Deelsessies - ronde 2 (15:00 - 15:45)
Aan het werk! In verschillende workshops en dialoogsessies kunt u in gesprek en aan de slag met andere deelnemers: hoe kunt u (nog meer) doen wat werkt om de arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond structureel te verbeteren? De sessies worden verzorgd door collega’s uit het netwerk, rondom de thema’s van de werkagenda: meer culturele diversiteit op de werkvloer, gelijke kansen op een eerste baan of stage, en arbeidstoeleiding. Er zijn twee rondes deelsessies met elk zeven sessies, waarvan u er steeds bij één kunt aanschuiven.
In totaal zijn dit de zes deelsessies in ronde 2:
1. Wat heb jij nodig om mensen met een migratieachtergrond beter te begeleiden?
Mensen met een migratieachtergrond zijn oververtegenwoordigd in de bijstand, dat blijkt opnieuw uit de benchmark van Divosa waarin de cijfers van verschillende gemeenten tussen 2016 en 2021 zijn vergeleken. Wil je weten wat werkt om bijstandsgerechtigden beter te begeleiding richting participatie en werk? Het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA) van SZW heeft dit samen met gemeenten onderzocht. Hoe kunnen klantmanagers en beleidsmedewerkers deze lessen gebruiken? In deze sessie onderzoeken we aan de hand van prikkelende stellingen samen met wethouder Froukje de Jonge van Almere, een beleidsmedewerker en een klantmanager van een gemeente wat een goede manier is om aan de slag te gaan met de lessen.
sessieleider(s): Froukje de Jonge (wethouder Almere)
2. Loopbaanontwikkeling en begeleiding (LOB) inzetten in het voortgezet onderwijs om kansengelijkheid te vergroten.
Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van kansengelijkheid op scholen. In deze sessie gaan we in op de relatie tussen LOB en kansengelijkheid en geven we concrete ideeën en handvatten mee voor het inrichten van een onderbouwd LOB-programma om gelijke kansen te versterken. We starten met een korte presentatie door Machteld de Jong over bevindingen uit onderzoek: hoe gaat het met jongeren uit gezinnen met een migratieachtergrond op de arbeidsmarkt, wat weten we over werkzame mechanismen en wat is nodig voor betere kansen? Hierna wisselen we met elkaar uit hoe je de werkzame mechanismes kan toepassen in je eigen school zodat LOB op een effectieve manier bijdraagt aan kansengelijkheid. Tot slot laten we zien hoe het Expertisepunt LOB kan ondersteunen bij het versterken van LOB op jouw school.
sessieleider(s): Machteld de Jong (hogeschool Inholland), Marieke Bakema (Expertisepunt LOB/regio Noordwest) en Annet Hermans (Expertisepunt LOB/regio West)
3. Werk maken van werk: Leerwerktrajecten voor statushouders
Voor vluchtelingen met een Nederlandse verblijfsvergunning is het nog steeds een flinke uitdaging om passend werk te vinden, zeker in onze snel veranderende arbeidsmarkt. Uit eerdere ervaringen, onder andere in de VIA pilots, blijkt de potentie van leerwerktrajecten voor de arbeidsmarktparticipatie van statushouders. Vooral in tekortsectoren op de arbeidsmarkt (zoals techniek, zorg, onderwijs, logistiek, bouw) liggen veel kansen. In deze sessie bieden we concrete handvatten aan de diverse samenwerkingspartners om de ambitie en potentie van leerwerktrajecten voor statushouders te realiseren. In deze sessie gaan we aan de slag met het Canvas ‘Leerwerktraject voor statushouders’. Dit geeft op een overzichtelijke manier inzicht in de belangrijkste onderdelen van een leerwerktraject voor statushouders, en helpt om de verschillende rollen overzichtelijk in kaart te brengen die bij de opeenvolgende stappen in het proces nodig zijn.
sessieleider(s): Leendert de Bell en Linda Bakker (Hogeschool Utrecht)
4. Werkzame mechanismen om jeugdwerkeloosheid en stagediscriminatie aan te pakken
In deze sessie verbinden we de zeven onderzochte werkzame mechanismen om stagediscriminatie en jeugdwerkloosheid aan te pakken en de praktijk. Met als doel te werken aan gelijke kansen op de arbeidsmarkt. Hanneke Felten, Senior onderzoeker en projectleider effectief discriminatie bestrijden van KIS (Kennisplatform Inclusief Samenleven) licht de toolbox en de werkzame mechanismen toe. Daarna neemt Christian de Kraker van het Alfa-college je op inspirerende wijze mee vanuit een praktijkcasus over interventies voor gelijke kansen. Tot slot stellen we een paar prikkelende vragen aan het publiek naar aanleiding van de behandelde toolbox en de praktijkcasus.
sessieleider(s): Hanneke Felten (KIS) en Christian de Kraker (Alfa-college)
5. Geschikt maar niet gekozen
Melek Usta en Richtje Sybesma leiden twee executive search bureaus gespecialiseerd in diversiteit. Zij leveren via hun bureaus dagelijks diverse geschikte kandidaten aan bij organisaties, maar deze kandidaten worden niet altijd gekozen. Redenen die dan o.a. genoemd worden zijn een te afwijkend profiel of competenties die niet matchen met het opgestelde functieprofiel. Tijdens deze werksessie delen Melek Usta en Richtje Sybesma enkele voorbeelden hiervan uit de praktijk en daarna worden werkgevers uitgedaagd om op een andere manier naar competenties en cv’s te kijken.
sessieleider(s): Melek Usta (Colourful People), Richtje Sybesma (Binoq Atana) en Shivan Shazad (SER Diversiteit in Bedrijf)
6. Participatie Jeugd Onderzoek - jongeren actief als onderzoeker
Stichting Alexander doet momenteel verschillende onderzoeken die zich richten op studiekeuzes, talentontwikkeling en agency van jongeren. Aanvullend op het kwalitatieve onderzoek door de onderzoekers zelf – bijvoorbeeld in de vorm van diepte-interviews – zetten zij in deze onderzoeken ook Participatief Jeugd Onderzoek in. Jongeren doen hierbij hun eigen onderzoek onder peers en adviseren de onderzoekers over de resultaten van hun eigen onderzoek. Zij doen dit aan de hand van een eigen ontworpen vragenlijst en zelf afgenomen interviews bij anderen jongeren. Op basis daarvan adviseren zij de onderzoekers en andere belanghebbenden over de onderzoeksresultaten en verbeteringen in beleid. Benieuwd naar de ervaringen met Participatief Jeugd Onderzoek en op zoek naar tips om daar zelf mee aan de slag te gaan? Onderzoekers en jongerenonderzoekers vertellen over hun ervaring met deze vorm van onderzoek en waarom zij daar zo enthousiast over zijn.
sessieleider(s): Geeske Strating (Stichting Alexander)
Netwerklunch Werkconferentie Doen Wat Werkt
Registratiewebsite voor Netwerklunch Werkconferentie Doen Wat WerktNetwerklunch Werkconferentie Doen Wat Werkt doenwatwerkt@minszw.nl
Netwerklunch Werkconferentie Doen Wat Werkt doenwatwerkt@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/1905doenwatwerkt
2022-05-19
2022-05-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Netwerklunch Werkconferentie Doen Wat Werkt Netwerklunch Werkconferentie Doen Wat Werkt 0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland