Herdenking Mathieu Segers​​

Opening Europa Archief Mathieu Segers en

boekpresentatie Europa en het idee uit de toekomst

28 november 2024 | 15:00 - 18:30 | Centre Céramique, Maastricht

Het Europa Archief Mathieu Segers

Mathieu stond aan de basis van het unieke archief dat Studio Europa Maastricht op verzoek van de Provincie Limburg ontwikkelt, in het kader van de benoeming van het Verdrag van Maastricht tot Europees Erfgoed. In dit archief worden nalatenschappen van personen en institutionele dossiers samengebracht die inzicht geven in de wordingsgeschiedenis van het verdrag en zijn belangrijkste elementen: de oprichting van de EU en de introductie van de euro. In 2024 is het archief vernoemd naar Mathieu en tevens benoemd tot academisch erfgoed van de Universiteit Maastricht.

Herdenking Mathieu Segers

Namens de Universiteit Maastricht organiseert Studio Europa Maastricht op 28 november 2024 in samenwerking met Centre Céramique een speciaal programma ter nagedachtenis van prof. dr. Mathieu Segers, die in december 2023 overleed.

Mathieu was een invloedrijke stem in het Europa-debat in Nederland. Als hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis en Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht en EuropaChair bij Studio Europa Maastricht hield hij zich bezig met de geschiedenis van de Europese integratie, trans-Atlantische betrekkingen en actuele Europese aangelegenheden. Als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseerde hij de regering en het parlement. Mathieu wist als geen ander de complexe Europese politiek inzichtelijk te maken voor een breder publiek. Hij schreef boeken, columns en essays en was een veelgevraagd commentator in de media.

Centraal in het programma staan de opening van het Europa Archief Mathieu Segers en de presentatie van Mathieu’s laatste boek: Europa en het idee uit de toekomst. De boekpresentatie vindt plaats tijdens een speciale uitzending van de podcast Café Europa, waarvan Mathieu jarenlang de stem was. Daarnaast vertellen gasten als hoogleraar Steven van Hecke (KU Leuven), WRR-voorzitter Corien Prins, uitgever Mai Spijkers en filosofe Tamar de Waal (UvA) over Mathieu’s unieke talent om wetenschappelijke inzichten naar een breder publiek te vertalen.

Café Europa en Europa en het idee uit de toekomst

Café Europa is de veelgeprezen podcast van Haagsch College en Studio Europa Maastricht. Samen met medepresentator Annette van Soest en verschillende gasten besprak Mathieu de achtergronden bij het Europese nieuws. De speciale uitzending van 28/11 staat geheel in het teken van de presentatie van zijn laatste boek: Europa en het idee uit de toekomst. In deze studie naar de voorgeschiedenis van de EU brengt Mathieu op onnavolgbare wijze de trans-Atlantische ideeënstroom in kaart die de inspiratie vormde voor de naoorlogse integratie van Europa.

Europees Erfgoedlabel

Dit programma vindt mede plaats in het kader van het Europees Erfgoedlabel voor het Verdrag van Maastricht. Op verzoek van de Provincie Limburg benoemde de Europese Commissie het Verdrag van Maastricht in 2018 tot Europees Erfgoed. Namens de Provincie Limburg brengt Studio Europa Maastricht het verdrag tot leven met wetenschappelijke en creatieve projecten.

Programma

Locatie

Centre Céramique

Avenue Céramique 50,

6221 KV, Maastricht