Deelsessies
Tijdens de Ketenconferentie wordt een groot aantal interessante deelsessies aangeboden verspreid over twee rondes waarbij elke ronde verschillende opties biedt. Onder iedere sessie staat vermeld in welke ronde deze wordt aangeboden.
Onderstaand treft u de inhoudelijke informatie aan over de sessies waarvoor u zich kunt inschrijven. Uw keuze geeft u eenvoudig aan via het registratieformulier.
Werken volgens de menselijke maat
De overheid houdt in de dienstverlening meer rekening met de menselijke maat, is de laatste jaren het credo. Maar hoe doe je dat? DUO laat de stappen zien die zij hebben gezet om werken volgens de menselijke maat continu te verbeteren. Zij hebben een Maatwerkplaats ingericht, waar alle expertise vanuit verschillende disciplines wordt samengebracht en gezocht wordt naar oplossingen voor ‘buikpijncasussen’. Dit helpt medewerkers het uitgangspunt van de menselijke maat in hun werk in het oog te houden én effectief maatwerk te kunnen leveren, niet alleen binnen DUO maar ook in de inburgeringsketen.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: DUO
Samenwerken in de keten: leer elkaars rol kennen
Daag uzelf uit om vanuit het perspectief van een (andere) ketenpartner een casus op te lossen. In deze sessie leren deelnemers aan de hand van een rollenspel elkaars rol en verantwoordelijkheid in de inburgeringsketen beter kennen. We gaan aan de slag met een inburgeringsvraagstuk dat vanuit verschillende perspectieven moet worden opgelost.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Monitoring en evaluatie van de Wet inburgering 2021: een tussenstand
Monitoring en evaluatie van de Wi2021 vormen een belangrijk onderdeel van het lerend stelsel. Eind 2027 verschijnt de evaluatie van de wet. In deze deelsessie komen de belangrijke uitkomsten van de onderzoeken en statistieken die tot nu toe zijn gepubliceerd aan bod. Onderwerpen zijn onder meer de voortgang van de vroege start, de gemeentelijke uitvoering en de ontwikkeling van arbeidsparticipatie.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Online taallessen: Wat werkt?
Kunnen online lessen een oplossing bieden voor het NT2-docententekort? Hoe dragen ze bij aan een vroege start in het azc? Zorgen ze voor flexibiliteit in het lesaanbod? ITTA verkent samen met de deelnemers de mogelijkheden voor online leren aan de hand van principes van taalonderwijs aan anderstaligen. En er worden inzichten gepresenteerd uit het onderzoek naar online leren dat ITTA heeft uitgevoerd in opdracht van SZW in 2023.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: ITTA
Kansen en knelpunten binnen duale trajecten
Inburgering onder de Wi2021 voorziet in een combinatie van taal en participatie. Dit vraagt om een nieuwe samenwerking tussen taalscholen en re-integratiebedrijven voor duale trajecten. Tijdens deze sessie bespreken wij de mogelijkheden en uitdagingen vanuit de praktijk door speeddates tussen taalscholen en re-integratiebedrijven mogelijk te maken. Voor u de mogelijkheid om in gesprek te gaan met deze partijen en de kansen en knelpunten vanuit verschillende regio's te ontdekken.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Blik op Werk
De balans tussen naleving, handhaving en preventie
Hoe bevorderen we naleving van de Wet inburgering 2021, zonder direct naar boetes en maatregelen te grijpen? Sterk inzetten op preventie is een remedie. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. We laten een praktijkvoorbeeld zien van een gemeente die een goede balans hanteert tussen handhaving en preventie in het nalevingproces. Tijdens een interactieve sessie bespreken we de knelpunten en belangrijke tips.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieders: VNG, gemeente en DUO
Omgaan met trauma en mentale gezondheid tijdens inburgering
Hoe ga je als klantmanager van een gemeente om met mogelijke trauma's die nieuwkomers hebben opgelopen door heftige gebeurtenissen die ze als vluchteling hebben meegemaakt? Rouwexpert Luuc Smit vindt dat er meer aandacht moet zijn voor trauma, verlies en rouw bij nieuwkomers. Hij biedt handvatten aan professionals hoe hier rekening mee te houden in de begeleiding van inburgeraars en waardoor zij toch succesvol kunnen inburgeren.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Divosa
Participatie vanaf dag één
Nieuwkomers al vanuit de opvang laten meedoen met de samenleving: dat is het streven. U hoort in deze deelsessie meer over de diverse activiteiten die worden ingezet voor asielzoekers en statushouders gericht op de Nederlandse taal en cultuur, werk, opleiding en een sociaal netwerk. Wat is ervoor nodig om nieuwkomers al in het azc een vliegende start te laten maken? Het COA gaat hier samen met de deelnemers van deze deelsessie naar op zoek.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: COA
De kracht van taalcoaching
Taalcontact is cruciaal voor maatschappelijke participatie. Het netwerk van Het Begint met Taal matcht anderstaligen met taalvrijwilligers op 500 locaties. Maak kennis met de voordelen van taalvrijwilligers en laat u inspireren door praktijkvoorbeelden. Leer hoe u het informeel oefenen met taal en formele taalles succesvol kan combineren. En hoe werkgevers te stimuleren Taalbuddy's op het Werk te organiseren.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Het Begint met taal
De inburgeraar centraal op lokaal niveau
Verschillende gemeenten geven de inburgeraar een stem in de inburgeringspraktijk. Zo heeft ook gemeente Tilburg een adviesraad opgezet waarin nieuwkomers gevraagd en ongevraagd advies geven over de uitvoering van het inburgeringsstelsel. U krijgt tips en tricks om zo’n netwerk in te richten in uw eigen stad en/of regio en de inburgeraar een stem te geven bij beleidskeuzes.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieders: Gemeente Tilburg en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Taalexamens inburgering: verschillen in taalniveaus
Taalexamens op A2- en B1-niveau, wat zijn nou precies de verschillen tussen deze taalniveaus? Cito, Bureau ICE en CvTE laten zien welke examenonderdelen er zijn en hoe die worden getoetst. Aan de hand van concrete voorbeelden uit oefenexamens maken ze duidelijk hoe het verschil tussen A2 en B1 in de praktijk uitpakt. U leert zelf een inschatting te maken van de taalniveaus.
Deze sessie wordt in ronde 1 en ronde 2 aangeboden
Aanbieders: Cito, Bureau ICE en CvTE
Samenwerking tussen gemeenten en taalaanbieders
Hoe werkt u als taalaanbieder en gemeente samen aan de leerroutes binnen de inburgering? Hoe faciliteert u de kwaliteit van en samenwerking binnen de leerroutes vanuit werkafspraken, beleid, contracten en inkoop? Hoe gaat u bijvoorbeeld om met verzuim en het afschalen of wijzigen van een leerroute? U gaat hierover in gesprek met andere deelnemers aan de deelsessie. Divosa, de MBO Raad en de NRTO delen inzichten die het leren in de uitvoering heeft opgeleverd voor het organiseren van leerroutes.
Deze sessie wordt alleen in ronde 1 aangeboden
Aanbieders: Divosa, MBO Raad en NRTO
Regionale verbinders: versterking arbeidsparticipatie statushouders
Om statushouders sneller naar werk toe te leiden, zijn in de arbeidsmarktregio’s regionale verbinders actief. Zij brengen werkgevers, lokale organisaties en inburgeraars bij elkaar. In hun landelijke netwerk onderzoeken zij hoe de lokale initiatieven kunnen worden opgeschaald naar een landelijk niveau. De regionale verbinders gaan het gesprek aan over de ervaringen met toeleiding naar werk en geven tips uit de verschillende regio’s.
Deze sessie wordt alleen in ronde 1 aangeboden
Aanbieders: Divosa en regionale verbinders
Samenwerken vanuit de opvang
Samenwerking tussen COA en gemeenten is van groot belang om het inburgeringstraject van de statushouder al tijdens het verblijf bij het COA te laten beginnen. COA en Divosa zijn daarom aan de slag gegaan met een roadshow over de communicatie en samenwerking tussen de case- en klantmanagers. Zij delen de geleerde lessen en ervaringen, ook uit de Community of Practice over dit thema. Ze gaan graag met u in gesprek hoe u deze tips en lessen in uw eigen inburgeringspraktijk kunt toepassen.
Deze sessie wordt alleen in ronde 2 aangeboden
Aanbieder: Divosa en COA
Plateau 2: Informatieuitwisseling naar een hoger niveau
De uitrol van geautomatiseerde gegevensuitwisseling over inburgeraars (plateau 2) tussen COA, DUO en gemeenten gaat in 2025 van start. Bent u benieuwd wat er gaat veranderen en wat dit voor u en uw gemeente betekent? In deze deelsessie laten de VNG en het ministerie van SZW zien hoe gemeenten op plateau 2 kunnen aansluiten en hoe gemeenten financiële middelen vanuit het Gemeentefonds hiervoor kunnen inzetten.
Deze sessie wordt alleen in ronde 2 aangeboden
Aanbieders: VNG en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Ketenconferentie Inburgering
Registratiewebsite voor Ketenconferentie InburgeringKetenconferentie Inburgeringketenconferentieinburgering@minszw.nl
Ketenconferentie Inburgeringketenconferentieinburgering@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/158420/subscribe
2024-11-14
2024-11-14
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Ketenconferentie InburgeringKetenconferentie Inburgering0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland