Sessies ronde 1

 

 

1. Klasse-gesprek op de vloer; spelen met pedagogiek

Bij "Klasse-gesprek op de vloer" staat het spelenderwijs verkennen van pedagogiek centraal. Deze methodiek biedt jou als docent de mogelijkheid om je handelen te koppelen aan pedagogische begrippen en te experimenteren met handelings-alternatieven door middel van spel en reflectie. De methodiek helpt je stil te experimenteren met je rol als pedagoog. Je speelt vanuit verschillende perspectieven en met de relatie tussen jou en de student, waarbij zowel jij als de student als mens centraal staan.

Door: Monique van den Heuvel, hoofddocent Pedagogiek bij IvG


3. Met onderzoekend vermogen bijdragen aan nog mooier onderwijs

In deze sessie verken je in workshopvorm hoe je met onderzoek bij kunt dragen aan onderwijsontwikkeling. Marlies vertelt over haar participerend onderzoek naar transformatief onderwijs in living labs en Jeroen deelt zijn casus over bevorderen van samenwerkend leren via Lesson Study. Na deze voorbeelden ga je concreet aan de slag door een eerste plan voor onderwijsonderzoek zodat jouw eerste concrete ideeën hiervoor mee terug kunt nemen naar jouw eigen opleiding!

Door: Marlies van der Wee, hoofddocent en PhD-kandidaat Transformatief Leren & Duurzame Ontwikkeling IGO en Jeroen Rozendaal, lector Samen onderzoekend werken bij Kc Talentontwikkeling, redacteur Tijdschrift voor OnderwijsPraktijk Studies en Kennismakelaar bij NRO

8. De website is beh@ckst!?

Een website van de hogeschool wordt helaas gehackt tijdens de sessie! 
Daarna leggen wij de consequenties uit en hoe je dit hopelijk kan voorkomen. 

Door: Rik Gouw, Technical Information Security officer & Joyce van der Klugt, Chief Privacy Officer 


10. HANDS ON RESEARCH: een model voor onderwijs in praktijkgericht onderzoek
 

De ene student begint met onderzoek in de bibliotheek, de ander praat met experts, de derde start met experimenteren. In praktijkgericht onderzoek zijn al deze acties van belang. Hands On Research (https://research.wdka.nl/index.php/publications/hands-on-research/) brengt ze bij elkaar in een niet-hiërarchisch model, open en inclusief voor verschillende talenten. Daarnaast stelt het model documenteren, reflecteren en publiceren centraal als onmisbare acties in onderzoek. Kom meepraten over hoe het model, ontwikkeld binnen de HR, kan werken voor jouw domein! 

Door: Miriam Rasch, coördinator Research Station WdKA & Jojanneke Gijsen


11. Complexiteit van praktijkopdrachten: Complextool 

De koppeling van opleidingen met het werkveld middels authentieke opdrachten is binnen opleidingen gemeen goed. Om ervoor te zorgen dat de opdrachten het leren uitlokt, is het van belang dat de opdrachten wel doordacht zijn. Passende opdrachten stimuleren immers een effectief en doelgericht leerproces. De Complextool kan  docenten, praktijkpartners én studenten helpen om samen te bepalen hoe uitdagend een praktijkopdracht moet zijn en wat dat dan vraagt van de begeleiding. Het is leuk als je zelf een opdracht meeneemt als casus. 

Door: Petra Poelmans, lector Motiverende Leeromgevingen, Romana de Roodt, Strategisch adviseur RAc, Maruschka Kinds, Strategisch adviseur Rac, Marieke Kloek, onderwijsadviseur O&K 


16. Perfectionisme?! 

Perfectionisme. Het komt veel voor bij studenten. Perfectionisme kán studenten helpen bij het behalen van studieresultaten, maar het kan ook flink in de weg zitten. Hoe ziet perfectionisme er precies uit en wat is de invloed hiervan op de studie én het welzijn? Ik maak gebruik van wetenschappelijke inzichten en oefeningen om kennis en handvaten aan te reiken aan docenten, coaches en mentoren om studenten met perfectionisme nog beter te begeleiden. 

Door: Anne van Woezik, studentenwelzijnsadviseur bij de afdeling Studentenwelzijn en promovenda bij Kenniscentrum Zorginnovatie 


18. Voor het eerst aan de slag met GenAI! (Neem je laptop mee!)
Let op! Deze sessie duurt 90 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 volgen!

ChatGPT, Gemini, CoPilot zijn voorbeelden van GenAI. Een onderwerp waar je het afgelopen jaar veel over gehoord hebt maar heb je zelf er al een keer mee gewerkt? Als het antwoord nee is, dan is deze sessie voor jou! We gaan aan de slag met Microsoft CoPilot, de GenAI tool die beschikbaar is binnen onze Hogeschool Rotterdam. Geen enkele voorkennis is noodzakelijk, we beginnen bij het begin en nemen je mee in de mogelijkheden die CoPilot je biedt! 

Door: Ralf  Hillebrand, senior onderwijsadviseur Blended Learning

 

26. Zelfregulerend leren: Hier gaan wij als team beter in worden! 

In het hoger onderwijs is steeds meer belangstelling voor het bevorderen van zelfregulerend leren. Docenten spelen hierbij een sleutelrol, maar geven aan niet goed te weten hoe ze zelfregulerend leren effectief kunnen bevorderen in hun eigen lespraktijk. De Leergang zelfregulerend leren biedt een professionaliseringstraject om als onderwijsteam beter te worden in het bevorderen van zelfregulerend leren zodat studenten daar direct profijt van hebben. 

Door: Agnes van der Haar-Weber, hoofddocent Pedagogiek Didactiek IGO-FM en Andries Vroegrijk, hoofddocent Pedagogiek Didactiek IVG-LGW

 

28. StuDiCoachen: De Sleutel tot Zelfregulerend Leren en Studentsucces 
Let op! Deze sessie duurt 90 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 volgen!

Een opleiding binnen Hogeschool Rotterdam integreerde inzichten vanuit didactisch coachen en zelfregulerend leren studeren tot een vernieuwende onderwijsvorm: StuDiCoachen - en met succes! Vanuit de expertisekring Zelfregulerend leren deden we een casestudie rondom deze aanpak binnen deze opleiding. In deze sessie bespreken we hoe StudiCoachen bijdroeg aan zelfregulerend leren, studiesucces en docentbekwaamheid, volgens de docenten en hun studenten, en we verkennen kansen en uitdagingen voor een duurzame implementatie. Tijdens de sessie word je actief betrokken: je gaat in gesprek over kansen en uitdagingen, en je verkent hoe deze vernieuwende aanpak ook in jouw onderwijspraktijk toepasbaar kan zijn. Laat je inspireren door praktijkervaringen en neem concrete ideeën en inzichten mee naar huis! 

Door: Suzanne Melfor, onderzoeker Kc Talentontwikkeling, Monique de Bruijn-Smolders, hoofddocent zelfregulerend leren

 

31. Bouwsessie - visie op leiderschap / Leadership Lab - building towards a shared vision Let op! Deze sessie duurt 90 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 volgen!

In deze workshop ga je met elkaar aan de slag. Je wisselt uit en helpt om de visie op leiderschap handen en voeten te geven. Wat verstaan we nu eigenlijk onder leiderschap bij HR? Waar willen we met elkaar naartoe werken? En vooral: wat betekent dit voor de rol als leidinggevende? 

Door: Bas van der Kruk, programmamanager leiderschapsontwikkeling 

 

37. Slimme instrumenten: is je onderwijsverandering een onderwijsverbetering

Jij bent als onderwijs-ontwerpende-hbo-docent aan de slag geweest met het ontwerpen van een onderwijs-interventie. Maar hoe breng je in kaart of jouw onderwijs-verandering ook een verbetering is geweest? In deze workshop ontdek je een catalogus met praktische instrumenten. Deze helpt je snel het juiste instrument te kiezen, met slimme vragen, een stap-voor-stap draaiboek, en andere tools die aanzetten tot handelen. We verkennen samen de kracht van deze catalogus, zodat jij gericht je onderwijs kunt evalueren. Wie weet, stap jij naar buiten met een afspraak in je agenda met een van onze facilitatoren, om samen aan de slag te gaan. 

Door: Niek van den Bogert en Judith Vennix
 

42. Gelijkwaardig taalvaardig: bouwen aan een inclusief talig curriculum 

Tijdens onze sessie delen wij onze visie op inclusief taalonderwijs. Hoe zorg je dat studenten zich gezien en gehoord voelen in de les? In onze visie hebben we uitgewerkt hoe we vinden dat ons onderwijs er idealiter uit moet zien, om te zorgen dat studenten het beste tot hun recht komen, zowel in de les als bij de toetsing. Aan het eind van deze sessie heb je inspiratie om jouw onderwijs inclusief en talig te innoveren.  

Door: Marina Admiraal en Rivi Godfried, docenten en taalonderwijsadviseurs bij Taal en Toelating 
 

43. Inclusief Curriculum, hoe dan? Samen aan de slag met een inclusief curriculum scan Let op! Deze sessie duurt 90 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 volgen!

Er is veel aandacht voor diversiteit en inclusie, dan wel het opheffen van afdelingen en programma's, dan wel het optuigen van nieuwe projecten en interventies. De grote vraag draait vaak om, 'inclusief handelen, maar hoe dan?' Als docent/onderwijzer en trainer is het belangrijk dat je concrete handvatten hebt, om jouw (geschreven en verborgen) curriculum te herzien naar inclusieve maatstaven. Doe je mee aan deze workshop? Je krijgt gedegen inhoudelijke informatie, die je concreet kunt toepassen in de praktijk, samen met jouw team/collega's en studenten. 

Door: Guusje Tavecchio, senior beleidsadviseur Diversiteit & Inclusie en onderzoeker en Milly Kock 

 

46. Een ontdekkingsreis in het landschap van studentparticipatie bij HR 
--> Bij deze sessie zijn studenten ook van harte welkom. Wie nodig jij uit?

Let op! Deze sessie duurt 90 minuten; je kunt geen sessie in ronde 2 volgen!


Er gebeurt al veel op het gebied van studentparticipatie bij HR. Een groep studenten en medewerkers heeft het initiatief genomen het landschap van studentparticipatie bij HR in kaart te brengen, zodat we meer van elkaar kunnen leren. Verrijk in deze sessie dit landschap door jouw ervaringen te delen. Je verlaat de sessie met nieuwe ideeën om studentparticipatie vorm te geven.  

Door: Ank Jansen, onderwijsadviseur, Isey Ligthart, student opleiding Communicatie en Valerie Bauer, medewerker medezeggenschap
 

49. Internationaliseren van het curriculum, hoe dan?  

Internationalisering ligt politiek onder vuur. Dit heeft de afgelopen jaren de kans geboden om met vernieuwde inzichten en energie naar internationalisering in het onderwijs te kijken. De focus verschuift naar inclusieve internationalisering in het onderwijs voor alle studenten. In deze interactieve workshop ontdek je hoe IGO internationalisering integreert in indicatoren, leerdoelen en onderwijsactiviteiten, met het Nuffic-competentiemodel en de Inner Development Goals als basis. Daarnaast werk je aan een opdracht om internationalisering in jouw curriculum vorm te geven. Doe mee en laat je inspireren! 

Door: Annekéke van Kekem, beleidsadviseur Internationalisering bij IGO & EAS
 

51. Digitale Dilemma's: ChatBots in de Klas - Slim of Schending van de AI-act?

Het HR-DataLab Healthcare + HR DataLab EAS biedt + DatalabRotterdam een workshop over veilig en verantwoord werken met LLM-chatbots op je eigen laptop. Daarbij maken we gebruik van Flowise. Deze open-source tool stelt gebruikers in staat om chatbots te bouwen met gedownloade LLMs zoals Ollama, Mistral en Orca, of gecontaineriseerde versies van OpenAI en Huggingface modellen.   
Flowise's visuele interface maakt het mogelijk om zonder programmeerkennis chatbots te ontwerpen en testen.  De benodigde software kan lokaal worden geïnstalleerd, wat privacy  & AGV compliancy waarborgt bij het gebruik van gevoelige informatie.  
De 34.346 sterren op GitHub bevestigen het open source karakter van Fowise.AI. 

Door: Rob van der Willigen, hoofddocent Kc Zorginnovatie
 

55. Het maatschappelijke opgaven spel 

Hoe kun je als docent/onderzoeker bijdragen aan de maatschappelijke opgaven van Hogeschool Rotterdam? In deze workshop ontdek je het Maatschappelijke Opgavenspel, waarin we samen onderzoeken hoe we als onderwijsprofessionals kunnen inspelen op complexe vraagstukken. Denk aan: met welke doelgroepen werken we samen? Hoe verbinden kenniscentra zich met instituten? En welke kennisproducten delen we met de praktijk? Dit interactieve spel geeft je inzicht in de dynamiek van maatschappelijke opgaven en biedt handvatten om impact te maken. 

Door: Malou Weber