Verdiepingssessie
Ronde 1
1. Werken met een visuele beperking #watkanwel
Marcel Janssen, directeur onderwijs bij Koninklijke Visio, neemt je in deze verdiepingssessie mee in de wereld van de mensen met een visuele beperking. Vanuit zijn motto #watkanwel wordt in de sessie ingegaan op de positie van blinden en slechtzienden op de arbeidsmarkt, de kritische succesfactoren, de kansen en belemmeringen, maar de mooie praktijkvoorbeelden van ‘inclusief werkgeverschap’. Andere zaken die aan de orde komen zijn de campagne #wijwillenwerken en het landelijk meldpunt www.zichtbaarinwerk.nl.
2. Post-COVID en werk
COVID-19 lijkt achter ons te liggen maar er is een grote groep mensen die nog dagelijks de gevolgen ondervindt. Zij hebben post-COVID. Dit heeft ook zijn invloed op het werk.
Deelnemers van deze verdiepingssessie krijgen meer inzicht in facts & figures rond post-COVID en werk, inzichten in hoe je vanuit verschillende rollen (werknemer, werkgever, arbo, zorg) om kan gaan met post-COVID in relatie tot werk en in wat er beschikbaar is aan informatie, tools en ondersteuning hierbij. Verder gaan we in gesprek over wat er nog nodig is om werkbehoud en werkhervatting bij post-COVID te verbeteren. Deze sessie wordt gegeven door Annemieke de Groot van C-Support en Tamara Raaijmakers van Centrum Werk Gezondheid.
3. Naar een arbeidsgericht zorgmodel: Betere zorg voor werk(zoek)enden!
De zorg voor werk(zoek)ende mensen met een chronische aandoeningen is onvoldoende gericht op behoud van arbeidsparticipatie. Ook ontbreekt afstemming en samenwerking met het arbeidsdomein. Dat moet beter, met de werk(zoek)ende patiënt centraal! Maar wat moet er beter en hoe dan, en wat betekent dat voor de patiënt en de betrokken professionals? Daarover gaan we graag met u in gesprek. Deze verdiepingssessie wordt gegeven door Theo Senden en Sietske Tamminga.
4. Hoe bevorderen we gezonde en duurzame arbeidsparticipatie? Ontdek de e-learning over de generieke module Arbeidsparticipatie.
Let op: dit is deel 1, verdieping volgt in ronde 2.
De generieke module Arbeidsparticipatie geeft medisch specialistische, klinische zorgverleners handvatten om naar eigen inzicht en mogelijkheden een rol te spelen op het vlak van gezonde en duurzame arbeidsparticipatie. Om de implementatie van de generieke module Arbeidsparticipatie te bevorderen heeft de NVAB met ondersteuning van InnoWijs en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten een e-learning ontwikkeld (gefinancierd door het ministerie van SZW). De (voorlopige versie van de) e-learning wordt in deze verdiepingssessie interactief geïntroduceerd. Deelnemers van deze verdiepingssessie maken kennis met de generieke module Arbeidsparticipatie en de e-learning zal besproken worden. De generieke module Arbeidsparticipatie biedt o.a. handvatten om de arbocuratieve samenwerking te versterken. Dit thema wordt in een andere sessie in Ronde 2 verder uitgediept. Deze verdiepingssessie wordt gegeven door Dunja Dreesens (kennisinstituut) en Femke Abma van het RIVM.
5. Je arbeidsverleden en je medisch gegevens in één overzicht gecombineerd!
Hoe mooi zou het zijn als je als in één overzicht je medische historie en je arbeidsverleden zou kunnen zien? MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens tussen zorggebruikers en zorgaanbieders. Deze uitwisseling vindt plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving.
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app waarin je levenslang informatie over je eigen gezondheid bij kunt houden en waarmee je actief aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Zo kun je jouw medische gegevens verzamelen en beheren. Op deze manier houd je grip op je gegevens: van behandelingen tot labuitslagen, medicijngebruik en inentingen.
Op dit moment zijn al veel gegevens beschikbaar via een PGO, bijna alle huisartsen zijn aangesloten, bijna alle ziekenhuizen en veel klinieken, een deel van instellingen in de GGZ en in de langdurige zorg. MedMij werkt aan het ontsluiten van meer data, van meer sectoren en zo is ook de bedrijfsarts en de arbodienst een interessante sector. Deze verdiepingssessie wordt verzorgd door Bart de Gans van MedMij.
6. Werkbare Migraine
In deze verdiepingssessie zal migraine als medische aandoening worden geduid en wordt het perspectief van de werkende met migraine beschreven. Hoe kan iemand met migraine gezond aan het werk blijven, wat zijn de uitdagingen voor de bedrijfsarts en wat kan vanuit hoofdpijnzorg (huisarts, neuroloog/ verpleegkundig specialist) worden bijgedragen? Deze sessie wordt gegeven door Alex Schonewille van Hoofdpijnnet, de patiëntenorganisatie voor mensen met een hoofdpijnaandoening, in samenwerking met één van de hoofdpijncentra in Nederland.
Ronde 2
1. Mensen met en na kanker in staat stellen om te kunnen werken; hoe komen we daar?
Mensen met of na kanker ervaren belemmeringen bij het terugkeren naar werk, het aan het werk blijven en/of het vinden van (ander) werk. We willen dat mensen werk kunnen krijgen en behouden, zowel tijdens als na de behandeling van kanker. In deze verdiepingssessie kijken we naar de omvang van het probleem, de onderliggende de oorzaken en de meerwaarde van werk. We lichten toe wat we willen bereiken met de Nederlandse Kanker Agenda en hoe we dat doen. Daarnaast bespreken we hoe je kunt bijdragen aan het behalen van het doel dat mensen met en na kanker naar eigen wensen, behoeften en draagkracht kunnen werken. Deze verdiepingssessie wordt gegeven door sprekers Ragna van Hummel (deelnemer versnellingsteam Werk en Kanker, vanuit haar achtergrond als ervaringsdeskundige en oprichter/eigenaar van Re-turn) en Tilja van den Berg (projectmanager versnellingsteam Werk en Kanker).
2. Crossing borders bij de preventie van beroepsgebonden infectieziekten
In deze verdiepingssessie gaat het onder meer over de rol van het landelijk coördinatiecentrum infectieziektebestrijding bij de preventie van beroepsgebonden infectieziekten. Daarbij wordt gekeken naar het verbeteren van de interactie tussen de publieke gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg voor de optimale afstemming tussen preventie- en bestrijdingsmaatregelen. De noodzaak tot samenwerken tot over de grenzen. Deze verdiepingssessie wordt gegeven door het RIVM.
3. Naar een arbeidsgericht zorgmodel: Betere zorg voor werk(zoek)enden!
De zorg voor werk(zoek)ende mensen met een chronische aandoeningen is onvoldoende gericht op behoud van arbeidsparticipatie. Ook ontbreekt afstemming en samenwerking met het arbeidsdomein. Dat moet beter, met de werk(zoek)ende patiënt centraal! Maar wat moet er beter en hoe dan, en wat betekent dat voor de patiënt en de betrokken professionals? Daarover gaan we graag met u in gesprek. Deze verdiepingssessie wordt gegeven door Theo Senden en Sietske Tamminga.
4. Hoe bevorderen we gezonde en duurzame arbeidsparticipatie? Interactieve discussie over het stimuleren van arbocuratieve samenwerking.
Let op: dit is deel 2, vervolg van sessie uit ronde 1.
Samenwerking tussen zorgverleners uit de curatieve zorg en bedrijfsgezondheidszorg is essentieel om werkenden met gezondheidsproblemen te begeleiden in behoud en terugkeer naar werk, maar is nog altijd beperkt. In deze verdiepingssessie gaan zorgverleners uit de curatieve zorg en uit de bedrijfsgezondheidszorg met elkaar in gesprek aan de hand van verschillende stellingen. Deze interactieve discussie biedt de gelegenheid om concrete successen, knelpunten en mogelijke oplossingen voor arbocuratieve samenwerking te verkennen. Door deze uitwisseling hopen we de (regionale) samenwerking te versterken en de ondersteuning van werkenden te verbeteren. Deze sessie wordt gegeven door Femke Abma en Esmee Bosma van het RIVM en door Annechien Beumer van Amphia Ziekenhuis.
5. Wat kunnen we leren van Patiëntenorganisaties?
We willen allemaal zoveel mogelijk mensen met een aandoening, indien mogelijk, aan het werk houden. Patiëntenorganisaties weten als geen ander wat er onder hun achterban leeft als het gaat over werken met een aandoening. Zij doen regelmatig onderzoek en horen wat goed gaat en wat knelpunten zijn. Benieuwd naar hoe je deze kennis kan inzetten bij beleid en projecten? Kom dan naar deze verdiepingssessie, gegeven door Patiëntenfederatie Nederland.
6. Door in gesprek te gaan, kan het beter (over chronisch zieken en werkbehoud)
Hoe kun je arbeidsgerichte zorg concreet vertalen naar de spreekkamer, naar het gesprek over werk tussen patiënt en zorgverlener? Daarover gaat deze verdiepingssessie. Waarbij de behoefte van de patiënt centraal blijft staan. En waarbij de zorgverlener zelf geen ‘arbeidsexpert’ hoeft te worden. Hoor meer over de aanpak vanuit IBD (chronische darmziekten) als voorbeeld voor arbeidsgerichte zorg bij andere chronische aandoeningen. Deze sessie wordt gegeven door Tamara Raaijmakers van Centrum Werk Gezondheid en Menno Scherpenzeel van Crohn & Colitis NL (de Patiëntenvereniging IBD).
Dag van Arbeid en Gezondheid
Registratiewebsite voor Dag van Arbeid en GezondheidDag van Arbeid en Gezondheidarbeidengezondheid@minszw.nl
Dag van Arbeid en Gezondheidarbeidengezondheid@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/160247
2024-11-27
2024-11-27
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van Arbeid en GezondheidDag van Arbeid en Gezondheid0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Beeld en Geluid HilversumBeeld en Geluid HilversumMedia Parkboulevard 1 1217 WE Hilversum Nederland