was Mátyás finalist in De Slimste Mens en in 2024 deed hij mee met het programma Hunted into the Wild.

Naast dat hij bioloog is, is Mátyás ook promovendus, verbonden aan Naturalis en de VU Amsterdam. Hiervoor doet hij onderzoek naar de wijze waarop slangengif effect heeft op het menselijk lichaam. Dit internationale onderzoek richt zich op het vinden van een manier om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Prof. Dr. Freek Vonk en Dr. Jeroen Kool leiden het onderzoek in Nederland. Naast bioloog, schrijver en onderzoeker is Mátyás ook ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

1.    One Health Game

Wil je je voorbereiden op een uitbraak van een zoönose? Wil je weten hoe de Nederlandse zoönosenstructuur werkt? En daag je graag je One Health collega’s uit voor een spelletje? Schrijf je in voor de One Health Game en voorkom een crisis.

 

Tijdens deze workshop maak je kennis met de serious game: R-factor. Je wordt als speler uitgedaagd om te overleven in een situatie waarin Nederland te maken heeft met een zoönose-uitbraak en tegelijkertijd word je kennis over zoönosen getest.

Je wordt tijdens het spel ingedeeld met maximaal 9 andere One Health collega’s.

2.    Het concept One Health in de praktijk

Wil jij (nóg meer) werken volgens het One Health principe? In de praktijk blijkt dat dit vaak ingewikkelder is dan op voorhand werd gedacht. Maak kennis met het werkveld van je collega’s en ontdek hoe je de samenwerking kunt versterken.

 

In deze workshop ga je een casus verkennen vanuit de drie One Health-perspectieven: humane gezondheid, veterinaire gezondheid en een gezonde leefomgeving. Het doel van de workshop is om de uitgangspunten van de verschillende domeinen beter te begrijpen en elkaars beweegredenen te ontdekken.

 

3.    Regionale kennisnetwerken zoönosen

Heb je interesse in het opzetten van een regionaal kennisnetwerk of ben je hier al mee bezig? Dan is deze workshop zeker de moeite waard.

In diverse regio’s in Nederland zijn de afgelopen jaren regionale kennisnetwerken opgezet, bestaande uit professionals uit de humane en veterinaire gezondheidszorg en de leefomgeving. Tijdens de workshop zullen professionals vanuit deze bestaande kennisnetwerken hun ervaringen delen. Ook is ruimte om te sparren over hoe aspirant-netwerken het beste ondersteund kunnen worden.  

 

4.    Transitie landelijk gebied (veehouderij)

Hou jij je bezig met transities in het landelijk gebied, in relatie tot veehouderij? En vind jij het belangrijk dat zoönosen(risico’s) worden meegewogen bij dit soort vraagstukken? Sluit dan aan bij deze workshop.

 

In de afgelopen jaren was er veel maatschappelijke en politieke aandacht voor grote transities in het landelijk gebied. Het College van Rijksadviseurs werkt momenteel aan een advies over dit onderwerp. Tijdens deze workshop kun je input leveren voor dit adviestraject en je ervaringen delen over ruimtelijke vraagstukken.

5.    Gezelschapsdieren & bijzondere hobbydieren

Wil jij meepraten over de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezelschapsdieren- & bijzondere hobbydieren-beleid? Schuif dan aan bij deze workshop.

 

Hier staan we stil bij de recent ingevoerde huis- en hobbydierenlijst, en de rol die zoönosen hebben gespeeld bij de totstandkoming van de lijst. En wat te doen bij een zoönosenuitbraak met pandemisch potentieel door gezelschapsdieren? Denk mee over de knelpunten en oplossingen zodat er een goed draaiboek voor bestrijding kan worden gemaakt.

 

6.    Veranderingen in leefomgeving

Werk jij in je dagelijks werk aan een goede natuur- en wateraanpak in de stedelijke gebiedsontwikkeling (groenblauwe vraagstukken)? En vind je het ook belangrijk dat zoönosenrisico’s hierbij worden meegenomen? Doe en denk mee in deze workshop.

 

Aan de hand van een casus zullen we kijken hoe deze risico’s het beste kunnen worden meegenomen en waarom dit belangrijk is. Tijdens deze workshop staan we ook stil bij recente beleidsontwikkelingen op dit terrein.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren