1. Vaardigheden op de werkvloer, hoe blijven we up to date?

Nederland is een diensten- en kenniseconomie in een snel veranderende wereld. Mensen moeten voor hun werk steeds nieuwe kennis en vaardigheden verwerven. Daarvoor zijn kernvaardigheden zoals taal- en rekenvaardigheden en probleemoplossend vermogen onmisbaar. Dat is goed voor de individuele positie op de arbeidsmarkt, maar ook voor Nederland als geheel: ze dragen bij aan economische groei. Het PIAAC onderzoek geeft ons een unieke inkijk. Welke verschillen zien we in vergelijking met het PIAAC onderzoek uit 2012, en hoe staan we er in Nederland nu voor? Zijn we klaar voor een leven waarin werken, leren en het ontwikkelen van vaardigheden hand in hand gaan en vanzelfsprekend zijn voor iedereen?

2. Belang van basisvaardigheden

We gebruiken onze taal- en rekenvaardigheden meestal zonder erbij na te denken: als we online aankopen doen, een routeplanner gebruiken of op zoek zijn naar vacatures. Maar volwassenen met lage basisvaardigheden staan vaak 1-0 achter als het om dit soort essentiële alledaagse taken gaat. In deze kennissessie staan daarom de PIAAC-resultaten van volwassenen met lage basisvaardigheden centraal. Welke kenmerken zijn onderscheidend voor deze groep en tegen welke drempels lopen ze aan?  Welke verschillen zien we in vergelijking met het onderzoek uit 2012? Vervolgens reflecteren we met stakeholders die actief werken aan het verbeteren van basisvaardigheden bij volwassenen op de uitkomsten. Wat kunnen we leren uit het onderzoek en wat betekent dit voor de inzet van beleid?

3. Kansengelijkheid

Voor kansengelijkheid zijn kernvaardigheden (lees- reken- en probleemoplossende vaardigheden) cruciaal. We gebruiken deze vaardigheden namelijk dagelijks, en het beheersen van kernvaardigheden is onder meer ook bepalend voor onze kansen en positie op de arbeidsmarkt. Daarom gaan we in deze kennissessie in op het effect van kernvaardigheden op kansengelijkheid. Hoe worden verschillen in kernvaardigheden veroorzaakt? Het PIAAC-onderzoek brengt deze kernvaardigheden specifiek in kaart, inclusief de verschillen op basis van bijvoorbeeld opleidingsniveau, migratieachtergrond, sociale herkomst, geslacht en leeftijd. Daarnaast geeft het PIAAC-onderzoek ons een belangrijke inkijk in relevante kenmerken die van belang zijn voor kansengelijkheid, zoals welbevinden en ervaren gezondheid. We bespreken met experts hoe we beleid kunnen inzetten om de kansengelijkheid te bevorderen en welke risico’s er zijn als dit beleid zijn vruchten niet afwerpt.